Met Groenteman in de kast-logo

Met Groenteman in de kast

Music Podcasts >

In Met Groenteman in de kast gaat Gijs Groenteman iedere week in gesprek met iemand die hem op de een of andere manier heeft verwonderd of is opgevallen. Opgenomen in de illustere archiefkast op de redactie van de Volkskrant.

In Met Groenteman in de kast gaat Gijs Groenteman iedere week in gesprek met iemand die hem op de een of andere manier heeft verwonderd of is opgevallen. Opgenomen in de illustere archiefkast op de redactie van de Volkskrant.
More Information

Location:

Netherlands

Description:

In Met Groenteman in de kast gaat Gijs Groenteman iedere week in gesprek met iemand die hem op de een of andere manier heeft verwonderd of is opgevallen. Opgenomen in de illustere archiefkast op de redactie van de Volkskrant.

Language:

Dutch


Episodes

#96: Jan Tromp, journalist

9/13/2019
More
Deze week in Met Groenteman in de kast: journalist Jan Tromp, over zijn recente rapport over de drugscriminaliteit in Amsterdam, hoe zijn scheidingen de schuld waren van de journalistiek, en zijn afscheid van de snor.

Duration:01:04:07

#95: Freek van Noortwijk, chef-kok

9/6/2019
More
Alles lijkt hem voor de wind te gaan: hij heeft een goedlopend restaurant- imperium, barst van de energie en heeft een leuke, veel begeerde vrouw. Is er dan echt geen krasje te bekennen? Deze week te gast in de archiefkast bij Gijs Groenteman: chef-kok Freek van Noortwijk.

Duration:00:50:24

#94: Wart en Tim Kamps, cabaretiers en tweelingbroers

8/30/2019
More
De een is opgeruimd, de ander niet zo. De een valt op mannen, de ander op vrouwen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar eigenlijk lijken ze ontzettend veel op elkaar. Deze week zitten de acteurs, cabaretiers en tweelingbroers Wart en Tim Kamps bij Gijs in de archiefkast.

Duration:00:59:21

#93: Elma Drayer, columnist

8/23/2019
More
Ze vindt het heerlijk om uit te leggen hoe het zit, en dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat columnist Elma Drayer een domineesdochter is. Zo ook in haar nieuwe boek, Witte Schuld, over identiteitspolitiek en racisme. Dat is pas verschenen, en in deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast is ze te gast om erover te praten.

Duration:01:05:49

#92: Merel Vercammen, violist

8/16/2019
More
‘Zodra violist Merel Vercammen begint te spelen, stap je een andere wereld in’, was de kop boven een stuk over haar uit de Volkskrant eerder dit jaar. Haar nieuwe - volledig geïmproviseerde - plaat komt binnenkort uit, en dat is best bijzonder in de klassieke muziek. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast is ze te gast om daarover te praten.

Duration:01:07:06

#91: Jan Beuving, tekstschrijver en cabaretier

8/9/2019
More
Of hij nou praat over de kantine van zijn voetbalclub, liedjes of wiskunde: hij doet het allemaal met evenveel liefde en overgave. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast doet tekstschrijver en cabaretier Jan Beuving het alledrie.

Duration:01:59:19

#90: Nathalie Huigsloot, interviewer

8/2/2019
More
Het begon bij een interview met Joost Zwagerman over onder andere de erogene zone in de anus. Sindsdien heeft ze het vak niet meer losgelaten. Deze week in Met Groenteman in de kast: interviewer Nathalie Huigsloot.

Duration:01:02:38

#89: Arie Schippers, kunstenaar

7/26/2019
More
Als kind lag hij onder de tafel bij zijn ouders op een Perzisch tapijtje. In zijn hand een koektrommeltje met op de kanten plaatjes van kunstwerken van Nederlandse meesterschilders. Daar begon het allemaal voor beeldend kunstenaar Arie Schippers. Deze week is hij te gast in Met Groenteman in de kast.

Duration:00:59:15

#88: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), mediacriticus

7/19/2019
More
‘Tijd om de onzin in 's Neerlands media aan de kaak te stellen!’, is de omschrijving die ze zelf geeft van haar Instagramaccount Zeikschrift. Daar gaat ze de strijd aan met alles wat ze stereotyperend vindt in de geschreven media. Deze week bij Gijs Groenteman in de archiefkast: Madeleijn van den Nieuwenhuizen.

Duration:01:05:08

#87: Midas Dekkers, bioloog

7/12/2019
More
Nog nooit voelde een iemand zich zo thuis in de archiefkast bij Gijs als bioloog en schrijver Midas Dekkers. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast praat hij over de schoonheid van het archiveren, zijn deskundigheid op het gebied van Zuidoost-Aziatische zoetwaterkogelvissensystematiek, en nog veel meer.

Duration:01:07:29

#86: Massih Hutak, schrijver

7/5/2019
More
Amsterdam-Noord noemt hij zijn surrogaatmoeder. Naast Tupac. Deze week te gast in Met Groenteman in de kast: schrijver en rapper Massih Hutak over zijn strijd tegen de gentrificatie van zijn geliefde stadsdeel Amsterdam-Noord.

Duration:00:58:14

#85: Jessica Voeten, journalist

6/28/2019
More
Het was een bizar en pijnlijk toeval bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs aan schrijver Marga Minco eerder dit jaar. De voorzitter van de P.C. Hooft-stichting bleek een nazaat van de familie die het familiebezit van Minco tijdens de oorlog toe-eigende. Minco’s dochter, Jessica Voeten, is deze week te gast bij Gijs in de archiefkast om te praten over de kwestie en de heruitgave van Minco’s beroemde verhaal Het adres.

Duration:00:58:09

#84: Bertolf, singer-songwriter

6/20/2019
More
Gijs en zijn gast van deze week hebben iets gemeen: hun tomeloze bewondering voor die vier jongens uit Liverpool. Voor Bertolf begon het op zijn 14e, en het is alleen maar groter geworden. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast praten hoor je waarom The Beatles zo bijzonder zijn en speelt Bertolf een liedje van zijn laatste album.

Duration:01:13:52

#83: Shady El-Hamus, regisseur

6/14/2019
More
Met zijn debuutfilm De Libi is hij met donderend geraas de Nederlandse filmwereld binnengestormd. Regisseur Shady El-Hamus zit deze week in de archiefkast bij Gijs Groenteman om te praten over die nieuwe film, tegenwind opzoeken, en hoe hij vol zelfvertrouwen is opgevoed.

Duration:01:04:16

#82: Erik van Lieshout, kunstenaar

6/7/2019
More
Hij maakt schilderijen, tekeningen, films en installaties, maar hoe zijn werk precies te omschrijven is, daar kan Gijs Groenteman zijn vinger ook niet op leggen. Deze week in Met Groenteman in de kast: kunstenaar Erik van Lieshout.

Duration:01:09:37

#81: Else-Marie van den Eerenbeemt, familietherapeut

5/31/2019
More
Waar voor velen familierelaties complex of ingewikkelds zijn, weet Else-Marie van den Eerenbeemt ze in klare taal uit te leggen. Al decennia is ze familietherapeut en specialist op het gebied van familieverhoudingen. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast is ze te gast om daarover te praten.

Duration:01:10:00

#80: Peter R. de Vries, misdaadjournalist

5/24/2019
More
Als klein jongetje raapte hij al de krant van de mat om zo snel mogelijk alle misdaadnieuwtjes te lezen. Zijn vak past van nature bij hem, denkt misdaadjournalist Peter R. De Vries. Hij is in deze podcast te gast bij Gijs Groenteman in de archiefkast, en praat over volhardend zijn, zijn opvoeding, hoe hij Joran van der Sloot nooit heeft kunnen doorgronden, en meer.

Duration:01:12:42

#79: Pepijn Lanen, rapper

5/17/2019
More
Hij is rapper in een van Nederlands meest succesvolle hiphopgroepen, schrijver, podcastmaker en hij heeft zijn eigen platenlabel. Kortom, Pepijn Lanen, alias Faberyayo, is ontzettend productief. Hij schuift aan bij Gijs in de archiefkast om te praten over zijn nieuwe boek, het vaderschap en zijn scheppingsdrift.

Duration:01:06:17

#78: Hugo Koolschijn, acteur

5/10/2019
More
Zijn hele leven staat hij al op het toneel, en nog steeds speelt hij de ene voorstelling na de andere. Toch vond hij het nu tijd om zijn levensverhaal op te schrijven in een boek, dat ook niet geheel toevallig ‘Voorstellingen’ heet. Deze week bij Gijs Groenteman in de archiefkast: acteur Hugo Koolschijn.

Duration:01:06:39

#77: Frank Boeijen, zanger

5/3/2019
More
Hij behoort tot de iconen van de Nederlandse popmuziek, won zo’n beetje alle prijzen die er te winnen zijn, en treedt nog avond aan avond op. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast zit Frank Boeijen niet in de archiefkast op de redactie van de Volkskrant, maar zocht Gijs Groenteman hem op in zijn woonplaats Nijmegen. Ze bespreken de 12 nummers die zijn leven gevormd hebben.

Duration:01:33:45