Met Groenteman in de kast-logo

Met Groenteman in de kast

Music Podcasts >

In Met Groenteman in de kast gaat Gijs Groenteman iedere week in gesprek met iemand die hem op de een of andere manier heeft verwonderd of is opgevallen. Opgenomen in de illustere archiefkast op de redactie van de Volkskrant.

In Met Groenteman in de kast gaat Gijs Groenteman iedere week in gesprek met iemand die hem op de een of andere manier heeft verwonderd of is opgevallen. Opgenomen in de illustere archiefkast op de redactie van de Volkskrant.
More Information

Location:

Netherlands

Description:

In Met Groenteman in de kast gaat Gijs Groenteman iedere week in gesprek met iemand die hem op de een of andere manier heeft verwonderd of is opgevallen. Opgenomen in de illustere archiefkast op de redactie van de Volkskrant.

Language:

Dutch


Episodes

#79: Pepijn Lanen, rapper

5/17/2019
More
Hij is rapper in een van Nederlands meest succesvolle hiphopgroepen, schrijver, podcastmaker en hij heeft zijn eigen platenlabel. Kortom, Pepijn Lanen, alias Faberyayo, is ontzettend productief. Hij schuift aan bij Gijs in de archiefkast om te praten over zijn nieuwe boek, het vaderschap en zijn scheppingsdrift.

Duration:01:06:17

#78: Hugo Koolschijn, acteur

5/10/2019
More
Zijn hele leven staat hij al op het toneel, en nog steeds speelt hij de ene voorstelling na de andere. Toch vond hij het nu tijd om zijn levensverhaal op te schrijven in een boek, dat ook niet geheel toevallig ‘Voorstellingen’ heet. Deze week bij Gijs Groenteman in de archiefkast: acteur Hugo Koolschijn.

Duration:01:06:39

#77: Frank Boeijen, zanger

5/3/2019
More
Hij behoort tot de iconen van de Nederlandse popmuziek, won zo’n beetje alle prijzen die er te winnen zijn, en treedt nog avond aan avond op. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast zit Frank Boeijen niet in de archiefkast op de redactie van de Volkskrant, maar zocht Gijs Groenteman hem op in zijn woonplaats Nijmegen. Ze bespreken de 12 nummers die zijn leven gevormd hebben.

Duration:01:33:45

#76: Sacha Polak, regisseur

4/26/2019
More
Haar laatste film, Dirty God, opende het Internationaal Film Festival in Rotterdam en wist als eerste Nederlandse film de hoofdcompetitie van het Amerikaanse Sundance festival te halen. Waarom maakt regisseur Sacha Polak de films die ze maakt? In deze podcastaflevering is ze te gast bij Gijs Groenteman in de archiefkast.

Duration:01:03:22

#75: Robin de Puy, fotograaf

4/19/2019
More
Ze wordt geplaagd door angsten, maar dwingt zichzelf altijd ze weer te doorbreken. Dat is wat fotograaf Robin de Puy doet in zowel haar werk als in haar leven. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast schuift ze aan bij Gijs in de archiefkast om te praten over hoe fotografie haar verder heeft gebracht in het leven, hoe ze als 15-jarige per se in Afrika wilde fotograferen, en hoe ze in de VS geraakt werd door tiener Randy.

Duration:01:13:39

#74: Eric Vloeimans, trompettist

4/12/2019
More
Van jazz tot klassiek: trompettist Eric Vloeimans laat zich niet in een hokje van een genre plaatsen. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast is hij te gast bij Gijs in de archiefkast, en praat hij over zijn relatie met de trompet, de kunst van het improviseren, en waarom zijn kleding op het podium zo belangrijk is.

Duration:01:12:55

#73: Micha Wertheim, cabaretier

4/5/2019
More
Dit keer niet vanuit de archiefkast op de redactie van de Volkskrant, maar live vanaf het Oorzaken Festival. Met publiek dus, en dat is precies waar dit interview met cabaretier Micha Wertheim over gaat.

Duration:01:02:17

#72: Maria Goos, scenarioschrijver

3/29/2019
More
Haar grote doorbraak was de televisieserie Oud Geld, en inmiddels worden haar toneelstukken over de hele wereld gespeeld. Deze week is ze te gast bij Gijs in de archiefkast: scenarioschrijver Maria Goos.

Duration:01:04:37

#71: Bob Fosko, Raggende Man

3/23/2019
More
Als frontman van de Raggende Manne zocht hij altijd de grenzen van het sonisch toelaatbare op. Begin dit jaar kreeg Bob Fosko te horen dat hij ziek was, maar de tour die voor dit jaar gepland stond moest en zou doorgaan. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast is hij te gast bij Gijs in de archiefkast.

Duration:01:05:59

#70: Merlijn en Wim Kerkhof (The Amazing Stroopwafels)

3/15/2019
More
Bijna 7000 keer traden ze op in 40 jaar, The Amazing Stroopwafels, met Wim Kerkhof als hart van de band. Zoon Merlijn Kerkhof, klassieke muziekrecensent bij de Volkskrant, schreef een boek over het leven van zijn vader, Oude Maasweg kwart voor drie. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast zijn ze allebei te gast bij Gijs in de archiefkast.

Duration:01:05:28

#69: Joris van Casteren, schrijver

3/8/2019
More
Dat grote moment, wanneer alle puzzelstukjes op hun plek vallen, daar doet schrijver en journalist Joris van Casteren het voor. Voor zijn nieuwste boek, Moeders lichaam, dook hij in het bizarre verhaal van Piet, die het lichaam van zijn overleden moeder drie jaar in huis bewaarde. Hij komt in deze aflevering van Met Groenteman in de kast naar de archiefkast om erover te praten.

Duration:01:03:02

#68: Ton van Zantvoort en Stijn Hilgers, filmmaker en herder

3/1/2019
More
De schaapsherder die kaal wordt van de stress. Dat gegeven raakte filmmaker Ton van Zantvoort zo erg, dat hij er een film over moest maken. Het werd de prachtige documentaire Schapenheld over het leven van Stijn Hilgers, een van de laatste herders in ons land, en nu zitten ze samen in de archiefkast bij Gijs voor deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast.

Duration:01:01:11

#67: Fahd Larhzaoui, acteur

2/22/2019
More
Acteur Fahd Larhzaoui geeft zichzelf compleet bloot op het toneel. Ook in zijn nieuwste voorstelling Shirt Uit, Fahd, die gaat over zijn coming-out, zijn familie en de gayfeesten waar hij liefde en troost zocht. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast komt hij erover praten.

Duration:01:01:04

#66: Nicolien Mizee, schrijver

2/15/2019
More
Ongefilterd en zonder angst toont ze zich aan de wereld. Niet alleen als schrijver, maar ook als mens. Nicolien Mizee heeft inmiddels bijna alle literaire genres betracht, en onlangs verscheen er een detective van haar hand, Moord op de moestuin. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast schuift ze aan bij Gijs in de archiefkast.

Duration:01:07:19

#65: Yorick van Norden, singer-songwriter

2/8/2019
More
Toen Yorick van Norden 9 was zat hij achterin de auto bij zijn ouders en hoorde Free As a Bird van The Beatles op de radio. Vanaf dat moment wist hij wat hij de rest van zijn leven wilde doen: liedjes maken. Zijn nieuwste plaat, The Jester, is genomineerd voor een Edison, binnenkort gaat hij het theater in met Anne Soldaat om hun muzikale helden te bezingen. In de aflevering Met Groenteman in de kast schuift hij aan bij Gijs in de archiefkast.

Duration:01:11:07

#64: Tinkebell, kunstenares

2/1/2019
More
'Yes we did it', postte kunstenares Tinkebell deze week nadat het algemene kinderpardon bekrachtigd was. Maar wat heeft ze precies gedaan? In de archiefkast bij Gijs Groenteman vertelt ze over haar talent om 'dingen die heel gevoelig liggen op te blazen', en hoe meedogenloos ze kan zijn in het najagen van haar doelen.

Duration:01:01:03

#63: In gesprek met kinderboekenschrijver Ted van Lieshout

1/25/2019
More
“Kinderboekenschrijvers behoren lief, zacht en aardig te zijn. Maar dat ben ik eigenlijk niet”, vindt Ted van Lieshout. Zijn nieuwste boek begint ook met een stevige liefdesles. Kun je dat kinderen meegeven? Om daarover en meer te praten is hij te gast in de archiefkast in deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast.

Duration:01:03:25

#62: In gesprek met Lee Towers

1/18/2019
More
Een familielid van Nederland, dat is hij misschien wel geworden. 51 keer stond hij in een vol Ahoy, bracht minstens zoveel albums uit, en er werden zelfs echte torens naar hem vernoemd. Zanger en ‘Voice of Rotterdam’ Lee Towers is deze week te gast bij Gijs Groenteman in de archiefkast, om te praten over zijn imposante carrière, zijn jeugd, en waarom hij zo’n brok emotie is.

Duration:01:16:07

#61: Journalist Stefan Vermeulen over de ontsnapping van Hema

1/13/2019
More
Zo’n lekkere rookworst of een tompouce: iedereen heeft er wel eens een gehad. Maar het had weinig gescheeld of het oer-Nederlandse bedrijf Hema was omgevallen. Dat beschrijft journalist Stefan Vermeulen in zijn nieuwste boek, ‘Hema. De onwaarschijnlijke ontsnapping van een nationaal icoon’. Hij is in deze aflevering te gast in onze archiefkast bij Gijs Groenteman om daarover te praten.

Duration:01:03:02

#60: In gesprek met Tosca Niterink en Anita Janssen

1/5/2019
More
Ze is bekend van de legendarische VPRO-programma’s Theo en Thea, Kreatief met Kurk en Borreltijd, maar de laatste jaren is Tosca Niterink vooral rond de wereld aan het wandelen met haar partner Anita. Daar doet ze verslag van in het NRC Handelsblad en schrijft er boeken over. In deze aflevering van Met Groenteman zijn ze allebei te gast om daarover te praten.

Duration:01:14:11