Bellen met Bas-logo

Bellen met Bas

News & Politics Podcasts >

Iedere week bellen we even met Bas Eickhout, die als leider van de Europese Groenen door heel Europa trekt voor de campagne voor de Europese verkiezingen. We praten dan in een minuut of tien even bij over de Europese politiek, de verkiezingscampagne en actuele ontwikkelingen.

Iedere week bellen we even met Bas Eickhout, die als leider van de Europese Groenen door heel Europa trekt voor de campagne voor de Europese verkiezingen. We praten dan in een minuut of tien even bij over de Europese politiek, de verkiezingscampagne en actuele ontwikkelingen.
More Information

Location:

Netherlands

Description:

Iedere week bellen we even met Bas Eickhout, die als leider van de Europese Groenen door heel Europa trekt voor de campagne voor de Europese verkiezingen. We praten dan in een minuut of tien even bij over de Europese politiek, de verkiezingscampagne en actuele ontwikkelingen.

Language:

Dutch


Episodes

Welke excuses hebben politici om onder klimaatbeleid uit te komen?

4/19/2019
More
In een nieuwe aflevering van Bellen met Bas spreken we met lijsttrekker Bas Eickhout over zijn lijst met twaalf excuses die politici gebruiken om onder klimaatbeleid uit te komen: Van 0,0003 graden tot 1000 miljard. En over de lijst met tien maatregelen van de Europese Groenen om klimaatverandering wél aan te pakken. Ook spraken we deze laatste week van het Europarlement voor het verkiezingsreces over de WW-stemming die toch niet doorging en over het bezoek van Greta Thunberg.

Duration:00:20:05

Op de boot naar Texel: Europa neemt verantwoordelijkheid in Brexit-dossier

4/13/2019
More
In een nieuwe aflevering - onderweg naar Texel - bespreken we het bezoek van Bas Eickhout aan samenwerkende Groenen en Piraten in Slovenië, het eerste grote lijsttrekkersdebat in Brussel en het nieuwe uitstel van de Brexit. Ook kijken we vooruit naar het bezoek van klimaatspijbelaar Greta Thunberg volgende week.

Duration:00:13:05

Goede en foute vrienden in Europa

4/3/2019
More
Live vanaf Gare du Nord in Parijs nemen we met Bas de afgelopen week door en kijken we vooruit. We spraken over de goede vooruitzichten van de Socialistisk Folkeparti (onze Groene vrienden in Denemarken) en over de problematische Roemeense partijgenoten van de sociaaldemocraten die het niet zo nauw nemen met de rechtstaat.

Duration:00:11:51

Live vanaf Trafalgar Square: "Ik heb nog nooit zoveel Britten met een blauwe vlag gezien."

3/25/2019
More
Het duurde zaterdag even voordat Bas bereik had tussen de miljoenen anti-Brexit-demonstranten, maar we zijn er in geslaagd om een nieuwe aflevering van Bellen met Bas op te nemen. Naast Brexit, bespreken we natuurlijk ook de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en kijken vooruit naar de komende week.

Duration:00:18:55

"Die klimaatstakers, daar word je wel vrolijk van."

3/15/2019
More
We bellen Bas in Stockholm, de plek waar Greta Thunberg 30 weken geleden begon met haar klimaatstakingen. Zij inspireerde vrijdag jongeren over de hele wereld om ook de straat op te gaan en om klimaatactie te eisen. Afgelopen week waren zestig klimaatstakers uit Europa op bezoek in het Europees Parlement, op uitnodiging van onder andere de Europese Groenen. Bas ging met ze in gesprek. Verder in deze aflevering: De klimaatdoorrekening in Nederland, hoe Antonio Tajani (de Italiaanse voorzitter...

Duration:00:17:17

De Europese campagne is begonnen (in Brussel dan)

3/9/2019
More
We bespreken onder andere de start van de verkiezingscampagne van de Europese Groenen: over hoe de Groenen absoluut een sterk Europa willen, maar wel groener en socialer. Bas waarschuwt dat we niet moeten blijven hangen in een discussie of je voor of tegen Europa bent, want dan doen we onrecht aan al die mensen die nu de straat opgaan. Dat zijn mensen die niet per se tegen Europa zijn, maar mensen die ander beleid van Europa willen. Verder komen aan bod: de politieke situatie in Roemenië en...

Duration:00:15:11

Wat kan Europa doen voor #meertreinenmindervliegen?

2/23/2019
More
Onderweg naar een debat in Groningen, belde Europarlementariër Bas Eickhout om een update van afgelopen week te geven. We bespreken het succes van de petitie die vraagt voor goedkoper en makkelijker internationaal reizen per trein. Verder hebben we het over de gesprekken die Bas met scholieren voerde bij de klimaatstaking van donderdag en over hoe hij erin slaagde om EU-landen en Europarlement op een lijn te krijgen om voor het eerst CO2-limieten voor vrachtwagens af te spreken.

Duration:00:14:35

Hoe Nederland de pulsvissers in de steek liet

2/11/2019
More
Een tjokvolle agenda deze week voor Bas in Straatsburg (waar het een beetje waait). We bespreken de komende plenaire week: Wordt het nachtwerk om te komen tot CO2-standaarden voor vrachtwagens? Stemmen de sociaaldemocraten in met een 'ouderwets' handelsakkoord? En hoe maak je landbouwbeleid groener? Verder: Hoe Nederland de pulsvissers in de steek laat, zicht op een Brexit-deal en het GroenLinks-congres van zaterdag

Duration:00:19:16

Een geheime stemming over lobbytransparantie

2/6/2019
More
Nu mét vormgeving! Europarlementariër Bas Eickhout praat je bij over hoe de Europese Groenen een geheime stemming over lobbytransparantie wonnen. Ook bespreken we de klimaatstaking, het Europa-debat in de Tweede Kamer van donderdag waar ook Europarlementariërs aan mogen meedoen en natuurlijk het laatste (non-)nieuws over Brexit.

Duration:00:14:17

Hoeveel wetgeving krijgen we nog voor de verkiezingen in het Europarlement aangenomen?

1/22/2019
More
Het Europarlement wil nog voor de verkiezingen een hoop wetgevevende dossiers afronden. Bas mag als rapporteur nog de leiding nemen in twee belangrijke dossiers: duurzame financiën en CO2-normen voor vrachtwagens. We bespreken ook de Europese dimensie van de CO2-belasting die Jesse Klaver in Nederland aankondigde. Tenslotte komt een nieuw onderzoek van de Europese Groenen aan bod: daaruit blijkt hoe groot het verschil is tussen de theorie en de praktijk van de belastingen die een...

Duration:00:14:22

Pilot: Brexit, wordt het uitstel of afstel?

1/14/2019
More
Een pilot-aflevering van Bellen met Bas vanaf een grote Europa-conferentie in Denemarken. Het grote onderwerp voor deze week is natuurlijk de Brexit-stemming in het Britse Lagerhuis, maar we bespreken ook hoe Europa zou moeten zorgen voor een eerlijk klimaatbeleid waar iedereen aan bijdraagt. Verder komt de Europese Commissie met plannen om het veto op belastingbeleid (misschien) aan te pakken.

Duration:00:12:58