Bureau Buitenland-logo

Bureau Buitenland

VPRO

Nieuws en achtergronden uit het buitenland

Nieuws en achtergronden uit het buitenland
More Information

Location:

Hilversum, Netherlands

Networks:

VPRO

Description:

Nieuws en achtergronden uit het buitenland

Twitter:

@bbvpro

Language:

Dutch


Episodes

Touwtrekken om Zuid-Tirol

9/21/2018
More
Waar populistische partijen samen optrekken in hun afkeer van Brussel, maken ze ruzie over regio’s. Na Catalonië en Noord-Ierland is er nu ook heibel over Tirol. De splitsing in een Oostenrijks en Italiaans deel, vlak na de Eerste Wereldoorlog, is inzet geworden van een harde aanvaring tussen bondskanselier Kurz van Oostenrijk en minister Salvini van Italië. We spreken erover met correspondenten Eric Willemsen en Angelo van Schaik vanuit respectievelijk Wenen en Rome.

Duration:00:09:55

Bureau Buitenland

9/21/2018
More
Polen voor de Europese rechter - Oeganda - Strijd om Zuid-Tirol

Duration:00:27:25

Polen voor de Europese rechter

9/21/2018
More
De Europese Unie gaat Polen voor de rechter slepen. Komende maandag zal commissaris Frans Timmermans het land aanklagen bij het Europese Hof in Luxemburg. Dat meldden het Duitse weekblad Der Spiegel en persbureau Reuters vanmiddag. De Poolse regering dreigt te veel greep op de rechters in het land te krijgen, en dat is tegen de Europese regels. We praten erover met Polen-verslaggever Michiel Driebergen.

Duration:00:05:57

De Oegandese geest is uit de fles

9/21/2018
More
In Oeganda lijkt de geest uit de fles: honderden jonge Oegandezen onthaalden de Oegandese oppositieleider en muzikant Bobi Wine gisteren als een ware held. Hoe stevig zit de dictator na ruim 30 jaar nog in het zadel? In de studio in Brussel zit Oeganda-deskundige Kristof Titeca van de Universiteit Antwerpen.

Duration:00:07:43

Bureau Buitenland

9/20/2018
More
Venezuela schiet burgers dood- Graffitiparadijs Bogotá - Vechtscheiding van twee wereldeconomieën

Duration:00:26:47

'Stop met vermoorden van jonge en arme Venezolanen'

9/20/2018
More
Venezuela heeft tussen 2015 en 2017 meer dan 8000 burgers standrechtelijk geëxecuteerd. Dat meldt Amnesty International vandaag. Die moorden werden gepleegd door agenten van speciale eenheden die zijn opgericht om de criminaliteit te bestrijden. Contact met Yara Boff Tonella van Amnesty International.

Duration:00:04:21

Graffitiparadijs Bogotá

9/20/2018
More
Het is een mekka voor graffitikunstenaars: de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Het historische centrum van de stad is een waar openluchtmuseum van moderne straatkunst. Collega Edwin Koopman maakte een rondje langs de beschilderde muren en ontdekte het tragische verhaal achter het graffiti-gedoogbeleid van de Colombiaanse miljoenenstad.

Duration:00:07:23

Vechtscheiding van twee wereldeconomieën

9/20/2018
More
Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is deze week in rap tempo geëscaleerd. In een paar dagen tijd zijn de importtarieven tussen de beide landen verdriedubbeld. Nu al wordt naar schatting bijna drie procent van de totale wereldhandel geraakt door het handelsconflict. Tijd om een balans op te maken van de geleden schade. In ons Geobureau te gast: Chinadeskundige Jan van der Putten en hoogleraar Economie Steven Brakman van de Rijksuniversiteit Groningen.

Duration:00:10:41

Bureau Buitenland

9/17/2018
More
Syrië na Idlib - Aziatische millennials - Topontmoeting in Pyongyang

Duration:00:27:04

Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in voor het eerst in Pyongyang

9/17/2018
More
Dinsdag ontmoeten de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in elkaar. Het is de derde keer dit jaar, maar voor het eerst in ruim tien jaar vindt er een topontmoeting plaats in Pyongyang, de Noord-Koreaanse hoofdstad. Politicoloog Michiel Hoogeveen, die onlangs een boek schreef over de opkomst en toekomst van Noord-Korea, duidt deze ontmoeting. Foto: Kcna Via Kns / AFP

Duration:00:05:09

Voorstelling over Aziatische millennials

9/17/2018
More
Hoe gaat de jonge generatie in Azië om met moderne problemen zoals overbevolking, klimaatverandering of eenzaamheid? Na het succes van De Man door Europa reist theatermaker Lucas de Man nu naar zes Aziatische megasteden. Daar ontmoet hij jonge denkers en doeners, die hem het verhaal vertellen van een generatie die klaar is voor radicale verandering. Een reportage van Cindy Huijgen over de voorstelling De Man in Azië, die vanaf dinsdag te zien is.

Duration:00:06:29

Syrië na de slag om Idlib

9/17/2018
More
De troepen van Assad en de Russen maken zich op voor de laatste grote slag om de provincie Idlib. Een groot bloedbad in de Syrische oorlog wordt gevreesd en buurland Turkije is beducht voor een nieuwe vluchtelingenstroom. Wie komen er na deze aanval op Idlib als overwinnaars uit de bus en hoe liggen de machtsverhoudingen dan in Syrië? Wij maken de balans op met Marcel Kurpershoek en Leo Kwarten. Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP

Duration:00:11:51

Bureau Buitenland

9/14/2018
More
Dictatuur dreigt in Guatemala - Tour du woon-werkverkeer - Modi snoert Indiase activisten de mond

Duration:00:27:52

Dictatuur dreigt in Guatemala

9/14/2018
More
Moord en marteling van politieke leiders, politie-invallen bij mensenrechtenactivisten en militarisering van de straat; Guatemala was jarenlang een voorbeeld voor Latijns-Amerika met het langzaam opbouwen van een rechtsstaat. Maar opnieuw glijdt het land af richting de autoritaire staat die het in de jaren tachtig was. In de studio is Guatemala-kenner Marlies Stappers van de stichting Impunity Watch.

Duration:00:07:52

Tour du woon-werkverkeer

9/14/2018
More
Fransen fietsen te weinig. En dus wordt er nu een nationaal fietsenplan gelanceerd om de Fransman en Française op de vélo te krijgen. Het aantal fietsers moet verdrievoudigd zijn in 2024. Correspondent in Parijs Stefan de Vries fietsen in Frankrijk.

Duration:00:05:20

Modi snoert Indiase activisten de mond

9/14/2018
More
Eén persoon kwam om bij dalith-protesten begin dit jaar in India. Vijf prominente mensenrechtenactivisten werden eind augustus opgepakt in verband met een vermeend moordcomplot met als doelwit Indiase politie premier Modi. Critici spreken van een politieke heksenjacht. Voormalig India-correspondent Devi Boerema.

Duration:00:09:51

Vrede Servië en Kosovo? Dat kost een EU-lidmaatschap

9/13/2018
More
De ooit gezworen vijanden Kosovo en Servië praten met elkaar over 'landjeruil'. De prijs voor vrede? EU-lidmaatschap. Servië eist zelfs een garantie dat het land voor 2025 toegetreden is. Is dit haalbaar vragen wij Thijs Kettenis, Zuid-Oost-Europa correspondent.

Duration:00:07:16

Bureau Buitenland

9/13/2018
More
Sancties in Iran - Migranten kinderen in de VS

Duration:00:27:42

Aantal gevangen migranten kinderen vervijfvoudigd in VS

9/13/2018
More
In Amerika is het aantal minderjarige migranten dat in detentiecentra zit explosief gegroeid. Er zitten er nu bijna 13.000 vast, het aantal is daarmee vervijfvoudigd ten opzichte van drie maanden geleden. Jurriaan van Eerten, vanuit Tucson Arizona, duidt het nieuws. Foto: Eline van Nes

Duration:00:06:28

Het geld raakt op in Iran

9/13/2018
More
Onlangs voerden de Verenigde Staten nieuwe economische sancties in tegen Iran. ‘De strengste ooit’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. En die sancties beginnen flink te bijten:levensmiddelen worden schaars of duur, mensen komen niet meer rond van hun salaris en het spaargeld raakt ook op. De onvrede in het land over de slechte economie neemt toe en dat leidt ook tot politieke spanningen in de top. Iran-kenner Reinier Zoutendijk is te gast. Foto: Reinier Zoutendijk

Duration:00:09:03