
Doorbraak Radio
News & Politics Podcasts
De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Doorbreek de bubbel.
Location:
Belgium
Genres:
News & Politics Podcasts
Description:
De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Doorbreek de bubbel.
Language:
Dutch
Website:
http://www.doorbraak.be/radio
Email:
podcast@doorbraak.be
Episodes
Eerste 100 dagen van Trump: chaos of doordacht beleid?
4/26/2025
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens zijn terug en analyseren na een korte pauze de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Wat is de stand van zaken van Trumps eerste 100 dagen als president? Hoe percipieert het Amerikaanse electoraat zijn beleid rond economie en migratie? En hoe vergaat het ondertussen de Democratische partij?
Chaos
Trumps wittebroodsweken zijn voorbij. Zijn eerste 100 dagen zijn niet onopgemerkt voorbijgegaan en hebben zijn persoonlijke populariteit aangetast. Maar vreemd genoeg kan zijn beleid wel op de goedkeuring van het grootste deel van het Amerikaanse electoraat blijven rekenen. Asselman en Neyskens maken een diepte-analyse van dat beleid rond importheffingen en migratie, de onontkenbare chaos die zich manifesteert en de reacties vanuit de bevolking.
Activistische rechters gearresteerd
Onze Amerikakenners laten hun licht schijnen over de recente arrestatie van twee rechters. Daarover wordt bericht als zou het gaan over een verregaande aantasting van de rechtstaat. Maar wat is er echt gaande en hoe is dit mogelijk in de VS? Over de (il-)legitimiteit van rechterlijk activisme in de VS en waar het verschil zit met de Europese en Belgische context.
Diepe kloof bij Democraten
We sluiten af met een reflectie op de stand van zaken bij de Democratische partij. Nooit was de verdeeldheid zo groot. Welke kant gaat het uit: Clintoniaans naar het centrum of kiest de partij toch voor een extremere linkse koers?
https://youtu.be/fVmqDzhgZiA
Support the show
Duration:00:42:30
Ondek nu ons nieuw Doorbraak Magazine - April 2025
4/7/2025
'Ik wil niet naar Polen, daar gaat het te goed', zong de Nederlandse popgroep Het Goede Doel al in de verre jaren 1980. Dat het in Polen ondertussen nóg beter gaat, daar kan journalist Filip Michiels van meespreken. Hij trok voor het nieuwe Doorbraak Magazine naar Warschau en ontdekte er het Europa van de toekomst. Journalist Christophe Degreef zette dan weer oud-luitenant-generaal Marc Thys tegenover filosoof en ethicus Gerard Bodifee. In een dubbelinterview schetsen beide heren de contouren van een rechtvaardige oorlog. In zoverre die bestaat, natuurlijk. Ontdek dit, en nog veel meer, in ons nieuwe Doorbraak Magazine.
Vanaf nu in de krantenwinkel, of te bestellen via Doorbraak Magazine -
https://doorbraak.be/magazine
Support the show
Duration:00:07:00
Wouter Duyck : ‘Gelijke onderwijsuitkomsten is een giftige utopie’
3/29/2025
Hoe komt het dat Vlaamse kinderen vandaag slechter presteren dan twintig jaar geleden? Waarom moet Mohammed in de Latijnse kunnen raken? En hoe gevaarlijk zijn smartphones écht voor jongeren? Dat legt professor cognitieve psychologie Wouter Duyck uit.
Duyck spaart niemand in zijn analyse: niet de politiek, niet de universiteiten, niet de pedagogische begeleidingsdiensten. Hij hekelt een decennialange fixatie op ‘vaardigheden’ zonder inhoud, terwijl kennis net cruciaal is voor denken, redeneren en maatschappelijke participatie. ‘Je kunt niet kritisch nadenken over Gaza als je niet weet dat er een Holocaust is geweest. Kennis structureert het denken.’
Hij is niet bang om heilige huisjes omver te werpen. De idee van gelijke uitkomsten noemt hij ‘een giftige utopie’: ‘Gelijke uitkomsten bereik je alleen door iedereen naar beneden te trekken. Je moet ervoor zorgen dat Mohammed in de Latijnse geraakt, niet dat we de Latijnse afschaffen.’
Ook over smartphones en sociale media trekt Duyck fel van leer – tegen de hysterie errond. ‘Smartphonegebruik verklaart 1% van de variatie in mentaal welzijn. Eén procent! En toch maken we er nationaal beleid op.’
Duyck noemt zichzelf liberaal, maar bovenal empirist: ‘Ik kijk naar data.’ Dat leidt soms tot tegenstrijdige meningen: zo verdedigt hij het smartphoneverbod in de klas, maar verzet zich tegen breed maatschappelijk verbod.
En wat met studenten die bijwerken? Ook daar is hij uitgesproken: ‘De overheid betaalt studenten om te studeren. Dan is het niet normaal dat ze belastingsvrij gaan werken in de horeca, om dan hun examens niet te halen.’
De podcast raakt ook het thema van vrijheid in de academische wereld. Duyck voelt zich vrij, maar niet elke collega durft volgens hem het hoofd boven het maaiveld uitsteken. ‘Bij elk opiniestuk krijg ik mails van collega’s: ‘We zijn blij dat je dat durft zeggen.’ Maar zelf zwijgen ze liever.’
In een tijd waarin veel onderwijsexperten volgens Duyck ‘wereldberoemd zijn in Vlaanderen, maar nooit iets internationaal gepubliceerd hebben’, blijft hij zelf publiceren op hoog niveau. En precies daarom, zegt hij, kan hij het zich permitteren om tegen de stroom in te gaan.
Support the show
Duration:00:40:53
Nieuwe generatie Amerikaanse politici heeft weinig affiniteit met Europa
3/29/2025
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens blikken over de Atlantische oceaan. Over Signal gate, de nieuwe generatie Amerikaanse politici en hun tanende band met Europa en de gevreesde importtarieven van president Trump.
De laatste dagen was heel wat te doen rond Signal gate. Asselman en Neyskens geven hun visie op het schandaal, waarbij een journalist toegang kreeg tot een besloten chatgroep waarin belangrijke leden van de Trumpadministratie plannen voor een offensief tegen de Houthi's in Jemen deelden. Gefundenes Fressen voor Trumpcritici, maar wat is de ware betekenis van deze ophef?
Één les die Asselman trekt uit de conversaties die via Signal gate naar buiten kwamen, is dat vice-president J.D. Vance duidelijk weinig affiniteit heeft met Europa. Hij lijkt niet bereid nog langer de kastanjes uit het vuur te halen om de handelsroutes van het oude continent te vrijwaren. Dat brengt ons naar een analyse van de nieuwe generatie Amerikaanse politici bij wie de band met het moedercontinent nog nauwelijks aanwezig is.
Verder buigen Asselman en Neyskens zich over de aangekondigde plannen van president Trump om op 2 april nieuwe importtarieven op te leggen. Wat mogen we daarvan verwachten en hoe gaat de internationale gemeenschap daarmee omgaan?
We besluiten met de laatste peilingen en populariteitspolls. Neyskens legt uit waarom de doemberichten over Trumps tanende populariteit maar beter gerelativeerd kunnen worden.
https://youtu.be/odyXS3yKt3g
Support the show
Duration:00:32:45
‘Trump lijkt in de praktijk een werktuig van het Kremlin’
3/25/2025
In deze uitzending van Wereldblik kijkt de vroegere chef Buitenland van De Standaard, en tevens oud-diplomaat, Axel Buyse met argusogen naar de verhoudingen tussen de Amerikanen en de Russen, de Chinezen en de Indiërs en naar de ineenstorting van de laatste restjes democratie in Turkije.
https://youtu.be/ogUVUgvX0XI
Support the show
Duration:00:33:35
Rik Torfs: 'Europa, Vlaanderen, en de media leefden in een bubbel'
3/20/2025
Rik Torfs, de bekendste kerkjurist uit Vlaanderen, over zijn visie op de huidige maatschappij en politiek. 'ik voel mij een vrij man. Ik kijk naar de wereld met ironie. En ik heb ook geen reden om daar nu nog extra voorzichtig in te zijn.'
Torfs ziet Trump als een symbool van een veranderde tijd. Mensen uiten vandaag openlijker hun mening over onderwerpen die niet lang geleden taboe waren. De media zagen de veranderingen niet omdat ze volgens Torfs in een bubbel leven, waarbinnen bepaalde onderwerpen als vanzelfsprekend worden beschouwd. Onder de oppervlakte was een grote verschuiving gaande. Hij geeft als voorbeeld de aandacht voor onderwerpen zoals klimaat, gender en gelijkheid in de media. terwijl er ook andere onderwerpen zijn die belangrijk zijn, zoals de technologische vooruitgang in landen als China en India.
Als oud-rector en professor heeft Torfs ook een mening over de verengelsing van het hoger onderwijs en de mogelijke gevolgen hiervan voor de samenleving. Verengelsing kan volgens hem net leiden tot een gebrek aan internationalisering en een verenging van het internationale perspectief. Er zijn nog andere talen waarin interessante teksten gepubliceerd worden.
Daarnaast is ook het debat voor een breed publiek belangrijk en de noodzaak om onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te benaderen, ook in de wetenschap.
Torfs zit nog altijd op X (Twitter) en is niet van plan om weg te gaan. Hij probeert om met zijn tweets een discussie op gang te brengen. 'Het is leuk om stenen in de kikkerpoel te gooien en zo mensen aan het denken te zetten'. Hoewel hij regelmatig twittert besteedt hij niet veel tijd aan het platform. Hij gebruikt het om zijn mening te uiten en om mensen wat te provoceren.
Aan het einde bespreekt Torfs de recente ontwikkelingen rond de paus en de katholieke kerk, waaronder het synodaal proces en de reacties op de paus zijn uitspraken over abortus. Volgens Torfs is de paus een complexe figuur met zowel progressieve als conservatieve standpunten.
Support the show
Duration:00:33:59
Trump, chaos en the Art of the Deal
3/15/2025
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens analyseren de de politieke gebeurtenissen aan de overkant van de Atlantische oceaan. Daar lijkt de chaos stilaan de overhand te nemen. Of weet president Trump toch de controle te behouden?
De Amerikaanse beurzen kleuren donkerrood. Dat doet de ontevredenheid bij de burgers en bedrijven toenemen. VeelAmerikanen hebben namelijk een pensioenplan -de zogenaamde 401k- dat afhankelijk is van de prestaties van de beurzen. Ondernemers snakken dan weer naar stabiliteit. De steeds veranderende plannen van Trump rond importtarieven ondermijnen die. Daar komt bij dat DOGE, het departement dat de efficiëntie bij de overheid moet opkrikken, onder leiding van Elon Musk wel erg driest te werk gaat. Neyskens en Asselman schetsen de context en mogelijke toekomstscenario's.
Ondertussen haalt Trump op binnenlands vlak toch één overwinning binnen. Vrijdag raakte de Budget Continuation Bill door de senaat, wat de financiering van de Amerikaanse federale overheid garandeert tot eind september. Hiervoor was ook steun nodig van de Democraten. Dat zorgde voor onenigheid binnen de Democratische partij.
In elk geval heeft Trump met zijn chaotisch lijkend beleid een zware stempel gedrukt op de internationale relaties. In Europa is het onaangenaam ontwaken en actie dringt zich op. Maar wat kunnen de Europese leiders doen en hoe moeten ze omgaan met de Trumpadministratie? Misschien biedt het lezen van Trumps The Art of the Deal uitkomst. In elk geval moeten ze het de komende jaren met Trump stellen.
https://youtu.be/rDsTVo-6ltI
Support the show
Duration:00:32:06
Bart Fierens: 'Meer Vlaamse autonomie omdat de Vlaming daar beter van wordt'
3/7/2025
‘Partijen zijn meer en meer bedrijven die bezig zijn met hun bedrijfscultuur en niet met hun programma.’ Dat zegt Bart Fierens, voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) en organisator van het Vlaams Nationaal Zangfeest. Hij ziet een uitdagend politiek landschap voor de Vlaamse Beweging.
Het werk van het ANZ en bij uitbreiding de Vlaamse Beweging, wordt moeilijker gemaakt door de grote rol die Vlaamsgezinde partijen zoals N-VA en Vlaams Belang spelen. Het is een uitdagingen om die partijen bij de les te houden. ‘Beide leggen hun focus op iets anders. Het Vlaams Belang meer op migratie, en minder op het communautaire. De N-VA legt de focus op een economisch, conservatief, liberaal verhaal, en ook veel minder op het communautaire.’.
Neutraal en Vlaamsgezind te blijven, dat is volgens Bart Fierens de opdracht voor de Vlaamse beweging. Het is volgens hem de taak van de Vlaamse beweging de druk hoog te houden voor meer Vlaamse autonomie en zelfbestuur, zonder zich te laten beïnvloeden door partijpolitiek.
Meer dan het zangfeest
Het ANZ organiseert elk jaar het Vlaams Nationaal Zangfeest, een van de weinige manifestaties waar de brede Vlaamse beweging nog samenkomt. Hij benadrukt dat het evenement niet alleen politiek is, maar ook cultuur.
Het beeld dat dit een manifestatie is voor oude mensen klopt niet vindt Fierens. ‘Er komen meer en meer jongere mensen. Wij zijn er hard mee bezig om het zangfeest te verfrissen. Wij doen dat technisch en inhoudelijk. We hebben een scherm van 25 meter op 5 meter, met een aantal zeer professionele technici die achter de schermen werken. Daarnaast proberen we met jongere optredens ook inhoudelijk te verfrissen met een nieuwe dansgroep van jonge mensen, er is een groepje van jonge meisjes die speciaal gaat zingen, er zal een saxofoonkwartet spelen en we wisselen af in de liederen die samen gezongen worden.’
Naast het Zangfeest promoot het ANZ de Nederlandstalige liedcultuur. ‘Het gaat over Nederlandstalige teksten, maar ook over Vlaamse componisten uiteraard. Componisten van vroeger en van nu.’ Daarvoor gaan ze naar scholen, digitaliseren ze Vlaamse muziekpartituren en organiseren ze concerten. Ze zoeken daarbij ook samenwerking. Gek genoeg lukt een samenwerking met de VRT niet.
Het 85e Vlaams Nationaal Zangfeest
Zondagmiddag 9 maart vindt het 85ste Vlaams Nationaal Zangfeest plaats in de Lottoarena in Antwerpen.
Support the show
Duration:00:22:53
Trump verliest geduld met Zelensky
3/1/2025
Onze Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens buigen zich over de actualiteit in de Verenigde Staten en reflecteren op het opzienbarende persmoment van Oekraïens president Volodymyr Zelensky en president Donald Trump.
Een gezamenlijk persmoment met Zelensky en Trump over de deal rond zeldzame mineralen die tussen de VS en Oekraïne gesloten ging worden, liep vrijdag uit de hand. Trump spelde op het einde Zelensky de les. Vanuit Europa klonk enkel verontwaardiging. Maar is dit wel terecht? Neyskens en Asselman gaan dieper in op wat vooraf ging aan Trumps uitbrander.
Vanuit Europa bleef één stem stil in de golf van verontwaardiging: de Italiaanse premier Georgia Meloni gaf geen commentaar op sociale media. Wat betekent dit en mogen we verwachten dat Meloni, die een goede verstandhouding heeft met de Trumpadministratie, de relatie tussen Europa en de VS kan rechttrekken?
Tot slot hebben we het over de vrijgave van de zogenaamde Epstein files, het dossier rond de illustere sekstrafikant Jeffrey Epstein. Minister van Justitie Pam Bondi beloofde dat openbaar te maken, maar wordt nu tegengewerkt door de eigen administratie.
https://youtu.be/gn5hqHAwHqE
Support the show
Duration:00:36:47
Axel Buyse: 'Ik respecteer Poetins voorstanders weinig'
2/26/2025
In deze Wereldblik kijkt Axel Buyse naar de nieuwe wereldorde geschapen door Donald Trump. Na drie jaar oorlog in Oekraïne lijken de politieke kaarten volledig door elkaar geschud. Daarnaast is er aandacht voor de politiek in Duitsland en ten slotte het verder durende conflict in Soedan.
https://youtu.be/WOCsPD_vsqc
Support the show
Duration:00:38:49
'Duitsland is een migratieland geworden'
2/18/2025
Duitsland is vandaag niet hetzelfde land als 20 jaar geleden, zegt Professor Dirk Rochtus. De eenmaking van Duitsland en de migratie hebben een grote impact gehad op het sociale en economische leven.
Veranderingen in Duitsland
‘Duitsland is een migratieland geworden’ zegt Rochtus. Meer dan 20% van de bevolking heeft een migratieachtergrond. Dat heeft vooral in de grote steden geleid tot een verandering in de samenstelling van de bevolking. Dat zorgt ook voor een spanning met de plattelandsgemeenten die minder migranten hebben. Ook in Oost-Duitsland zijn er minder migranten vanwege de lagere economische activiteit.
Economische Situatie
Economisch is Duitsland de sputterende motor van Europa. Duitsland kampt vandaag met een recessie. De afhankelijkheid van goedkope gas en olie, en de plotselinge stopzetting van die energiebronnen, hebben geleid tot een enorme stijging van de energieprijzen. De industrie lijdt onder de hoge energieprijzen maar ook onder de regeldrift van de overheid.
Opkomst van de AFD
De professor bespreekt de opkomst van de Alternative für Deutschland (AFD), een partij die oorspronkelijk anti-Europese standpunten had maar later een anti-migratiepartij is geworden. De AFD heeft een significante aanhang in Oost-Duitsland, waar ze tot 30% van de stemmen behaalt.
Verkiezingen en Politieke Situatie
De komende verkiezingen op 23 februari zijn spannend, met meerdere partijen die een rol kunnen spelen in de vorming van een nieuwe regering. De CDU, onder leiding van Merz, wil de grondwettelijk bepaalde schuldenrem loslaten om te investeren in de infrastructuur en de industrie, maar de FDP en de SPD zijn hier niet mee eens. De uitslag van de verkiezingen kan veel bepalen, maar het zou zo maar kunnen dat de CDU met de socialisten en de groenen een regering moet vormen. Want het alternatief, de AfD wordt uitgesloten.
Youtube:
https://youtu.be/Ta1Q3Jb0Ji4
Support the show
Duration:00:30:38
Hoe moet Europa omgaan met de Trumpregering na de toespraak van JD Vance?
2/16/2025
Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman geven hun kijk op de recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten én op het geopolitieke toneel. De Trump-administratie neemt een vliegende start en dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan.
Zo sprak vice-president JD Vance vrijdag op de veiligheidsconferentie in München. Een speech die bij veel Europese leiders maar matig gesmaakt werd. Europa kreeg dan ook een stevige portie tough love te verduren, met waarschuwingen tegen censuur, Brandmauer en andere cordons. Asselman en Neyskens nemen de speech onder de loep en trekken hun conclusies.
In de Verenigde Staten zelf is het Departement of Government Effiency, kortweg DOGE, uit de startblokken geschoten. Een storm van kritiek barste los. Onze Amerikakenners laten ook hierover hun licht schijnen. Want niet elke kritiek is ongegrond. Maar tegelijk blijkt het mogelijk te zijn om krachtdadig verkiezingsbeloftes om te zetten in daden. Al is dat niet zonder gevaar.
We eindigen met de stand van zaken rond de benoemingen van de door Trump voorgestelde ministers door de Senaat. De meest controversiële voordrachten betroffen Tulsi Gabbard en Robert. F. Kennedy jr. als respectievelijk directeur van de Nationale Inlichtingendiensten en minister van Volksgezondheid. Zij werden met een nipte stemming die de partijlijnen volgde bevestigd. Wat is eigenlijk de rol van de Senaat in dit proces en geeft zo'n stemming de ware verhoudingen binnen dit orgaan weer?
https://youtu.be/PwLe-dP_YcI
Support the show
Duration:00:33:47
Gerard Bodifee: 'Wie zich voorbereidt op oorlog, krijgt oorlog'
2/14/2025
Volgens Gerard Bodifee is oorlog volstrekt immoreel maar ook irrationeel en inhumaan. Hij schreef daarover een boek Oorlog, hoe lang nog? Een boek dat ingaat tegen de stelling dat we ons moeten voorbereiden op een oorlog. Volgens Bodifee zorgje zo enkel voor oorlog.
De Oorlog in Oekraïne
Volgens Bodifee begint de geschiedenis van de oorlog in Oekraïne niet bij het binnenvallen van Rusland, maar eerder bij de hereniging van Duitsland en de uitbreiding van de NAVO naar het oosten.
‘Wij zijn een bedreiging voor Rusland. En daar hebben we geen oog voor. Dat is bijzonder onverstandig.’ Zegt Bodifee over de uitbreiding van de NAVO naar het oosten. De belofte aan Oekraïne om lid te worden van de NAVO wordt door Rusland als een bedreiging gezien. ‘Dat rechtvaardigt het binnenvallen van Oekraïne niet. Nee, dat rechtvaardigt dat volstrekt niet. Poetin is een misdadiger, een oorlogsmisdadiger die moet veroordeeld worden. Maar het verklaart het wel.’
Onderhandelen
Bodifee pleit voor een redelijke toegeving en onderhandelingen om de oorlog te stoppen. ‘Nu zijn er een paar honderdduizend jonge mannen moeten sterven omdat we niet vanaf het begin wilden onderhandelen. Als wij drie jaar geleden, toen Poetin daar klaar stond met tanks om binnen te vallen, een beetje begrip hadden getoond en die belofte dat Oekraïne lid mag worden van de NAVO hadden ingetrokken. Dan hadden meer dan een miljoen mensen misschien nu nog geleefd die in afschuwelijk omstandigheden gestorven zijn.’
De Gevolgen van Oorlog
Voor Bodifee is het duidelijk dat oorlog nooit een oplossing is en dat het altijd tot meer problemen leidt. Hij gelooft niet in het bewaren van vrede door je voor te bereiden op oorlog. ‘Je voorbereiden op oorlog leidt tot oorlog’. Die wapens die gemaakt worden moeten en zullen gebruikt worden zegt Gerard Bodifee.
Over kernwapens is hij genuanceerd. Ze zijn een rem op de escalatie van conflicten. Maar hij pleit toch voor een geleidelijke afbouw van kernwapens door middel van ontwapeningsonderhandelingen
De Media en het Publieke Discours
Bodifee krijgt met zijn boek over oorlog niet veel aandacht in de media. Het publieke discours over oorlog is vandaag vaak pro-oorlog. We zijn als de slaapwandelaars in 1914, we worden zo de oorlog in geleid vindt hij. Hij pleit voor een meer nuanceerde en vredelievende benadering van conflicten in de media.
Het boek Oorlog hoe lang nog is te koop via https://boeken.cafe/boeken/9789464750720/oorlog/
Support the show
Duration:00:43:32
Axel Buyse: ‘Wéér geen Vlaming als minister van Buitenlandse Zaken’
2/5/2025
In Wereldblik bespreekt oud-diplomaat Axel Buyse kort de nieuwe regering De Wever I en het departement van Buitenlandse Zaken. Voorts komen de Duitse verkiezingen aan bod, de perfide migratiestrategie van Wit-Rusland en de rol van Rwanda in Oost-Afrika.
https://youtu.be/cdWSj4Vg99M
Support the show
Duration:00:35:55
Wagners 'Götterdämmerung' in de Munt: de afgang der goden
2/3/2025
Deze maand februari is Wagnermaand in de Nationale Muntopera, met het slotluik van de Ring-cyclus: 'Götterdämmerung'.
Johan Sanctorum nodigde Luckas van der Taelen en Piet Lamberts-Vanassche uit om over dit monumentale werk én de figuur van Richard Wagner een eind weg te bakkeleien.
https://youtu.be/U629JG5lFAU
Support the show
Duration:00:59:21
Vlamingen, bemoei u met Brussel.
2/3/2025
In Brussel loopt de regeringsvorming vast en nemen de financiële problemen toe. Lucas Vander Taelen, Brussel-columnist bij Doorbraak, bespreekt de huidige crisis. Hij wijst op de complexiteit van de Brusselse politiek en de moeilijkheid om een regering te vormen.
Vander Taelen bekijkt de strategie van Ahmed Laaouej, de sterke man van de PS in Brussel. Die volgt een communitaristische koers en richt zich op een moslim-electoraat.
Wat is de rol van de Vlaamse partijen in Brussel? Volgens Vander Taelen is er een groot risico als ze spelen met de Brusselse wetten. Met gevolgen voor de Vlamingen in Brussel en voor België.
Een ander belangrijk thema in Brussel is het onverdoofd slachten, waarbij de Nederlandstalige partijen voorstander zijn van een verbod, terwijl de Franstalige partijen verdeeld zijn. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor Team Fuoad Ahidar en de diabolisering van de tegenstanders van onverdoofd slachten.
Heeft Brussel nog toekomst? Voor Vander Taelen moeten de politieke crisie en de financiële crisis opgelost worden. Hij sluit af met een oproep aan de Vlaamse partijvoorzitters om zich te bemoeien met de situatie in Brussel en een oplossing te vinden.
Support the show
Duration:00:26:15
Trump schiet uit de startblokken
1/26/2025
Na één week Trump maken Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens een stand van zaken op en concluderen dat de president een vliegende start nam. Over zin en onzin van zijn eerste acties en de pardons van zowel Trump als Biden. En over de opluchting bij velen om te zien dat er terug een actieve president in het Witte Huis zit. David Neyskens maakt een opsomming van de stortvloed aan presidentiële decreten die Trump op zijn eerste dag op het land loslaat. Hij maakt komaf met DEI-afdelingen (Diversity, Equity and Inclusion) binnen de overheid, de omstreden afdelingen die op ideologische wijze verondersteld onrecht en discriminatie bestrijden, daarnaast stelt hij ook een eind aan de genderdiscussie. Voor de VS bestaan er officieel nog twee geslachten, mannelijk en vrouwelijk. Verder zijn de deportaties van criminele illegalen gestart, wordt er weer volop naar olie en gas geboord en trekt de VS zich terug uit het Akkoord van Parijs en de WHO. Ook stelt Trump het zogenaamde Birth Right, het recht op Amerikaans staatsburgerschap als je op Amerikaanse bodem geboren wordt, ter discussie. Maar houden al deze maatregelen steek? Roan Asselman gaat daar als jurist dieper op in. Asselman geeft ook verduidelijking bij de presidentiële pardons die zowel door Biden als Trump werden uitgesproken. Die zijn namelijk om verschillende redenen onderwerp van discussie en controverse. We eindigen met de benoemingen van Trumps ministeriële kabinet. Zijn al zijn kabinetsleden al benoemd of moeten er nog obstakels worden geruimd? In elk geval overheerst er een gevoel van opluchting bij het publiek: er is terug een president aanwezig in het Witte Huis die actie onderneemt, interviews en persconferenties geeft en actief de touwtjes in handen neemt.
https://youtu.be/brt5iujBuKU
Support the show
Duration:00:32:49
Herman Mattijs: De toestand in België is erger dan in de VS met Trump
1/25/2025
'Als je de analyse in de media bij ons hoort, dan is de Verenigde Staten bijna aan dictatuur en aan het einde van zijn welvaart. Dat heeft meer te maken met een compleet gebrek aan objectiviteit en neutraliteit, en een gebrek aan kennis over de Verenigde Staten bij wie hier over worden geïnterviewd.' Professor Herman Matthijs in gesprek over de actuele politieke situatie in de Verenigde Staten en België.
Support the show
Duration:00:40:18
Biden out, Trump in.
1/19/2025
Aan de vooravond van de inauguratie van Donald Trump als 47ste president van de Verenigde Staten van Amerika Blikken Roan Asselman en David Neyskens terug én vooruit.
Vandaag is Joe Bidens laatste dag als president. David Neyskens presenteert zijn lang verwachte objectieve eindrapport. Roan Asselman ziet een bedenkelijke staatsrechtelijke tendens waarbij de president meer macht naar zich toetrekt, ten nadele van de wetgevende macht en de volksvertegenwoordiging.
Morgen is Trump dus president, maar hij heeft nog geen benoemd kabinet. We overlopen de hoorzittingen die in de senaat gehouden worden en waarbij de ministeriële kandidaten van Trump op de rooster worden gelegd. Slagen de kandidaten -zoals Pam Bondi, Marco Rubio en Pete Hegseth- er in een goede beurt te maken en kan Trump van start gaan zonder benoemd kabinet?
Wat mogen we verwachten van de eerste dagen onder Trump? Eerst en vooral dat de inhuldiging niet in open lucht zal doorgaan. Zogezegd omdat het te koud is. Maar zit hier meer achter?
De nieuwe president heeft laten weten dat hij van start zal gaan met een hele reeks presidentiële decreten -executive orders- om direct zijn stempel te drukken. Asselman en Neyskens leggen uit welke hete hangijzers daarbij aan bod zullen komen.
Tot slot hebben we het nog over de wapenstilstand tussen Israël en Hamas. Heeft die onder Trump kans op slagen? En wat te denken over het verbannen van de populaire Chinese app Tik Tok in de VS? Gaat Trump er in dit heikele dossier in slagen de nationale veiligheid te verzoenen met de vrijheid van meningsuiting?
https://youtu.be/6I4YJf5txLU
Support the show
Duration:00:40:12
Axel Buyse: 'Stoor me aan factcheckers die vaak vanuit uitgesproken linkse hoek tegen zaken aankijken.'
1/15/2025
In deze aflevering van Wereldblik kijken Axel Buyse en Harry De Paepe naar de nieuwe president van Libanon, Joseph Aoun. Wat brengt de nieuwe VS-president Donald Trump naar het wereldtoneel? Begingen de westerse landen fouten tegenover Rusland en de invasie van Oekraïne? Voor welke uitdagingen staat de EU in 2025?
https://youtu.be/cWLm3qXthRI
Support the show
Duration:00:35:10