Doorbraak Radio-logo

Doorbraak Radio

News & Politics Podcasts

De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Doorbreek de bubbel.

Location:

Belgium

Description:

De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Doorbreek de bubbel.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

De kansen van Kamala Harris

7/26/2024
Nadat president Joe Biden op zondag 21 juli uit de presidentiële verkiezingsrace stapte, is het nu de beurt aan vice-president Kamala Harris om in het strijdperk te treden. Onze Amerika-kenners David Neyskens en Roan Asselman buigen zich over haar kandidatuur en schatten haar kansen in. Want hoe graag de pers haar ook bejubelt, er schuilen wel wat addertjes onder het gras. Support the Show.

Duration:00:45:11

Ask host to enable sharing for playback control

“Belgische economie verzwakt onder Chinese invloed”

7/24/2024
De voorbije vijf jaar importeerde België dubbel zoveel uit China als het naar dat land exporteerde. Het gaat vooral om elektronica en machines. Onze kritische telecominfrastructuur wordt gedomineerd door Chinese bedrijven. Tijdens de pandemie bleek dat de logistieke ketens van onze bedrijven sterk verstoord konden worden door aanvoerproblemen van Chinese partners. Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van de Stichting Merito, benadrukt in een interview met Doorbraak het belang van de weerbaarheid onze economie. Een te grote afhankelijkheid van Chinese import of onderaannemers kan nefast zijn. Omdat België echter bij uitstek een open handelseconomie is, moet met de nodige voorzichtigheid worden onderzocht in welke sectoren en op welke manier kan worden opgetreden om de strategische onafhankelijkheid te garanderen. Dat kan gebeuren door de ondernemingen zelf, door bijvoorbeeld hun logistieke keten te spreiden over meerderere landen. Ook kan de overheid normen opleggen over de manier waarop Chinese groepen participeren in onze economie. In uitzonderlijke omstandigheden kunnen onze overheden direct interveniëren, ook financieel, om de strategische onafhankelijkheid van sectoren te garanderen. https://youtu.be/d5_PuZ2P2z8 Support the Show.

Duration:00:15:06

Ask host to enable sharing for playback control

Verenigd rond Trump, verdeeld door Biden

7/22/2024
Na de aanslag op Trump en de Republikeinse conventie bespreken Roan Asselman en David Neyskens de stand van zaken. Verder de rechtszaken tegen Trump zakken in elkaar, en wat met Biden? Doet hij het of doet hij het niet? Support the Show.

Duration:00:46:09

Ask host to enable sharing for playback control

Verenigd rond Trump, verdeeld door Biden

7/21/2024
Na de aanslag op Trump en de Republikeinse conventie bespreken Roan Asselman en David Neyskens de stand van zaken. Verder de rechtszaken tegen Trump zakken in elkaar, en wat met Biden? Doet hij het of doet hij het niet? Support the Show.

Duration:00:44:27

Ask host to enable sharing for playback control

Bidens terugval versus Trumps opmars

7/10/2024
In de nieuwste aflevering van Doorbraak Radio maken David Neyskens en Roan Asselman een grondige analyse van de recente politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten, met een focus op het debat tussen Joe Biden en Donald Trump. Ze bespreken Biden's verzwakte prestaties en de uitdagingen die hij daarmee voor zijn herverkiezing creëert. Ondanks de kritiek en speculatie over zijn mentale en fysieke fitheid, blijft Biden vastberaden in de race, gesteund door de partij en belangrijke figuren zoals Alexandria Ocasio-Cortez. De discussie raakt ook aan de juridische problemen van Trump en de recente uitspraken van het Hooggerechtshof over presidentiële immuniteit, wat impliceert dat sommige van Trump's handelingen tijdens zijn presidentschap beschermd zijn tegen vervolging. Wat zijn de mogelijke politieke gevolgen van deze uitspraken en de implicaties voor Trump's campagne. De Republikeinse conventie staat voor de deur. Wie zijn de potentiële vice-presidentskandidaten voor Trump? Kandidaten zoals J.D. Vance en Doug Burgum, wie zijn ze en hoe zou hun selectie de verkiezingsdynamiek kunnen beïnvloeden? Neyskens en Asselman benadrukken het belang van strategische staten zoals Pennsylvania en de Rust Belt, waar de uitkomst van de verkiezingen vaak wordt beslist. Tot slot duiken we in het David Neyskens Datacentre daar vind David een interne Democratische peiling. De gokmarkten tonen een stijgende kans voor een overwinning van Trump, mits hij zijn huidige strategie voortzet. Ze concluderen dat de komende maanden cruciaal zullen zijn voor beide kandidaten, met de Republikeinse conventie en verdere debatten die de koers van de verkiezingen zullen bepalen. Support the Show.

Duration:00:44:28

Ask host to enable sharing for playback control

De Toekomst van de Democratische Partij na Biden-Trump Debat

6/30/2024
In de nieuwste aflevering van Doorbraak Radio analyseren David Neyskens en Roan Asselman het veelbesproken debat tussen Joe Biden en Donald Trump. Ze bespreken de opvallende zwakte van Biden en de verrassende discipline van Trump, en onderzoeken de mogelijke politieke en strategische implicaties voor de aankomende verkiezingen. Ontdek hoe dit debat de dynamiek van de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan veranderen. Support the Show.

Duration:00:42:06

Ask host to enable sharing for playback control

Europa boert economisch steeds slechter dan de VS

6/27/2024
Europeanen beschikken over een derde minder koopkracht dan de Amerikanen. In vergelijking met de Amerikaanse staten heeft Duitsland de positie van de 38ste staat in de VS volgens het bruto binnenlands product (bbp) per capita. De Europese achterstand was al feit in de jaren ’90, toen de Europese Unie de situatie wilde keren met de invoering van de Euro. Door de gebrekkige omkadering stortte de Eurozone zich in een financiële crisis. En uitgerekend de EU-lidtaten buiten de eurozone doen het veel beter. De EU slaagt er weer niet in het tij te keren, deze keer met massale subsidies, terwijl de private markt in de VS het ondernemingsleven wél ondersteunt, poneert Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van Stichting Merito in een interview met Doorbraak. https://youtu.be/rRiRY-XFmYQ Support the Show.

Duration:00:17:52

Ask host to enable sharing for playback control

Wereldblik: ‘Uiterst rechts trekt in Frankrijk meer en meer vrouwelijke kiezers aan’

6/26/2024
In de laatste uitzending van het eerste seizoen van 'Wereldblik' overlopen oud-diplomaat Axel Buyse en presentator Harry De Paepe de ontwikkelingen tussen Noord-Korea en Rusland, de positie van China, de tweespalt binnen de Rooms-Katholieke Kerk en populariteit van het Rassemblement National bij Franse vrouwen. https://youtu.be/3r5nnC_TROg Support the Show.

Duration:00:33:59

Ask host to enable sharing for playback control

Brussel: de toestand is ernstig, maar niet hopeloos

6/21/2024
Met Luckas Vander Taelen bespreken we de situatie in Brussel na de verkiezingen. Hoe komt er een regering, wat met de Vlaamse vertegenwoordiging, De Vlaming in Brussel, Good Move, leven in Brussel. 'De situatie van de Vlamingen in Brussel is nog nooit zo goed geweest'. Support the Show.

Duration:00:40:18

Ask host to enable sharing for playback control

Justitie: meer performantie zonder extra middelen

6/7/2024
De gerechtelijke achterstand en verschillende disfuncties bij Justitie houden de Belgische politiek al decennia bezig. Vandaag bespreekt meester Simon Deryckere, advocaat ondernemingsrecht en auteur van Justice in Time, dit thema met Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij Stichting Merito. Qua democratische toegankelijkheid van het gerecht scoren we in België goed. Dat komt door de lage financiële drempels om een zaak aan te spannen en de relatief lage kost van advocaten, zo'n 50% goedkoper dan in de ons omliggende landen. Maar net die laagdrempeligheid zorgt voor overconsumptie. Deryckere en Van de Cloot meanderen door het justitiële landschap op zoek naar oplossingen voor de huidige problemen. Van een verder doorgedreven informatisering -op dat gebied hebben we in België een legendarische achterstand- tot het introduceren van nieuwe oplossingen voor conflicten zoals bemiddeling. Justitie kan en moet beter. En dat vergt op zich geen extra middelen, wel een doordachte efficiëntieoefening. Als uitsmijter overlopen we de politieke plannen die de verschillende partijen naar voor schuiven in het kader van de verkiezingen. https://youtu.be/U6S6GAl0JYk Support the Show.

Duration:00:47:44

Ask host to enable sharing for playback control

In de VS zijn er zwarte hogescholen

5/24/2024
Terwijl Donald Trump toch in New York moet zijn voor zijn 'Stormy' rechtszaak, houdt hij er twee meetings. Hij lokt er meer volk dan op Werchter en dat in een op en top Democratische staat en stad. Trump brengt er goed nieuws, de American dream leeft nog. Ondertussen blijken er in de VS 'historische zwarte hogescholen' te zijn. Biden ging er langs met slecht nieuws voor de afgestudeerden. Het is een poging om de meubelen te redden, want Trump loopt uit in de peilingen... Uw gidsen David Neyskens en Roan Asselmand leiden u door de actualiteit in de VS. Support the Show.

Duration:00:44:38

Ask host to enable sharing for playback control

Wereldblik: 'Het medeleven van Charles Michel was platbuikerij'

5/22/2024
Deze aflevering start met een beschouwing van de mislukte aanslag op de Slovaakse president Robert Fiso en het helikopterongeval waarbij de Iraanse president Raisi omkwam. 'We mogen niet vergeten dat president Raisi bloed aan zijn handen had'. Iran vormt samen met China, Rusland en Noord-Korea een losse coalitie tegen de dominantie van het Westen. Andere landen worden voortdurend verleid om hierin kamp te kiezen en het Westen dient daarom het spel diplomatiek slim te spelen. Ten slotte is er nog de berichtgeving dat Rusland een nieuwe minister voor Defensie heeft, Andrei Belousov. https://youtu.be/yc1vcp3L6GI Support the Show.

Duration:00:33:36

Ask host to enable sharing for playback control

Armoede versus Ongelijkheid: begripsverwarring en valkuilen

5/17/2024
Groen beweert met haar partijprogramma de armoede de wereld uit te helpen. Volgens de partij bevestigt de analyse van het planbureau die bewering. Maar klopt dit wel? Hoofdeconoom van Stichting Merito Ivan Van De Cloot neemt ons mee op een reis door het sociologische armoedelandschap. Er zit namelijk een groot verschil op wat mensen als armoede ervaren en wat sociologen als armoede definiëren. Over het verschil tussen armoede, armoederisico en ongelijkheid. Bestrijden partijen effectief armoede of willen ze de ongelijkheid de wereld uit? En wat betekent dat in het ware leven? Linkse partijen creëren steevast verwarring tussen armoede en armoederisico. Dat laatste krijg je vanaf een inkomen dat onder 60% van het mediaan inkomen ligt. Dat is zeer relatief en afhankelijk van land tot land, van regio tot regio. In Zwitserland kan je iemand met 60% van het mediaan inkomen bezwaarlijk arm noemen. In Bulgarije ligt dat anders. Armoede gaat dan weer over materiële deprivatie. De begripsverwarring tussen armoede en armoederisico wordt bewust in stand gehouden. Van De Cloot gaat dieper in op de addertjes onder het gras in het debat over armoede. Het debat intellectueel eerlijk voeren is noodzakelijk om effectief aan oplossingen te werken. https://youtu.be/5YrCyPe-yXA Support the Show.

Duration:00:40:39

Ask host to enable sharing for playback control

Steeg ons loon maar met € 5 ,- per jaar?

5/9/2024
Recent kwam de progressieve denktank Minerva uit met een rapport waaruit zou moeten blijken dat onze lonen maar met € 5,- op jaarbasis omhoog gingen. Hoofdeconoom van Stichting Merito Ivan Van De Cloot heeft vragen bij die vaststelling. Hij analyseert de analyse en de gebruikte methode en plaats enkele belangrijke kanttekeningen bij het Minerva-rapport. Want iedereen kan zien dat er aanzienlijk meer in het loonzakje bijkwam dan de prijs van een pakje friet met mayonaise. Hoe komen zij dan tot zo'n boude conclusie en hoever staat die af van de realiteit? https://youtu.be/IrLGX_IUHUs Support the Show.

Duration:00:37:30

Ask host to enable sharing for playback control

Wereldblik: 'Het internationaal recht staat onder druk'

5/2/2024
In deze Wereldblik bespreekt oud-diplomaat Axel Buyse de oorlog in Gaza, de wapenleveringen aan Oekraïne, Trump en de Navo en de Rwanda-deal van het VK. Gastheer: Harry De Paepe Support the Show.

Duration:00:32:36

Ask host to enable sharing for playback control

Anti-Israëlprotest is slecht nieuws voor Joe Biden

4/29/2024
De Republikeinse zo-goed-als-presidentskandidaat Donald Trump staat in New York terecht voor... eigenlijk iets dat vaak voorkomt in de VS. Maar bij hem zou het strafbaar zijn. Dat kan ook, we zullen zien. Ondertussen kan zijn opponent gewoon op campagne. De politiek in de VS is al langer een rechtbankdrama, dan mag het Hoogste Gerechtshof niet ontbreken. Hoe immuun is een president eigenlijk? dat is daar nu de vraag. Aan de universiteiten is een golf van antiIsraël-acties in de VS. Die neigen vaak ook naar antisemitisme en het doet wat denken aan de studentenprotesten tegen de Vietnamoorlog in 1968. Dat is vooral slecht nieuws voor de kandidatuur van Joe Biden. In het David Neyskens datacentrum zien we hoe het met de kansen staat voor de presidentsverkiezingen. Support the Show.

Duration:00:47:56

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe X-Jinping stagnatie Chinese economie wil keren

4/17/2024
Jarenlang nam het Chinese BBP gestaag en stevig toe, eerst door de inzet van goedkope arbeid en later met enorme kapitaalinvesteringen. Voor het eerst stagneert de economie echter. President Xi-Jinping tracht het tij te keren door massaal in te zetten op technologie, die nog in zijn kinderschoenen staat. Of dit kan lukken en over de gevolgen op de Europese economie, interviewt Doorbraak TV Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van de denktank Stichting Merito. https://youtu.be/tbaxzAxWnE4 Support the Show.

Duration:00:16:54

Ask host to enable sharing for playback control

Wereldblik: ‘Als Oekraïne wordt veroverd dan is dat het failliet van de internationale politiek’

4/17/2024
De Iraanse aanval op Israël vergroot de zenuwachtigheid in het Midden-Oosten. Verliest Oekraïne de oorlog? En Duitsland herbewapent zich. 'Wereldblik' met Oud-diplomaat Axel Buyse en gastheer Harry De Paepe. https://youtu.be/UdE_tLsEbPc Support the Show.

Duration:00:33:03

Ask host to enable sharing for playback control

Joe Biden zit in slechte papieren

3/29/2024
Doorbraak houdt de verkiezingen in de Verenigde Staten in het oog. Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman analyseren de electorale kaart en besluiten: een tweede termijn wordt geen ‘wandeling door het park’ voor de president. Support the Show.

Duration:00:50:01

Ask host to enable sharing for playback control

De waarde van Bitcoin ontleed

3/29/2024
Bitcoin is de laatste weken weer aan een opmars bezig. De voor- tegenstanders laten dan ook weer van zich horen. Maar het blijft zoeken naar een degelijke evaluatie van waar Bitcoin voor staat en welke rol het speelt in de financiële wereld. Is Bitcoin de toekomst van het financiële systeem of gaat het hier om een ordinaire oplichting en zeepbel? In de klassieke media horen we vooral dat laatste standpunt. Doorbraak probeert de nuance in het verhaal te brengen. Vandaag gaan fiscalist en voorstander van Bitcoin Thomas Spaas en scepticus/ specialist bank & beurs pascal Paepen in gesprek over dit heikele onderwerp. Wat is Bitcoin nu eigenlijk? Welke rol speelt Bitcoin momenteel als betaalmiddel? Klopt het dat vooral de georganiseerde misdaad en terroristen hun toevlucht zoeken in Bitcoin? Is Bitcoin interessant als vermogensopslag en kan het zo de positie van goud overnemen? En hoe zit het met Bitcoin als belegging? We trachten antwoorden op al die vragen te geven in deze aflevering van Doorbraak TV. https://youtu.be/YmTr_fkMEYE Support the Show.

Duration:00:40:45