NRC Vandaag-logo

NRC Vandaag

News & Politics Podcasts

Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hét verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Floor Boon, Egbert Kalse en Gabriella Adèr. Zie meer over Vandaag op NRC.nl

Location:

Netherlands

Description:

Vandaag is de dagelijkse podcast van NRC. Elke werkdag hoor je hét verhaal van de dag, verteld door onze beste journalisten. De presentatie is in handen van Floor Boon, Egbert Kalse en Gabriella Adèr. Zie meer over Vandaag op NRC.nl

Twitter:

@nrc

Language:

Dutch

Contact:

020-7553000


Episodes

De vergeten humanitaire ramp in Soedan

4/11/2024
Een jaar geleden barstte er een bloedige oorlog uit in Soedan - met een humanitaire catastrofe als gevolg. Inmiddels zijn 9 miljoen mensen gevlucht, waarvan de meesten in overvolle kampen verblijven in buurland Zuid-Soedan. Correspondent Eva Oude Elferink bezocht twee van deze kampen en zag hoe hulp tekortschiet. Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl Gast: Eva Oude Elferink Presentatie: Gabriella Adèr Redactie: Ruben Pest & Nash Keller Montage: Yeppe van Kesteren Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:18:09

De Transgenderwet: wie beslist over een 'm' of een 'v' in je paspoort?

4/10/2024
Met het schrappen van de deskundigenverklaring had het voor transpersonen makkelijker moeten worden hun officiële geslacht te wijzigen. Maar inmiddels is een meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer tegen de aanpassing van de transgenderwet. Verslaggever Menno Sedee legt uit waarom een ogenschijnlijk kleine wijziging op zoveel weerstand stuit. Presentatie: Egbert Kalse Redactie: Esmee Dirks, Ignace Schoot, Mila-Marie Bleeksma Montage: Bas van Win Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Foto: Ramon van Flymen/ANP Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:20:00

Hoe de hoop verdween uit Gaza

4/9/2024
Het is een half jaar geleden dat het conflict tussen Israël en Palestina weer oplaaide. Inmiddels staat er in de Gazastrook nauwelijks nog iets overeind en lijkt de hoop voor Gaza verloren. Maar dat was niet altijd het geval. Begin jaren 90 was een onafhankelijk Gaza dichterbij dan ooit. Columniste Caroline de Gruyter woonde destijds in Gaza en zag hoe die hoop er was, maar ook langzaam weer verdween. Luister ook: Gebruikt Israël honger als oorlogswapen? Is er in Israël ruimte voor het leed van de Gazanen? Gast: Caroline de Gruyter Presentatie: Floor Boon Redactie: Lotteke Boogert, Nash Keller Montage: Yeppe van Kesteren Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:19:41

De rijkste vrouw van Nederland betaalt liever geen belasting

4/8/2024
De erfenis van biermagnaat Freddy Heineken maakte van Charlene de Carvalho-Heineken de rijkste Nederlander. Onderzoeksjournalist Joep Dohmen volgde het geldspoor en zag hoe zij belasting ontwijkt. Lees ook: Charlene de Carvalho-Heineken, ‘the queen of beer’, betaalt liefst geen belasting Gast: Joep Dohmen Presentatie: Floor Boon Redactie: Suzan Yücel & Nash Keller Montage: Marco Raaphorst Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:19:23

Hoe daders en slachtoffers samen de genocide in Rwanda verwerken

4/7/2024
Afgelopen weekend dertig jaar geleden begon in Rwanda de genocide die aan bijna een miljoen mensen het leven kostte. Sindsdien zoekt Rwanda naar manieren om met dit trauma om te gaan. Dick Wittenberg bezocht daders en slachtoffers die elkaar na therapie weer in de ogen durven kijken. Hoe komen zij tot verzoening? Bekijk hier de foto's van de mensen die Dick Wittenberg sprak. Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl Gast: Dick Wittenberg Presentatie: Floor Boon Redactie: Ruben Pest Montage: Yeppe van Kesteren Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:18:09

Luisterverhaal op zondag: Eerst verdwijnt ze van Habbo Hotel, daarna ook uit haar echte leven

4/6/2024
In de virtuele wereld van Habbo Hotel ontmoet Anja een nieuwe vriendin. Ze breekt met haar familie en verdwijnt. Gast: Romy van der Poel Stem: Nienke Brinkhuis Productie & montage: Jan Paul de Bondt Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:38:23

Een reis door het Afghanistan van de Taliban

4/4/2024
Toen de Taliban in 2021 de macht greep in Afghanistan, beloofde zij geen schrikbewind te voeren. Maar sinds de overname mogen vrouwen niet werken of naar school gaan en komen berichten naar buiten over gewelddadige repressie. Zuid-Azië-correspondent Lisa Dupuy slaagde erin het land binnen te komen en wilde weten hoe het is om onder het regime van de Taliban te leven. Gast: Lisa Dupuy Presentatie: Gabriella Adèr Redactie: Ruben Pest & Esmee Dirks Montage: Jennifer Pettersson Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Lees ook: Kabul is een stad zonder vrouwen geworden Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:20:57

Hoe globalisering Europa té afhankelijk heeft gemaakt

4/3/2024
Europa geloofde de afgelopen decennia zo erg in de globalisering dat het de eigen industrie heeft verwaarloosd. We zijn daardoor te afhankelijk geworden van grote Aziatische en Amerikaanse techbedrijven, vertelt verslaggever Juurd Eijsvoogel. Hoe kan Europa zijn industriële autonomie weer terugveroveren? Gast: Juurd Eijsvoogel Presentatie: Egbert Kalse Redactie: Alegria Ioannidis & Esmee Dirks Montage: Marco Raaphorst Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Lees ook: Is Europa gedoemd tot afhankelijkheid? Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:18:44

Heeft Rutte genoeg vinkjes voor de NAVO?

4/2/2024
De viering deze week van het 75-jarig bestaan van de NAVO had een Nederlands tintje kunnen krijgen. Demissionair premier Mark Rutte is namelijk in de race om secretaris-generaal te worden. Diplomatiek redacteur Michel Kerres legt uit waarom de benoeming minder soepel loopt dan verwacht. Heeft Rutte wel genoeg vinkjes voor deze topfunctie? Gast: Michel Kerres Presentatie: Egbert Kalse Redactie: Esmee Dirks, Nash Keller Montage: Jeroen Jaspers Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:19:57

Blijft de baanbrekende klimaatzaak tegen Shell overeind?

4/1/2024
In Den Haag begint vandaag het langverwachte hoger beroep in de klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell. Het fossiele bedrijf haalt alles uit de kast om de eerdere nederlaag ongedaan te maken. Redacteur Marike Stellinga vertelt waarom deze zaak cruciaal is voor de vraag wie er verantwoordelijk is voor de oplossing van het klimaatprobleem. Gast: Marike Stellinga Presentatie: Egbert Kalse Redactie: Mandula van den Berg Montage: Jan Paul de Bondt Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:16:53

Luisterverhaal op zondag: De firma 'Gebroeders C. en K. Kievit' is niet meer

3/30/2024
Voor ‘Gebroeders C. en K. Kievit’, een firma in peulvruchten en zaden, is het genoeg geweest. Zoals Cornelis en Krijn het decennialang deden, dat gaat niet meer. Gast: Hugo Logtenberg Stem & montage: Jan Paul de Bondt Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:25:54

De vader die het medisch dossier van zijn overleden zoon niet mag inzien

3/29/2024
Na het overlijden van zijn zoon Mike, in het ziekenhuis, probeert Henk al drie jaar lang via het medisch dossier duidelijkheid te krijgen. Wat zorgde nu precies voor Mike's dood? Nog steeds heeft hij meer vragen dan antwoorden. Onderzoeksjournalist Jeroen Wester ploos het volledige dossier door: het zit vol tegenstrijdigheden en is verre van volledig. Lees ook de volledige reconstructie van Jeroen Wester: Pas als hij weet waardoor zijn zoon is overleden, kan Henk rouwen Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Gast: Jeroen Wester Presentatie: Gabriella Adèr Redactie: Ruben Pest & Nash Keller Montage: Yeppe van Kesteren Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:20:34

Hoe werkende asielzoekers Nederland miljarden kunnen opleveren

3/28/2024
Goed voor de asielzoekers, goed voor de Nederlandse schatkist en goed voor het bedrijfsleven. Als je vluchtelingen nog tijdens hun asielaanvraag laat werken, profiteert iedereen, constateert economisch onderzoeksbureau SEO. Verslaggever Sezen Moeliker onderzocht feit en fictie rondom de werkende asielzoeker. Lees ook: Vrij werken voor asielzoeker levert Nederland volgens nieuwe studie miljarden op Werk vinden is asielzoekers niet makkelijk gemaakt. Gast: Sezen Moeliker Presentatie: Egbert Kalse Redactie: Lotteke Boogert Montage: Jeroen Jaspers Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:15:56

Waarom Poetin na de aanslag blijft wijzen naar Oekraïne

3/27/2024
Moskou is vijf dagen na de terreuraanslag op de concertzaal nog in diepe rouw. Inmiddels is alom bevestigd dat Islamitische Staat achter de aanslag zit, maar president Poetin houdt vol dat ook Oekraïne en het Westen een rol speelden. Correspondent Eva Cukier legt uit waarom Poetin dit doet en hoe hij de aanslagen zelfs in zijn voordeel kan gebruiken. Gast: Eva Cukier Presentatie: Egbert Kalse Redactie: Suzan Yücel, Rosa van Toledo, Esmee Dirks & Ignace Schoot Montage: Marco Raaphorst Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:19:02

Wie is verantwoordelijk voor crypto-witwassen?

3/26/2024
Wie digitaal zijn cryptosporen wil uitwissen, kan terecht bij Tornado Cash: een tool ontwikkeld door de in Nederland woonachtige Rus Alex Pertsev. Hij werd opgepakt, omdat hij met zijn tool witwassen van grote sommen geld zou hebben gefaciliteerd, vertelt onderzoeksjournalist Marloes de Koning. Is Pertsev een vrijheidsstrijder van het vrije internet of is hij verantwoordelijk voor de misdaden die met zijn technologie werden gepleegd? Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Gast: Marloes de Koning Presentator: Floor Boon Redactie: Suzan Yücel Montage: Bas van Win Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:17:35

Hoe Plasterk miljonair werd, maar de universiteit niets kreeg

3/25/2024
Columnist, hoogleraar en net afgezwaaid informateur Ronald Plasterk begon vijf jaar geleden een start-up waarmee hij een kankervaccin wilde ontwikkelen - het bedrijf werd voor 32 miljoen euro verkocht. De winst ging volledig naar Plasterk en zijn zakenpartners. Een andere wetenschapper die aan de basis van het onderzoek stond en het Amsterdam UMC bleven achter met lege handen, ontdekte onderzoeksjournalist Lucas Brouwers. Hoe kan het dat zij niet profiteerden? Lees hier de volledige reconstructie van Lucas Brouwers en Bas Haan. Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Gast: Lucas Brouwers Presentatie: Floor Boon Redactie: Ruben Pest & Nash Keller Montage: Yeppe van Kesteren Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:18:42

Luisterverhaal op Zondag: Klaar met de pil

3/24/2024
‘Natuurlijke anticonceptie’, zonder hormonen, wint aan invloed onder jonge vrouwen. Geen pil of spiraal, maar een cursus om je vruchtbare dagen nauwgezet te leren berekenen. Volgens Kenniscentrum Rutgers gebruikt 14 procent van de vrouwen tussen de 18 en de 30 natuurlijke anticonceptie om zwangerschap te voorkomen. Waarom? Gast: Kim Bos Stem: Nienke Brinkhuis Productie & edit: Jan Paul de Bondt Coördinatie: Henk Ruigrok van der Werven Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:21:42

Wordt een radicaal-rechts kabinet nu toch mogelijk?

3/22/2024
Vijf maanden na de verkiezingen gaat de formatie een nieuwe fase in. De vier partijen PVV, VVD, NSC en BBB beginnen met inhoudelijke onderhandelingen om samen een ‘programkabinet’ te vormen. Chef van de politieke redactie Pim van den Dool vertelt over de laatste stand van zaken. Hoe anders wordt dit rechtse kabinet echt? Gast: Pim van den Dool Presentatie: Floor Boon Redactie: Esmee Dirks, Nash Keller en Rosa van Toledo Montage: Bas van Win Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:19:40

Waarom grote bedrijven Nederland dreigen te verlaten

3/21/2024
Baggeraar Boskalis flirt met een vertrek uit Nederland, chipmachinemaker ASML overweegt vooral in het buitenland uit te breiden. Dreigen deze bedrijven alleen met weggaan om hun slag te slaan om tegemoetkomingen te versieren, of is er meer aan de hand? Economieverslaggever Marike Stellinga zocht het uit: Is de politiek bezig het roemruchte vestigingsklimaat van Nederland uit te hollen? Lees ook: Bedrijven klagen steen en been over het vestigingsklimaat. Is het echt zo slecht? Wat doen we met Shell en Tata? Gast: Marike Stellinga Presentatie: Egbert Kalse Redactie: Lotteke Boogert Montage: JP Geersing Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:17:04

Is er nog hoop voor Haïti?

3/20/2024
Op Haïti is de chaos compleet sinds premier Ariel Henry vorige week gedwongen aftrad. Straatbendes terroriseren de bevolking van hoofdstad Port au Prince met moorden, verkrachtingen en plunderingen. Verslaggever Merijn de Waal legt uit waarom de internationale gemeenschap terughoudend is met het bieden van hulp aan het land. Gast: Merijn de Waal Presentatie: Egbert Kalse Redactie: Rosa van Toledo, Iris Verhulsdonk en Suzan Yücel Montage: Jan Paul de Bondt Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

Duration:00:18:38