Reporter Podcast-logo

Reporter Podcast

News & Politics Podcasts

Reporter Radio presenteert Reporter Podcast. Een serie onderzoeksjournalistieke podcasts over belangrijke ontwikkelingen, geselecteerd door de redactie.

Location:

Netherlands

Description:

Reporter Radio presenteert Reporter Podcast. Een serie onderzoeksjournalistieke podcasts over belangrijke ontwikkelingen, geselecteerd door de redactie.

Language:

Dutch

Contact:

0031356719787


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Droogte is een politieke keuze

11/25/2020
De drie hete zomers die Nederland de afgelopen jaren teisterde, leggen een oud probleem bloot: Nederland verdroogt. En dat komt niet door klimaatverandering, maar door beleid. Droogte is een keuze, zeggen onderzoekers. Bijna een miljoen huizen dreigen inmiddels te verzakken, en ondanks beloftes van de waterschappen en politiek om hier iets aan te doen zijn concrete maatregelen nog altijd nauwelijks genomen. Deze podcast van Sander Bartling en Tobias van der Valk kwam mede tot stand door onderzoekscollectief Spot On Stories

Duration:00:19:29

Ask host to enable sharing for playback control

zwerfhondenhandel

10/5/2020
Er zijn steeds meer stichtingen die zwerfhonden uit Zuid- en Oost-Europa naar Nederland halen. En dat gaat lang niet altijd goed. Honden en hun nieuwe adoptiebaasjes zijn de dupe, en de volksgezondheid is in gevaar, zeggen deskundigen. We gingen langs bij zo’n stichting

Duration:00:23:07

Ask host to enable sharing for playback control

Té zuinige zorgverzekeraars schaden patiënten

9/30/2020
Het aantal tekorten van goedkope geneesmiddelen, de medicijnen die wij het meest gebruiken, is de afgelopen jaren fors toegenomen. In Nederland zijn de zorgverzekeraars sinds 2006 verantwoordelijk voor de inkoop van geneesmiddelen. Zij hebben de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat zorg betaalbaar blijft. Maar nu, na 14 jaar blijkt dat dit inkoopbeleid het risico op geneesmiddeltekorten vergroot en apothekers en patienten in de kou staan. Een reportage van Joga Brouwers

Duration:00:22:44

Ask host to enable sharing for playback control

Hulp bij vechtscheidingen heeft weinig effect

9/16/2020
Hulp die wordt geboden bij complexe scheidingen heeft nauwelijks effect. De trajecten die ervoor moeten zorgen dat ruzies minder worden, leveren in de praktijk juist veel frustratie op. Kinderen zijn vaak de dupe. De hulpinterventies worden betaald door gemeenten en moeten ervoor zorgen dat de schadelijke gevolgen van scheidingen afneemt. Of die trajecten ook daadwerkelijk een positief effect hebben, is niet aangetoond. Klaas den Tek en Benjamin de Bruijn doen verslag van de situatie.
Ask host to enable sharing for playback control

Lessen van corona: de vraag naar medicijnen

8/18/2020
In de zomerserie ‘Lessen van corona’ onderzoeken we de impact van Covid-19 op verschillende sectoren. In deze zesde aflevering is Hennie Henrichs te gast, algemeen directeur van medicijnfabrikant Teva Nederland. De volgende onderwerpen komen aan bod: de consequenties van de crisis op de medicijnvoorraden, het effect van marktwerking op de geneesmiddelenvoorziening, oude medicijnen inzetten voor andere ziektes en het maken van geneesmiddelen in Europa. Presentatie: Niels Heithuis Redactie: Joga Brouwers

Duration:00:39:30

Ask host to enable sharing for playback control

Lessen van corona: reizen

8/4/2020
In deze zomerserie onderzoeken we de impact van de corona-crisis op verschillende delen van de samenleving. Deze week: lessen van corona voor het reizen. Zal het virus ons reisgedrag permanent veranderen of wordt het over een tijdje weer business as usual? Gesprek met de topman van TUI Nederland, Arjan Kers.

Duration:00:41:43

Ask host to enable sharing for playback control

Lessen van corona: de strijd tegen doping

7/30/2020
De grote sportwedstrijden gaan weer beginnen. Over een maand staat zelfs de Tour de France op het programma. Maar hoe zit het met de jacht op doping? Door de coronacrisis is er maandenlang bijna niet getest. De vraag is nu of we straks naar schone sport kijken? In onze zomerserie 'Lessen van Corona' gaat Niels Heithuis in gesprek met Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit. Ram gaat in op de huidige staat van het mondiale anti-dopingbeleid, de geschiedenis en de toekomst.

Duration:00:40:04

Ask host to enable sharing for playback control

Lessen van corona: de wereld van high-tech

7/25/2020
Deze zomer onderzoekt Reporter podcast de impact van de coronacrisis met gasten uit verschillende delen van de samenleving. Deze week de tweede aflevering met Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Met hem praten we over de veel bekritiseerde corona-app; CoronaMelder. Ook praten we met hem over dat we massaal zijn gaan thuiswerken en wat voor ICT-implicaties dat heeft, en gaan we het hebben over de impact van de coronacrisis op cybercriminaliteit. Deze podcast is gemaakt door Thijs van Dorssen. De presentatie is in handen van Klaas den Tek.

Duration:00:39:10

Ask host to enable sharing for playback control

Lessen van corona: de zorgkosten

7/20/2020
Reporter Podcast onderzoek de impact van de coronacrisis met gasten uit verschillende delen van de samenleving. In deze aflevering spreken we Aad de Groot, directeur van zorgverzekeraar DSW, over de zorgkosten: wie betaalt zometeen de rekening? Ook praten we met De Groot over de aanpak van zorgfraude. Nog steeds verliezen verzekeraars ieder jaar miljoenen euro's aan frauderende zorginstellingen. Een oplossing is er niet. Maar de coronacrisis biedt verrassende inzichten om daar iets aan te doen. Presentatie: Carl-Johan de Zwart

Duration:00:36:14

Ask host to enable sharing for playback control

Een kink in de kabel bij de Nederlandse gemeenten

7/8/2020
Jaarlijks gaat het met de kabels en leidingen in de Nederlandse ondergrond ruim 40.000 keer mis. Graafschade aan kabels en leidingen is een groot probleem. Het is vervelend, kostbaar en bovenal gevaarlijk. Er bestaat dan ook wet- en regelgeving om de schades tegen te gaan. Hierin spelen gemeenten een belangrijke rol. Maar vullen ze die rol wel goed in?

Duration:00:23:59

Ask host to enable sharing for playback control

Patienten de dupe van medicijnwisseling

7/2/2020
Nederland heeft al zeven jaar ernstige medicijntekorten. En door wet- en regelgeving en contracten die zorgverzekeraars, groothandelaren en apothekers met elkaar afsluiten, vissen patiënten ook geregeld achter het net. Ruim een miljoen mensen moeten één of meerdere keren per jaar wisselen van medicijn zonder dat daar een medische reden voor is. Beter iets dan niets zou je zeggen maar bij sommige medicijnen kan dat echt niet, dan is een ander middel slecht voor je gezondheid. Een reportage van Joga Brouwers

Duration:00:12:22

Ask host to enable sharing for playback control

agressieve vechthonden uit asiel

6/29/2020
Vechthonden die eerder mensen hebben gebeten worden opnieuw ter adoptie aangeboden aan nieuwe eigenaren. Daarbij worden eerdere bijtincidenten verzwegen door het asiel. Dat leidt ertoe dat honden die niet in de buurt van kinderen geplaatst mogen worden, toch in een kinderrijke wijk terecht komen, en daar soms kinderen bijten. Hoe is het zo ver gekomen?

Duration:00:24:09

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe Jeugdzorg worstelt met vechtscheidingen

6/24/2020
Jeugdzorginstellingen worden overspoeld met zaken die door een vechtscheiding bij hun terechtkomen. In sommige regio's heeft 70 procent van de dossiers met een vechtscheiding te maken. Zo'n complexe scheiding kan schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de kinderen. In de praktijk blijkt dat Jeugdzorg niet altijd in staat is om tot een oplossing in deze situaties te komen. Hoe komt het dat de maatregelen niet werken? Een reportage van Klaas den Tek.

Duration:00:24:07

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom er na 7 jaar nog steeds medicijntekorten zijn

5/21/2020
Het medicijn is er niet, langdurig niet of helemaal niet meer. Steeds meer mensen vissen vaker achter het net. In 2013 is er een speciale geneesmiddeltekortencommissie gestart om onderzoek te doen naar de oorzaken van medicijntekorten. Maar de tekorten zijn sindsdien alleen maar toegenomen. De overheid is de grip op de geneesmiddelenvoorziening kwijt. Een reportage van Joga Brouwers.

Duration:00:24:39

Ask host to enable sharing for playback control

Het beloftenparadijs van de politie-ICT

5/16/2020
Al sinds jaar en dag zijn er problemen met de ICT van de politie. Het gaat onder meer om basisvoorzieningen, die 50.000 politieagenten dagelijks gebruiken bij handhaving en opsporing. Eind 2017 eindigde een speciaal Aanvalsprogramma Informatievoorziening, maar de werkvloer wacht nog altijd op verbetering. En nu ligt ook de aanpak van de noodzakelijke verbetering onder vuur.

Duration:00:22:42

Ask host to enable sharing for playback control

Vechtscheiding: de strijd rond de omgangsregeling

5/11/2020
De politie oefent druk uit op ouders om geen aangifte te doen van het onttrekken aan het ouderlijk gezag. Het gaat om ouders die na een zogenaamde vechtscheiding een omgangsregeling hebben voor hun kinderen, maar hun kind niet te zien krijgen - ondanks uitspraak van de rechter. In Reporter Radio een uitgebreide reportage over de eindeloze gang van ouders naar de rechter. Familierechter Cees van Leuven en Bas van 't Hoff (Vaders Kennis Centrum) laten hun licht schijnen op de situatie. Verslag: Klaas den Tek en Benjamin de Bruijn.

Duration:00:22:59

Ask host to enable sharing for playback control

Een Nederlands medicijn tegen corona-klachten

4/24/2020
Het verhaal achter chloroquine, de pil die gebruikt wordt in de behandeling van Covid-19. Het geneesmiddel wordt in Nederland gemaakt. Een reportage van Joga Brouwers

Duration:00:13:01

Ask host to enable sharing for playback control

Vechthonden: een bijtend probleem

4/21/2020
Halverwege april was het weer raak: een meisje in Kaatsheuvel raakte ernstig gewond toen ze gebeten werd door een zogenaamde hoogrisicohond. Dat zijn honden die door hun kaakkracht en ingefokte agressie aanzienlijk bijtschade kunnen veroorzaken. En dat gebeurt jaarlijks zo’n 2700 keer. Vroeger was er een verbod op vechthonden, maar dat is 10 jaar geleden afgeschaft, en sindsdien is er geen duidelijk vechthondenbeleid meer. Hoe komt dat? En waarom worden er nog steeds zoveel mensen door honden gebeten? Reconstructie.door Sander Bartling

Duration:00:22:26

Ask host to enable sharing for playback control

Brand; een nieuw gevaar van rvs in zwembaden

4/9/2020
Roestvrijstaal is niet bestand tegen de zwembadatmosfeer. Rvs ophangsystemen corroderen en breken als gevolg van de temperatuur en de chloordampen. Plafonddelen, speakers of een scorebord, het valt naar beneden. Nu is er een nieuw gevaar ontdekt. Rvs in elektrische verbindingen corrodeert ook, bv in lampen, de behuizing smelt en er kan brand ontstaan. Een reportage van Joga Brouwers. Maart 2020.

Duration:00:17:40

Ask host to enable sharing for playback control

Leerlingen aan het lijntje

2/27/2020
Tientallen werkzoekenden volgden via het UWV een zorgopleiding bij Quadrant: een commercieel opleidingsbedrijf. Voor soms duizenden euro's gingen zij naar 'school', maar het beloofde diploma kwam er nooit. Bij Quadrant bleek namelijk van alles niet te kloppen. Een reportage van Jolien de Vries

Duration:00:19:05