Sta op en vertel!-logo

Sta op en vertel!

News & Politics Podcasts

Sta op en Vertel is een podcast waar waargebeurde verhalen van mensen uit Overijssel centraal staan. Deze verhalen worden maandelijks opgenomen tijdens vertelmiddagen, waarbij een klein publiek aanwezig is. Ook is er iedere maand iemand die een oud verhaal uit de streek vertelt.

Location:

Netherlands

Description:

Sta op en Vertel is een podcast waar waargebeurde verhalen van mensen uit Overijssel centraal staan. Deze verhalen worden maandelijks opgenomen tijdens vertelmiddagen, waarbij een klein publiek aanwezig is. Ook is er iedere maand iemand die een oud verhaal uit de streek vertelt.

Twitter:

@rtvoost

Language:

Dutch

Contact:

+31742456456


Episodes

Aflevering 11: Mijn vorige leven door Ben Middelkamp

5/15/2019
Ben uit Nijverdal maakt mee wat geen enkele ouder wenst mee te maken. Zijn zoon pleegde twee jaar geleden zelfmoord. Ben is radeloos maar laat zich inspireren door een tekst die iemand met zijn vinger op een stoffige auto heeft geschreven.

Duration:00:07:44

Aflevering 10: Streekverhaal Stan Fritschy

5/8/2019
Het beeld van de engel op de grote markt in Zwolle staat in de weg. Toch vindt Stan het beeld mooi. Het doet hem denken aan de Zwollenaar zelf.

Duration:00:10:43

Aflevering 8: Oorlog en Vrede door Jeffrey Koerhuis

4/24/2019
Jeffrey krijgt een postbodepak uit de jaren ‘40 in handen. Met dit pak aan geeft hij nu in Zwolle rondleidingen over de Tweede Wereldoorlog. Hij spitte de archieven door opzoek naar interessante feiten. Hij stuit op het aangrijpende verhaal van de familie Nord.

Duration:00:13:51

Aflevering 7: 112 door Manon Ossenvoort

4/17/2019
In een land waar de hulpdiensten en het openbaar vervoer standvastig staken, is het hoognodig om het heft in eigen hand te nemen. Manon Ossenvoort trok met haar tractor door Zimbabwe en werd daar uit nood, zelf de ambulancedienst.

Duration:00:10:12

Aflevering 6: 112 door Henk van Huisstede

4/10/2019
Als arme hippie reizen in een derdewereldland, dat leek Henk van Huisstede wel wat. Dus vertrok hij vol goeie moed naar India. Waar hij merkte dat Indiërs minder snel 112 bellen dan Nederlanders…

Duration:00:10:35

Aflevering 5: 112 door Pieter van Scherpenberg

4/3/2019
Pieter van Scherpenberg vertelde dit verhaal tijdens de Sta op en Vertel bijeenkomst in Café Vrienden van Vroeger in Deventer het thema van de middag was 112. Pieter van Scherpenberg vertelde een verhaal uit de tijd dat hij net vader was geworden. Zijn zoontje bleef maar huilen en kon tijdens het spelen niet meer zelf opstaan. Pieter maakte zich zorgen maar 112 bellen kon niet, omdat het nummer nog niet bestond. Hij besluit naar de eerste hulppost in Amsterdam te gaan. In de Sta op en Vertel- podcast staan waargebeurde verhalen van Overijsselaars centraal. Ook is er elke editie iemand die een oud verhaal uit de streek komt vertellen.

Duration:00:06:20

Aflevering 4: Streekverhaal Alie Elmerink.

3/27/2019
Alie Elmerink vertelde dit verhaal tijdens de Sta op en Vertel bijeenkomst in Café Vrienden van Vroeger in Deventer. In het buurtschap Loo-Bathmen gaat het verhaal dat de spoken ontwaken wanneer er storm opsteekt. Boerin Alie Elmerink vertelt in het dialect een verhaal over de verdwijning van een boerenknecht en een meid tijdens een verschrikkelijke storm. De twee dwaalden af tijdens het hooien en hoe men ook zocht, ze zijn nooit meer teruggevonden… Hebben de spoken van Bathmen hier iets mee te maken? In de Sta op en Vertel- podcast staan waargebeurde verhalen van Overijsselaars centraal. Ook is er elke editie iemand die een oud verhaal uit de streek komt vertellen.

Duration:00:10:17

Aflevering 3: verhalen uit Suriname door Ricardo Liong-A-Kong

3/13/2019
Al 15 jaar lang reist Ricardo uit Hengelo regelmatig naar Suriname. Ondanks dat hij er geboren is en er 12 jaar woonde, blijft het land en de bevolking hem verrassen. Een verhaal over het regelen van een internetaansluiting in Suriname. "Het huis was internetloos. Dat wist ik, want ik had het zelf gedeactiveerd. En zoals met zoveel handelingen in Suriname moet je persoonlijk naar kantoor gaan." In de Sta op en Vertel- podcast hoor je waargebeurde verhalen van mensen uit Overijssel.

Duration:00:06:34

Aflevering 2: Toeval bestaat niet door Wesley van der Bol

3/6/2019
Wesley van der Bol vertelde een verhaal in Café het Bolwerk in Enschede. Het thema van de middag was ''toeval bestaat niet'. Wesley van der Bol schreef zich op de valreep in voor de opleiding journalistiek. Per toeval kwam hij in de klas bij de, markante en zes jaar oudere Klaas, en er ontstond een hechte vriendschap. Ze maakten elkaars zinnen af en woonden uit praktische overwegingen bijna een jaar samen op de kleine studentenkamer van Wesley. Na een jaar verloren ze elkaar uit het oog en het leek het einde van de vriendschap. Totdat Wesley vier jaar later zijn vader verloor en tijdens zijn speech op de crematie, de zaal in keek.

Duration:00:13:57

Aflevering 1: Streekverhaal van Jan Bornebroek

2/27/2019
Waarom de stadsbanier van St. Plechelmus, het vaandel van Oldenzaal, tot op de dag van vandaag in Enschede wordt bewaakt. In 1747 was klootschieten wat voetbal tegenwoordig is. De volkssport werd bloedserieus genomen. De rivaliserende teams van Ootmarsum en Oldenzaal stonden op 27 januari tegenover elkaar. De hoofdprijs… het Vaandel van Oldenzaal. Een verhaal over knokken voor de eer van je stad en hoe de liefde voor het klootschieten niet samen kon gaan met de liefde voor het mooiste meisje uit Ootmarsum.

Duration:00:05:59

Teaser: Jolande Verheij

2/8/2019
Jolande Verheij gaat met haar puberzoons op de Sallandse Heuvelrug mountainbiken. Wat een perfecte dag in de natuur had moeten worden, liep heel anders af. -- In Sta op en Vertel hoor je waargebeurde verhalen van mensen uit Overijssel. Deze persoonlijke verhalen worden maandelijks opgenomen tijdens vertelmiddagen, waarbij een klein publiek aanwezig is. Ook is er iedere maand iemand die een oud verhaal uit de streek vertelt.

Duration:00:09:54