Z-Cast-logo

Z-Cast

News & Politics Podcasts

Подкаст за политика, култура и добро възпитание на ClubZ.bg

Location:

Bulgaria

Description:

Подкаст за политика, култура и добро възпитание на ClubZ.bg

Language:

Bulgarian


Episodes

Z-Каст, еп. 147 - Две години война в Украйна - иска и може ли руското общество да я спре?

2/23/2024
Утре се навършват две години от началото на руската инвазия в Украйна - две години на смърт, военни престъпления, бомбардировки на цивилни, масови разрушения, и мощна кремълска пропаганда. Оптимизмът, че войната може да приключи бързо, отдавна си отиде - сега остава въпросът къде все пак може да дойде краят й, на бойното поле в Украйна или по някакъв друг начин в Русия? По темата разговаряме в новия Z-Каст с международния журналист Николай Кръстев - бивш кореспондент на БНР в Русия и един от водещите специалисти по постсъветското пространство у нас. Преди месец БНТ излъчи водения от него документален филм "Другата Русия" - за опозицията срещу режима на Путин. Филмът ще бъде излъчен утре от 15 ч в ефира на националната телевизия, може да бъде гледан и онлайн. Когато става дума за войната на бойното поле, настоящата ситуация според него е вследвие на ненавременната помощ от страна на Запада за Украйна. "След 2 години ние виждаме, че ситуацията започва по-скоро да се влошава, отколкото подобрява. Преди известно време наблюдавахме едно стабилизиране, засилване на украинсикте позиции, днес не можем да кажем това."А как стоят нещата от другата страна на войната? Възможно ли е краят на войната да започне в Русия? "Една седмица след убийството на Алексей Навални в руската наказателна колония в Северния полярен кръг, протестите, които видяхме в Москва, Петербург и още 19 града - все пак това е окуражаващо. Въпреки тежките наказания, които съществуват от 2 години в Русия за проявяване на всякакъв вид несъгласие с официалната политика на войната, все пак има хора на протест, които изявяват своето мнение"Това обаче не променя факта, че мнозинството от руската опозиция е в чужбина. А много и от подкрепящите ги вече живеят зад граница, макар и напускането на Русия да е все по-трудно. "Един ден нещата ще могат да бъдат променени, и то от руското общество"Има ли наистина "мълчаливо мнозинство" против политиките на Кремъл в Украйна? Може ли смъртта на Навални да отключи някаква съпротива, ако не и революция? Остана ли някой от върхушката на властта, който може да свали Путин? Отговорът на тези и много други въпроси - чуйте в новия Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:37:57

Z-Каст, еп. 146 - Готови ли сме за еврото? Малко умерен €вроскептицизъм

2/16/2024
Готови ли сме за влизане в еврозоната? Може скоро да бъдем, уверяват ни от правителството. Днес от КНСБ дори обявиха, че ще сме покрили изискването за инфлация до средата на годината. Тъкмо за началото на новата информационна кампания за европейската валута. Но реален ли е спадът в инфлацията? Размерът й не може да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели - 3,6%. Засега нашата го надвишава с около 5%. Възможно ли е управляващите да взимат мерки за сваляне на инфлацията на хартия, за да се окичат с постижението на влизане в еврозоната? Според икономиста Стефан Антонов това е напълно възможно - и вече е правено. "Първото правителство на ГЕРБ се опитваше през 2009 г. да ни вкара не в еврозоната, а в чакалнята. Тогава тогавашният финансов министър Симеон Дянков също се опитваше по същия начин да ограничи бюджета до 3% спрямо БВП, за да покрием критериите. Направиха се един куп глупости, като забавяне на пбащания по изпълнени и издадени фактури на обществени поръчки, забавяне на възстановяването на ДДС, все с цел да бъде ограничен бюджетния дефицит. Оказа се обаче, че тези забавяния влизат в дефицита."Възможно ли е част от политиките на правителството да са с цел сваляне на инфлацията? Например безплатното образование държавна поръчка, което хипотетично е част от малката потребителска кошница? "Това е неграмотен опит да се свали инфлацията. Ако ти направиш услугата напълно безплатна, това отпада от кошницата. Ако я бяха намалили с 90%, щеше да остане в кошницата и да има 90% поевтиняване."Според него има и друг ефект - това улеснява желанието на премиера Денков да се намали броят на университетите. Крият ли се "болни места" в бюджета? Има ли натиск на търговските банки да понижат таксите си? С тази цел ли е решението да се свалят с 20% цените на дървата за огрев в държавните горски предприятия? Какви други политики е възможно да се правят, за да ни "натъкмят" в подходящи финансови одежди за еврозоната? Отговорът на тези и други въпроси - чуйте и гледайте в новия Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:50:02

Z-Каст, еп. 145 - "Тате, може ли по-често при теб?"

2/2/2024
Има ли равенство между родителите в България? Тази тема, обсъждана през годините, отново излезе на дневен ред по особен повод - убийството на баща от съпругата му и тъща му, което предизвика протести у нас. И искания - за промени в Семейния кодекс, редактиран само преди няколко месеца, за т.нар. "споделено родителство". По темата в Z-Каст ни гостува Слави Несторов от Фондация "За споделеното родителство", основана съвсем наскоро, но вече успяла да разръчка законотворците в парламента, които тази седмица организираха кръгла маса по темата. "Това е проблем от десетилетия, проблем, който е назрял, и времето за промяна е дошло" "Споделено родителство означава, че родителите са равнопоставени. Това, което искаме да направим като промяна в Семейния кодекс е бащата и майката юридически да разделят детето 50 на 50. Те взимат заедно решения за бъдеще на детето. И физически детето прекарва минимум 35% от времето с единия от родителите."Според Несторов това не е случайна цифра - това е времето, което е нужно за това едно дете да бъде гледано пълноценно. В момента у нас се действа по презумпцията, че майката е основният родител - и при раздяла то отива почти винаги при нея. А бащата често го вижда 2 уикенда в месеца. "Дори тези съдебни решения не се спазват - заради родителските войни. При 80% от разделите и разводите водят до родителска война, а това води до родителско отчуждение"Няма и съдебен контрол - и често родителят, който е получил правата, може постоянно да ограничава другия да вижда детето - без последствия. А опитът и на Запад, и в съседни държави като Гърция сочи, че споделеното родителство рязко намалява шанса за "родителски войни" след раздяла. Отговорите на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в новия Z-Каст Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:30:31

Z-Каст, еп. 144 - За градските реки, морските дюни и въглищата - с Юлиян Попов

1/24/2024
Всички знаем Перловската река в София - макар че рядко мислим за нея като за река. По-скоро канал. Смрадлив. През зимата - по-малко, през лятото - повече. Но министърът на околната среда и водите Юлиян Попов отнесе куп подигравки със странна идея - че в Перловската река трябва да има риби. "Трябва да си дадем сметка, че в нея има риба. Само че по-нагоре, надолу тя изчезва. Така че не е толкова странна тази идея, странно е, че ни е странно. Че се чудим на една такава идея"Не става дума просто да изсипем риба в реката, нито става дума само за Перловската. "Състоянието на градските реки е признак не просто за състоянието на реката във град, то е индикатор за това на целия речен басейн","Така че, ако започнем да се вглеждаме в градските реки и подобрим тяхното състояние, ще трябва да подобрим състоянието на всички речни басейни, които са свързани с градските реки, а това горе-долу ще е цялата територия на България."Попов признава, че и в момента се засичат незаконните зауствания и се налагат глоби, но трябва по-систематично изследване на проблемите на градските реки и причините за замърсяването в тях. Кой носи отговорност за природата в градовете - общините или държавата? Ще спаси ли новият механизъм за картографиране оцелелите дюни по морето? Какъв е планът за изоставяне на изкопаемите горива и плавното преминаване към възобновяеми източници? Отговорите на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 144-и епизод на Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:43:32

Z-Каст, еп. 143 - Депутат от ПП-ДБ за КС: "Не сме в ситуация да мерим професионални качества"

1/12/2024
Новата парламентарна година започна, а политиците бяха фиксирани в две теми - успехите си от миналата година и предстоящата през март ротация. Но друг казус идва преди това - смяната на двама съдии в Конституционния съд и още 77 членове на 16 регулатора. За разлика от острите сблъсъци миналата година, номинациите на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за най-висшия съд бяха внесени дружно от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Според народния представител от ПП-ДБ Стоян Михалев обаче, Атанасова не е тяхна номинация - ако и подписите на Христо Иванов и Кирил Петков да стоят под мотивите за номинацията й. "Те не са номинирали - това е като с председателите на комисията и зам.-председателите на парламента""Ние наистина не сме в ситуация да мерим професионални качества или това кой колко би се справил или не би се справил."Според него ротацията е "един технически процес" и истинското напрежение е било първия път - сега драми няма да има. Но не дава такава гаранция за множеството избори на членове на регулатори, които предстоят. "Ние излъчваме послание към обществто - правете си сметка когато гласувате на избори, кой път е за вас по-добрият. Защото утре могат да кажат - е, с кого го направихте, ние ще ви накажем на избори. Не го отричам. Много неща в тази страна са станали по този начин - някой е правил трудни решения, трудни решения са се случвали, години след това имат резултат, и после той е наказан. Това е политиката",И отказа да коментира номинацията на Атанасова, юрист с реален опит само като депутат, като отбеляза: "Когато влезем в това кой за кого какво мнение има, ще опрем до ад хоминем аргументите, след което до какво ще се стигне? Ще се стигне дотам, че няма да бъдат сменени конституционните съдии, няма да има кой да защити конституционните реформи, и в крайна сметка ще спечели президентът." Според него в нашия Конституционен съд в миналото е имало хора "с нулев опит". Струва ли си коалицията ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС? Ефективен лост ли са санкциите по "Магнитски" върху Делян Пеевски? Ще има ли реална полза от новата квота на парламента във Висшия съдебен съвет, или статуквото ще се запази? Отговорите на тези и много други въпроси - чуйте в новия, 143-ти епизод на Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:44:40

Z-Каст, еп. 142 - Ще станем ли 100% европейци? Международната 2023-та с Момчил Инджов

12/22/2023
Една война, втора война... 2023-та бе тежка година за света - последствията от пандемията още се усещат, охладнялият конфликт в Близкия изток пак се възпламени, а България се бори да стане 100% европейска. Какви бяха най-важните събития за 2023 г.? Ще се реши ли в последните дни на тази година дали България ще бъде 100% европейска държава с влизането ни в Шенген? Гост за последния Z-Каст за годината е кореспондентът на Клуб Z в Брюксел Момчил Инджов. "За нас окончателната интеграция ще настъпи с приемането на еврото. Вярно е, че има още 6 държави, които още не са го приели, но те са много по-силни от нас икономически. Еврото за нас е символ за интеграция най-вече, защото съществува една съпротива срещу него. Ако някой гледа на нас като втора класа европейци, това е заради прекалената близост на някои наши партии с Русия. Не че другаде ги няма" Ще влезем ли в Шенген по суша, или само по въздух, и добра междинна стъпка ли е това? Защо войната в Израел предизвика смесени реакции, а при тази в Украйна на всички бе ясен виновникът? Идва ли крайнодясна вълна в Западна Европа и на какво се дължи тя? Отговорът на тези и много други въпроси - гледайте в новия Z-Каст: Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:35:27

Z-Каст, еп. 141 - "Боя се, че на учениците ТРЯБВА да им е трудно"

12/15/2023
Показва ли ни тестът PISA състоянието на българското образование? Донякъде, смятат гостите в най-новия епизод на Z-Каст, в който се връщаме отново към темата за това как децата ни се учат и какво остава в главите им след 5, 10 и 12 години в учебната система. Според учителката по български език и литература Доротея Николова тестът дава "напълно очаквано" за състоянието на нашата образователна система в момента "Ако изхождаме от резултатите, PISA е измерила ужасяващото положение, в което се намираме."Преподавателят по математика Константин Делчев е по критичен към теста - поне по отношението на неговата област. Някои от въпросите, особено математическите, имат половината нужна информация. Налице са недобри формулировки и откровено грешни задачи. "Това за мен е неадекватен тест по математика. Дали българските ученици се справят добре по математика е съвсем различен въпрос. Отговорът е - не, не се справят. Дали са се справили зле по теста PISA? Явно. Но това, което виждаме в математика и в теста, двете не кореспондират. Затова мен ме ужасява идеята ние да се водим по PISA за някакви реформи."Международният тест всъщност е най-вече повод да говорим за проблемите на образованието. "Българските ученици не учат. И не учат, защото обществото по някакъв начин ги е оставило да си мислят, че това е нормално. Че няма проблем в това, че така трябва да бъде",Според нея това умение се развива първо вкъщи и в детската градина. А сега се е "счупило" - налице са тежки дефицити и липса на разбиране на работата с езика. "Започнали сме да си мислим, че по някакъв естествен начин човешкото дете се ражда, и то може да говори, да мисли, да смята и да разбира света - това ще си стане. Не става. Ставало е по начина, по който става с нас - учили сме."От реформи има нужда, но досега те са били твърде хаотични и твърде чести, смята Делчев. "Реформите в МОН представляват експерименти с деца, но без етична комисия, която да ги одобрява"А промените към опростяване и намаляване на материала могат по-скоро да навредят - макар много учебници и програми да имат нужда от подобрение. Децата трябва да имат предизвикателства. "Боя се, че може да се съгласим на твърдението, че на учениците трябва да им е трудно","Трябва да бъдат изкарани извън зоната им на комфорт. Това важи за всички възрасти."Какво точно е функционалната грамотност? Какво трябва да научат децата? Трябва ли да се забавляват, докато учат, и какъв е балансът между качественото образование и т.нар. "едютейнмънт" (от education и entertainment)? Каква е ролята на родителите в образователния процес? Помагат ли държавните органи за добрата съвместна работа между тях и учителите? Отговорите на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в Z-Каст 141. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:01:00:04

Z-Каст, еп. 140 - Страхът на Борислав Михайлов от съдебно преследване е огромен

12/8/2023
Прокуратурата не бива да бездейства, трябва да довърши работата си докрай и да щракат белезници в българския футбол, за да си понесат последствията определени хора и да бъде защитен общественият интерес. Това заяви Георги Градев в анонсираното още вчера 140-ото издание на Z-Каст, подкастът на Клуб Z. За горното той визираше най-вече Борислав Михайлов, излагайки подробно и за пореден път историята за връзки на подалия оставка шеф на БФС с Дан Тан, световен бос на "черното тото" (уредените и манипулирани мачове). Разговорът с експерта в спортното право продължи едно футболно полувреме, като в него бяха засегнати също процедурните хватки покрай свикания конгрес и оставката, дали Градев би се кандидатирал за президент, кого би подкрепил... "Подозирам, че всичко сега е умишлено. Умишлено не вписват Михаил Касабов като представляващ БФС, тъй като далечната цел на Михайлов е да се върне, рече Георги Градев. - Аз друго ще предположа. Целта не е да се върне, ако го направи, отново ще се случи това, което ще се случи покрай мача с Унгария. По-скоро си мисля, че той ще стои в сянка, ще продължава да дава пълномощни на този или онзи, тъй като моето разбиране е, че след този конгрес Михаил Касабов ще се пенсионира и оттегли. Убеден съм, че това му се върти в главата на Михайлов... Защо го прави? Страхът от съдебно преследване е огромен. Много пъти съм казвал, в последно време хората ме молят да не го казвам, защото много се били спекли, но ще го кажа и тук: това са хора за затвора. Те трябва да си понесат последствията и независимо кой е следващият президент на БФС, трябва да се случи." Вижте и чуйте как за нашите зрители (но и като послание към прокуратурата) Градев "свърза точките" по тезата си за "черното тото" и БФС за националния отбор. Той припомни, че направи това още през 2012 г., а наскоро показа и нови документи. А разговорът не бе само за футбол. Градев е убеден, че на 17 декември Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) ще бъде приета за членка на Международната (ФИДЕ), а спорещата за същото БФШ 2022 "ще се разпадне по естествен път". Той заяви, че има шанс плувецът Антъни Иванов да се състезава на Олимпийските игри. И за първи път разкри, че Антидопинговият ни център е отворил ново дело срещу Антъни Иванов - заради това, че е плувал с рекламна цел и извън класирането в състезание по триатлон. Тези още много интересни теми, вижте в нашия спортен Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:44:33

Z-Каст, еп. 139 - Промяна в българския футбол ще има. Въпросът е доколко ще е положителна

11/30/2023
След извънредния конгрес на Българския футболен съюз идната пролет промяна в българския футбол със сигурност ще има. Въпросът е доколко ще бъде положителна и доколко ще бъде реализирана от хората, които могат да реализират най-добрата промяна. Това мнение изрази Атанас Василев, спортен журналист от Българската телеграфна агенция (БТА), в 139-ото издание на Z-Каст. Големият въпрос в момента обаче е може ли Борислав Михайлов да се кандидатира отново на Общото събрание на 15 март (вай-вероятната дата), прави ли "маневри", трикове и т.н.? "На 30 ноември 2023 г. съм катогоричен, че не, няма да се върне. Но на 15 март 2024 г. - не знам. Ситуацията е такава. По-скоро бих казал, че не би се върнал, но нищо чудно да прецени конкуренцията като лесна за побеждаване на конгреса и да се върне", Според него Михайлов се чувства уморен и обиден на много хора, поне това е заявил на свои съратници в управлението футболната ни централа. Но въпреки това в следващите месеци могат да се случат много неща. "Самия факт, че все още се задават въпроси дали ще се върне и дали не е трик, говори за едно - хората все още ги е страх от него. Ако нямаха респект, този въпрос вероятно нямаше да се задава и нямаше да го броят за евентуален претендент на следващ конгрес",Вижте кои имена достигат до един от най-утвърдените ни футболни журналисти като претенденти за поста №1 в родния футбол. Както и оценката на Василев за националния отбор и развитието му в последните години. Той разказва много интересни впечатления от работата на сърбина Младен Кръстаич. И още - за юношеския национален отбор до 19 г., който загуби наскоро от Андора. За финал - доколко футболна (спортна като цяло) страна е Сърбия и как й помага държавата? Отговорите на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия Z-Каст: Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:29:55

Z-Каст, еп. 138 - Защо никой не харесва бюджета на Асен Василев?

11/24/2023
Министерският съвет се събра извънредно днес и прие проектобюджета на Асен Василев. Той отива в парламента, но там едва ли го чака топло посрещане - недоволните от предложенията на финансовия министър на ПП-ДБ и там изглежда са мнозинство. Защо годишният бюджет предизвиква такива спорове, медиен шум и остри реакции срещу министъра? Едната добра новина е, че този път тези казуси се обсъждат навреме, коментира икономистът Преслав Райков в новия Z-Каст. "За мен има две причини. Много е пожелателен откъм икономическо представяне в текущата ситуация, в която се намира българската икономика. И геополитическата ситуация на водената на 500 км от нас война. Може би прекалено оптимистично залагаме всички прогнози в бюджета - аз бих заложил малко по-песимистични такива",Втората причина пък е "прекалено разточинелния социален пакет". "Той не е обвързан с реформи, оптимизации или пък някакъв фокус. Бюджетът е инструмент да постигнем определена цел с определена политика, нещо, което не виждаме през последните 3 години. Ние нямаме някаква цел, която искаме да постигнем с този бюджет"Ще се чудим ли след 3-5 години откъде да финансираме този постоянен ръст на пенсиите? Достатъчно ли е да имаме само 3% дефицит, защото това ни позволява влизане в еврозоната, или можем да се опитаме да имаме бюджет без дефицит? Всъщност, за какво използваме този дефицит? Какъв е смисълът на все по-голяма капиталова програма, която както винаги няма да се изпълни - и защо Асен Василев следва примера на бюджетите на Бойко Борисов? Лошо ли е да има заеми, или е лошо да има заеми без план? Ще успеем ли някога да върнем данъчната ставка на ресторантьорите на предишните нива, или "отворихме състезанието към дъното"? Отговорите на тези и много други въпроси - чуйте в новия Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:41:52

Z-Каст, еп. 137 - Защо арестуваха трансжената, която гладува за правата си пред Съдебната палата?

11/16/2023
Защо една трансжена на 32 гладува пред Съдебната палата? Какво означава за трансхората в България отказът да си сменят пола по лични документи? Какво всъщност е транссексуалността и с какво се сблъскват българите с това състояние? По тези въпроси трябваше да разговаряме с Габриела Банкова, която вече 4 дни води гладна стачка пред един от символите на българското правораздаване - след като съдът за пореден път не уважи правото й на идентичност, различна от тази по рождение. Но минути преди да започне записът на Z-Каст, полицаи дойдоха и арестуваха Габриела. Причината - отказ да даде личната си карта, която е унищожена, и да се идентифицира с имената, които е получила по рождение. "Моето достойнство е нарушено и аз отказвам да бъде унижавана. Ако щат да ме арестуват. Ако ме арестуват, това не е унижение за мен - но ако ми казват, че съм човек, който не съм, е унижение за мен. Те нямат това право. Аз отказват да бъда унижавана и да се припознавам с неща, които очевадно не са вече истина", заяви тя, преди полицията да й сложи белезници и да я откара до първо РПУ. Кадри от ареста можете да видите в началото на епизода. Добрата новина е, че заедно с нея протестират и други трансхора, които се сблъскват с някои от същите проблеми - Робин Желязков и Рио. Двамата трансмладежи разказаха защо подкрепят Габриела и какво всъщност е да си транс човек в България. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:31:07

Z-Каст, еп. 136 - Компромисна сглобка или истинска реформа в София? Има опасност СОС да блокира

11/10/2023
Има реална възможност работата на Столичния общински съвет да бъде блокирана. Това призна в Z-Каст общинският съветник от ПП-ДБ-СС Симеон Ставрев, дни преди новият СОС да положи клетва и да започне работа. Причината е ясна - въпреки успеха на местния вот, новото обединение на демократичната общност получи 23 места в Съвета, а за мнозинство са нужни 31. Затова обединението между "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" трябва да намира подкрепа сред другите партии - ГЕРБ-СДС, БСП, Възраждане, КОД, "Има такъв народ" и ВМРО. "Въобще не вървим към някакви безпринципни договорки. Ние имаме кмет, той ще си назначи неговите зам.-кметове" "Общинският съвет трябва да се разпредели по комисии, участваме в тези комисии, пишем доклади и убеждаваме другите колеги да ги подкрепят. Ако не ги подкрепят, тяхна си работа, ние се борим за нещата, записани в нашата програма."И даде пример с парламента, чиято работа също бе блокирана тази седмица с отсъствието на ГЕРБ и ДПС - въпреки сглобката. Според Ставрев на практика моментално СОС ще се сблъска с ключови за столичани проблеми - първо икономическата рамка на градския транспорт и план-сметката за боклука, теми, които трябва да бъдат задвижени веднага. А после идва и бюджета. "Очакваме строеж на детски градини. В случая колегите от БСП, като социална партия, нямат причина да не подкрепят бюджет, в който се увличават парите за строителство на детски градини и заплатите на персонала."Ще успеят ли новите управляващи да осигурят избирането на Борис Бонев като председател? Ще видим ли по основните теми на сблъсък с ГЕРБ нещо коренно различно? Ще бъде ли демонтиран най-после МОЧА и в кого е топката? Колко време обединението ще се извинява с "пакостите на предишните"? Ще работят ли и с представителите на "Възраждане"? Отговорите на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 136-и епизод на Z-Каст: Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:30:56

Z-Каст, еп. 135 - Можехме ли да си оправим гласуването без машини и без милиони за тях?

10/20/2023
Предстоят не само най-важните, но и най-сложните избори в демокрацията - местен вот със смесено гласуване, с хартиена бюлетина и машини. Българските граждани ще гласуват за общински съветници, районни кметове, общински кметове, кметове на села. А после българската изборна администрация ще се бори с резултатите. Машинното гласуване бе въведено с очакването да се повиши доверието в изборния процес. Случи ли се това? По темата в новия Z-Каст разговаряме с изборния експерт и независим наблюдател Стоил Стоилов. Според него дали гражданите вярват на изборите се мери с избирателната активност. "Ще ви кажа едно число, което може и да ви шокира - между парламентарните избори 2017 г. и последния вот през април тази година избирателите са намалели с 1 млн. души. Като намалението започва от 2017 г. до редовните избори през април 2021 г., малко, след това при въвеждането на задължителното машинно гласуване има един срив от около 600 000 избиратели, и след това продължава да спада, с по-малки темпове."Според Стоилов сме били напълно способни да "оправим" хартиеното гласуване с различни мерки, и да си спестим сериозните инвестиции, които изисква машинния вот - който бе и сериозно ограничен в последващи промени на изборния закон. "Тази година логистиката, която "Сиела Норма" ще организира за машинното гласуване, тя е поискала над 7 млн. лв. ОТделно, за ъпгрейд на софтуера, по едно решение на ЦИК, са 2 млн. лева. Значи 9 млн. лв. ще ни струва обслулжването, слугуването, както аз го наричам, на машините за тези избори. Ако го разделите на 9000 секции, ще излезе около 1000 лева на машина. При средно гласували в една изборна секция 230-240 човека, ако от тях половината гласуват на машина, ще видим, че това е един безмислен разход."Не помага и фактът, че част от българските политици всячески се опитват да създадат недоверие в машинния вот - включително и с последната парламентарна комисия по темата, в която ДПС покани ютюбър да развива конспиративни теории за Алексей Петров и неговата намеса в машините. Може ли ЦИК да организира качествени избори? Какъв е пътят към възстановяване на доверието на българския електорат? Как можем гражданите да се борим с административния хаос и политическите злоупотреби с изборите ни? Отговорите на тези въпроси и други - гледайте и чуйте в новия, 135-ти епизод на Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:38:59

Z-Каст, еп. 134 - Още война - кой печели от атаката на "Хамас" срещу Израел?

10/12/2023
За последните няколко седмици нови военни конфликти избухват по света - първо в Нагорни Карабах, а преди дни - и в ивицата Газа се възобновиха дългогодишни конфликти. Свързано ли е това с войната на Русия в Украйна? Или просто това е нашият евроцентризъм, според който всичко е важно, само ако ни засяга? По темата разговаряме с международния редактор на Клуб Z Веселин Желев. "Не смятам, че конците на всички конфликти се дърпат от едно и също място. Но има връзки между конфликтите. Колкото повече въоръжени конфликти има, толкова повече се отвлича вниманието от главната европейска война - в Украйна. От което изгода има Русия. И второ - отвличат се ресурси от тази война",Според него обаче конфликтът между Азербайджан и Армения няма как да е започнат без одобрение от Кремъл - и вероятно е наказание за плахия опит на арменските управляващи да обърнат страната си към Европа. Какви са целите на "Хамас"? Има ли ясен план, или това е поредната бомба в Близкия Изток, която има само за цел отново да запали конфликта между араби и израелци? Защо общественото мнение на Запад, традиционно защитаващо и Палестина, сега е изцяло в подкрепа на Израел? Ще могат ли САЩ и Европа да помагат на Украйна и Израел едновременно? Ще се възползват ли Китай от това? Отговорът на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 134-ти епизод на Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:25:48

Z-Каст, еп. 133 - "В големия спорт не се успява само с пари"

10/6/2023
В края сме на предолимпийска година и в период, в който журналистите - освен за избори, мислят и за годишни класации. Как България влиза в олимпийската 2024 г., какви са шансовете ни в Париж, трябва ли да сме доволни от спечелените квоти, как разчитаме някои безпрецедентни или редки успехи на наши състезатели, на които станахме свидетели тази година? Тези и други въпроси обсъдихме с популярния и уважаван спортен журналист Николай Кръстев. Той е единственият български журналист с награда от МОК, а също така издател и експерт в няколко спорта. Кръстев, който е бивш плувец и ватерполист, е на мнение, че ще бъде успех, ако страната ни изпрати във френската столица 40-50 състезатели. "Българският спорт не влиза в лоша кондиция в олимпийската година, напротив. Случиха ни се хубави неща, свързани и с млади спортисти", рече той. В спортните ни среди постоянно се говори за пари - за тяхна липса по-скоро. "В големия спорт без пари няма как да стане. Но и само с пари не става. Има такива примери. Трябва ли да погледнем към Катар, за да си дадем сметка за някои неща?", е мнението на Николай Кръстев, който направи много интересен паралел с една от най-богатите страни в света. Според него таксаджийството съсипва и убива спорта. Имат се предвид таксите, които родителите плащат, за да тренират техните деца в клубове. Вижте кой спорт Кръстев даде за пример за развитие в България. Говорихме също така за спортната база, а тъй като вече сме на вълна местни избори, каква е ролята на общините за аматьорския и професионалния спорт. Тук нашият гост изрази любопитна позиция. "Дълбокото ми убеждение е, че политиката не бива да се намесва много навътре в спорта. Но в случая не става въпрос за политика, а за общочовешки неща. Точно заради това, поне според мен, е по-добре руските спортисти да пропуснат тази Олимпиада - общочовешките ценности. Не защото са виновни за нещо. Но лично аз продължавам да не разбирам това, което се случва в Украйна", рече Кръстев, отразявал няколко Летни и Зимни игри, а също така Световни и Европейски първенства в няколко спорта. Още по тези и други казуси, чуйте и гледайте в новия Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:37:13

Z-Каст, еп. 132 - "С тази кандидатура ГЕРБ признават, че не са управлявали добре София"

9/28/2023
Кандидатите са ясни, листите са регистрирани, кампанията за местните избори започва утре. Какво ни очаква в столицата? Какво ни казват номинациите на основните партии и можем ли да гадаем кой ще е следващият кмет преди социологическите проучвания? Тези въпроси обсъждаме в 132-рия епизод на Z-Каст с общинския репортер от "Сега" Светослав Спасов. "На балотаж със сигурност ще се ходи. Ако в тези избори не фигурираше името на Вили Лилков, даже щях да допусна, че кандидите на ГЕРБ и на ПП-ДБ-СС ще бъдат на балотаж. Но именно заради Вили Лилков не съм толкова сигурен. Сега много зависи от кампанията, за да се каже дали и БСП евентуално могат да направят нещо по-сериозно", смята той. И изтъква, че разочарованите от кандидатурата на Васил Терзиев припознават Лилков като алтернатива, а симпатизанти на Борисов считат номинацията на Антон Хекимян за "таен знак", че трябва да гласуват за... Лилков. "С тази кандидатура на Хекимян ГЕРБ признават, че не са управлява добре София, не само през последните 4 години, но и много по-дълго", обясни Спасов. И поясни - ГЕРБ има 10 заместник-кмета, 27 общински съветници, 12 районни кмета, и нито един от тях не се е оказал достоен да "продължи делото на Фандъкова". Отговаря ли на истината тезата на Борисов, че е избрал най-яростния си критик? Има ли наистина такова нещо като "гражданска кандидатура" в София? Защо в столицата на изпъкват независим кандидати, около които да се обединят няколко партии? И какво ще стане в София, ако имаме кмет от една партия и общински съвет, контролиран от друга? Отговорът на тези и много други въпроси, чуйте и гледайте в новия Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:37:25

Z-Каст, еп. 131 - Защо Пловдив бие София по предизборни драми?

9/15/2023
София преди местните избори не е особено вълнуваща - повечето кандидати са ясни отдавна, за някои кампанията на практика тече. Други все още ги очакваме, но не с притаен дъх. В Пловдив обаче и ГЕРБ, и ПП-ДБ вдигнаха достатъчно шум. Първите - с излизането на вечния Иван Тотев от местната организация, вторите - с привидно непопулярен избор на кандидат. Досегашните управляващи ще имат със сигурност нов кандидат, след като Бойко Борисов оттегли доверието си от настоящия ГЕРБерски кмет Здравко Димитров след серия корупционни скандали. От ПП-ДБ пък предпочетоха проф. Ивайло Старибратов пред депутата и по-известен на национално ниво Манол Пейков. За вълненията в града на тепетата логично поканихме в Z-Каст Ивайло Дернев - журналист и главен редактор на "Под тепето". "Предизборни драми е много точно казано, това се случва в града. На моменти бие на комедия, не на драма", заяви той. Когато става дума за ГЕРБ в Пловдив, точната дума за състоянието им е "ступор". "Всички са в ступор, дори хора в ръководството. Никой не знае какво точно се случва. Очевидно някой по веригата знае нещо, един от тези хора е бившият вече областен и градски лидер, и два мандата кмет на Пловдив Иван Тотев. Но и от него идват разнопосочни послания", обяснява Дернев. Какви са различните версии за излизането на Тотев от политиката? Наистина ли има проблем с избора на Старибратов вместо Пейков, или това е непознаване на пловдивските вкусове за политици? Какви са реалните проблеми на пловдивчани и ще ги адресират ли кандидатите на големите партии на предстоящия местен вот? Отговорът на тези и други въпроси - чуйте в новия, 131-и епизод на Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:32:20

Z-Каст, еп. 130 - С какво се захващат депутатите - Шенген, съдебна реформа, или евтин популизъм?

9/8/2023
Депутатите са обратно в парламента, Министерски съвет работи на пълна скорост - какво ни очаква през новия политически сезон? В новия Z-Каст обсъждаме приоритетите на политиците с политическите редактори и парламентарни репортери на Клуб Z Пламена Игнатова и Любен Обретенов. "Не се случва нищо по-различно от това, което си бяха начертали в законодателната програма. Чухме още в първите речи, че си поставят като приоритет законите по плана за възстановяване, законите, които ще ни заведат най-после до Шенген, законът за КПКОНПИ, за обществените поръчки"Но има и реактивни промени - в отговор на новите случаи с домашно насилие, войната по пътищата, някои от които могат да се окажат полезни, но други са чисто популистки. Според Обретенов би трябвало да видим и някакъв резултат с обещаната съдебна реформа. "Има и външни фактори, които натискат сериозно по този въпрос - това е свързано с войната в Украйна, България вече има съвсем друга геополитическа роля, и страната ни не може да бъде тази евроатлантическа кочина без върховенство на закона и пробита от всякакви руски влияния, каквато беше допреди 2-3 години"Ще успеят ли депутатите пак да ограничат достъпа на журналисти до тях в новата сграда на парламента? Очакваме ли местните избори да окажат влияние на баланса в "сглобката"? И ще определят ли те как ще стават ротациите в управляващата коалиция? Сработват ли се ПП-ДБ и ГЕРБ успешно, и ще видим ли потенциал в тях да изкарат пълен мандат? Отговорът на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 130-ти епизод на Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:27:11

Z-Каст, еп. 129 - Талионът, българската психика и партията, която зове за насилие

9/1/2023
Отпускарският месец август стана тази година криминален - домашно насилие, побоища, убийства... И всичко това достигна своя пик със случая на шофьора на камион, блъснал и убил дете, а после убит от тълпата роднини. Медиите ли превърнахме август в месеца на престъпленията, заради липса на политически новини? Или нещо се чупи в нашето общество, достигнало до талионът - първобитният правен принцип "око за око, зъб за зъб"? По темата разговаряме със съдебния редактор на Клуб Z Стефан Миланов. Той изтъква, че у нас цари една илюзия, че съдът пуска всички - а данните сочат друго. "Всъщност ние живеем в държава, в която съдът е склонен да осъжда масово и повсеместно."Но има видими и невидими проблеми. Прокуратурата не рекламира успехите си срещу икономическите престъпления, например - а войната по пътищата винаги е на преден план. И най-лесно се яхва от популисти, отбелязва Миланов. В случая с роднините на убитото дете, убили шофьора на камиона, нещата не са толкова еднозначни, колкото изглеждат на пръв поглед. "Тук хората не могат да бъдат упреквани, че са първобитна тълпа, която е скочила да въздава мъст, защото те гледат новини. Те виждат например, че един елементарен казус като този с Милен Цветков отне 3 години",А по-страшното е, че има много хора, които оправдават престъпниците - дали този, който е нарязал Дебора, или пребил друга жена. "Тези хора имат представителство в парламента. На тях им се обещава, че така ще им се решат проблемите. На тях им се обяснява - проблемите ти не са корупцията, злоупотребите, кражбите. Проблемите ти са, че трябва да обесим някого. Ние директно имаме в парламента политическа сила, която призовава към насилие."Счупена ли е психиката на обществото ни? Колко вредим медиите? Помага ли, когато жертвите на насилие говорят? Отговорът на тези и още въпроси - чуйте в новия, 129-ти епизод на Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:27:22

Z-Каст, еп. 128 - Могат ли да ви отнемат колата и за таблетка ибупрофен? Да.

8/18/2023
Ще ни отнемат ли автомобила, без да сме употребявали наркотици, на базата на полеви или кръвен тест? Това вече се случва в последната седмица след влизането на промените в Наказателния кодекс, които предвиждат конфискация на автомобил при заловен шофьор с позитивен тест за употреба на забранени вещества. Отнемането на колата не е финално - конфискация може да нареди само съдът, но в новия епизод на Z-Каст не обсъждаме юридическата, а биохимичната страна на проблема - с доктора по биохимия и неправителствен експерт по наркотиците Юлиан Караджов. "Просто ще го обясня - влизат в автосервиз и там виси майтапчийска табелка: "Работим бързо, евтино и качествено, но в никакъв случай и трите заедно". Това се отнася за всичко на света - включително и тестовете. Публиката е обезпокоена, политиците я лъжат, че ще вземат мерки, без да знаят възможно ли е това и с какво ниво на сигурност могат да работят тези мерки. След това се разработват полеви тестове - те не само у нас са толкова калпави, навсякъде по света е така. Да речем, 50% от случаите познават, останалите са фалшиво позитивни или фалшиво позитивни. Тестът не само може да ви набеди, че сте вземал наркотици, може и да сте вземал, но да ви пропусне", Кръвните тестове са малко по-добри, но и те не са перфектни, уточнява той. А още по-притеснителното е, че полевите тестове реагират не на реално наркотично вещество, а на метаболити, които тялото ни произвежда - понякога и заради взимане на най-обикновени лекарства като ибупрофен, кодеин, и др., които нямат никакъв опияняващ ефект. Такива метаболити, идентични или неразличими от тези, които произвеждаме при поемане на наркотици, се проявяват и при много други лекарства - със и без рецепта, обяснява Караджов. А друг проблем е, че за разлика от алкохола, при наркотиците няма и определен праг - той е колкото е чувствителността на теста или машината, без значение дали човек е под влияние на забранено вещество или не. "Мога да ви дам и статистиката - миналата година има около 700 души, убити на пътя. Четирима от тях са убити в следствие действията на шофьор, който е дал позитивен тест. Дал позитивен тест не означава, че е бил надрусан"Защо в България има само шепа лаборатории, които правят кръвни тестове за наркотици? Ефективна ли е наказателната политика на увеличаване на наказанията? Защо държавата ни следва руските, а не европейските и западните практики за борба с наркотиците? Отговорът на тези и много други въпроси - гледайте или чуйте в новия, 128-ми епизод на Z-Каст. Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

Duration:00:37:30