het Volkskrantgeluid-logo

het Volkskrantgeluid

News & Politics Podcasts

In het Volkskrantgeluid praten Laura van der Haar en Jonathan van het Reve wekelijks door met de mensen achter de interessantste en meest spraakmakende verhalen.

In het Volkskrantgeluid praten Laura van der Haar en Jonathan van het Reve wekelijks door met de mensen achter de interessantste en meest spraakmakende verhalen.

Location:

Netherlands

Description:

In het Volkskrantgeluid praten Laura van der Haar en Jonathan van het Reve wekelijks door met de mensen achter de interessantste en meest spraakmakende verhalen.

Language:

Dutch


Episodes

#144: Undercover bij het callcenter van Wehkamp

2/18/2020
‘Kies nooit, maar dan ook nooit voor gespreid betalen.’ Dat kon journalist Jeroen van Bergeijk wel schreeuwen tegen de de klanten die lening op lening stapelen bij Wehkamp, het onlinewarenhuis waar hij een maand lang undercover werkte op de klantenservice. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid hoor je hem over zijn ervaringen daar.

Duration:00:33:44

#143: Hoe het coronavirus de Chinese propagandamachine op volle toeren laat draaien

2/13/2020
'Als je vandaag in het openbaar rondhangt, zal er volgend jaar gras op je graf groeien'. Met dat soort teksten probeert de Chinese overheid het coronavirus binnen de perken te houden, en draait de censuur- en propagandamachine zelfs nu op volle toeren. Voormalig China-correspondent Marije Vlaskamp vertelt er over in deze aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:36:32

#142: Naar Denemarken voor een spermadonor

2/6/2020
Brecht De Backer moest voor een spermadonatie uitwijken naar Denemarken. Want, zo blijkt, in Nederland moet je als lesbische of alleenstaande vrouw daar speciale toestemming voor krijgen. Je hoort haar erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:31:51

#141: Kennen Facebook en Google je beter dan je partner?

1/30/2020
Het is een steeds belangrijker wordende vraag: hoe gaan de grote techbedrijven om met alle data die ze online over je verzamelen? Je hoort het in deze aflevering van het Volkskrantgeluid van techredacteuren Laurens Verhagen en Niels Waarlo.

Duration:00:28:26

#140: Wat te doen aan pinkwashing?

1/23/2020
Tankstations in regenboogkleuren, roze mayonaise of gay-chocoladerepen: grote merken claimen de laatste jaren massaal de symbolen van de lhbti-gemeenschap, terwijl ze daar niets voor terugdoen. Pinkwashing moet stoppen, zegt schrijver en journalist Maurits de Bruijn. Je hoort hem erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:28:55

#139: Waarom houden we lichaam en geest gescheiden in de gezondheidszorg?

1/16/2020
Steeds vaker blijken er medische dwarsverbanden te bestaan tussen lichaam en geest. Maar de fysieke en geestelijke gezondheidszorg houden we nog van elkaar gescheiden. Wetenschapsjournalist Margreet Vermeulen kreeg een hoop reacties op haar stuk over het verband tussen auto-immuunziekten en psychische aandoeningen. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid praat ze met Gijs Groenteman door over waarom het belangrijk, maar ook moeilijk is om deze tweedeling op te heffen.

Duration:00:20:48

#138: Hoe kwam het zover tussen Iran en de VS?

1/10/2020
De moord op generaal Soleimani zette de toch al niet zo warme band tussen Iran en de VS op scherp. Hoe kwam het zover tussen de twee landen en hoe moet het nu verder? Je hoort het in deze aflevering van het Volkskrantgeluid van buitenlandredacteur Sacha Kester.

Duration:00:37:26

#137: Gaan we vrouwelijke kunstenaars eindelijk waarderen?

1/1/2020
Eeuwenlang zijn vrouwelijke kunstenaars genegeerd, zegt kunstcriticus Wieteke van Zeil. Wordt het nu niet eens tijd dat ze in de kunstcanon worden opgenomen? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:37:51

SPECIAL - Wetenschap: Wat hebben we geleerd dit decennium?

12/20/2019
Knippen en plakken in ons DNA, de quantumcomputer, en het Higgs-deeltje. In vier podcastafleveringen vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering Maarten Keulemans en George van Hal over stappen die er zijn gemaakt in de wetenschap.

Duration:00:41:50

SPECIAL - Technologie: Wat hebben we geleerd dit decennium?

12/20/2019
Ooit werd het in de Volkskrant omschreven als een ‘ontspoorde incrowdfantasie’, maar de afgelopen tien jaar is het onmogelijk weg te denken uit ons leven: kunstmatige intelligentie. In vier podcasts vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering hoor je techredacteuren Laurens Verhagen en Niels Waarlo.

Duration:00:29:15

SPECIAL - Zorg: Wat hebben we geleerd dit decennium?

12/20/2019
We gaan anders dood dan tien jaar geleden. En elke ziekte heeft zo’n beetje haar eigen feestje. In vier podcasts vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering Ellen de Visser en Michiel van der Geest over de zorg.

Duration:00:38:25

SPECIAL - Klimaat: Wat hebben we geleerd dit decennium?

12/20/2019
Is de klimaatverandering nu echt begonnen? In vier podcastafleveringen vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering Maarten Keulemans over of we ons écht zorgen moeten maken over het klimaat.

Duration:00:27:56

#136: Zij had Chinese staatsgeheimen op haar laptop

12/10/2019
Asiye Abdulaheb, een Oeigoerse Nederlandse, zat maandenlang op een bom in de vorm van Chinese staatsgeheimen over de beruchte kampen in Xinjiang. Marije Vlaskamp interviewde haar en haar verhaal werd groots opgepakt. Ze vertelt erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:27:58

#135: Waarom Iwan Tol die 179 verliezers van de Tour boeiender vindt dan die ene winnaar

12/3/2019
Een dove scheidsrechter, Vlielands eerste voetbalclub, of de derde keeper van Feyenoord. Sportverslaggever Iwan Tol is altijd op zoek naar de verhalen die zich afspelen aan de rand van de sport. Je hoort hem in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:25:14

SPECIAL - Hoe het archief van pedoclub Martijn de veranderde tijdgeest weerspiegelt

11/26/2019
Het bestuur van ‘pedoclub’ Martijn dacht dat ze er begin jaren tachtig bijna waren, dat Nederland pedofilie zou aanvaarden en dat seks met kinderen legaal zou worden. Verslaggever Kustaw Bessems kreeg toegang tot de bestuursnotulen van de inmiddels verboden vereniging. Het archief biedt een unieke blik op een gigantische maatschappelijke omwenteling. In deze podcast praat hij daarover met Marthijn Uittenbogaard, oud-bestuurslid van de vereniging.

Duration:00:49:58

#134: Wat te doen bij seksuele intimidatie in het OV?

11/20/2019
Vier keer kwam ze er een tegen: een treinrukker. En dat overkomt veel meer mensen, blijkt uit de reacties op het stuk dat verslaggever Georgia Oost schreef over seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid is ze te gast om erover te praten.

Duration:00:22:47

#133: Het gaat slecht met satire

11/13/2019
Wereldwijd worden beoefenaars van satire bedreigd. In landen met autoritaire regimes, maar ook in het Westen, waar ze beducht moeten zijn voor extremisten en politici. Om te spotten moet je dus moedig zijn. Peter Wierenga schreef er een boek over, en is in deze aflevering van het Volkskrantgeluid te gast om daarover te praten.

Duration:00:34:13

#132: De wereld van de e-sports

11/5/2019
Vanuit zijn slaapkamer in Andijk gamede Dave 'Rojo' Jong (21) al meer dan een miljoen euro bij elkaar. Kan e-sports ook topsport zijn? Verslaggever Remco Andersen zocht Nederlands succesvolste gamer op, en hij is in deze aflevering van het Volkskrantgeluid te gast om daarover te praten.

Duration:00:26:21

#131: Trump en zijn impeachmentonderzoek

10/30/2019
Het impeachmentonderzoek naar Donald Trump is in volle gang. Is het zo ingewikkeld als het lijkt, en hoe groot is de kans dat er daadwerkelijk een afzettingsprocedure gestart wordt? In deze aflevering van het Volkskrantgeluid word je helemaal bijgepraat door Michael Persson, onze correspondent in de Verenigde Staten.

Duration:00:33:06

#130: De zoektocht naar het wereldbeeld van Gerrit Jan van D.

10/23/2019
Op zijn boerderij in Ruinerwold leefde Gerrit Jan van D. met zijn kinderen een teruggetrokken leven, maar online was hij erg actief en ontwikkelde hij onder de naam John Eagles zijn eigen evangelie. In deze podcast hoor je Jurre van den Berg, correspondent Noord-Nederland, en Hessel von Piekartz van het onderzoeksteam van de Volkskrant over de zoektocht naar zijn wereldbeeld.

Duration:00:27:35