het Volkskrantgeluid-logo

het Volkskrantgeluid

News & Politics Podcasts >

In het Volkskrantgeluid praten Laura van der Haar en Jonathan van het Reve wekelijks door met de mensen achter de interessantste en meest spraakmakende verhalen.

In het Volkskrantgeluid praten Laura van der Haar en Jonathan van het Reve wekelijks door met de mensen achter de interessantste en meest spraakmakende verhalen.
More Information

Location:

Netherlands

Description:

In het Volkskrantgeluid praten Laura van der Haar en Jonathan van het Reve wekelijks door met de mensen achter de interessantste en meest spraakmakende verhalen.

Language:

Dutch


Episodes

#88: Vijf weken undercover bij een distributieschermen van bol.com

12/29/2018
More
Journalist Jeroen van Bergeijk was benieuwd. Vandaag besteld, morgen in huis: wat gebeurt daar achter de schermen? Vijf weken werkte hij in een distributiecentrum van bol.com. Hoe is het om bij de grootste webwinkel van Nederland te werken? Zijn er grove misstanden? Hij vertelt erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:23:17

#87: Hoe kies je welk buitenlands nieuws er écht toe doet?

12/26/2018
More
Hoe kies je welk buitenlands nieuws er écht toe doet? Ooit leek het er voor Alex Burghoorn op dat alles snel goed zou komen met de wereld. Nu ziet hij als chef buitenland van de Volkskrant een wereld waarin eigenbelang en angst voor de ander de boventoon lijkt te voeren. We praten in het Volkskrantgeluid over hoe je in dit soort tijden zo goed mogelijk verslag doet van het buitenland, en we kijken vooruit naar wat er in 2019 staat te gebeuren.

Duration:00:25:26

#86: De wetenschappelijke hoogtepunten van 2018

12/19/2018
More
We zijn weer iets slimmer dan dat we vorig jaar waren. Dat is wat wetenschap zo leuk maakt, vindt Tonie Mudde, chef van de wetenschapsredactie van de Volkskrant. We praten met in het Volkskrantgeluid over zijn persoonlijke top drie van wetenschappelijke ontdekkingen uit het afgelopen jaar.

Duration:00:36:54

#85: Caspar Janssen liep een jaar lang door Nederland

12/12/2018
More
Volkskrant-journalist Caspar Janssen doorkruiste afgelopen jaar te voet heel Nederland. Hij kwam langs de allermooiste en allerlelijkste plekken van ons land en schreef er 300 stukjes over. Wat is er nou leuker dan wandelen voor de kost? Of is hij nu helemaal klaar met dat gewandel? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:26:03

#84: Onze correspondent over de gele hesjes in Frankrijk

12/5/2018
More
Dit weekend gaan Franse activisten in gele hesjes opnieuw de straat op. Afgelopen weekend richtten demonstranten al een ravage aan in Parijs. Wie zijn ze, waar staan ze voor en hoe gaat dit aflopen? Daan Kool, onze correspondent in Frankrijk, legt in het Volkskrantgeluid van deze week uit waarom dit in Frankrijk zo groot heeft kunnen worden en in Nederland niet.

Duration:00:23:02

#83: Een dopingmysterie in het schaatsen opgelost

11/29/2018
More
Drie Volkskrant-journalisten deden onderzoek naar een dopingmysterie in de schaatswereld. Een koffertje met de urinemonsters van twee topschaatsers - Yvonne van Gennip en Ria Visser - verdween in 1985, de dag nadat de twee verbazingwekkende prestaties hadden neergezet. 33 jaar lang wilde niemand erover praten. Maar na een anonieme tip en maandenlang graafwerk kwamen er verrassende bevindingen uit het onderzoek rollen. Je hoort erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:29:35

#82: Hoe Nederlandse peren Rusland worden ingesmokkeld

11/21/2018
More
Ze mogen niet worden geïmporteerd, en toch liggen er peren uit Nederland en België in Russische supermarkten. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid vertelt journalist Iris Koppe hoe telers Russische importsancties omzeilen. Wat begon met het zien van een foto van een fruitschaal, leidde, samen met Rusland-correspondent Tom Vennink, tot het blootleggen van een internationale perensmokkel.

Duration:00:22:34

#81: Hoe doe je verslag van een heel continent?

11/13/2018
More
De een schrijft over vijftig landen, de ander over een continent dat 19 miljoen vierkante kilometer groot is. Hoe lukt het Mark Schenkel (Afrika) en Marjolein van de Water (Latijns-Amerika) om te schrijven over zo’n gigantisch gebied? En is het moeilijk om als journalist te werken in een regio waar je ook verknocht aan bent? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:36:13

#80: Plakken we te veel labels op onze kinderen?

11/7/2018
More
Kinderen krijgen veel te vaak de diagnose adhd of autisme, vindt journalist en schrijver Sanne Bloemink. We moeten niet alleen naar symptomen van individuen kijken, maar meer naar het geheel. Ze schreef er een boek over en een stuk over in de Volkskrant waar ze, naast lof, ook veel kritiek op kreeg. Deze week is ze te gast in het Volkskrantgeluid om daarover te praten.

Duration:00:24:43

#79: Waar eindigt de machtsverschuiving van West naar Oost?

11/2/2018
More
Overal in de wereld neemt de Chinese invloed toe, terwijl de Amerikanen overhoop liggen met zichzelf. Verschuift de wereldmacht naar China? En zo ja, waar eindigt dat? Volkskrant-correspondenten Marije Vlaskamp en Michael Persson gaan er over in gesprek in deze aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:48:48

#78: Stel: jouw regering heeft een dom plan, wat kun je daar dan nog aan doen?

10/25/2018
More
Werkt het politieke systeem in andere landen net zo jaloersmakend goed als in Nederland? We vragen het aan onze correspondenten, deze week in het Volkskrantgeluid.

Duration:00:23:15

#77: Interviewer Nathalie Huigsloot over hoe je iemand echt leert kennen

10/17/2018
More
Natalie Huigsloot vindt zichzelf niet heel kritisch, liever port ze een beetje rond in iemands leven om diegene echt te leren kennen. Het resultaat: haar interviews verschijnen overal en maken vrijwel zonder uitzondering veel los. En toch is ze er nog altijd bloednerveus voor. ‘Ik ben een onzeker type. Als ze me zouden bellen en zeggen: ‘dit was het slechtste interview ooit, wil je nooit meer in het Volkskrantgebouw komen’, dan zou ik dat heel makkelijk aannemen.’

Duration:00:26:35

#76: Wat gebeurt er als we niks doen tegen klimaatsverandering?

10/10/2018
More
Hij werd er nogal somber van toen hij zich voor het eerst verdiepte in het klimaat. Nu denkt wetenschapsredacteur Maarten Keulemans dat de mensheid klimaatverandering wel zal overleven. Over wat er gebeurt als we niets doen tegen de opwarming van de aarde, en hoe de wereld eruit ziet als we juist al het mogelijke doen, vertelt hij deze week in het Volkskrantgeluid.

Duration:00:30:43

#75: Moeten we kiezen tussen meer geld of een verzorgingsstaat?

10/3/2018
More
Ze maakt er niet bij iedereen populair mee, maar toch doet politiek verslaggever Yvonne Hofs het: haar stukken vertellen de ongemakkelijke waarheid over de economie. We weten allemaal dat als je je geld aan het één uitgeeft, je het het niet meer aan het andere kunt uitgeven. Maar als het om overheidsgeld gaat, vergeten we dit graag. Deze week in het Volkskrantgeluid: een lesje economisch realisme.

Duration:00:20:29

#74: Waarom is de AIVD zo geheimzinnig over de moord op Theo van Gogh?

9/26/2018
More
Peter Wierenga is waarschijnlijk de laatste journalist van Nederland die nog steeds bezig is met de moord op Theo van Gogh. De AIVD heeft opnames van de Hofstadgroep, waar dader Mohammed B. lid van was, maar wil die niet vrijgeven. Al jaren probeert Peter deze in de zien. In het Volkskrantgeluid legt uit waarom dat nu nog relevant is. En dat het misschien nog gaat lukken ook.

Duration:00:27:00

#73: Hoe moet je verder als je even dood bent geweest?

9/21/2018
More
Je slaakt je laatste adem en je hart stopt met kloppen, maar een paar dagen later wordt je weer wakker alsof er niks gebeurd is. Voor journalist Fokke Obbema bleek het lastiger dan hij dacht om de draad weer op te pakken. Hij verwerkte zijn aanvaring met de dood door hem op te schrijven, tot zijn eigen verbazing werd dat een onderzoekend, journalistiek stuk. Gijs Groenteman praat met hem over zijn ervaring en over zijn nieuwe interviewreeks over de zin van het leven, deze week in het...

Duration:00:26:10

#72: ‘Als parlementair journalist ben je toch een soort ramptoerist'

9/19/2018
More
Kan politiek verslaggever Frank Hendrickx na tien jaar Den Haag nog wel een beetje genieten van het politiek schaakspel? ‘Als parlementair journalist ben je toch een soort ramptoerist, je hoopt natuurlijk dat het knettert’. Hij spreekt met Gijs Groenteman, deze week in het Volkskrantgeluid.

Duration:00:29:05

#71: Heeft factchecken nut?

9/13/2018
More
Knappe ouders krijgen vaker een dochter, meer asfalt leidt altijd tot meer file en orgasmes worden beter als je af en toe je neus snuit. Wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen controleert dit soort uitspraken in de rubriek ‘Klopt dit wel?’. 'Nobel werk', vindt hij, ondanks dat vele mensen liever blijven geloven in hun eigen waarheid. Irritant, maar in het Volkskrantgeluid legt hij uit waarom dat ook weer niet zo gek is.

Duration:00:26:39

#70: Kun je thuiswerken en kinderen opvoeden?

9/5/2018
More
Thuiswerken en een kind opvoeden? Schrijver Rutger Lemm heeft er flink moeite mee. Is het een aanslag op je creativiteit, of zeurt hij? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:21:33

#69: Bestaat het aardse paradijs?

8/28/2018
More
Als correspondent bezocht Olaf Tempelman vooral plekken waar je verschrikkelijke verhalen over hoort. Als ik nou eens ga schrijven, bedacht hij, over plekken waar je alleen maar goede dingen over hoort? Zo ontstond de serie Aardse Paradijzen, waarvoor hij onder andere Tahiti, Cuba, Bhutan, Ethiopië en Trumps golfresort in Miami bezocht. Op welke plekken hield de illusie stand en waar kwam hij ontgoocheld vandaan? Deze week in het Volkskrantgeluid.

Duration:00:24:05