Ekko-logo

Ekko

NRK Norway

Ekko er et samfunnsprogram som sendes mellom 9 og 11, mandag til fredag i NRK P2. To timer med samfunnsstoff, forskning, vitenskap og menneskemøter. Ekko gir deg radio som engasjerer, berører, gir innsikt og overrasker. Programledere er Mona Myklebust, Kalle Turkerud, Jan Erlend Leine og Torkild Jemterud.

Ekko er et samfunnsprogram som sendes mellom 9 og 11, mandag til fredag i NRK P2. To timer med samfunnsstoff, forskning, vitenskap og menneskemøter. Ekko gir deg radio som engasjerer, berører, gir innsikt og overrasker. Programledere er Mona Myklebust, Kalle Turkerud, Jan Erlend Leine og Torkild Jemterud.
More Information

Location:

Norway

Networks:

NRK Norway

Description:

Ekko er et samfunnsprogram som sendes mellom 9 og 11, mandag til fredag i NRK P2. To timer med samfunnsstoff, forskning, vitenskap og menneskemøter. Ekko gir deg radio som engasjerer, berører, gir innsikt og overrasker. Programledere er Mona Myklebust, Kalle Turkerud, Jan Erlend Leine og Torkild Jemterud.

Language:

Norwegian


Episodes

Det gjør vondt å ha sex

6/19/2018
More
Kanskje så mange som tjue prosent av norske jenter sliter med smerter i underlivet. Mange av dem behandles for alt mulig rart - men ikke for det de egentlig sliter med. Nå skal vi snakke om vestibulitt. En tilstand som gir smerte i skjedeåpningen under samleie. For mange jenter er det forbundet med skam. Reporter Vibeke Røiri og Karina Rydningen Torberntsson.

Duration:00:16:26

Melkesyre mot demens

6/19/2018
More
Melkesyre oppfatter mange som noe vi ikke vil ha i kroppen. Men den er der i mindre mengder hele tida, som en del av stoffskiftet. Og nå viser ny forskning at hvis vi utfordrer kroppen i kortere, intensive treningsøkter, så kommer melkesyra inn i hjernen. Og da skjer det spennende ting. Reporter Harald Reitan

Duration:00:15:18

Vold som fortjent?

6/19/2018
More
Det finnes mye skjult vold på gata, vold det ikke snakkes om, eller noen får hjelp for. Kirkens Bymisjon har samlet mange fortellinger om skjult vold i rusmiljøene i en rapport og da de gjorde det, oppdaget de samtidig at de selv begynte å bli immune mot fortellinger om overgrep og mishandling. Er det sånn med deg også?

Duration:00:22:48

Skjønner Tora at Ranveig er blind?

6/19/2018
More
Ranveig Bredesen i Oslo er blind. Når hun står i et trafikkert veikryss, må hun stole på førerhunden sin, den hvite labradoren Tora. Men hvordan er forholdet mellom de to? Er de venner? Skjønner Tora at Ranveig er blind? I studio: Filosof og forfatter av boken "Å forstå dyr: Lars Svendsen.

Duration:00:22:06

Vi må føde flere barn

6/19/2018
More
Fruktbarhetstallene har aldri vært lavere i Norge enn nå. Mange unge tar lange utdanninger og vil ha gode jobber før de vil starte med å få barn, men da kan det ofte være for sent. Fortsetter trenden i Norge blir vi for få skattebetalere til å betale for den eldre del av befolkningen. Til og med statsminister Erna Solberg ba oss nylig om å lage flere barn. Men hvordan skal vi klare å kombinere karriere og familieliv

Duration:00:30:15

LP-ens historie

6/18/2018
More
Teknologien utvikler seg nærmest for hvert minutt som går. Det kan føles som at målet er at alt skal bli mindre og raskere. Bortsett, fra når det går helt motsatt vei, når gammel teknologi kommer tilbake og folk elsker det så mye at kjeder som IKEA ønsker å begynne og selge det. Plater og platespillere er for fullt er tilbake, og det 70 år etter at LP-platene kom på markedet. Programleder: Vidar Sem

Duration:00:19:48

Foreign accent syndrome

6/18/2018
More
Birgit Maria Henriksen fra Sørum i Akershus overrasker folk rundt seg med aksenten sin. Hun har noe som kan minne om et sjeldent syndrom kalt "Foreign accent syndrome" - eller utenlandsk aksent-syndrom. Reporter: Brita Garden

Duration:00:31:51

En brønn fra helvete

6/18/2018
More
Marta er fra Argentina og var politisk aktiv og i politiets søkelys fordi hun hadde feil meninger. Men politiet fikk ikke tak i henne, så da tok de hele familien hennes i stedet. Siden hørte hun aldri noe mer fra dem inntil beinbiter fra alle fem nylig ble funnet i en massegrav. Hvordan er det mulig å leve videre etter noe sånt? Reporter: Kaja Frøysa

Duration:00:24:44

Nysgjerrig på annerledeshet

6/18/2018
More
Det å være litt annerledes kan pirre manges nysgjerrighet; enten du er kortvokst, transperson, en med psykisk eller fysisk utviklingshemning. Det kan være spørsmål vi har lyst til å stille, men er det greit å stille folk spørsmål vi selv ikke ønsker å bli spurt om? Programleder: Vidar Sem

Duration:00:27:25

Abels går i svart -Abels tårn 15.06.18

6/15/2018
More
"Hva skjer hvis sola slukner om bare to minutter?" Da hadde kanskje ikke abels tårn fått svart på nettopp dette gode lytterspørsmålet. Og det får de, kan du høre i denne fredagens podkast. Mer usikkert er det hva som skjer med strømmen i realfagsbiblioteket når Torkild Jemterud kobler til brødristeren fra 70tallet.

Duration:00:54:49

Hedvig med downs syndrom

6/15/2018
More
133 år etter at Vildanden hadde urpremiere på Den Nationale scene i Bergen, skal den nå settes opp igjen med en helt ny tvist. I sin personlige kamp mot sorteringssamfunnet har teaterregissør Yana Ross bestemt at hovedperson Hedvig skal ha downs syndrom og skal spilles av Anne Sofie Kvalvik som selv har downs.

Duration:00:09:33

Skal Kina kontrollere havet?

6/15/2018
More
Kina bygger hangarskip på løpende bånd. Målet er å bli en sjømakt i verdensklasse. For kampen om havet i Sør-Øst Asia blir det store konfliktområdet mellom stormaktene i årene framover, sier forskeren som kommer til Ekko. Han mener spørsmålet om Nord-Korea bare er et sidespor. Det er til sjøs slagene om verdensherredømmet vil stå.

Duration:00:20:26

Antipanelet

6/14/2018
More
Folk legger ut det ene skrytebildet etter det andre av sine flotte barn, sin spreke fjellferie, sitt vakre landsted, sitt bryllupsbilde. Mange blir irriterte og kaller det overfladisk lykke og selvskryting. I Antipanelet spør vi hva som er BRA med å ville framstå som vellykket?

Duration:00:20:23

Nå må vi snakker om blærekreft!

6/14/2018
More
Hvert år får 1700 nordmenn blærekreft og mange av dem får også tilbakefall etter operasjonen. De må derfor følges opp hyppig. Oppfølgingsprogrammet er imidlertid svært ubehagelig for pasientene. Men nå har forskning gitt nye spennende resultater...Reporter Guro Tarjem.

Duration:00:19:30

Hvordan er livet for dagens nattmenn?

6/14/2018
More
Nattmannen var gamle dagers søppeltømmer. Han ble betraktet som uren og æresløs. Renovatører kalles dagens nattmenn, ikke søppeltømmere. For det skal heller ikke hete søppel, men avfall. For det skal ikke kastes, men resirkuleres. Alle nyordene gir absolutt mening, men hvordan oppleves jobben for de som henter søppelet vårt i dag? Reporter Bo Brekke.

Duration:00:25:37

Ny teknologi finner gjerningspersonen kjappere

6/14/2018
More
Ny DNA-analyse teknologi gir politiet muligheten til å få ut nøyaktige beskrivelser av personer som har lagt igjen DNA på et kriminelt åsted. Men den teknologien brukes i liten grad av politiet. Hvorfor i all verden gjør de ikke det?

Duration:00:27:24

Hvordan blir nye stjerner til?

6/14/2018
More
Hvordan fødes nye stjerner? Årets Kavlipris er utdelt, og prisvinneren i astrofysikk, nederlanske Gewine van Dishoeck har svaret på hvordan universet bærer frem nye stjernebarn som skal lyse på himmelen. reporter Lars Kristian Øverland .

Duration:00:14:17

Samholdet i en sport hvor alle er alene

6/12/2018
More
Vi møter treningskameratene som i helgen syklet 60 mil sammen i noe som heter randonèesykling. Det er lange distanser gjennomført innen en viss tid. Men hvor viktig er treningskompisen når det butter imot og stadig flere vondter melder seg? Er det greit å klage eller må man bare late som man er motivert hele veien?

Duration:00:15:26

Født som husmann

6/12/2018
More
Hva forbinder du med ordet husmann? Noe veldig gammeldags? Noe som nå bare finnes i fattigere land? Ekkos Lise Borchgrevink dro til Hedmark for å gå i fotsporene til Hans Børli, dikteren og tømmerhoggeren som vokste opp på en husmannsplass. Der traff hun en annen høyst oppegående utgave av en husmann.

Duration:00:26:17

Blinde er fremtidens kyborger

6/12/2018
More
Guro Helene Sørdalen fra Kragerø mister synet gradvis. Til slutt vil det bli helt mørkt. Men stadig ny teknologi gir et slags lys i enden av tunellen. Ved NTNU har de utviklet et hjelpemiddel som får blinde til å høre farger, en app gjør at anonyme hjelpere kan ringes opp og den blinde kan spørre hva som er foran henne, og forskerne snakker tilogmed om muligheten til å sende følelser til hverandre.

Duration:00:27:05