Verden ifølge Gram-logo

Verden ifølge Gram

DR (Danish)

- udsyn med personlighed og perspektiv. Vært: Steffen Gram.

Location:

Denmark

Genres:

Podcasts

Networks:

DR (Danish)

Description:

- udsyn med personlighed og perspektiv. Vært: Steffen Gram.

Language:

Danish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Trump mod Biden - USA mod USA

6/26/2024
Skyggen fra det amerikanske valg hviler over en verden i opbrud! Sender vælgerne Trump tilbage til Det Hvide Hus? Stemmer de på Biden igen? Amerikanerne går til valg i et Amerika i vildt opgør med sig selv - hvor fælles værdier er forsvundet, en fælles sandhed er forsvundet, og hvor respekt for institutioner er væk! I Trumps republikanske parti er hans sandhed - sandheden. Demokraterne er i strid med sig selv og mange frygter, at Biden ikke kan håndtere de kriser, der truer. Hvorfor stemmer amerikanerne som de gør? Og hvad har de at vælge imellem? Gæster: Torsten Jansen, Anne Alling og Claus Elholm. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:05

Ask host to enable sharing for playback control

UKRAINE: Fred - eller endeløs krig?

6/19/2024
Ukraine fik våben fra Nato. Milliarder fra G7. Flere sanktioner mod russisk oprustning fra USA. Og på præsident Zelenskyjs konference for fred i Schweiz støttede 80 stats- og regeringschefer ud af 92 delegationer Ukraines krav! Det har været en god uge for Zelenskyj og Ukraine! Men freden fortoner sig stadig i det uvisse! Ukraines håb om at skubbe russerne tilbage næste år er stadig kun - håb! Trumps skygge hviler over den politiske udvikling - også i Europa. Og Putin er taget til Nordkorea for at handle våben. Så hvad er virkeligheden - når vi taler om krigen i Ukraine? Gæster: Sten Rynning, Michael Zilmer-Johns og Steffen Kretz. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:11

Ask host to enable sharing for playback control

Da Europa vågnede!

6/12/2024
De unge har stemt - og gjort en forskel! I Tyskland, hvor unge mænd kæmper for en identitet, de frygter, de har mistet, og stemmer på AfD. I Polen, hvor vælgerne frygter for deres sikkerhed, og stemmer for demokratiet. Nu står Europa med tre kvinder, Giorgia Meloni, Marine le Pen og Ursula von der Leyen, der kan komme til at styre Europas fremtid - mens præsident Macron prøver at spænde ben for le Pen. Europa kan skifte kurs - og vi giver dig fortællingen om vindere og tabere i øst og vest, nord og syd, om vælgerne og hvorfor de stemte, som de gjorde - og om hvor sikkerheden, klimaet og EU kan gå hen i de kommende år! Gæster: Vibe Termansen, Alberte Bové Rud, Ole Ryborg. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:11

Ask host to enable sharing for playback control

Arven efter Mandela forlist

6/5/2024
Forventningerne var overvældende. Apartheid-regimet var faldet. Nelson Mandela blev Sydafrikas præsident. Det er over 30 år siden. Nu har de sydafrikanske vælgere straffet Mandelas efterfølgere. ANC har for første gang mistet sit absolutte flertal. Korruption. Massiv arbejdsløshed. Kriminalitet. Fattigdom og endeløs social ulighed har kostet ANC magten og den unge generation tilliden til demokratiet! Nu står Afrikas mest magtfulde nation over for uendeligt svære udfordringer! Og det kan gå galt. Gæster: Christian Balslev-Olesen, Marianne Sandvad, Søren Bendixen. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:10

Ask host to enable sharing for playback control

Storbritannien: Efter 14 års nedtur - hvad nu?

5/29/2024
Regnen silede ned over Downing Street! Premierminister Rishi Sunak forsøgte at finde en grimasse, der kunne passe. Så udskrev han valg - og varslede bedre tider! Efter 14 år med konservativt styre - fra Finanskrise, over Brexit, til Pandemi, økonomisk krise og krig i Europa! 14 års kaos. 14 års nedtur! Og 5 premierministre ikke at forglemme! Nu står Labour og Keir Starmer ifølge meningsmålinger til sejr over de konservative - men hvad har Starmer og Labour at byde på? Kan de overhovedet hente Storbritannien op af sumpen? Gæster: Tinne Hjerting Knudsen, Mette Rodgers, Ole Helmersen. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:10

Ask host to enable sharing for playback control

PUTIN: Verden set fra Kreml

5/22/2024
Putin går gennem Kremls lange gange beklædt med historiske malerier, ud til sin limousine. Motorcykler eskorterer ham til Sankt Andreas salen, hvor eliten venter! Putin træder ind i salene med guld-belagte porte og vægge og vældige kandelabere, for at blive taget i ed som præsident for femte gang - i det historiske Kreml, med uendelige rigdomme og i Putins propaganda i sig selv alibiet for, at Rusland har krav på at indtage sin historiske plads som global supermagt! Og dermed invadere Ukraine, blande sig i Georgien, føre hybrid-krig mod og kappe båndene til Europa - og alliere sig med Kina. Det er Verden ifølge Gram! Gæster: Charlotte Flindt Pedersen, Søren Liborius, Flemming Splidsboel. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:07

Ask host to enable sharing for playback control

EU: Europas højrefløj på vej til sejr?

5/15/2024
For første gang nogensinde kan den politiske højrefløj blive den største blok i Europa-Parlamentet! De europæiske vælgeres meninger, bekymringer, intentioner er blevet endevendt i de seneste måneder. Og når vælgerne stemmer op til den. 9. juni, så tegner det til sejr for højre-partierne - fra det moderate centrum-højre til de populistiske ultra-højre partier, der hidtil har været uden for ethvert samarbejde. Hvis det sker, hvad kommer det så til at betyde for Europa i de næste fem år? Gæster: Alberte Bové Rud, Marlene Wind og Ole Ryborg. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Ask host to enable sharing for playback control

Macron: Europa kan dø!

5/8/2024
Det er bare Macron, der taler, vil nogen sige. Måske, men det gør ikke Macrons analyse af Europas situation mindre rigtig. Her træder en europæisk leder frem og siger det, andre ikke vil tale om: At USA vil trække sig! At Europa skal forsvare sig selv! At Europa skal have fælles rustningsindustri, fælles udenrigspolitik, fælles industri-politik! At det er Europa selv, der skal redde kontinentet. Og Xi Jinpings besøg i Europa i disse dage sætter netop Macrons advarsler i relief! Gæster: Kirsten Biering, Jacob Funk Kierkegaard og Bjarne Corydon. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:07

Ask host to enable sharing for playback control

Ukraine: Kommer hjælpen for sent?

5/1/2024
I Ukraine venter de på Bidens hjælpepakke - mens russerne presser ukrainske styrker langs den næsten 1000 km lange front! Ukrainerne mangler friske soldater, og eksperter forventer massiv russisk offensiv i de kommende uger - men hvor? Ukrainerne erkender, at de har trukket sig fra flere landsbyer i øst. I Kyiv siger NATO's generalsekretær Stoltenberg, at hjælpen kommer langsomt. Og der toner en stadig mere selvbevidst Putin frem - der sender flere og flere soldater afsted, renser ud blandt sine øverste militære chefer og forstærker Ruslands hybrid-krig også mod NATO. Gæster: Matilde Kimer, Claus Mathiesen og Alexander Høgsberg Tetzlaff. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:10

Ask host to enable sharing for playback control

Indien: Modi - og verdens største valg

4/24/2024
Inderne går til valg - i deres gigantiske, unikke samfund med 1,4 milliarder indbyggere, en 1000-årig kultur og enestående forskelligartethed. Og premierminister Modi - på vej mod sin tredje valgsejr i træk - er et paradoks. En autoritær hindunationalist fra små kår. En reformist, der appellerer til høj som lav, der har reformeret samfundet, sendt væksten i vejret og skabt en ny, overvældende indisk selvtillid. Og nu går en lille milliard indere til verdens største valg - som Modi ser ud til at vinde. Gæster: Thomas Sehested, Caroline Johanne Lillelund og Peter Johansen. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:09

Ask host to enable sharing for playback control

Mellemøsten: På vej mod storkrig?

4/17/2024
Det var på alle måder skelsættende, da Iran angreb Israel lørdag aften - det første angreb direkte fra iransk grund. Så spændt har forholdet mellem de to ærkefjender aldrig været. Nu venter verden på Israels svar. Vil premierminister Netanyahu slå til, som det yderste højre i hans regering kræver det? Eller følger han USA's opfordring om at fare med lempe? Uanset svar, har angrebet ændret Mellemøsten, og det vil få følger for både regionen, krigen i Gaza og stormagternes spil. Gæster: Allan Sørensen, Anders Jerichow, Anne Kirstine Rønn. Vært: Jakob Vinde Larsen.

Duration:00:55:08

Ask host to enable sharing for playback control

NATO - og vores børns fremtid?

4/10/2024
"Vi må acceptere, at dette øjeblik kan definere vores børns fremtid", skrev udenrigsministrene fra Tyskland, Frankrig og Polen, da NATO fejrede sin 75-årsdag. Det er nemmere sagt end gjort. Siden Putins invasion af Ukraine har Nato og EU ganske vist demonstreret nyt sammenhold og sendt milliarder til Ukraine. Men årtiers udsultning af de europæiske Nato-landes militær har svækket NATOs militære afskrækkelse og splintret Europas militære industrielle produktion. Og nu står Europa med risikoen for Trump i Det hvide Hus - og amerikansk tilbagetrækning fra Europa. Gæster: Thomas Ahrenkiel, Friis Arne Petersen, Lykke Friis. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:10

Ask host to enable sharing for playback control

Fagre nye Kvante-verden

4/3/2024
Vi er på vej mod Kvante-teknologisk revolution, der kan ændre vores tilværelse! Din computer bliver som en forhistorisk skrivemaskine! Teknologien kan skyde genveje til ny medicin! Håbløse sygdomme kan helbredes! Usynlige ubåde bliver synlige under havets overflade. Den kan hjælpe klima, miljø og meget mere. Og - den vil ændre den geopolitiske magtkamp. Men hvem skal kontrollere den? Kan der overhovedet skrives regler for, hvordan vi bruger den? Og hvorfor er Danmark med i front i kvante-teknologiens udvikling? Tag med ind i fremtiden med Verden ifølge Gram. Gæster: Jan W. Thomsen, Anne Marie Engtoft Meldgaard, Mikkel Storm Jensen. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:17

Ask host to enable sharing for playback control

Da terroren indhentede Putin

3/27/2024
"Rusland er i krig", sagde Putins talsmand Peskov fredag morgen om krigen i Ukraine. Fredag aften indhentede krig Putin og Rusland - men en helt anden krig! Terrorister fra Islamisk Stat slog til i Moskva. 137 blev dræbt. Putin var gået til valg på sloganet om, at han kunne sikre Rusland! Det kan han ikke, viste terroristerne. Så hvad gør han nu? Mobiliserer flere soldater? Slår til mod muslimske indvandrere i Rusland? Skærper krigen mod Ukraine? Gæster: Matilde Kimer, Flemming Splidsboel og Claus Mathiesen. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:13

Ask host to enable sharing for playback control

Når nød bliver et våben

3/20/2024
I Gaza breder anarkiet sig. Fødevarer ender på det sorte marked - til vilde priser, de færreste kan betale. I syd planlægger israelerne offensiv mod Hamas i byen Rafah med over 1 million internt fordrevne palæstinensere - mens amerikanerne protesterer. Og nøden breder sig. I nord rapporterer sundhedspersonale nu om begyndende hungersnød, der vil brede sig mod syd i de næste måneder. Og mens fremtiden for Gaza ser mere og mere håbløs ud, tager den politiske kamp til mellem Netanyahu og Israels allierede, først og fremmest USA - om nøden, om nødhjælpen, om at bruge nøden i kampen mod Hamas - om Gazas fremtid. Gæster: Bjarke Skaanning, Flemming Konradsen og Peter Viggo Jakobsen. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:14

Ask host to enable sharing for playback control

Rusland: Putin til russerne - stem på mig!

3/13/2024
Mens russiske soldater kæmper og dør i Ukraine, henter Putin det russiske folk til stemmeurnerne hjemme i Rusland. Der er præsidentvalg - og han vinder! Ikke fordi folket elsker Putin. Men fordi apatien og Putin har et fast greb om russerne. For tyve år siden oplevede de økonomisk vækst og stabilitet i Putins første periode som præsident. Fra 2012 har han år for år styret sit land og sit folk mod autokratiets afgrund. Og den sidste modstand forsvandt med Aleksej Navalnyj. I dag er Putins modstandere enten flygtet eller tavse - og flertallet følger diktatoren. Gæster: Charlotte Flindt Pedersen, Søren Liborius og Flemming Splidsboel. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:12

Ask host to enable sharing for playback control

USA: Biden mod Trump! Nu begynder kampen

3/6/2024
Super Tuesday er overstået! Nu begynder kampen om Det hvide Hus mellem Joe Biden og Donald Trump for alvor! Det bliver en ualmindelig hård, negativ valgkamp mellem to kandidater, mange vælgere gerne havde undgået! Og den vil vare de næste otte måneder - med mindre en af de aldrende kandidater dropper ud. Trump har grebet om størstedelen af sit parti og mange vælgere! Men hans handlinger og retssager har skræmt mange af hans egne. Og Biden slås, trods store resultater, med vælgernes indtryk af, at han er for gammel og ikke kan holde en periode mere. Gæster: Sidsel Nyholm, Niels Bjerre Poulsen og Anne Alling. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:11

Ask host to enable sharing for playback control

Mellemøsten: Palæstinensere tilbage på sidesporet?

2/28/2024
I Mellemøsten stiger håbet om en snarlig våbenhvile i Gaza, hvor befolkningen befinder sig på randen af hungersnød. Diplomatiet er tilbage på scenen, og det svirrer med skitser til planer for fred og stabilitet i regionen. For selvom de fordømmer Israel, ønsker de arabiske lande med Saudi-Arabien i spidsen fortsat at bilægge årtiers strid. Men er der plads til palæstinenserne i den arabiske vision for Mellemøsten - eller bliver de endnu engang efterladt på et sidespor i historien? Gæster: Fannie Agerschou-Madsen, Anders Jerichow og Jakob Skovgaard-Petersen. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:12

Ask host to enable sharing for playback control

Ukraine: Europa alene i verden?

2/21/2024
Nato har været Vestens garanti for sikkerhed i årtier. Nato - og EU - har været med til at sikre fred i Europa og styrke demokratiet. Nu bliver Europa truet af Trump i Vest og Putin i Øst - der har besluttet sig for at omskrive historien, vælte den europæiske sikkerhedsarkitektur - og genskabe en ny, sin egen. Det er den udfordring Europa står over for i dag - den udfordring ledere fra den vestlige verden blev konfronteret med i München sidste weekend. Selvtilliden har fået et knæk - og udfordringerne tårner sig op. Det er Verden ifølge Gram. Gæster: Flemming Splidsboel, Bo Lidegaard og Rasmus Sinding. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:11

Ask host to enable sharing for playback control

Tyskland: Europas syge mand i tilbagefald

2/14/2024
Der var engang, da togene kørte til tiden i Tyskland. Det gør de ikke mere - forsinkelser er hverdagskost. Faktisk synes meget at gå op i limningen hos vores store nabo. Økonomien gik i bakgear sidste år, og eksporten stagnerer. Politisk er trepartiregeringen med socialdemokrater, liberale og grønne upopulær som sjældent set før. Landmænd demonstrerer, togpersonel strejker. Og flere og flere vælgere søger ud til fløjene. Så er Tyskland på vej til at blive Europas syge mand - noch einmal? Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:13