Zakendoen | BNR-logo

Zakendoen | BNR

Podcasts

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl. Elke dag een nieuwe editie online, en elke dag om 12.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio.

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl. Elke dag een nieuwe editie online, en elke dag om 12.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio.

Language:

Dutch


Episodes

Ton van Veen (Jumbo) over de afgenomen winstgevendheid van de supermarktketen

3/1/2024
De nettowinst van supermarktketen Jumbo is vanwege de gestegen kosten voor het derde jaar op rij afgenomen. Gaat het de Jumbo lukken om in 2024 de winstmarges te vergroten? En: welke invloed heeft de witwasaffaire rondom oud-topman Frits van Eerd anderhalf jaar later nog op de supermarktketen? Ton van Veen, topman van de Koninklijke Jumbo Food is te gast in BNR Zakendoen. Macro met Boot Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić. Ondernemerspanel Modebedrijf Omoda neemt schoenenketen Van den Assem over. En: Ondernemers verwachten in het eerste kwartaal van 2024 prijsstijgingen. Dat en meer bespreken we om 11.10 in het ondernemerspanel met: Pitches Elke vrijdag is het weer tijd voor jonge ondernemingen om zichzelf op de kaart te zetten. Dat doen zij via een pitch en het doorstaan van een vragenvuur. Vandaag is het de beurt aan Valerie van Zuijlen (mede-oprichter van Statieheld) en Sieuwe Elferink (oprichter van Multi Rotor Research). Contact & Abonneren BNR Zakendoen zendt elke werkdag live uit van 11:00 tot 13:30 uur. Je kunt de redactie bereiken via e-mail. Abonneren op de podcast van BNR Zakendoen kan via bnr.nl/zakendoen, of via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:01:59:53

De top van NL | Is de rust teruggekeerd bij supermarktketen Jumbo anderhalf jaar na de FIOD-inval bij oud-topman Frits van Eerd?

3/1/2024
Gestegen loonkosten, toegenomen energie- en huurprijzen en verduurzamingsmaatregelen zetten de marges van supermarktketen Jumbo onder druk. In ‘De top van Nederland’ een uitgebreid gesprek met Ton van Veen, topman van de Koninklijke Jumbo Food. Presentator Meindert Schut vraagt hem ... - waarom de nettowinst voor het derde jaar op rij is gedaald; - in welk tempo Jumbo wil uitbreiden in België; - hoe de supermarkt winkeldiefstal probeert tegen te gaan; - in hoeverre Jumbo nog een familiebedrijf is nu geen enkel lid van de familie Van Eerd onderdeel uitmaakt van de directie; - waarom Jumbo na het aantreden van Van Veen plotseling stopte met sportsponsoring? Over Koninklijke Jumbo Food Groep De Koninklijke Jumbo Food Groep is een Nederlandse supermarktketen en telde eind 2023 725 filialen. Onder het concern valt ook de restaurantketen La Place. Jumbo heeft een marktaandeel van 21,1%. De supermarktketen werd opgericht in 1921 in Veghel, Nederland. Over Meindert Schut Meindert Schut is journalist en radiopresentator bij BNR. Hij presenteert onder andere de programma's De Nationale Autoshow en BNR Mobility. Ook is hij de vaste vervanger van presentator Thomas van Zijl. Abonneer je op de podcast Ga naar ‘De top van Nederland’ en abonneer je op de podcast, ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:24:08

Het grote belang van voorspelbaarheid in overheidsbeleid

3/1/2024
De ceo’s van ASR en NN Group waarschuwen in het Financieele Dagblad dat Nederland minder aantrekkelijk wordt voor buitenlandse investeerders. Volgens de topmannen moet er veel meer voorspelbaarheid zijn in het overheidsbeleid, omdat onvoorspelbaarheid het investeringsklimaat verslechtert. Een terechte oproep, vindt hoogleraar Arnoud Boot. Die voorspelbaarheid is zelfs belangrijker dan een gunstig belastingklimaat. Bedrijven willen kunnen opereren, wat betekent dat ze willen weten waar ze aan toe zijn. Je wil als bedrijf investeren waar je je kunt voorbereiden op de toekomst en je wil weten dat je in een betrouwbaar land zit met een betrouwbare overheid. Dat is veel belangrijker dan of de lastendruk een procentpunt hoger of lager is. Je wil je kunnen instellen op de regelgeving op het beleid zoals dat bestaat. Als dat telkens wijzigt, kun je geen langetermijninvesteringen doen. Wat maakte Nederland eerder wel een aantrekkelijk land voor investeerders? Juist de voorspelbaarheid van de overheid, de rechtsstaat en hoe wij hier met zaken omgaan. Maar je ziet dat het parlement de laatste jaren veel opportunistischer bezig is. Kijk maar naar de ‘middag van het feest van de democratie’ van Jesse Klaver, waar in een middag allerlei maatregelen erdoorheen gejast moesten worden die grote gevolgen voor bedrijven hebben. Dat opportunisme waarmee we naar zaken kijken, dat kan eigenlijk niet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:07:34

De zaak Weststaete: hoe ruim je de resten op van een piramidespel met Duits vastgoed?

3/1/2024
Vastgoedfonds Weststaete beloofde begin jaren tien rendementen van 8 à 9 procent op beleggingen in Duits vastgoed. Het fonds, beheerd door de familie Jacobs uit Soest, bleek echter een piramidespel te zijn. Welgestelde accountants en advocaten hadden in de hoop op mooie rendementen miljoenen euro's ingelegd, maar hun geld werd gebruikt om eerdere beleggers het beloofde rendement te kunnen geven en verdween ook in de zakken van de familie zelf. Dat kon niet lang goed gaan. Vader en zoon werden begin 2014 gearresteerd en de administratie van het bedrijf werd in beslag genomen door de FIOD. Toen Weststaete vervolgens failliet ging had curator Hans Hendriks van KBS Advocaten aanvankelijk geen idee hoe het vastgoedfonds precies in elkaar zat, omdat de administratie in de kelder van de FIOD lag. Uiteindelijk bleek er een aanzienlijke hoeveelheid Duits vastgoed in de boedel te zitten, maar het was nog niet eenvoudig om de huren te innen en de panden uiteindelijk te verkopen. Onder curatoren Niet elk ondernemersavontuur eindigt met een notering in de Quote 500, niet elk bedrijf overleeft een flinke crisis, niet elke onderneming weet het financiële spel goed te spelen. En als alles misgaat, als de chaos regeert en schuldeisers aan de poort rammelen, dan breekt het tijdperk van de curator aan. In deze serie praten financieel journalisten Elisa Hermanides en Thomas van Zijl over onvergetelijke faillissementen met curatoren, de puinruimers van het bedrijfsleven. Abonneer je om elke twee weken op vrijdag een nieuwe aflevering te krijgen. Of luister vrijdag om 13.00 naar BNR. Redactie: Jari de Jong / Vormgeving: Gijs Friesen en Connor Clerx / Audiobewerking: Wesley Schouwenaars / Artwork: FDMG | Milja Oortwijn / Eindredactie: Elisa Hermanides / Met dank aan: Wendy Beenakker en Sharine de Rooij See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:44:45

Beursnerd I Beleggers trekken zich niks aan van mindere resultaten chemicaliëndistributeur IMCD

3/1/2024
In 2022 maakte IMCD grote stappen, toen realiseerde het een groei van 34 procent ten opzichte van 2021. Nu heeft het te maken met uitdagende marktomstandigheden en een verminderde vraag. Daarnaast ondervindt het bedrijf ook hinder van geopolitieke en macro-economische omstandigheden. Beursnerd en Beursnerd XL Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beursnerd in gesprek met presentator Thomas van Zijl een blik op de AEX, waarbij hij of zij de diepgang niet schuwt. Daarnaast is er donderdag om tien voor twaalf een langere beursanalyse. Die neemt Beursnerd XL Jochem Visser voor zijn rekening. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:02:51

De top van NL | Hoe zorgt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren ervoor dat de sector toekomstbestendig blijft?

2/29/2024
In 2023 kende de wijnindustrie de laagste opbrengst in 60 jaar. Accijnzen op alcohol, inflatie en klimaatverandering hielpen niet bepaald mee. Maakt wijn in 2024 een comeback of is het tijd voor water bij de wijn? In ‘De top van Nederland’ een uitgebreid gesprek met Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW). Presentator Meindert Schut vraagt hem... - wat de meest gedronken wijn in Nederland is; - of hobby-importeurs een doorn in het oog zijn; - wat de vereniging voor zijn leden kan betekenen; - wat de inflatie en accijnzen voor gevolgen hebben op de wijnhandel; - welk effect klimaatverandering heeft op de wijnhandel. Over de Koninklijke Nederlandse Vereniging Wijnhandelaren De KNVW behartigt al 120 jaar lang de belangen van Nederlandse wijnhandelaren. De vereniging helpt ondernemers in de wijnsector met duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Over Meindert Schut Meindert Schut is journalist en radiopresentator bij BNR. Hij presenteert onder andere de programma's De Nationale Autoshow en BNR Mobility. Ook is hij de vaste vervanger van presentator Thomas van Zijl. Abonneer je op de podcast Ga naar ‘De top van Nederland’ en abonneer je op de podcast, ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:24:46

Peter Houtert (KNVW) over de toekomst van Nederlandse wijnhandelaren

2/29/2024
Na recordjaren tijdens de coronapandemie staan de marges van wijnhandelaren inmiddels onder druk. Weet de sector een antwoord te vinden op toenemende klimaatproblemen, oplopende kosten en inflatie? Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) is te gast in BNR Zakendoen. Macro met Mujagic Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić. Lobbypanel De NS schrijft rode cijfers en dreigt met prijsverhogingen. En: arbeidsongeschikt of juist weer terug aan het werk? Dan moet je je eerst door een moeras aan regels ploeteren. Dat en meer bespreken we om 11.10 in het boardroompanel met: Luister l Lobbypanel Contact & Abonneren BNR Zakendoen zendt elke werkdag live uit van 11:00 tot 13:30 uur. Je kunt de redactie bereiken via e-mail. Abonneren op de podcast van BNR Zakendoen kan via bnr.nl/zakendoen, of via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:01:58:25

Ongevraagd Advies | Doet Mirage Retail Group er wel verstandig aan Blokker te verkopen?

2/29/2024
Winkelketen Blokker staat in de verkoop. Het al jaren verlieslijdende bedrijf heeft dringend geld nodig. Zo is er naast het verlies namelijk ook nog een flinke schuld. 28 miljoen euro belastingschuld wel te verstaan, opgebouwd in de coronatijd. Moederbedrijf Mirage Retail Group van ondernemer Michiel Witteveen zit dus met een probleem. En dus is het tijd voor advies, aan Michiel Witteveen. Dat advies komt van Robert de Boeck van investeringsmaatschappij Antea. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:09:07

XL | Buffett is oud. Maar hoe versla je decennialang de S&P 500?

2/29/2024
Dit weekend vielen de jaarcijfers van Berkshire Hathaway op de mat. De holding van Warren Buffett had een goed jaar. De operationele winsten van zijn verzekeraars, treinen en energiebedrijven stegen in 2023 met 17% op jaarbasis, naar iets meer dan 37 miljard dollar. Tegenwind bij de energiebedrijven en treinen kwam vooral uit de publieke hoek: hogere kosten vanwege regulering en onderhandelingen met personeel hielpen niet mee. Al ligt Buffett er niet wakker van. Als je de 37 miljard operationele winst van de bedrijven in het hart van Berkshire combineert met de schommelingen in andere aandelen die het bedrijf aanhoudt, kom je uit op 96 miljard dollar aan nettowinst voor een bedrijf dat op de beurs ongeveer 900 miljard dollar waard is. Maar die aandelen die de holding aanhoudt náást de bedrijven in het hart van Berkshire, die schommelen elk jaar. Buffett vindt die cijfers dus wat minder belangrijk om het verloop van Berkshire te duiden. En geef 'm eens ongelijk: in het vierde kwartaal groeide zijn berg cash naar een kleine 168 miljard dollar. Hij kan wel wat schommelingen aan. Wat moet je hiermee als toeschouwer? Je kan het mediadraaiboek erbij pakken, daar staat: Buffett is oud, Buffett's opvolgers zijn vast niet zo goed als hij, zijn zakenpartner Charlie Munger is al overleden en Buffett verslaat de S&P 500 niet meer zoals vroeger. Dat laatste beaamt hij zelf al jaren. Sterker nog, deze keer gaf hij die opmerking nieuwe vorm. Hij schrijft dat zijn Berkshire Hathaway nu zo'n 6% van de S&P 500 beslaat en dat dat getal niet binnen vijf jaar 12% wordt. Eigenlijk zegt Buffett dus: die 15% per jaar groei (of meer) die je vroeger kreeg, die kan je vergeten. Want wie binnen vijf jaar zijn bedrijf dubbel zoveel waard maakt, heeft een jaarlijkse groei van 15% nodig. Het wordt eerder ergens tussen de 7 en 12%, schatten veel analisten ook in. Da's niet mis, maar je verslaat er inderdaad niet altijd de S&P 500 meer mee. En dat heeft alles te maken met het feit dat Buffett schrijft over een gebrek aan mogelijkheden in binnen- en buitenland. 168 miljard dollar investeer je niet zo makkelijk voor 15% per jaar als 168 miljoen dollar, want je universum wordt klein. Toch steekt dit standaardrijtje van opmerkingen een beetje schril af bij de methode-Buffett en zijn decennialange succes. De S&P 500, de toonaangevende beursindex op aarde, hangt in de touwen. Sinds 1965 heeft Buffett een jaarlijks samengesteld groeipercentage (de compounded annual gain in het Engels) van 19.8%. De S&P 500 sputtert wat terug met een respectabele maar toch minder rendabele 10.2%. Zoals je op sites als Morningstar en in de jaarverslagen van fondsmanagers kan lezen lukt het de meeste fondsmanagers niet eens om 5 tot 10 jaar de S&P achter zich te laten. Laat staan meer dan een halve eeuw. Ze kiezen maar een andere index om mee te vergelijken of ze publiceren hun resultaten gewoon helemaal niet meer. En als het ze éven lukte (dag Bill Ackman), dan veranderen ze vaak al snel in sterren die meer met klanten spreken dan dat ze nog jaarrekeningen lezen. Zoals Ackman overigens zelf ook toegaf omstreeks 2016. Dat is dan één probleem: kortstondig succes dat analisten verandert in sterren. Een groter probleem is het feit dat fondsmanagers de methode-Buffett wel enigszins begrijpen, maar niet echt belijden. Ze kopen een aandeel dat relatief goedkoop is versus de intrinsieke waarde van het bedrijf die ze zelf berekenen, maar negeren de redenen voor de korting. Soms negeren ze politiek risico (neem nou het bestaan van Xi Jinping) en dat dat bijvoorbeeld een grote factor is voor Chinese bedrijven die goedkoop lijken of bedrijven die de Amerikaanse overheid het liefst ziet verdwijnen. Ze lenen geld om die 'Buffett-returns' een beetje extra op te pompen. Ze laten zich inpakken door managers die mooie hockeystickgrafieken in presentaties voorschotelen, maar eigenlijk onaardig zijn tegen medewerkers en een drankprobleem verhullen. (Iets wat weer afstraalt op medewerkers onder...

Duration:00:05:56

‘Economische somberheid speelt populisme in de kaart’

2/29/2024
Uit cijfers van het Duitse equivalent van het CBS - Destatis - blijkt dat lonen aldaar gemiddeld met 6 procent zijn gestegen. En hoewel dat goed nieuws lijkt, is het tegenovergestelde waar volgens macro-econoom Edin Mujagic. Duitse consumenten kregen er inderdaad gemiddeld 6 procent bij, maar ik ben een econoom. Dus ik haal daar vervolgens de inflatie van af. En de geldontwaarding in Duitsland bedroeg vorig jaar maar liefst 5,9 procent. Het goede nieuws is dat men er wel degelijk op vooruit is gegaan, maar het is een afrondingsverschil. Máár, hoe mager het ook lijkt, er is toch reden voor een feestje. Het is de eerste stijging van wat we reële lonen noemen sinds 2019. Ze hebben er in Duitsland dus heel erg lang op moeten wachten. Maar is het voldoende om al die jaren een beetje goed te maken? Nee absoluut niet. 0,1 procent is bij lange na niet voldoende zelfs. Als je hetzelfde rekensommetje maakt voor de eurozone - alle eurolanden samen - dan zie je dat de gemiddelde loonstijging vorig jaar 5,3 procent bedroeg. De totale inflatie daarentegen was 5,4 procent, dus we er zijn als geheel zelfs iets op achteruit gegaan. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:06:01

Verzekeraars vormen de uiteindes van de AEX, hoe reageren beleggers?

2/29/2024
Het is de week van de verzekeraars en vandaag kwamen NN en ASR Nederland met de cijfers over 2023. Beiden hebben de resultaten afgelopen jaar flink opgevoerd, ondanks de grote schikkingen die de afgelopen maanden werden getroffen rondom de woekerpolisaffaire. Daar waar beleggers de cijfers van NN goed waarderen, ligt dat bij ASR nét even anders. Waar komen die verschillen vandaan? En wat verwachten de verzekeraars voor 2024? Beursnerd en Beursnerd XL Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beursnerd in gesprek met presentator Thomas van Zijl een blik op de AEX, waarbij hij of zij de diepgang niet schuwt. Daarnaast is er donderdag om tien voor twaalf een langere beursanalyse. Die neemt Beursnerd XL Jochem Visser voor zijn rekening. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:03:56

Karen van Oudenhoven (SCP) over de kloof tussen overheid en burger

2/28/2024
Dit jaar onderzoekt het Sociaal en Cultureel Planbureau al 50 jaar hoe het gaat met Nederland én met de Nederlanders. Niets voor niets wordt het bureau ook wel de ‘spiegel van de samenleving’ genoemd. Maar de laatste jaren is het vertrouwen in de overheid afgenomen. Hoe moet de relatie tussen Den Haag en de burger gelijmd worden? Karen van Oudenhoven, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau is te gast in BNR Zakendoen. Macro met Mujagic Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić. Beleggerspanel Heeft bakfietsmaker Babboe zijn reputatie volledig te grabbel gegooid? En kan PostNL net zo goed lobbyen als het pakketjes kan bezorgen? Dat en meer bespreken we om 11.10 in het lobbypanel met: Contact & Abonneren BNR Zakendoen zendt elke werkdag live uit van 11:00 tot 13:30 uur. Je kunt de redactie bereiken via e-mail. Abonneren op de podcast van BNR Zakendoen kan via bnr.nl/zakendoen, of via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:01:53:24

De top van NL | Hoe kan het SCP de relatie tussen Den Haag en burgers verbeteren?

2/28/2024
De relatie tussen de overheid en de burgers staat onder druk. Onder andere de stikstofcrisis en de toeslagenaffaire zorgen voor een vertrouwensbreuk. Hoe moet de relatie tussen Den Haag en de burger gelijmd worden? In ‘De top van Nederland’ een uitgebreid gesprek met Karen van Oudenhoven, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Presentator Meindert Schut vraagt haar... - hoe bepaald wordt welke onderzoeken er gedaan worden; - hoe de kloof tussen de overheid en de burger te herstellen is; - of de organisatiestructuur van de overheid op de schop moet; - of wij soms meer naar onszelf moeten kijken in plaats van naar de overheid te wijzen; - of ze al uitgenodigd is door informateur Kim Putters. Over het Sociaal en Cultureel Planbureau Het SCP onderzoekt al 50 jaar hoe het gaat met Nederland én met de Nederlanders. Het bureau focust zich op sociale maatschappelijke vraagstukken en wordt ook wel de ‘spiegel van de samenleving’ genoemd. Over Meindert Schut Meindert Schut is journalist en radiopresentator bij BNR. Hij presenteert onder andere de programma's De Nationale Autoshow en BNR Mobility. Ook is hij de vaste vervanger van presentator Thomas van Zijl. Abonneer je op de podcast Ga naar ‘De top van Nederland’ en abonneer je op de podcast, ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:22:28

Ongevraagd Advies | Moeten laadpalen voor elektrische auto's uit tussen 16.00 en 21.00 uur?

2/28/2024
Netbeheerder Stedin roept laadpaalexploitanten op om laadpalen voor elektrische auto’s tussen 16.00 en 21.00 uur uit te zetten. De netbeheerder deed die oproep gisteren bij de publicatie van zijn jaarverslag. Stedin wil op deze manier het overvolle stroomnet in de avonduren ontlasten. En dus is het tijd voor advies, aan netbeheerder Stedin. En dat komt van Eduard Schaepman van Tribes. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:07:58

Voorkomen is beter dan genezen

2/28/2024
De Europese Centrale Bank, de ECB, is met cijfers gekomen over de kredietverlening door banken. Daaruit blijkt dat banken, voor het eerst in zes maanden, minder leningen verstrekken aan bedrijven en huishoudens. Volgens macro-econoom Edin Mujagic, zegt dit onder meer dat dat de renteverhogingen van de ECB werken. ‘Ik zou me heel grote zorgen hebben gemaakt als dat niet het geval zou zijn geweest.’ De ECB heeft in korte tijd de rente verhoogt van nul naar vier procent. ‘Als je daar geen effect van ziet, dan heb je een groot probleem.’ Maar er is meer aan de hand? Als de kredietverlening achterblijft, dan mag je verwachten dat de economische groei dit jaar heel erg mager zal zijn. Een economie groeit harder wanneer het geld rolt. En dat geld rolt pas als de kredietverlening gezond en hard groeit. Dat betekent immers dat we vaak naar de bank stappen om een lening af te sluiten en om dat geld vervolgens uit te gaan geven. Deze cijfers laten zien dat daar dit jaar weinig te halen valt. Wat vinden die ervan de andere economen nou? Dit wordt gebracht als slecht nieuws. Maar ik zie dat anders, omdat je ook dit soort ontwikkelingen moet zien in een groter beeld. Ik had me grotere zorgen gemaakt als we van de ECB te horen hadden gekregen dat de kredietverlening uitbundig was gegroeid. Dat zou namelijk betekenen dat de strijd tegen de inflatie geen zoden aan de dijk zet. Om inflatie te kunnen bestrijden heb je nodig dat mensen zien dat er een oorlog gevoerd wordt tegen die inflatie. Als mensen dat niet doorhebben, dan wordt de bestrijding heel moeilijk. Maar net als in de medische zorg geldt ook hier dat voorkomen beter is dan genezen, want we zien nu dat genezen heel veel pijn doet. Ook in de economie. Wat zijn de alternatieven dan? De ECB had kunnen besluiten weinig, of helemaal niks, te doen tegen de inflatie. Dan was de inflatie niet, of niet daadkrachtig genoeg, aanpakt waardoor deze te lang op een te oog niveau komt. Dat zorgt ervoor dat de langetermijnrente structureel omhooggaat en de onzekerheid over de economie wordt veel groter. Omdat je simpelweg niet weet wat de prijzen volgend jaar zullen zijn. Dat remt dan weer de economische groei op termijn af en zorgt voor een toenemende ongelijkheid in een land. Dat alternatief is dus erger dan het medicijn? De les die hieruit kan worden getrokken is dat je de inflatie beter laag moet houden. Beter voorkomen dan genezen, want genezen doet heel veel pijn. En dus is dit ook een les voor toekomstige bestuurders van de ECB. Zorg ervoor dat je de rente niet te lang te laag houdt, want dan krijg je onvermijdelijk hiermee te maken. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:04:34

Beursnerd | Kan Just Eat Takeaway het roer omgooien?

2/28/2024
Just Eat Takeaway heeft het al langer lastig en ook afgelopen jaar werd er verlies gemaakt. Het roer moet om: jarenlang was omzet draaien het devies bij de maaltijdbezorger, maar mede dankzij de hoge rente moet er nu winst worden gemaakt! Maar hoe draai je zo'n organisatie om? En gooit het Amerikaanse dochteronderneming Grubhub dan niet (wederom) roet in het eten? Beursnerd en Beursnerd XL Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beursnerd in gesprek met presentator Thomas van Zijl een blik op de AEX, waarbij hij of zij de diepgang niet schuwt. Daarnaast is er donderdag om tien voor twaalf een langere beursanalyse. Die neemt Beursnerd XL Jochem Visser voor zijn rekening. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:03:47

Beleggerspanel over de beursgang van Reddit

2/27/2024
Reddit wordt het nieuwste sociale mediabedrijf op de beurs en belooft flinke groei in advertentiewinsten. Maar wordt dat Facebookgroei, of een Twitterdrama? En: voor het eerst maakt Warren Buffett's Berkshire Hathaway denderende jaarcijfers bekend zónder vicevoorzitter Charlie Munger. Dat en meer bespreken we in het beleggerspanel van BNR Zakendoen. Panelleden Presentator Thomas van Zijl gaat in gesprek met het beleggerspanel, dat deze keer bestaat uit: Abonneer je op de Podcast Ga naar de pagina van het beleggerspanel en abonneer je op de podcast, ook te beluisteren via Apple Podcast, Spotify en elke dinsdag live om 11:10 in BNR Zakendoen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:27:20

Vera Carasso (Museumvereniging) over de financiële situatie in de museumsector

2/27/2024
Iedereen kent het Rijksmuseum in Amsterdam wel, maar hoe populair zijn de kleinere musea van Nederland, hebben ze nog voldoende bestaansrecht of worden ze overeind gehouden door subsidies? Vera Carasso, algemeen directeur van de Museumvereniging en Stichting Museumkaart is te gast in BNR Zakendoen. Macro met Mujagic Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić. Beleggerspanel Reddit wordt het nieuwste sociale mediabedrijf op de beurs en belooft flinke groei in advertentiewinsten. Maar wordt dat Facebookgroei, of een Twitterdrama? En: voor het eerst maakt Warren Buffett's Berkshire Hathaway denderende jaarcijfers bekend zónder vicevoorzitter Charlie Munger. Dat en meer bespreken we om 11.10 in het beleggerspanel met: Luister l Beleggerspanel Contact & Abonneren BNR Zakendoen zendt elke werkdag live uit van 11:00 tot 13:30 uur. Je kunt de redactie bereiken via e-mail. Abonneren op de podcast van BNR Zakendoen kan via bnr.nl/zakendoen, of via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:01:56:32

De top van NL | Wat gaat de winst van de PVV betekenen voor de museumsector?

2/27/2024
Iedereen kent het Rijksmuseum in Amsterdam wel, maar hoe populair zijn de kleinere musea van Nederland? En kunnen ze op eigen poten staan of worden ze overeind gehouden door subsidies? In 'De top van Nederland’ een uitgebreid gesprek met Vera Carasso van de Museumvereniging en Stichting Museumkaart. Presentator Meindert Schut vraagt haar of... . - de museumsector al is aangetrokken na corona; - er nog voldoende subsidie beschikbaar is; - er nog veel financiële problemen zijn bij musea; - kunstroof een lastig punt is voor musea; Over de Museumvereniging De Museumvereniging is in 1926 opgericht. Ruim vijfhonderd musea zijn aagesloten bij de vereniging. Daarnaast is de museumvereniging via de Stichting Museumkaart verantwoordelijk voor de uitgave van de Museumkaart. Over Meindert Schut Meindert Schut is journalist en radiopresentator bij BNR. Hij presenteert onder andere de programma's De Nationale Autoshow en BNR Mobility. Deze week vervangt hij presentator Thomas van Zijl. Abonneer je op de podcast Ga naar ‘De top van Nederland’ en abonneer je op de podcast, ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:21:45

Ongevraagd Advies | Moeten ChatGPT en Google verder gaan met het uitbannen van bias?

2/27/2024
Vorige week kregen gebruikers van ChatGPT urenlang onzinnige antwoorden op de simpelste vragen aan de chatbot. Dit werd volgens het moederbedrijf, OpenAI, veroorzaakt door een fout na een softwareaanpassing. Ook bij Google ging er wat mis. Het AI-platform van Google, Gemini, werd offline gehaald. Mensen die de kunstmatige intelligentie vroegen om beelden van nazi’s of de paus te maken, kregen alleen nog maar historische inaccurate beelden te zien. En dus is het tijd voor advies, aan ChatGPT en Google. En dat komt van Felienne Hermans, hoogleraar vakdidactiek van de informatica, aan de Vrije Universiteit. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:06:43