Podkasten Uteliv-logo

Podkasten Uteliv

11 Favorites

Randulf Valle prater om friluftsliv i ordets videste forstand. Ofte sammen med en gjest eller to. Noen ganger helt alene. Nye episoder kommer normalt på fredager, men kanskje ikke hver eneste fredag... Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Location:

United States

Description:

Randulf Valle prater om friluftsliv i ordets videste forstand. Ofte sammen med en gjest eller to. Noen ganger helt alene. Nye episoder kommer normalt på fredager, men kanskje ikke hver eneste fredag... Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Language:

Norwegian


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

En liten sommerhilsen – i ensomhet på verandaen

6/7/2024
En liten sommerhilsen fra Podkasten Uteliv før jeg tar et par måneders podkastferie. Jeg oppsummerer erfaringer og ser tilbake på de 53 episodene som er publisert siden jeg våknet fra fjorårets sommerdvale og retter blikket mot høsten. Dessuten lanserer jeg et forslag til et nytt begrep og gir noen tips til de som måtte mene at det blir lenge å klare seg to måneder uten Uteliv. Kjøp episode 200 på LP Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Lytt til boka Laks – historien om en fantastisk fisk og tre litt under middels fiskesesonger hos Storytel. Hør episoden jeg var gjest i hos Anadrom på Spotify eller i Apple Podkaster Hør episoden min i Sommer i P2 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:10:57

Ask host to enable sharing for playback control

Når livet endres – med Geir Arne Skogstad

5/30/2024
En sommernatt i 1997 kjørte Geir Arne Skogstad av veien og brakk ryggen. For en person som jobbet som lystekniker på konserter, var aktiv i Heimevernet og trivdes med opplevelser i naturen, innebar dette store endringer. Men Geir Arne har hele tiden evnet å se mulighetene, mer enn begrensningene. Han har drevet med trekkhunder, syklet Birken med håndsykkel og samlet medaljer i kjelkehockey og rullestolcurling. Dessuten har han kjørt seg fast med rullestol på mer avsidesliggende steder enn de fleste. Når juni melder sin ankomst er han dessuten på plass med fiskestanga i Nidelva i Trondheim sammen med resten av medlemmene i Fossekallen fiskeklubb. For gleden over naturopplevelsene er der fortsatt. Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Kjøp episode 200 på LP Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:01:05

Ask host to enable sharing for playback control

En vårmåned i marka – med Christer Værdahl og Charlotte Mollan

5/23/2024
For en stund siden fikk jeg en henvendelse fra en lytter: Vedkommende hadde ingen særlig erfaring med teltlivet, men planla et månedslangt teltopphold i marka neste vår. En slik plan avstedkommer gjerne en rekke spørsmål – spesielt rundt utstyr. Det slo meg at dette var et fint tema for en episode. Dermed tok jeg kontakt med Christer Værdahl og Charlotte Mollan som gjerne delte sine synspunkter rundt saken. Resultatet ble en prat jeg tror mange kan ha nytte av, enten du skal på din første telttur eller om du har mer erfaring. Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Kjøp episode 200 på LP Du finner dagens gjester på Instagram som @charl8mo og @friogvill Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:28:55

Ask host to enable sharing for playback control

Over verdens 20 største breer – med Børge Ousland

5/16/2024
Børge Ouslands ekspedisjoner har alltid vært preget av snø, is og kulde. De siste årene har han sammen med Vincent Colliard hatt som mål å krysse verdens 20 største breer. Samtidig vil de dokumentere opplevelsene, omgivelsene og sette fokus på hva som skjer med breene i dag. Vi prater om opplevelsene de har hatt på flere av disse breene, hva som er så fasinerende med denne naturtypen og hvordan også du kan skape ditt eget breeventyr. Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:51:32

Ask host to enable sharing for playback control

Hvilken brenner passer for meg (Patreonepisode) - med Morten Synstelien

5/9/2024
Hva er den beste varmekilden for nettopp ditt turbruk? Spørsmålet er selvsagt vanskelig å svare helt generelt på, men sammen med Morten Synstelien gjør jeg et helhjertet forsøk. Vi prater om kvistbrennere, spritbrennere, gassbrennere og parafin/bensinbrennere, mens vi forsøker å formidle deres sterke og svake sider. Episoden ble tatt opp live på Camp Villmark i mars i år. For å høre hele episoden må du være Langturkompis eller Ekspedisjonsmakker i det digitale turlaget på Patreon. Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:09:34

Ask host to enable sharing for playback control

Førstebestigninger, sistebestigninger og alt derimellom – med Ralph Høibakk

5/2/2024
Ralph Høibakk begynte å klatre i 1955 og gjennomførte den første av en rekke førstebestigninger da han nådde toppen av Trollryggen sammen med Arne Randers Heen i 1958. Han har flere Himalayaekspedisjoner bak seg. Blant annet på den første, norske Everestekspedisjonen i 1985, men han har også gått på ski til Sydpolen og krysset Grønland på ski i 1973. Dessuten har han en lang karrieiere bak seg som bedriftsleder, investor og styremedlem i norsk næringsliv og tok doktorgraden i matematikk som 79-åring. Nå nærmer han seg 87 og har etter eget utsagn byttet ut førstebestigninger med sistebestigninger, blant annet i form av frisoloklatring til toppen av fjell som Romsdalshorn og Stetind. Bak det hele ligger en tanke om fortsatt å strekke seg mot grensene av det man får til, selv når man får til mindre enn før ... Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:02:11:31

Ask host to enable sharing for playback control

Den første til å bli nummer to – live fra Skimuseet

4/25/2024
Hva gjør en eventyrer i en verden hvor det meste allerede er gjort? Å bli den første som gjennomfører en tur for andre gang er et stadig mer brukt alternativ ... Kjartan Bergsvåg har brukt de siste ukene i Canada og Alaska på ski i Roald Amundsens gamle sledespor. Tanken var å følge ruta fra King Point på Canadas nordkyst til Eagle i Alaska: Dette var Amundsens vei til telegrafstasjonen for å rapportere om suksessfull gjennomseiling av Nordvestpassasjen i 1906. Der Amundsen kunne melde om en ekspedisjon hvor det meste hadde gått som planlagt opplevde Kjartan det stikk motsatte, men det er nettopp sånt det blir gode historier av. I denne episoden som ble spilt inn live på Skimuseet i Holmenkollen forteller Kjartan om turen, mens Anders Bache sørger for at de historiske elementene rundt Amundsens ferd er på plass. Vi prater også mer generelt om det å dra på langtur i gamle helters fotspor. Second Journeys heter det i akademiske kretser. Hvorfor legger vi ut på slike turer? Hva gir de av ekstra opplevelser? Og hva sier de om oss som gjennomfører dem? Stein P. Aasheim har en rekke slike prosjekter på samvittigheten; blant annet funnet av Helge Ingstads pelsjegerhytte og en grønlandskryssing med utstyr så nært opp til Nansens som mulig. Han grunnla sammen med professor Einar Niemi den litterære sjangeren «skietnografi», hvor naturopplevelse og kulturhistorie møtes med ski på føttene, og er derfor et selvskrevent tilskudd til mannskapet når dette skal diskuteres. Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:30:15

Ask host to enable sharing for playback control

Alternativer til telt – live fra Camp Villmark

4/18/2024
Å overnatte ute er på mange vis essensen i friluftslivet, men det går an å klare seg uten telt. I denne live-episoden fra Camp Villmark får jeg besøk av Martin Kvist, Marius Nergård Pettersen, Kjell Bratteli Jonsson og Svein Sæter. Sammen prater vi om tarp, bivy-bag, hellere, kvilegraner, snøhuler, iglo, hjemsøkte hytter og hoppet i Lysgårdsbakken – for å nevne noe. Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:52:48

Ask host to enable sharing for playback control

Drømmen om Finnmark – med Lars Krempig (Patreonepisode)

4/11/2024
Mange drømmer om en fisketur på en uke eller to i våre nordligste villmarksområder. For mange blir det imidlertid med drømmen. Sammen med Lars Krempig forsøker jeg å gjøre planleggingen litt enklere for den som lenge har ønsket å sette kursen nordover, men ikke riktig har funnet ut av når og hvor. Et sentralt poeng er at når og hvor avhenger av hverandre. Vi går derfor gjennom sesongen fra tidlig i juni til overgangen mellom august og september, samtidig som vi gir råd om gode områder, fisketeknikk og utstyr. Dessuten gir vi praktiske tips for å håndtere varme, midnattssol og mygg – og for å unngå myggen om man helst ønsker det. Det hele krydres i kjent Uteliv-stil med mer eller mindre fiskerelaterte anekdoter. Denne episoden ble spilt inn live under Camp Villmark. Her får du høre et utdrag. Hele episoden og alle tipsene får du som Langturkompis eller Ekspedisjonsmakker i det digitale turlaget på Patreon. Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:09:07

Ask host to enable sharing for playback control

Bortenfor vei og sti med Hans Lidman – med Øystein Aas

4/4/2024
Hans Lidman debuterte som forfatter i 1941 og står bak omkring 70 bøker med et samlet salg på mellom 1,5 og to millioner eksemplarer. Da han var på høyden var det vistnok kun Astrid Lindgren som solgte flere bøker i hans hjemland Sverige. Lidman skrev om fiskeopplevelser og livet i villmarka på en måte få eller ingen har klart å toppe. I denne episoden får jeg hjelp av den lidenskapelige laksefiskeren Øystein Aas til se nærmere på Lidmans liv og virke. Hva er det som har grepet oss så sterkt med Lidmans bøker? Og hvorfor vi fortsatt finner dem givende og relevante – flere tiår etter at vi selv leste dem for første gang og mer enn 80 år siden Lidman debuterte som forfatter? Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:48:47

Ask host to enable sharing for playback control

Turåret rundt – live fra Camp Villmark

3/28/2024
I Norge kan vi drive friluftsliv hele året og oppleve det beste av naturen gjennom alle forhold og årstider. I denne maratonepisoden av Podkasten Uteliv som ble tatt opp live på Camp Villmark snakker vi oss gjennom turåret med et kvarter satt av til hver måned. Underveis kommer en lang rekke interessante turfolk innom. Eventyrgutten John Hobberstad prater med Monsen og Mattis om sjølivets gleder, enten man bruker seilkajakk eller tar seg fram i en rosa flamingo. Svein Sæter og jeg prater om august som både er den fineste og den mest opprivende av årets turmåneder – fordi man konsekvent vil være på minst tre ulike plasser samtidig. Jannicke Øyen forteller om hvordan lengselen mot 10. september og starten på rypejakta kan starte allerede i mai, mens Tyritroll og Marius Nergård Pettersen diskuterer novembernaturens gleder og utfordringer. For er friluftsliv i noember litt som å like musikk som ingen andre forstår? Det gir en tilfredstillelse å like noe de fleste unngår? Her får du høre samtalen om årets to første måneder med Lars Krempig og Sigrid Rohde som gjester. De neste ti månedene er forbeholdt det digitale turlaget på Patreon. Følg linken og registrer deg, så er du også med i gjengen. Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:39:04

Ask host to enable sharing for playback control

Med kurs mot Sydpolen – med Karen Kyllesø

3/21/2024
Karen Kyllesø feiret 15-årsdagen sin på vei over Grønland på ski. Underveis på denne turen oppstod tanken om å gå til Sydpolen. Nå har hun som den yngste noen sinne fått tillatelse til å sette kursen mot 90 grader syd. I denne episoden, som ble tatt opp på Camp Villmark, får vi høre mer om hvor drømmen om Sydpolen kom fra, men først og fremst får vi bli med inn i planleggingsprosessen. For hvilke utfordringer innebærer en tur som dette? Og hvordan har Karen jobbet for å håndtere risikoen de enkelte utfordringene innebærer? Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:49:44

Ask host to enable sharing for playback control

Jakten på Norges siste villmark – med Bjørn Henrik Stavdal Johansen

3/15/2024
Bjørn Henrik Stavdal Johansen, kjent som Naturveilederen på nett, ble nettopp kåret til Årets Villmarking. I en rykende fersk livepodd fra Camp Villmark blir du bedre kjent med ham, og vi går spesielt inn på hans prosjekt: Jakten på Norges siste villmark. Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:46:54

Ask host to enable sharing for playback control

Med hjerte for Dovrefjell – med Hans Erik Wold

3/7/2024
En av de siste dagene i reinsjakta i fjor traff jeg en hyggelig kar i Dovrefjell. Han var på vei inn i fjellet med en velbrukt ryggsekk, og jeg var på vei ut for å prøve et nytt område. Det ble en hyggelig og interessant prat i morgensola, og vel hjemme tenkte jeg at dere burde få høre noen av de samme historiene. Men hvem var det jeg hadde snakket med? Etter litt detektivvirksomhet fant jeg ut at det var Hans Erik Wold. En nøkkel i oppsporingen var en historie om et relativt uvanlig fellingssted for villrein. Vi fikk raskt kontakt på mail og for et par uker siden dro jeg på besøk. Nå er det deres tur til å høre historiene. Hans Erik snakker om store opplevelser i fjellet som gir livet innhold, men også om den gangen han holdt på å sette livet til i Dovrefjell. Dessuten er han aktiv i foreningen Bevar Dovrefjell mellom istidene og har klare tanker om veien videre for dette fjellområdet. Med det som bakgrunn er det naturlig å prate om den nye tiltaksplanen for villreinen i Dovrefjell. Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Kjøp boka Kampen om Dovrefjell Hør episoden med Svein Sæter Les mer om Camp Villmark Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:02:23:10

Ask host to enable sharing for playback control

Alene i packraft gjennom canadisk villmark – med Pål Atle Fagerli

2/29/2024
Sommeren 2023 la Pål Atle Fagerli ut på langtur i villmarka mellom Store Slavesjø og Store Bjørnesjø i Canada. I løpet av en måned tok han seg frem til fots og i packraft fra Whati nordvest for Yellowknife, til Deline på Great Bear Lake. Underveis fikk han leve ut drømmen om å ferdes i en villmark uten tegn til menneskelig aktivitet. Vi prater om drømmer, planlegging, logistikk, mat, kalasfiske, dyreopplevelser og intense møter med mennesker i den eneste bosetningen ved verdens 8. største innsjø. Bestill episode 200 av Podkasten Uteliv på LP-plate Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Les mer om Camp Villmark Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:27:47

Ask host to enable sharing for playback control

Svalbard, Everest og barrieretenking – med Guri Anne Hansen

2/23/2024
Siden Guri Anne Hansen la keeperhanskene på hylla og oppdaget friluftslivet har hun gjennomført en lang rekke turer i både inn- og utland. I denne episoden får du bli med i hennes bestefars fotspor på Svalbard og mot toppene i Himalaya. Underveis skal vi snakke om sikkerhet og risikovurdering. For dagens gjest har et såpass bevisst forhold til dette at det var med et smil om munnen hun under sitt andre forsøk på å nå toppen av Mt. Everest valgte å snu i leieren i Sørskaret på drøyt 8000 moh og sette kursen ned igjen. Bestill episode 200 av Podkasten Uteliv på LP-plate Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Les mer om Camp Villmark Hør episoden om førstehjelp med Turlegen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:41:18

Ask host to enable sharing for playback control

Med packraft i Alaska – med Jannicke Kristine Dahl Øien

2/16/2024
I sommer la Jannicke Kristine Dahl Øien og samboer Thomas Lone ut fra bosetningen Katovik nord i Alaska med kurs for Arctic Willage. I denne episoden forteller Jannicke om forberedelser, forholdsregler og gjennomføring. Vi får høre om navigasjon, bjørnemøter, småviltjakt, proviantering, logistikk, villmarksopplevelser og 50 bål. Vi prater også om prosjektet Polarjenter, som Jannicke er en del av, og får høre om hvordan hun landet jobb hos Lars Monsen. Bestill episode 200 av Podkasten Uteliv på LP-plate Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Les mer om Camp Villmark Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:59:55

Ask host to enable sharing for playback control

Adresse: Polhavet – med Audun Tholfsen

2/9/2024
Har du noen gang tenkt at det kunne vært fint å starte på Nordpolen med ski på føttene og en kajakk på slep og sette kursen mot Svalbard? Det tenkte Audun Tholfsen og kompisen Timo Palo, og de omsatte dessuten tanken i handling. Vel fremme på fast grunn fortsatte de like godt hele veien til Longyearbyen. Det er én av turene du får høre om i dagens episode. Men Audun har også ved to anledninger hatt lange opphold på farkoster som har drevet over Polhavet – akkurat som Nansen og Fram. Eventyrer vil han likevel ikke kalle seg, på tross av at han har vunnet prisen Årets Eventyrer. Bestill episode 200 av Podkasten Uteliv på LP-plate Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Les mer om Camp Villmark Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:22:22

Ask host to enable sharing for playback control

90 dager i kano gjennom canadisk villmark – med Kristoffer Eide

2/2/2024
I sommer la Bård Karlsen og Kristoffer Eide ut fra Yellowknife med en søkklastet kano. Tre måneder senere hadde de padlet over Store Slavesjø, tatt seg opp på tundraen og fortsatt ned Coppermine River til saltvannet i Nordvestpassasjen. I denne episoden får du høre Kristoffer fortelle om planleggingen og gjennomføringen av langturen. Vi snakker om utstyr, reise, bjørn, moskus, fiske, mat, orientering, sikkerhet og hvordan det er å være sammen med én person så lenge. Dessuten forsøker vi å komme til en konklusjon på ett av livets mer eksistensielle spørsmål: Hvor lang må en bæring være før det lønner seg å legge sammen Ally-kanoen før man unnagjør den. Bestill episode 200 av Podkasten Uteliv på LP-plate Bli med i turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:09:53

Ask host to enable sharing for playback control

Episode 200 – med Moddi

1/26/2024
I 2021 fikk artisten Moddi et tilbud fra Olavsfest: Ville han gå Pilgrimsleden fra Oslo til Trondheim, skrive sanger underveis og fremføre dem når han kom frem? Moddi takket ja og det ble både tur og sanger. Denne vandringen er utgangspunktet for samtalen i jubileumsepisoden, men vi får også høre tre av sangene som ble til underveis samt to låter fra tidligere utgivelser. Innspillingen gjorde vi i solveggen på Ånderbu i Ånderdalen nasjonalpark. Jubileumsepisoden er kun tilgjengelig som god, gammeldags LP-plate. Følg linken for å sikre deg ditt eksemplar: Bestill episode 200 på LP Overskuddet fra platesalget går til Stiftelsen Medvandrerne. Bli med i det digitale turlaget på Patreon Besøk min kommersielle samarbeidspartner Barents Outdoor AS Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:05:20