Det store bildet-logo

Det store bildet

Politics

Sofie Høgestøl og Eirik Bergesen løfter blikket opp fra alle ukas nyheter, leter etter sammenhenger og presenterer Det store bildet.

Location:

United States

Description:

Sofie Høgestøl og Eirik Bergesen løfter blikket opp fra alle ukas nyheter, leter etter sammenhenger og presenterer Det store bildet.

Language:

Norwegian


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

164. TrumpTirsdag - Kan Kamala vinne?

7/23/2024
Eirik, Sofie og Gjermund tar inn Bidens utpeking av Kamala som sin foretrukne arvtaker, som innen vi startet og prate har sikret seg løfter fra flertallet av delegater, donorpengene flyter igjen inn til Demokratene og det står ørten beilende menn og ønsker å bli VP. Men vil hun i det hele tatt ha noen sjanse til å vinne? Hva kan vi lære av hennes bio, hennes profesjonelle og politiske resultater før Det Hvite Hus og hvordan vil republikanerne nå forsøke å Swift-boate henne? Vi går også igjennom visepresidentalternativene slik vi håper Kamala gjør det – som The Bachelor! Altså holder på spenning og kandidatglede og oppmerksomhet så lenge som mulig. Og spoilerglede: We are saying there is a chance. Uten at vi er Dum og Dummere eller Dummest. En Hollywood-underdog-Oscar-og-det-hvite-hus-vinnende sjanse. Med kun demokratiet i potten.

Duration:02:20:16

Ask host to enable sharing for playback control

163. Extraepisode - Bidens Avgang

7/22/2024
Sofie Høgestøl og Gjermund Eriksen snakker om timingen for Biden og Harris, om hvordan Demokratene kan velge å legge opp prosessen, om reglene for en slik prosess, og ikke minst hva som er avgjørende for Kamala denne uken. Vi måtte innom hennes styrker og svakheter, og vil vel si at dette er iallfall en betydelig økt vinnersjanse for det Demokratiske parti - og at Bidens timing, kun 2 dager etter Trumps forsøk på «new Trump» landsmøte om moderasjon og samling, redefinerer og nærmest nullstiller valgkampen. Sofie Høgestøl går helt riktig til Rocky Balboa-metaforen, for her skal de forsøke å gjennomføre en tittelmatch på kortere tid og med dårligere utgangspunkt på papiret - enn noen kandidat har prøvd i nyere tid. Ingen har startet en valgkamp i slutten av juli på denne siden av Chicago-konventet i 1968. Og Tirsdag kommer Eirik Bergesen!

Duration:00:29:55

Ask host to enable sharing for playback control

162. Kroning av Trump + avkroning av Biden

7/19/2024
Sofie Høgestøl og Gjermund Eriksen snakker om hvordan Trump leverte takketalen til landsmøtet, hva som var bra for de som vil ha han gjenvalgt, og hva som tyder på at løgnfrekvensen og hans antidemokratiske planer etter en eventuell valgseier ikke er borte. Men i talen var dette svært dempet og subtilt vevd inn i talens hoveddel. Og selvsagt måtte vi også snakke om siste døgns utvikling for president Bidens kandidatur, og hvordan veggene i hans metaforiske bunkers er i ferd med å kollapse. Alle de 4 mest betydelige lederne i partiet utenom Biden har på ulikt vis fått lekket, helt accidently, historier om at de oppfordrer Biden til å trekke seg. Og Biden har i intervju selv på tirsdag, åpnet noen dører han tidligere har sagt ikke finnes. Lytt og om du liker, anbefal til andre og anmeld.

Duration:01:31:41

Ask host to enable sharing for playback control

161. Extrapod! Attentat, alderdom og medias rolle med Anders Giæver og Gjermund Eriksen

7/18/2024
Før attentatet hadde vi tenkt å snakke om hvordan media har dekket Biden siste årene, men åpenbart må vi også snakke om Trumps status før og framover. Og med ikoniske film og serieeksempler - fra The Network i 1976, via The Jokers nyanserte OG hardtslående samfunnskritikk, til mesterverket Fargo 5. Men altså mediene skal tas og mediene skal forsvares og da er det helt naturlig å snakke med grunnleggeren av Politisk Podcasting i Norge, Brooklyn-fantast og med mannen som kommer med extrapod-om-media hver lørdag sammen med sin sjefredaktør.

Duration:01:36:12

Ask host to enable sharing for playback control

160. TrumpTirsdag - Fra Martyr til Messias

7/16/2024
Sofie Høgestøl og Gjermund Eriksen og SURPRISEGUEST snakker om oppspillet til republikanerne var verst tenkelig for USA’s fredelige demokrati, men viste seg å bli det best tenkelige for presidentkandidat Donald Trump. Terrorattentatet på lørdag er så anti-demokratisk og uønsket som valgkamper og demokratisk styrte samfunn kan få blitt, men når det først skjedde har eks-president Donald Trump gjort alt riktig millisekund for millisekund. Vi får inn super-gjestens varme og kloke betraktninger før vi går igjennom lys og mørke i 4 4 hovedtemaer. Først Trumps overlevelse og oppgradering fra martyr til messias i sin velgerbase, kultbevegelse som mange nok forskere har påpekt at det kan kalles, før Sofie som oppspill til visepresidentvurderingen har en magisk gjennomgang av en landsmøte-taler og hvorfor dette er stor retorikk. Og så må vi som tredje tem innom Bidens sjanser til å i det hele tatt være presidentkandidat og avrunder med lov og rett i Florida. Eller bare Florida, som noen av de som kjenne lov og rett vil kalle denne ukens dommerkjennelser. Husk å hjelpe å spre podcasten til venner og kjente, for det er den enste måten den når ut på. Og anmeldelser og rutiner, da. Det store Bildet er en uavhengig podcast og er skapt av Eirik og Sofies idealisme og formidlingsønsker om å gjøre demokratisk engasjement moro, interessant, underholdende - utenfor de rapportleseglade sine rekker.

Duration:01:51:17

Ask host to enable sharing for playback control

159. Fransk valgoverraskelse

7/12/2024
Det ble en sjokkseier til venstresiden etter valget i Frankrike. Supergjest Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis ved UiO, gir oss en skarp analyse av hva som skjedde i det franske valget. Hun forklarer oss hvordan et valgsamarbeid har holdt ytre høyere utenfor maktens korridorer (en så lenge) og vi diskutere hva som kan bli konsekvensene. Blir det kaos og var dette valgresultatet egentlig demokratisk?

Duration:01:10:43

Ask host to enable sharing for playback control

158. Ekstraepisode - Har Biden tapt eller har han aldri kunnet vinne?

7/11/2024
Gjermund Stenberg Eriksen og psykolog Anders Gravir Imenes snakker om Bidens vinnersjanser og hans kognitive evner, siden mye tyder på at amerikansk presse – og enda viktigere det amerikanske folk – har blitt ført bak lyset. Eller riktigere, aldri har fått se Bidens alder lenge og tydelig belyst. Det er ikke sikkert Biden kan stå i mot det voksende presset siden Nancy Pelosi ikke forsvarer hans kandidatur onsdag morgen. Og flere senatorer har tatt blader, kvister og trær fra munnen, og i både Det Hvite - og Representantenes Hus kommer det fram historier og bekymringer som har vært holdt skjult i årevis. Og den politiske kommentatoren og Meet-The-Press-kjempen Chuck Todd sier dette er The Big Nonversation - samtalen ingen fikk lov å ha. Disse ukene etter presidentdebatten er historiske og ekstremt truende for det amerikanske demokratiet og Demokratenes presidentkandidat Joe Biden. Vi skal ikke stille diagnoser, men vi skal snakke om diagnoser og alder, og Gjermund skal innrømme at psykolog Anders Gravir Imenes har hatt like rett som Ezra Klein. Og så holder vi humøret oppe med illustrerende scener fra West Wing og høykvalitetssatire fra USA og Sverige. Så ligger avgjørelsen til sist hos Joe Biden selv.

Duration:00:52:50

Ask host to enable sharing for playback control

157. TrumpTirsdag - Alderdom og velgerdom, Biden, Trump og gamle menns ego

7/9/2024
Sofie Høgestøl og Gjermund Eriksen er vitner til valgkamphistorie i høy hastighet. Episoden spilles inn 11 dager etter at Biden hadde sin historisk dårlige opptreden og det er enorme endringer i makt - og mediehåndtering. Vi må tilbake til Romertiden for å finne turbulens og maktkamp som matcher USA’s og presidenters makt - og egoene som kreves for å innta lederrollen før og nå. Og hvor sjelden noen er villig til å avgi makt. Og Trump skal velge visepresident de neste 7 dagene og har fått tidenes gavepakke fra Biden også denne uken. Episoden er glimrende rattet i mål av produsent Bendik Lorentzen.

Duration:01:53:06

Ask host to enable sharing for playback control

156. Historisk valgseier i Storbritannia: en seier for kjedelige politikere?

7/5/2024
Labour har gjort et brakvalg i Storbritannia, mens de konservative har hatt sitt dårligste valg i historien. Hvordan kunne det skje og er dette egentlig en seier for litt kjedelige og traurige politikere? Vi analyserer valgresultatet og hva det kan bety med supergjester Erik Mustad, førstelektor ved UiA og Nazneen Khan-Østrem, forfatter og kommentator i Aftenposten.

Duration:01:26:48

Ask host to enable sharing for playback control

155. TrumpTirsdag - Absolutt makt og katastrofe med Sofie Høgestøl

7/2/2024
Det er to enorme vendepunkter i amerikansk historie som skjer på knappe 5 dager Presidentdebatten der Biden gjør en så dårlig prestasjon at han gikk fra vondt til verst å 90 minutter. Og på mandag kom Høyesterett med en gavepakke til Trumps kamp for å både vinne presidentvalget, men også unngå fengsel Sofie summerer det opp helt riktig: Trump har aldri hatt en bedre uke i sitt politiske liv Og både Gjermund og Sofie er enig om at her har fiksjonen gått foran - og får løftet fram den sterkeste og tydelige dilemmaet i West Wings to første sesonger, som ender i episoden To Katedraler og Dire Straits’ Brothers in Arms Og en president som har svekt sine nærmeste og sitt folk Og om det er mulig å stille med vesentlig svekket helse. En amerikansk presidentvalggkamp har aldri endret seg så mye på så kort tid i nyere historie Og høyesterett i USA har gitt den kriminelt tiltalte kandidaten mer enn den hjelpen Trump hadde drømt om Og ingen seriøse kommentatorer har trodd var realistisk, men kun skissert som worst-case scenario. Episoden er produsert av Bendik Lorentzen

Duration:01:54:50

Ask host to enable sharing for playback control

154. Debattkrise: er det for sent å dumpe Biden?

6/28/2024
Trump leverte velkjente løyner under kveldens presidentdebatt. Men, det ble en krisekveld for Biden. Hva skjer nå? Er det for sent for demokratene å bytte kandidat? Og er partiet nå i en tillitskrise? Vi analyserer alt dette og mer med Christina Pletten (kommentator i Aftenposten) og Heidi Taksdal Skjeseth (byråsjef i Bloomberg).

Duration:01:09:33

Ask host to enable sharing for playback control

153. TrumpTirsdag - Historiens viktigste presidentdebatt med Anders Romarheim

6/25/2024
Vi snakker om helgens og ukas viktigste hendelse, alt som fomrer den første presidentdebatten som går av stabelen natt til fredag. Det har aldri stått mer på spill for en sittende president enn det gjør for Joe Biden. Hans alder og hans svake og skjøre oppslutning (og fysiske helse) har fått han til å flytte den første debatten så langt fram som den aldri har vært i moderne tid. Og Trump har all grunn til å få debatten tidlig han også, for å få vist sin velgerbase at “dømt skyldig kriminell” ikke vil være til hinder for hans vinnersjanser. Gjermund og Anders går igjennom utgangspunktene for begge, the fundamentals, hvor viktig prep og strategi er, og ikke minst strategier og evner i selve gjennomføringen. Selsagt også med eksempler fra fiksjon og virkelighet. Og fredag kommer ny episode av Det Store Bildet, så klart.

Duration:01:34:55

Ask host to enable sharing for playback control

152. LIVEPOD fra Festspillene: Er det lov å være patriot?

6/21/2024
Demokratiene er blitt færre, og flere politikere selger løgner og falsk nasjonalromanse. I 2024 går halve verden til valg. Hvordan er dagens populister lik Peer Gynt, og hvorfor inngår etablerte partier faustianske avtaler med dem for å sikre seg selv makt? Og hvordan står det til med den ekte kjærligheten til nasjonalstaten (og Bergensrepublikken) i en slik verden? Eirik og podvikar Jette deltar på årets Festspillene i Bergen. I samtale med bergensordfører Marit Warncke, litteraturprofessor Janne Stigen Drangsholt, historieprofessor Morten Hammerborg og folkemusiker Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars.

Duration:01:06:51

Ask host to enable sharing for playback control

151. LIVEPOD: Det amerikanske markedet med Olav Chen

6/18/2024
Hvilken betydning har det amerikanske markedet på verdensøkonomien, og hvordan går det egentlig med økonomien i USA? Få kjenner markedene som Storebrands Olav Chen. Som leder for allokering og globale renter i selskapet holder han kontinuerlig vakt over økonomiske bevegelser verden over. I denne livepodden fra Storebrand-konferansen, går Sofie og Eirik, sammen med Olav, gjennom viktigheten av økonomi i det amerikanske valget. For som alltid: It’s the economy, stupid.

Duration:00:32:03

Ask host to enable sharing for playback control

150. Hvorfor Afghanistan fortsatt er viktig

6/14/2024
Landet verden glemte, og så ble sentrum for vestlig krig og konflikt i to tiår. Og nå igjen er forlatt av verden. Men til hvilken pris? Ayesha Wolasmal er der fortsatt. I landet hvor hun også har vært tolk, soldat, diplomat, journalist og nå er bistandsarbeider. Forfatteren av bokaktuelle «1000 dager med Taliban» forteller hva som gikk galt under krigen, og hva som i dag er kunsten å samarbeide med Taliban.

Duration:01:00:03

Ask host to enable sharing for playback control

149. TrumpTirsdag - Hva kan EU-valget lære oss om USA-valget?

6/11/2024
Europa fikk sitt Trump-sjokk i helgas EU-valg. Ytre høyre er på full frammarsj. Er Italias Meloni en Trump uten baggasje, som Europa bør frykte? Er Macrons evne til gambling noe for Biden? Og Trump og partiet er på hevntokt etter skyldigkjennelsen - hva kan vi lære av Batmans Bain?

Duration:01:09:55

Ask host to enable sharing for playback control

148. EU-valget

6/7/2024
Hva betyr helgas valg i Europaparlamentet for Europa - og Norge? Som mangeårig leder for Brussel-kontoret og EU-rådgiver for en rekke norske organisasjoner og bedrifter er Paal Frisvold en av Norges aller mest kunnskapsrike og engasjerte på feltet. Hvilke saker har vært diskutert i valgkampen? Hvem forventes å vinne? Ytre høyre er i frammarsj på målingene, hvordan kan de påvirke EUs politikk framover? Kan EU faktisk konkurrere med USA og Kina om verdensdominans? Og hvordan påvirkes Norge av at EU nå får nye ledere?

Duration:01:16:44

Ask host to enable sharing for playback control

147. TrumpTirsdag - Hva betyr «dømt kriminell» for valget?

6/4/2024
Hvordan påvirket kjennelsen og dagene etter Trump og en verden av journalister og strateger Som da måtte ta inn over seg at den ene presidentkandidaten har fundamentalt fått endret sin status. Til tidligere president, to ganger riksrettstiltalt og dømt kriminell. «Convicted fellon" er noe Trump og hans kampanje har fryktet, men hva har det å si for hvordan han vil agere framover. Hva skal Biden og demokratene gjøre med dette? President Biden blir beskyldt for å styre rettsvesenet samme uke som hans sønns rettsak starter, og ikke minst er det både morsomme og mørke konsekvenser av juryens avgjørelse. Han er nå funnet skyldig i både "the crime and the cover-up". Let's go Brandon!

Duration:01:26:12

Ask host to enable sharing for playback control

146. Trump er skyldig – hva skjer nå?

5/31/2024
Trump-kjennelsen er en enorm seier for det som mange hadde avskrevet: det amerikanske rettsvesenet. For jammen funket ikke checks & balances likevel. Få trodde at de ville klare verken å starte eller fullføre noen av dem. Langt mindre å dømme en tidligere president og nåværende presidentkandidat. På oppløpet av en valgkamp, som han selv leder. Trump kan havne i fengsel. Vil det skje? Og vil han vinne eller tape valget pga. dette?

Duration:00:49:37

Ask host to enable sharing for playback control

145. TrumpTirsdag - Sluttappeller

5/28/2024
I dag leverer forsvaret og aktoratet sine sluttappeller, det siste som skjer før juryen bestemmer seg og kommer med sin kjennelse. Hva vil de si, hva kan tippe saken i deres favør, og ikke minst: hva kan de lære av filmhistoriens fremste rettssalsdramaer? Pluss: Trump bues ut av libertarianerne.

Duration:01:03:48