Puhekupla-logo

Puhekupla

Politics >

More Information

Location:

Helsinki, Finland

Twitter:

@vihrealanka

Language:

English


Episodes

Jalkapallon MM-kisaennakko: Kuka voittaa? Kuka yllättää?

6/12/2018
More
Vaikuttaako politiikka siihen, kenen puolella voi olla? Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar, Vihreän Langan toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola pohtivat, kuka voittaa ja kuka yllättää jalkapallon MM-kisoissa Venäjällä.

Duration:00:18:00

Mikä on planeetan ja ihmisen tulevaisuus?

6/7/2018
More
Tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja tulevaisuudentutkija Aleksi Neuvonen pohtivat, onko ihmiskunta pulassa ja miten ilmastonmuutoksesta selvitään. Keskustelun juontaa toimittaja Lasse Leipola.

Duration:00:16:41

Markus Drake: Göteborgin mielenosoittajien viesti vuodelta 2001 on jopa ajankohtaisempi kuin silloin

5/21/2018
More
Kesällä 2001 Göteborgissa Ruotsissa pidettiin EU:n huippukokous. Sitä leimasivat mellakoiksi riistäytyneet mielenosoitukset. Europodi-podcastia pitävä Markus Drake oli Göteborgissa paikalla osoittamassa mieltään avoimen Euroopan puolesta. Viesti oli, että Eurooppa kavensi julkista tilaa ja yritti tehdä kansalaisista kuluttajia. Protestoijat paheksuivat sitä, että Eurooppa näki siirtolaiset vain halpana työvoimana ja antoi ihmisten kuolla EU:n ulkorajoilla. Nyt 17 vuotta myöhemmin Drake on...

Duration:00:24:16

Valtion ote kansalaisista kiristyy. Tekniikka voi tuoda kehitysḱsen työpaikoillekin, sanoo tutkija.

5/20/2018
More
Valtion ja kansalaisen välinen valtasuhde on kiristymässä, sanoo kulttuurihistorian tutkija Mona Mannevuo Turun yliopistosta. Vastikkeellisuudesta puhutaan enemmän kuin vain pari vuotta sitten. Nuoria ja työttömiä vahditaan. Välivuosia tai kotona oleskelua pidetään epäilyttävänä. ”On normalisoitunut mielikuva, että työttömän tulisi tehdä työttömyyskorvauksen eteen työtä. Presidentti Niinistökin on puhunut oleskeluyhteiskunnasta”, sanoo Mannevuo. Hänestä on yksioikoista sanoa, että...

Duration:00:37:21

Onko Pariisin sopimus vaarassa?

5/17/2018
More
Miten Donald Trumpin hallinto on muuttanut Yhdysvaltojen toimintaa ilmastoneuvotteluissa? Miltä Pariisin ilmastosopimuksen jatkoneuvottelut näyttävät Bonnin kokousviikkojen jälkeen? Voiko Pariisin sopimus vesittyä ensi joulukuussa Puolassa? Ilmastotoimittaja Lasse Leipola kysyy ja Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia vastaa.

Duration:00:10:50

Kuka haluaa pitää pöytäkirjaa paikallisyhdistyksessä? Mikä on puolueen virka 2010-luvulla?

5/9/2018
More
PItäisikö kansanedustajat valita arvalla? Miksei pääministeri ole epäpoliittinen projektipäällikkö? Laitetaan kansanäänestykset nettiin! Monelta taholta kyseenlaistetaan nyt tapa tehdä politiikkaa puolueiden kautta. Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen ja päätoimitta Riikka Suominen keskustelevat siitä, tarvitaanko puolueita enää.

Duration:00:35:22

Mitä hauskaa on ilmastonmuutoksessa?

4/11/2018
More
Koomikko Tomi Haustola sanoo Vihreän Langan podcastissa, että huumori voi olla paineventtiili: ”Kun joku sanoo ahdistavia asioita hauskasti ääneen, se antaa pienen helpotuksen.” Toimittajana Lasse Leipola.(Kuva: Grant/Flickr, CC-BY)

Duration:00:10:17

Europodi: Korruptio ja tutkivan journalismin hinta

3/29/2018
More
Kahdessa EU-maassa, Maltalla ja Slovakiassa, on vuoden sisällä tapettu tutkiva toimittaja joiden kuolemat on suorassa kytköksessä heidän työhönsä. Brysselissä asuva Markus Drake kertoo, mistä toimittajamurhissa on kyse. Mitä keinoja Euroopan unionilla on Maltan ja Slovakian painostamiseksi, jotta toimittajamurhat selviäisivät? Europodi vinkkaa myös toimittajaa-avustuksista, joita EU jakaa tutkiville journalsiteille.

Duration:00:09:41

Yksityisyys ja kohdennettu mainonta

3/28/2018
More
Yllättikö Facebook-tietojen vuotaminen Cambridge Analyticalle kansanedustaja Jyrki Kasvin? Vielä Facebookissa uskaltaa olla? Mitä poliitikot voivat tehdä yksityisyydensuojan parantamiseksi? Kasvin kanssa keskustelevat toimittajat Jenni Leukumaavaara ja Lasse Leipola.

Duration:00:16:24

Europodi: Pitäisikö komissaarien nimityksen olla avointa? Vieraana Heidi Hautala.

3/8/2018
More
Euroopan parlamentti haluaa päättää seuraavastakin komission pomosta. Parlamentti vaatii, että Jean-Claude Junckerin seuraaja on jonkun eurooppalaisen puolueen ehdokas, ja että kansalaiset voivat ottaa vaaleissa kantaa tämän ohjelmaan. Vihreiden meppi Heidi Hautala kannattaa avoimuuden lisäämistä komissaarivalintoihin. "Olen seurannut useita hallitusneuvotteluja, joissa käy ilmi että pääpuolueet ovat sopineet käytävän nurkassa mikä puolue saa Suomen komissaaripaikan.” Europodi on...

Duration:00:33:50

Vasemmisto keskittyy uhreihin. Vihreät voisi periä sen aseman, sanoo Ruurik Holm

2/15/2018
More
Vasemmistolla menee huonosti. Presidentinvaaleissa vasemmiston ehdokkaat saivat yhteensä vain alle seitsemän prosenttia äänistä. ”Vasemmiston tila on varovainen ja pysähtynyt. Ei ole syntynyt uutta tarinaa, miksi vasemmistoa tarvitaan”, sanoo filosofi Ruurik Holm. Hän työskenteli aiemmin ajatushautomo Vasemmistofoorumin toiminnanjohtajana. Holm syyttää vasemmiston ongelmista sen tukeutumista kollektiivisiin ratkaisuihin ja valtioon. Sen sijaan vihreät voisi nousta uudeksi merkittäväksi...

Duration:00:31:29

Pekka Haavisto, kuka tulee vaaleissa kolmanneksi?

1/25/2018
More
Vihreiden Pekka Haavisto on gallupien mukaan vahvin ehdokas presidentinvaalien toiselle kierrokselle, mikäli sellainen tulee. Tylsiksi haukuttujen vaalien loppukirissä kielenkäyttö on koventunut ja istuva presidenttikin menettänyt jo hermonsa vaalitentissä. Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa Haavisto kertoo sisuuntuneensa valmiina annettuun ennakkoasetelmaan ja ymmärtävänsä valitsijamiesyhdistyksien ehdokkaita.

Duration:00:09:57

Mikä kitkisi seksismin politiikasta? #metoo:ta kommentoi Iiris Suomela.

12/14/2017
More
Puhekupla hämmästelee, kuinka korkealle, voi suomalaisessa politiikassa nousta, vaikka olisi taustaa seksuaalisesta häirinnästä? , Mikä kitkisi seksismin politiikasta? Puolueaktiivit kaikissa puolueissa kokevat häirintää. Vihreiden nuorten puheenjohtaja Iiris Suomela kertoo omista kokemuksistaan ja listaa parhaat käytännöt häirinnän kitkemiseksi. Mukana Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen. Pohdimme myös, onko setämies yhtään sen parempi termi kuin akkamainen.

Duration:00:34:52

Mistä Bonnin ilmastoneuvotteluissa sovittiin?

11/17/2017
More
Ulkopoliittisen instituutin Antto Vihma ja toimittaja Lasse Leipola käyvät läpi Bonnin ilmastokokouksen satoa.

Duration:00:08:40

Yrityksen ja järjestöt ilmastoneuvotteluissa

11/16/2017
More
Ilmastoneuvottelut jatkuvat Saksan Bonnissa ja Puhekuplan vieraana Kepan Tuuli Hietaniemi ja EK:n Mikael Ohlström. Toimittaja Lasse Leipola kysyy heiltä, miksi on tärkeää, että yritykset ja kansalaisjärjestöt ovat mukana ilmastoneuvotteluissa ja kuinka paljon niillä on valtaa.

Duration:00:14:08

Kaupunkien rooli ilmastoneuvotteluissa

11/14/2017
More
Puhekupla goes Bonn! Puhekupla vierailee YK:n ilmastoneuvotteluissa. Ensimmäisessä jaksossa tavataan Sitran Oras Tynkkynen ja alueiden komitean Sirpa Hertell. Heidän kanssaan pohditaan kaupunkien roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Toimittajana Lasse Leipola.

Duration:00:13:59

Onko matkailu tabu?

11/8/2017
More
Pilaako matkailu maailman? Pitäisikö turistin hävetä? Onko rysät kaukaa kiertävä ja aina uusia paikkoja etsivä matkailija pahin kaikista? Päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola pohtivat. Aihetta käsittelevä essee: https://www.vihrealanka.fi/essee/pyykki-ei-en%C3%A4%C3%A4-liehu-lissabonin-ikkunoissa-%E2%80%93-se-on-sinun-syysi

Duration:00:12:18

Mihin terveydenhuollon uudistuksessa unohtuivat potilaat? Vieraana Sitran asiantuntija Jukka Vahti

11/4/2017
More
Terveydenhuoltoon tehdään jättiuudistusta, mutta kukaan ei puhu siitä, mitä se tarkoittaa potilaille. Puhekupla puhuu! Mitä me saamme jatkossa valita ja onko se hyvä asia? Mitä Ruotsissa kävi, kun asiakkaat saivat itse valita terveyskeskuksensa? Keskustelemassa Sitran asiantuntija Jukka Vahti ja Vihreän Langan toimittajat Riikka Suominen ja Vesa Sisättö. Alussa pika-analyysi tuoreesta puolueiden kannatuskyselystä. Miksi vihreiden nousu notkahti?

Duration:00:34:49

Mitä Lihattoman lokakuun jälkeen?

10/27/2017
More
Vihreän Langan Riikka Suominen ja Lasse Leipola pohtivat Lihattoman lokakuun alulle panneen Leo Straniuksen kanssa, miten kasvissyönti on lyönyt viime vuosina läpi ja mitä seuraavaksi pitäisi tehdä.

Duration:00:16:01

Presidenttiehdokkaat puoluelehdissä

10/20/2017
More
Miten presidenttiehdokkaat ovat esillä omien puolueidensa lehdissä. Puhekuplassa katsastetaan Demokraatin, Nykypäivän, Perussuomalaisen, Suomenmaan ja Vihreän Langan tuoreimmat numerot. Päätoimittaja Riikka Suominen ja toimittaja Lasse Leipola pohtivat myös, mistä löytää aikaa ja intoa kirjojen lukemiseen.

Duration:00:13:26