Puhekupla-logo

Puhekupla

Politics >

More Information

Location:

Helsinki, Finland

Twitter:

@vihrealanka

Language:

English


Episodes

Keskustan vaikeudet ja hiilinieluista puhumisen vaikeus

9/5/2019
More
Gallup-alamäessä liukuva keskusta valitsee puheenjohtajan Kouvolassa. Toimitus pohtii myös, miksi hiilinieluista on niin vaikea saada kunnollista otetta tai keskustelua. Äänessä päätoimittajan sijainen Sammeli Heikkinen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Duration:00:37:59

Ilmastoahdistusta ja puunhalailua

8/29/2019
More
Hyviä uutisia merikotkasta, huonoja uutisia Amazonilta. Toimitus pohtii myös ilmastoahdistusta ja puunhalaamista. Äänessä toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen, politiikantoimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Duration:00:15:16

Myytti naudanlihasta, nelipäiväinen työviikko ja vihreä urheilupomo

8/21/2019
More
Haastattelussa maailman keilailuliiton johtoon pyrkivä Perttu Jussila, joka on myös Pirkanmaan vihreiden puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen. Toimitus puhuu naudanlihan ilmastovaikutuksista ja nelipäiväisestä työviikosta. Mukana toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Duration:00:45:44

Pitkä kevät on takana – mitä jäi mieleen?

6/20/2019
More
Päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola muistelevat pitkän kevään avaintapahtumia ja puhuvat muun muassa perussuomalaisista, luonnon monimuotoisuudesta ja viinarallista.

Duration:00:21:53

Hallitusohjelman isoin muutos ilmastopolitiikalle

6/13/2019
More
Miksi Suomen päästöt kasvavat, vaikka ilmastopolitiikan pitäisi olla Euroopan parhaiden joukossa? Ilmastotoimittaja Lasse Leipola ja päätoimittaja Riikka Suominen keskustelevat siitä, mikä Suomen ilmastopolitiikassa muuttuu uuden hallitusohjelman myötä. "Meidän pitää luopua luksuksesta. Se on joko luksus tai ilmasto ja elonkirjo, molempia me ei saada", sanoo ympäristöjohtamisen professori Lassi Linnanen.

Duration:00:43:06

”Eurovaalien kiinnostavimpia juttuja on liikkeiden paluu politiikkaan”

5/21/2019
More
Ilmastonmuutos on noussut eurooppalaisten neljänneksi tärkeimmäksi vaalikysymykseksi, suomalaisten keskuudessa se on tärkein. Maaliskuussa yli miloona nuorta marssi ilmaston puolesta ympäri Eurooppaa. ”Se on selvästi asettanut agendaa politiikalle. On kiinnostava nähdä, kuinka monen aktivismi jatkuu kaduilta äänestysuurnille”, sanoo Euroopan vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Katri Ylinen. ”Eurovaalien kiinnostavimpia juttuja on liikkeiden paluu politiikkaan. Ilmastonmuutos on yksi asia....

Duration:00:36:56

Antero Vartia ja Compensate

5/8/2019
More
Päätoimittaja Riikka Suominen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola vierailevat päästöhyvityksiä tarjoavassa Compensate-säätiössä selvittämässä, onko helpolta tuntuva ratkaisu pelkkää anekauppaa. Kysymyksiin vastaa säätiön perustanut vihreiden ex-kansanedustaja Antero Vartia.

Duration:00:20:49

EU-vaalien vaaliasetelmat ja kampanjoinnin tärkein lause

5/2/2019
More
On reilut kolme viikkoa jäljellä eurovaaleihin. Europodissa puhutaan siitä, miksi on oikein hakea sekä eduskuntavaaleihin että eurovaaleihin. "Vihreiden näkökulmasta ei ole koskaan käyty yhtä jännittäviä eurovaaleja", sanoo Markus Drake ja kertoo, millä keinoilla vihreät voittavat vaalit, ja mitä voittaminen tässä tilanteessa tarkoittaa. Europodia tekee Markus Drake, joka on Vihreiden puoluehallituksen jäsen ja Brysselin Vihreiden puheenjohtaja,

Duration:00:24:48

Monta tapaa hillitä ilmastonmuutosta

4/25/2019
More
Päätoimittaja Riikka Suominen ja tutkija Saara Tamminen keskustelevat Sitran esittämästä vihreästä verouudistuksesta. Toimitus pohtii Antero Vartian perustamaa Compensatea ja ruotsalaista We Don't Have Time palvelua, joka haluaa olla ilmastoasioiden Facebook.

Duration:00:51:44

Vihreiden historiallinen vaalitulos, perinteisten puolueiden valtakausi ohi

4/16/2019
More
Vihreiden vaalitulos oli historiallinen: 100 000 ääntä enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa ja viisi uutta kansanedustajaa. Voitto ei silti aiheuttanut vihreissä hurmosta. Eduskuntavaalien tulos oli samanlainen, joita Euroopassa nähty viime vuosina useita. Perinteiset puolueet sulavat ja laidat, vihreät ja vasemmisto ja laitaoikeisto, vahvistuvat. Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen ei yllättynyt perusssuomalaisten vaalituloksesta. "Ne syyt, jotka ovat johtaneet modernin...

Duration:00:25:53

Mistä näissä vaaleissa olisi pitänyt puhua enemmän?

4/11/2019
More
Nämä vaalit olivat ilmastovaalit, mutta toimitus pohtii, mitkä aiheet jäivät liian vähälle huomiolle? Vihreiden ehdokkaat Outi Alanko-Kahiluoto ja Reetta Vanhanen kertovat, mitä äänestäjät kyselevät sotesta. Toimituksesta jaksossa mukana päätoimittaja Riikka Suominen sekä toimittajat Jenni Leukumaavaara ja Lasse Leipola.

Duration:00:41:51

Näinkö vaaleissa käy?

4/4/2019
More
Miten eduskuntavaaleissa käy? Toimitus käy läpi kaikki vaalipiirit ja kertoo, millaista tulosta Vihreän Langan analyysit missäkin ennakoivat. Äänessä toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen sekä toimittajat Jenni Leukumaavaara ja Lasse Leipola.

Duration:01:00:44

Uhkaako vaalihäiriköinti demokratiaa?

3/29/2019
More
Perussuomalaiset nousivat Ylen gallupissa. Vihreät ehdokkaat ovat kokeneet häirintää verkossa. Salaliittoteoriat ovat oikeistopopulistien uusi vaikutuskeino. Äänessä toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Duration:00:45:07

Maata pitkin Brysseliin, hömötiaisen kriisi ja ilmastovaalit

3/21/2019
More
Miten sujuu työmatka Brysseliin ilman lentokonetta? Arvio luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä sai toimituksen tolaltaan. Uusi HS-gallup povaa kovaa kisaa ilmastovaalien kolmossijasta, mutta onko keskusta vai kokoomus ilmastolle parempi hallituspuolue? Äänessä päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Duration:00:33:03

Mitä koululakosta ilmastonmuutosta vastaan voisi tulla?

3/14/2019
More
Markus Drake pohtii Europodissa, mistä koululaisten ilmastolakkoilu versoo ja millaiseksi se voisi kehittyä.

Duration:00:20:01

Ilmastolle paras hallituspohja

3/7/2019
More
Toimittajat Lasse Leipola, Jenni Leukumaavaara ja Vesa Sisättö puivat Ylen tuoretta gallupia ja ensimmäisenä auenneita vaalikoneita. Jakson varsinaisena aiheena pohdinta siitä, mikä olisi ilmaston kannalta paras mahdollinen ja kannatuslukujen valossa realistinen hallituspohja. Jaksossa myös oikaisu edellisen jakson arvioon Tallinnan-risteilyn päästöistä: korjatun laskelman mukaan päästöt ovat 149 grammaa per matkustajakilometri eikä 74 grammaa kuten edellisessä jaksossa sanottiin.

Duration:00:41:57

Laivojen päästöt, ilmastovaalit ja hiilineutraali Suomi

2/28/2019
More
Päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola pohtivat muun muassa, syövätkö laivamatkustamisen päästöt maata pitkin matkustamisen hyödyn. Muina aiheina järjestöjen Korvaamaton-ilmastovaalikampanja sekä selvitys pitkän aikavälin päästökehityksestä.

Duration:00:25:10

Professori: Monimuotoisuus on vaarassa. Rakentaja on velvoitettava korvaamaan aiheuttamansa haitta.

2/18/2019
More
Ihmiset tuntee ahdistusta ja pahaa mieltä, kun lähelläkuoritaan tai ojitetaan suo tai hakataan metsää. ”Se tuntuu väärältä ja ikävältä, kun siihen ei voi vaikuttaa. On sallittua, että omistaja kaataa metsänsä”, sanoo ekologian professori Janne Kotiaho ”Helsingin keskustassa luonnon jatkuva tuhoaminen on piilossa. siksi annamme sen tapahtua.” Kotiaho itse muistaa vieläkin lukioajaltaan 1990-luvulta jättiläismäisen pajun Helsingistä. ”Vieläkin kun kuljenl Lasipalatsin vierestä, mietin, että...

Duration:00:25:47

"Koululakot ovat ilmastoliikkeen kiinnostavin juttu”

2/18/2019
More
”Nuorten ilmastolakot on kansanliike, joka nostaa ilmaston vaalikysymykseksi", sanoo kehitysjärjestö Fingon asiantuntija Jonas Biström. Hän toivoo näkevänsä, että ennen vaaleja puolet Suomen koululaisista ja opiskelijoista menee päiväksi ilmastolakkoon. Se pakottaisi ilmaston isoksi vaalikysymykseksi. Bisröm kertoo myös, mitä aikuiset voivat tehdä ilmastovaalien eteen ja mitä ääänestäjän pitäisi vaalien alla ehdokkailta kysyä. På slutet berättat Biström om hur klimatdebatten ser ut i...

Duration:00:37:47

Perustulon tulevaisuus ja ilmastonmuutoksesta puhuminen

2/8/2019
More
Toimitus pohtii perustulokokeilun ensimmäisiä tuloksia ja puolueiden näkemyksiä perustulon tulevaisuudesta. Vaaliosiossa pikakatsaus tuoreimpiin kannatuslukemiin. Lopuksi päätoimittaja Riikka Suominen kysyy ympäristötutkija Panu Pihkalalta, miten ilmastonmuutoksesta voi puhua olematta ilonpilaaja.

Duration:00:50:07