Puhekupla-logo

Puhekupla

Politics >

More Information

Location:

Helsinki, Finland

Twitter:

@vihrealanka

Language:

English


Episodes

Eurovaalien kärkiehdokkaat alkavat hahmottua

11/19/2018
More
Ensi kevään eurovaaleissa otetaan kantaa myös siihen, kenestä tulee seuraavan komission puheenjohtaja. Markus Drake selvittää, miten niin sanottujen kärkiehdokkaiden valinta on edennyt.

Duration:00:11:42

Miksi tärkeät asiat ovat niin vaikeita?

11/15/2018
More
Toimitus pohtii, miksi biodiversiteetti on niin vaikea asia ja pitäisikö luonto suojella ihmisen vai luonnon vuoksi. Vieraana SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka, joka kertoo miksi on tärkeää, että ammattiyhdistysliike on mukana ilmastoneuvotteluissa.

Duration:00:33:48

Unohtiko media ilmastonmuutoksen näin nopeasti?

11/8/2018
More
Uusin ilmastoraportti ilmestyi tasan kuukausi sitten ja näkyi useiden päivien ajan erilaisina ilmastoaiheina kotimaisten lehtien sivuilla. Vihreän Langan toimitus päätti tarkastaa, unohtuiko ilmastohuoli kuukaudessa vai oliko muutos pysyvä. Äänessä vs. päätoimittaja Sammeli Heikkinen, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Duration:00:24:22

Europodi: Millaisen tulevaisuuden Euroopan vihreät nuoret haluavat rakentaa?

10/24/2018
More
Europodin vieraana Euroopan vihreiden nuorten pääsihteeri Teo Comet, joka on mukana tekemässä vihreiden yhteistä kampanjaa ensi kevään eurovaaleihin. Pohdimme myös, mikä odottaa vihreitä vaalikampanjan toisella puolen: miten hän ja muut vihreät nuoret aikovat olla rakentamassa sosiaalista Eurooppaa.

Duration:00:29:59

Miten vähentää asumisen päästöjä?

10/18/2018
More
Toimitus pohtii ilmastoraportin jälkimainingeissa asumisen päästöjä. Mukana keskustelussa toimituspäällikkö Anne Ignatius, politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara ja ilmastotoimittaja Lasse Leipola.

Duration:00:26:56

Ilmastoraportti tuli, muuttuuko mikään?

10/9/2018
More
Toimitus ruotii IPCC:n ilmastoraportin aiheuttamia reaktioita. Palautteen innoittama puhutaan myös yksilön vastuusta ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristöongelmien torjunnassa. Keskustelussa mukana päätoimittaja Riikka Suominen, vs. päätoimittaja Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola.

Duration:00:24:53

Taas uusi gallup, naiset kutsuntoihin ja IPCC:n raportti

10/5/2018
More
Toimituksen käsittelyssä Ylen tuore gallup ja naisten asepalvelus. Vieraana vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen, jonka kanssa pohdistaan IPCC:n raporttia ja sitä, miten ilmasto näkyy kevään vaaleissa.

Duration:00:34:35

Unkarin Fidesz ratkaisematon ongelma Europarlamentin kokoomusryhmälle

9/19/2018
More
Unkarin itsevaltainen Viktor Orbán laittaa kapuloita rattaisiin Euroopan kokoomusryhmän kärkiehdokkaalle, sanoo Brysselin vihreiden Markus Drake . Ensi vuoden eurovaaleissa kokoomusryhmä EPP:n kärkiehdokkuutta kaavaillaan saksalaiselle Manfred Weberille. Mutta saako EPP tukea muilta puolueilta, jos se sietää riveissään Unkarin Fidesziä. Fidesziä jota johtaa presidentti Viktor Orbán, on puolue joka sulkee oppositiolehtiä, korvaa tuomareita omillaan, hyökkää tiedeyhteisöä,...

Duration:00:18:50

Vaaditaanko poliitikoilta liikaa?

9/14/2018
More
Toimitus pohtii poliitikkojen työtahtia ja heihin kohdistuvia odotuksia. Vieraana Kepan ilmastoasiantuntija Hanna Aho, jonka kanssa ruoditaan Suomen ilmastopolitiikkaa ja ennakoidaan sekä eduskuntavaaleja että joulukuun ilmastoneuvotteluita.

Duration:00:36:32

Gallupit, ilmastopolitiikka, Trump ja Ruotsin vaalit

9/6/2018
More
Kuinka tarkkaan gallupeja kannattaa seurata? Paljastuiko Suomen ilmastopolitiikka huijaukseksi? Kuka vuotaa Valkoisesta talosta? Miten käy Ruotsin vaaleissa? Viikon aiheita pohtivat päätoimittaja Riikka Suominen, toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola.

Duration:00:16:09

Kuka on vastuussa ilmastonmuutoksesta?

8/31/2018
More
Toimitus pohtii budjettia ja ilmastonmuutosta. Päätoimittaja Riikka Suominen haastattelee tutkija Lauri Lahikaista, joka on väitellyt yksilön ilmastovastuusta.

Duration:00:21:24

Onko aamujogurttia ilman maitoa?

8/21/2018
More
Kun maitotuotteiden käyttöä vähentää, aamiaisjogurtti joutuu poistolistalle. Mutta mitä tilalle? Kuuntele Langan toimittajien ratkaisut.

Duration:00:14:42

Pitääkö ilmastonmuutoksesta puhua sotatilana?

8/10/2018
More
Syksyllä sote- ja maakuntauudistusväännöt jatkuvat, mutta missä viipyvät poliittiset päätökset ilmastonmuutoksen torjunnasta? Pitääkö ilmastonmuutoksesta puhua sotatilana, jotta sen vakavuus ymmärretään? Vihreän Langan Puhekuplassa keskustelemassa Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas, Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen ja politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara.

Duration:00:39:47

Jalkapallon MM-kisaennakko: Kuka voittaa? Kuka yllättää?

6/12/2018
More
Vaikuttaako politiikka siihen, kenen puolella voi olla? Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar, Vihreän Langan toimituspäällikkö Sammeli Heikkinen ja toimittaja Lasse Leipola pohtivat, kuka voittaa ja kuka yllättää jalkapallon MM-kisoissa Venäjällä.

Duration:00:18:00

Mikä on planeetan ja ihmisen tulevaisuus?

6/7/2018
More
Tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja tulevaisuudentutkija Aleksi Neuvonen pohtivat, onko ihmiskunta pulassa ja miten ilmastonmuutoksesta selvitään. Keskustelun juontaa toimittaja Lasse Leipola.

Duration:00:16:41

Markus Drake: Göteborgin mielenosoittajien viesti vuodelta 2001 on jopa ajankohtaisempi kuin silloin

5/21/2018
More
Kesällä 2001 Göteborgissa Ruotsissa pidettiin EU:n huippukokous. Sitä leimasivat mellakoiksi riistäytyneet mielenosoitukset. Europodi-podcastia pitävä Markus Drake oli Göteborgissa paikalla osoittamassa mieltään avoimen Euroopan puolesta. Viesti oli, että Eurooppa kavensi julkista tilaa ja yritti tehdä kansalaisista kuluttajia. Protestoijat paheksuivat sitä, että Eurooppa näki siirtolaiset vain halpana työvoimana ja antoi ihmisten kuolla EU:n ulkorajoilla. Nyt 17 vuotta myöhemmin Drake on...

Duration:00:24:16

Valtion ote kansalaisista kiristyy. Tekniikka voi tuoda kehitysḱsen työpaikoillekin, sanoo tutkija.

5/20/2018
More
Valtion ja kansalaisen välinen valtasuhde on kiristymässä, sanoo kulttuurihistorian tutkija Mona Mannevuo Turun yliopistosta. Vastikkeellisuudesta puhutaan enemmän kuin vain pari vuotta sitten. Nuoria ja työttömiä vahditaan. Välivuosia tai kotona oleskelua pidetään epäilyttävänä. ”On normalisoitunut mielikuva, että työttömän tulisi tehdä työttömyyskorvauksen eteen työtä. Presidentti Niinistökin on puhunut oleskeluyhteiskunnasta”, sanoo Mannevuo. Hänestä on yksioikoista sanoa, että...

Duration:00:37:21

Onko Pariisin sopimus vaarassa?

5/17/2018
More
Miten Donald Trumpin hallinto on muuttanut Yhdysvaltojen toimintaa ilmastoneuvotteluissa? Miltä Pariisin ilmastosopimuksen jatkoneuvottelut näyttävät Bonnin kokousviikkojen jälkeen? Voiko Pariisin sopimus vesittyä ensi joulukuussa Puolassa? Ilmastotoimittaja Lasse Leipola kysyy ja Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia vastaa.

Duration:00:10:50

Kuka haluaa pitää pöytäkirjaa paikallisyhdistyksessä? Mikä on puolueen virka 2010-luvulla?

5/9/2018
More
PItäisikö kansanedustajat valita arvalla? Miksei pääministeri ole epäpoliittinen projektipäällikkö? Laitetaan kansanäänestykset nettiin! Monelta taholta kyseenlaistetaan nyt tapa tehdä politiikkaa puolueiden kautta. Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen ja päätoimitta Riikka Suominen keskustelevat siitä, tarvitaanko puolueita enää.

Duration:00:35:22

Mitä hauskaa on ilmastonmuutoksessa?

4/11/2018
More
Koomikko Tomi Haustola sanoo Vihreän Langan podcastissa, että huumori voi olla paineventtiili: ”Kun joku sanoo ahdistavia asioita hauskasti ääneen, se antaa pienen helpotuksen.” Toimittajana Lasse Leipola.(Kuva: Grant/Flickr, CC-BY)

Duration:00:10:17