FOAMmedic podcast-logo

FOAMmedic podcast

Health & Wellness Podcasts

FOAMmedic – præhospital FOAMed podcast om alt mellem himmel og jord

Location:

Copenhagen, Denmark

Description:

FOAMmedic – præhospital FOAMed podcast om alt mellem himmel og jord

Twitter:

@FOAMmedic

Language:

Danish

Contact:

+45 31653168


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Præhospital Epikrise – interview med alm. praksis | ep. 74

5/3/2024
Epikriser har for ikke så længe siden gjort sit indtog i det præhospitale. Ambulancepersonalet skal dermed lave Epikriser når de har afsluttet en behandling eller en vurdering af en patient præhospitalt. Epikriser har været en del af sundhedsvæsnet i mange år, de almen praktiserende læger modtager beskeder når deres patienter har været i kontakt med andre dele af sundhedsvæsnet. Det giver dem unik mulighed for at få et overblik over patientens helbredstilstand og dermed vejlede og hjælpe dem bedst muligt

Duration:00:41:13

Ask host to enable sharing for playback control

Impact brain apnea – En årsag til traumatisk hjertestop | ep. 73

2/15/2024
I denne episode af vores podcast tager vi jer med tilbage til et tidligere indlæg på vores blogpost. Et segment vi længe har talt om i FOAMmedic, som vi har valgt at kalde for Højtlæsning fra bloggen. Så sæt dig godt til rette og nyd oplæsningen af Impact Brain Apnea - En årsag til traumatisk hjertestop og besøg eller genbesøg blogpostet hvor du også finder henvisningerne.

Duration:00:07:50

Ask host to enable sharing for playback control

Akut vestibulært syndrom – Øresten, virus eller apopleksi (HINTS) | ep. 72

9/25/2023
Akut vestibulært syndrom (AVS) er defineret som akut indsættende, kontinuerlig vertigo uden andre neurologiske udfald . Årsagen til AVS er i størstedelen af tilfældene perifer, lokaliseret til det indre øre eller nervus vestibulocochlearis, men hos et mindretal er årsagen central, oftest en iskæmisk apopleksi i den posteriore cirkulation. Denne podcast tager udgangspunkt i en UTH hvor netop en patient med akut opstået svimmelhed og nygstamus, primært blev diagnostiseret med øresten, men hvor man senere i udredningen fik patienten udredt i neuroligsk regi og det viste sig at være en apopleksi. Der er dog en mulighed for at undersøge det mere specifikt. Det er tilmed en ret specifik og præcis undersøgelse. Det kræver dog lidt viden og lidt træning, derfor denne podcast med tilhørende instruktions videoer.

Duration:00:32:52

Ask host to enable sharing for playback control

TFT#3 | Træning betyder noget med Jens Tvarnø | ep. 71

9/12/2023
Hvordan håndterer man det, at der pludselig sidder en kollega ved siden af en, som man aldrig nogensinde har mødt før? Man kender ikke deres faglige niveau eller om man egentlig er på bølgelængde. Det er situation vi alle sammen har prøvet flere gange, måske har vi ikke tænkt så meget over det. Men det har Jens. Jens Tvarnø har nemlig en historie med hvor det utænkelige sker, at den første tur lige efter mødetid, med en helt ny makker og tilmed også med en ekstra observatør, er til en melding om hjertestop.

Duration:00:33:25

Ask host to enable sharing for playback control

TFT#2.2 | Akutmedicinerens opfølgning på blødning per rectum | ep. 70

7/13/2023
I denne episode følger vi op på episode 66 hvor vi i TFT serien hørte FOAMmedics egen Peter Bechs refleksioner på en patient case med blødning per rectum. Her taler vi med Akutmediciner Anders Jørgensen som til dagligt arbejder på akuthospitalet Gødstrup. Vi taler om melding, modtagelse og hvilke undersøgelser og behandlinger de laver ved denne patientgruppe.

Duration:00:38:41

Ask host to enable sharing for playback control

Forskningssymposium 2023 | ep. 69

6/3/2023
Det Præhospitale forskningssymposiet 2023 var et nationalt event og det blev afholdt den 20. april i Århus på Århus Universitet. Det betyder at det var alle de fem regioner som var gået sammen om et samlet event. Det betød at der var mange flere deltagere, flere talere og projekter fra hele det ganske land. Vi var igen inviteret til at lytte med og til lave en podcast med alle talerne. Det var en ordentlig omgang i år der var nemlig mange talere og flere forskellige spor. Vi klarede det, og det er blevet til knap to timers relevant præhospital forsknings snak lige ind i dine øre. Vi håber du/I vil lytte med og komme med jeres tanker til hele.

Duration:01:48:01

Ask host to enable sharing for playback control

Improving resuscitation outcomes together | ep. 68

4/25/2023
Genoplivning er en team indsats. I alle led arbejder vi sammen for at forbedre hver eneste lille del af processen. Derfor giver det rigtig god mening at samles med ligesindede og dele viden og diskutere muligheder. Det var netop hvad en masse gode kollegaer fra hele Skandinavien gjorde til "Improving resuscitation outcome togehter". Her mødtes præ-og indhospitale, offentlige og private, alle med den interesse at bruge data og feedback til at udvikle genoplivningen endnu mere. Det skete til et genoplivningssymposium den 23. marts 2023 arrangeret af Medidyne og Zoll.

Duration:00:58:20

Ask host to enable sharing for playback control

Ouverture Für Den Rytmus Des Herzens – Hjerterytmes begyndelse | ep. 67

3/14/2023
I denne episode dykker Karl ned i punkt nummer tre, som handler om P-takken. For den fortæller nemlig en rigtig god og spændende historie om patienten og dennes hjerte. Karl har pakket episoden pænt ind i nogle af operaens smukkeste kompositioner og drager paralleller mellem opera og EKGer.

Duration:00:22:14

Ask host to enable sharing for playback control

TFT#2 | Blødning per rectum | ep. 66

2/22/2023
Medlingen om blødning per rectum er en af de meldinger vi møder hyppigere end andre. Det er en akut melding, og det skal det selvfølgelig være da frisk blødning fra et sårbart organ som er vel vaskulariseret skal være bekymrende. Men niveuet af respons stemmer ikke altid overens med virkeligheden når vi lander på adressen. Det kan der være mange årsager til og det er ikke bare en dårlig disponering. Men er vi gode nok til at vurdere dem, får vi revurderet nok og hvad gør vi egentlig når vi melder patienten til Akutmodtagelsen. Det har dagens gæst, FOAMmedics egen Peter Bech et bud på. Han har nemlig selv haft en lignende tur hvor han og hans makker stod i præcis de nævnte dilemmaer.

Duration:00:24:15

Ask host to enable sharing for playback control

REBOARREST Trail | ep.65

12/2/2022
Den danske lægehelekopter ordning er igang med et nyt tiltag til præhospital hjertestop. Nemlig REBOA. De er med til at lave et præhospital studie på, om dette kan have en gavnlig effekt på overlevelsen for ikke traumatiske præhospital hjertestop. Studiet laves af St. Olavs Universitetshospital i Trondheim og udføres af HEMS crews fra baser i Norge, Italien og Danmark.

Duration:00:35:23

Ask host to enable sharing for playback control

Wee | Mysteriet om de 2 minutter | ep. 64

11/12/2022
Skal der gives hjertelungeredning i 2 minutter mellem hver vurdering i forbindelse med basal og avanceret hjertelungeredning, eller skal behandlingscyklus (stød-HLR-medicin-vurder) vare i alt 2 minutter. Det taler vi om I dette afsnit af FOAMmedic podcast hvor Peter Bech og Morten Lindkvist deler deres erfaringer og opfattelse af hvordan guidelines skal fortolkes.

Duration:00:18:30

Ask host to enable sharing for playback control

TFT#1 | Mentalparathed og kærlighed | ep. 63

10/22/2022
Mentalparathed er noget vi hører om, vi træner det og vi bliver ofte fortalt at det er super vigtigt. Data viser at kan have stor indflydelse på patientens outcome, hvis din mentale parathed ikke er i balance. Det betyder ikke at du hver dag skal måle din parathed eller at det er afgørende hver eneste gang du har en patient kontakt, for ofte er du i balance. Det som tæller er hvordan vi sikre at vi ikke fanges ude af balance og risikerer at levere en utilstrækkelig behandling til patienten og måske også risikere vores egen psykiske sundhed. Den første gæst i TFT er FOAMmedics egen Karl Høeg. Karl deler sin oplevelse og hans refleksioner om hvorfor netop den her oplevelse er med til at understrege hvorfor træning er afgørende og hvorfor han elsker det her job.

Duration:00:29:39

Ask host to enable sharing for playback control

PHARMA | Adrenalin | ep. 62

7/7/2022
PHARMA er tilbage med lidt lyd til sommervarmen. Vi har denne gang taget fat i Adrenalin og gennemgår det via vores skabelon så vi systematisk kommer det hele igennem. Vi finder også en vinder af PHARMA quizzen og så er der selvfølgelig en ny quiz.

Duration:00:23:38

Ask host to enable sharing for playback control

Forskningssymposium 2022 | ep. 61

3/10/2022
FOAMmedic fik igen i år lov til at være med, denne gang helt fremme på scenen, hvor vi med vores podcastudstyr fangede alle talerne til en snak om deres præsentation, forskning og resultater. Det var en fantastisk dag hvor vi fik masser af ny viden, nye vinkler på processerne, beslutningerne og behandlingen. Men mest af alt fik vi endnu engang indsigt i, hvor vigtig forskning og udvikling er for vores fag og for behandlingen af patienten. Vi blev endnu engang bekræftet i at forskning ikke behøver kun at være Ph.d projekter og store lodtrækningsstudier. Ambulanceredderne har en plads i forskningen og vi skal lære at starte med små kvalitative undersøgelser hvor vi belyser små udfordringer i dagligdagen og hvor vi beviser hvad vi allerede gør rigtig godt. Tidsangivelser Session 1: Palle juelsgaard intro til symposiet - 00.04.00 Ilt til traumepatienter v/ Jacob Steinmetz - 00.11.45 Præhospital stroke identifikation v/ Martin Faurholdt Gude - 00.19.32 Session 2: Optimering af opstart af HLR ved 1-1-2 opkald vedr. hjertestop v/ Mads Melballe - 00.27.22 Erfaringer med brug af video ved 1-1-2 opkald v/ Gitte Linderoth - 00.31.30 Akut sygdom eller skade, hvem ringer patienterne til? v/ Morten B. Søvsø - 00.35.30 KOL patienternes opfattelse af afslutning i hjemmet v/ Søren Mikkelsen 00.39.56 3 x Flash talks Indgift af forskellige doser fentanyl og dets effekt på smerteoplevelsen v/Jonas Govaerts Nielsen og Mads Helm 00.45.36 Patienter afsluttet i hjemmet efter endt lægelig behandling, Diagnoser, Genhenvendelse og mortalitet v/ Johannes Andersen 00.53.28 Paediactric Emergencies in the Danish HEMS v/ Vibe Maria Laden Nielsen 00.58.15 Session 3: Calcium til hjertestop udenfor hospital v/ Michael Fink Vallentin 01.03.22 Precharge - fra ide til European Resuscitation Council? v/ Bo Nees Iversen og Carsten Rosenlund Meilandt 01.10.00 Afrunding v/ Palle Juelsgaard, Lægefaglig direktør 01.18.05

Duration:01:23:35

Ask host to enable sharing for playback control

CphCC 2021 – take home points fra alle talerne | ep. 60

11/25/2021
Copenhagen Critical Care symposium var igen i år tilbage efter et par corona udsættelser. Hvilken fantastisk oplevelse igen at samles til vidensdeling, kollegial snak og det nyeste grej fra industrien. Vi har igen i år lavet en podcast med små korte interviews fra dagen. Vi taler med alle talerne lige efter deres præsentation for at høre deres vigtigste budskaber og få deres take home points. Podcasten er lavet i et samarbejde med os alle 4 i FOAMmedic da arbejdet med at lytte til foredrag, formulere spørgsmål og interviewe er en ordentlig mundfuld. Karl har koordineret og indtalt med støtte fra Martin og Peter, og Morten deltager som gæst. Vi håber du får en masse ud af denne podcast, vi er selv rigtig stolte af den. Den smæk fyldt med gode pointer, store personligheder fra hele europa og ikke mindst masser stemning fra en fantastisk dag i det smukke auditorium på Rigshospitalet i København. Timestamps til podcasten, efter emne og taler: Session I: ordentlighed i critical care 2.24 – Jonas Gabrielsen – Taler sætter spor og skaber faglighed 9. 13 – Chris Turner – Civility saves lifes Session II: Stop the bleed 15.15 – Emma Possfelt Møller, Kate Prior & Jakob Stensballe (Mikkel Taudorf) Session III: FOAMmedic TALK 24.57 – Morten Lindkvist og Karina Damsgaard Nørby Session IV: Organ donation 38.23 Niels Agerlin 41.49 Tejs Jansen Session V: Human factors and system safety 46.45 – Pernille Cedergrenn – Guld I hverdagen 52.10 – Kate Prior – Can’t save them all 56.15 – Chris Turner – Culturing clinical excellence Session VI: Mythbusters 1.04.20 – Henrik Vad – “To drain or not to drain” 1.08.05 – Dorthe Illum – ”To feed or not to feed” 1.10.10 – Jens Brae – Bækkenslyngen, er det den nye halskrave?

Duration:01:12:34

Ask host to enable sharing for playback control

PHARMA | Ketamin | ep. 59

9/26/2021
Denne Pharma episode handler om et nærmest mytisk medikament. Ketamin har gennem historien været anvendt til heste, soldater og patienter i det civile. Det har også en plads i undergrunden som et rusmiddel på dansegulvet eller hos patienter med psykiske lidelser. Læs og lyt med, og hør hvordan Ketamin har fået en plads i ambulancetjenesten de seneste år.

Duration:00:19:32

Ask host to enable sharing for playback control

Double sequential defibrillation – ERC2021 | ep. 58

6/7/2021
I februar 2018 skrev vi et blogpost om Double sequential defibrillation, bedre kendt som "DSD". DSD er brugen af to defibrillatorer på én patient, hvor man afgiver to stød samtidigt, i tilfælde af refraktær ventrikelflimmer. DSD har ikke tidligere været nævnt i de europæriske guidelines for behandling af hjertestop, men i de nye 2021 guidelines er det omtalt, og det kigger vi nærmere på i dette afsnit af FOAMmedic podcast.

Duration:00:10:25

Ask host to enable sharing for playback control

Wee | Stress hyperglykæmi | ep. 57

4/8/2021
Hvad fortæller et blodsukker os? Er det bare en måling vi laver for at se om årsagen til, at patienten er bevidsthedspåvirket, skyldes hypoglykæmi eller diabetisk ketoacidose. Kan blodsukkeret give os andre ledetråde om patientens tilstand? Og kender du begrebet stress hyperglykæmi eller stress induceret hyperglykæmi?

Duration:00:09:18

Ask host to enable sharing for playback control

Wee | Terminal eller ej? | ep. 56

2/27/2021
Hvad betyder det at være terminal. Er det noget man er som patient, eller er det en sygdom som er i et terminalt stadie. Kan det være begge dele og kan det evt. betyder flere ting. Mange af jer har sikkert lige som os flere gange stået i situationer hvor der har været uklarhed omkring hvorvidt patienten er terminal. Det kan være, og har sikkert også været, afgørende for patientforløbet at der ikke har været fuldstændig enighed om dette.

Duration:00:13:14

Ask host to enable sharing for playback control

COVID-19 vaccine | ep. 55

1/9/2021
Er den nye COVID-19 vaccine redningen mod den nuværende pandemi? Er den udviklet for stærkt og muligvis farlig. Og hvad er en mRNA vaccine egentlig for noget. I denne podcast diskutere Karl, Peter, Morten og Martin deres vinkel på den nye vaccine, der vendes for og i mod og vi får fundet fup og fakta på nogle af skramme historierne. Vi byder også ind med vores personlige valg, skal og vil vi vaccineres og har vi nogen skrumpler ved det ud fra den indsigt vi har aktuelt.

Duration:00:54:08