We have updated our Terms of Service and Privacy Policy. Learn More

Odla med P1-logo

Odla med P1

Science Podcasts >

More Information

Location:

Sweden

Language:

Swedish

Contact:

+4687845000


Episodes

Syrénernas tid och tornseglars hemvist

5/28/2018
More
Vad är syrenen egentligen för buske, som blivit synonym med svensk försommar? Ett ljud, som också hänger ihop med svensk försommar, är tornseglarnas skrin högt ovanför trädgården. Emil Nilsson visar hur du kan bygga en tornseglarholk. Henrik Sjöman lär Gustaf allt han behöver veta om syréner och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, som valts ut bland e-posten till odla@sverigesradio.se. eller pappersposten till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala. Eller på vår...

Duration:00:22:35

Mindre ogräs och mer magnolior

5/21/2018
More
Lennart Söderberg har 150 magnolior i sin steniga trädgård söder om Uppsala. Han har skrivit en bok om dessa primitiva blommor, som han aldrig slutar att fascineras av. Ogräs kan också vara fascinerande. De går att överlista, och med ihållighet också få bukt med. Ingela Jagne visar Gustaf hur man gör. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om larver i jordgubbar, som gör skada, och larver i jord, som gör nytta.

Duration:00:24:28

Fler tulpaner och färre jordloppor

5/14/2018
More
Lökväxter är tacksamma att föröka. Tina Westerlund visar hur man kan få en hyacint att bli flera och hur man genom att sprida ut sidolökar kan få fler vildtulpaner. Jordloppor kan ställa till stor skada i kål- och rädisland. Ola Lundin berättar hur fritidsodlare kan göra sina odlingar mindre attraktiva för de här små försommarmarodörerna. Maj-Lis Pettersson svarar på två lyssnarfrågor som hon valt ut, om häckoxbär och om äppelträd.

Duration:00:24:52

Skräpigare trädgård med marktäckning och igelkottsbo

5/7/2018
More
Täckodling i köksväxtlanden har många fördelar. Men det finns också en del baksidor. Ingela Jagne guidar Gustaf i hur man bäddar sin odlingsbädd med täcke av växtrester och annat. Ulla kollar in en liten etta med egen ingång och ventilation, men utan kokvrå - lagom stor för en igelkott. Biologen Emil Nilsson från Biotopia i Uppsala berättar om hur man får igelkottar att trivas i sin trädgård eller på sin kolonilott. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om

Duration:00:24:29

Vilda bär har blivit tama

4/30/2018
More
Hjortron, åkerbär och lingon har genom förädlingsarbete blivit möjliga att odla i trädgårdar i stora delar av Sverige. Men vad är vitsen? Vår träd- och buskexpert Henrik Sjöman ger tips för lyckad häckplantering. Gustaf träffar honom i Botaniska trädgården i Göteborg. Ulla har besökt trädgårdsmässan i Umeå och träffat frukt- och bärexperten Leif Blomqvist. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par särskilt utvalda lyssnarfrågor.

Duration:00:24:26

Småplantorna skolas om och citrusträden fås att blomma

4/23/2018
More
Ingela Jagne lär ut tips på hur man lyckas med skolningen av små tomat- och chiliplantor. Citrusträd ger Medelhavskänsla, men här får du veta var de egentligen kommer ifrån. Annika Vinnersten och Erik Århammar i Botan i Uppsala berättar vad man kan göra för att lyckas med citroner, pomeranser och andra citrusväxter. Maj-Lis Pettersson svarar på ett par speciellt utvalda lyssnarfrågor.

Duration:00:24:32

Trädskugga och kemikalieförbud

4/16/2018
More
Regeringen förbereder ett lagförslag om att förbjuda privat användning av kemiska växtskyddsmedel. Det har oroat trädgårdsägare som använder järnfosfat mot spanska skogssniglar (s. k. mördarsniglar). Miljöminister Karolina Skog lovar att det blir undantag från förbudet. Gustaf är i Botaniska trädgården i Göteborg och pratar om olika sorters trädskugga med Henrik Sjöman. Maj-Lis Pettersson svarar på veckans utvalda lyssnarfrågor.

Duration:00:24:26

En jättestor sandhög och många små gullrankor

4/9/2018
More
Odla med P1´s nytillkomna expert Tina Westerlund visar Gustaf hur man tar sticklingar från olika krukväxter, och hur man får dem att rota sig. Gullranka, monstera och svärmors tunga är det som ska förökas. I första delen i en serie om hur man till sin trädgård lockar vilda djur, som dessutom kan vara till nytta, häller biologen Emil Nilsson på Biotopia i Uppsala ut en massa sand i en hög i trädgården. Han visar också ett hotell, med bara enkelrum, där det surrar mycket soliga dagar....

Duration:00:24:24

Odla inne i såbrätte och i orangeri

4/2/2018
More
Gustaf sår tagetes hemma hos grönsaksodlaren och hortonomen Ingela Jagne. Och frågar när, var, hur och varför man ska förodla inomhus. Mandelträd, lagerolvon och aprikos blommar. Ulla har besökt det anrika orangeriet som Linnélärjungen Carl-Petter Thunberg lät uppföra i Uppsala botaniska trädgård, och frågar orangörerna Erik Århammar och Annika Vinnerstig om vinterförvaring och vårutflyttning av köldkänsliga växter förr och nu. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om potatisodling i...

Duration:00:24:27

Odlandet fortsätter!

9/11/2017
More
Roger Holt och Irene Israelsson, trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala, tipsar Gustaf om sticklingar som går att sätta nu och om lökar som ger blomsterprakt i vår och frön som med fördel sås på hösten. Ulla träffar Sonny Larsson från Giftinformationscentralen, som berättar om din trädgård ur ett medicinskt perspektiv. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om gallkvalster på svarta vinbär, angrepp på jordgubbsplantor och om hur man undviker att kålfjärilar lyckas komma in...

Duration:00:24:38

Konsten att såga av den gren man inte sitter på

9/4/2017
More
Henrik visar också när och hur man inte ska beskära. Gunilla Nehlin odlar paprika så det räcker hela året. Hör mer om denna spännande kulturväxt i Ulla de Verdiers reportage. Maj-Lis Pettersson svarar på tre utvalda frågor från lyssnare, om att ympa päron, fröså potatis och om vem som tuggat på tomaterna...

Duration:00:24:27

Odla och äta året om

8/28/2017
More
Husbehovsodlaren Sara Bäckmo berättar hur hon gör för att odla så mycket mat som möjligt så enkelt som möjligt.

Duration:00:24:04

Potager, dekorativ köksträdgård med både blommor och ätbart

8/21/2017
More
Anette Nilsson och hennes man Stefan i Boäng odlar sommarblommor och grönsaker ihop i Skåne. Det blir vackert också efter man har skördat. Direktsändning från Botaniska trädgården i Uppsala.

Duration:00:24:43

Så delas en perenn

8/14/2017
More
Roger Holt, trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala, delar fleråriga växter (perenner) för att få fler plantor, men också mer blomning.

Duration:00:24:37

Gulliga kaniner kan underminera trädgård

8/7/2017
More
Harforskaren Calle Thulin berättar varför kaniner och harar kan göra stor skada I trädgården, och Henrik Sjöman visar Gustaf hur man bäst planterar en buske.

Duration:00:24:44

Så uppfanns gräsklipparen

7/31/2017
More
Gustaf har besökt gräsklipparmuseet British Lawnmower Museum och beskådat den allra första gräsklipparen, medan Ulla är hos Ingela Jagne och odlar jämtländska kryddväxter.

Duration:00:24:40

Växternas egna investeringsplaner avslöjar hur trädgården bäst kan anläggas

7/24/2017
More
Henrik Sjöman om växtekonomi och om hur man kan anlägger sin trädgård med hjälp av olika växters investeringsmönster. En av våra största formgivare Signe Persson Melin tar emot i sin trädgård.

Duration:00:24:43

Gammaldag slösande vattenspridare eller modern, snål, datoriserad droppbevattning

7/17/2017
More
-Vattna rätt, säger Irene Israelsson. De finns både gammal och ny teknik. För 30 år sedan var det nordiska svart-bruna biet nära att försvinna, men nu är det räddat tack vare Nordbiprojektet.

Duration:00:24:44

Trädgårdsmästaren som drar nytta av ogräset

7/10/2017
More
Vad gör de i Botaniska trädgården i Uppsala just nu? Gustaf Klarin träffar trädgårdsmästaren Roger Holt som är fullt sysselsatt med ogräs, som han försöker dra nytta av.

Duration:00:24:33

Humle – en levnadsglad växt som väcker känslor

7/3/2017
More
Humle är den växt på våra breddgrader som växer snabbast. Den kan ha odlats här i Norden sedan 700- eller 800-talen, och nu har den svenska humlen blivit intressant igen för lokala ölbryggerier.

Duration:00:23:01

Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads