Institutet-logo

Institutet

Science >

Institutet med Karin och Jesper är det bästa av två världar - humor och vetenskap! Programmet bygger på berättelser från människor som upplevt säregna vetenskapliga fenomen. En podcast från Sveriges Radio.

Institutet med Karin och Jesper är det bästa av två världar - humor och vetenskap! Programmet bygger på berättelser från människor som upplevt säregna vetenskapliga fenomen. En podcast från Sveriges Radio.
More Information

Location:

Sweden

Description:

Institutet med Karin och Jesper är det bästa av två världar - humor och vetenskap! Programmet bygger på berättelser från människor som upplevt säregna vetenskapliga fenomen. En podcast från Sveriges Radio.

Language:

Swedish


Episodes

Instislutet

12/15/2015
More
Efter fem år i eter och podd säger Institutet tack och adjö med en liveshow. I showen hör vi minnen från redaktionen och lyssnare, Nyckelpigeklubben kommer på besök och så handlar det om projektet att knocka en asteroid ur sin bana.

Duration:00:40:53

Trad Hot Chilipeppers

11/28/2015
More
I lördagens program berättar Eric om när han fick en hjärntumör och barncancerläkaren Stefan Holm förklarar germinom. En tumör man få i hjärnan som består av könsceller som hamnat fel. Dessutom handlar det om nobelpristagaren som gjorde en sjukt bra upptäckt i samband med en supernova men som sen var svinklantig.

Duration:01:02:17

Institutet med Karin och Jesper 20151114

11/14/2015
More
I lördagens Institutet handlar det om hur man forskar på övernaturliga fenomen och om det rent matematisk är troligt att den marockanska krigskungen Moulay Ismael fick över 888 barn. Dessutom blir det info om världens elakaste frisyr.

Duration:01:07:46

Ufoo Fighters

11/7/2015
More
I lördagens Institutet; är bläckfiskar utomjordingar? Hur skulle utomjordings-dna kunna se ut? Och vad har Slash att säga i sista delen av dinosaurieserien Slashosaurs.

Duration:00:55:58

Boyz II Ljusfenomen

10/31/2015
More
Institutets lördagsavsnitt handlar om märkliga ljusfenomen på himlen i Norge och om forskarna som tagit sig till de blåsiga fjällen för att försöka ta reda på vad de är. Dessutom handlar det om vår transigaste dinosaurie.

Duration:01:04:18

Buskmuse

10/24/2015
More
Institutet handlar om sociala krigare och barnvakter i spindelvärlden. Det handlar om världens största magnet och universums olika åldrar, från halvkul spädbarn med babyhy till pensionär med hårvårtor.

Duration:01:03:48

Skrattata

10/17/2015
More
Lördagens Institutet handlar om den antika analoga datorn antikytheramekanismen som hittades i början av 1900-talet, då i form av en rostklump i ett gammalt skeppsvrak. Det handlar om skrattet, vår hårt arbetande socialarbetare och dessutom blir det lite fittig-reaktion.

Duration:01:02:22

Jose Ogonzales

10/10/2015
More
När Carol skulle operera bort sitt ena öga vaknade hon mitt under operationen. I flera timmar låg hon där utan att kunna kommunicera med läkarna att hon var vaken. Institutet pratar med sövningsforskaren Rolf Sandin, om hur vanligt det är, och varför det händer. Dessutom handlar det om dimetrodon, dinon med olika sorters tänder.

Duration:01:02:49

Myelleten

10/3/2015
More
I första programmet av sista säsongen blir det båd' när å fjärr'n, då det reses såväl in i kroppens hemligaste knopp som ut i världens rymd. Medpassagerare: enögda får och queerinsekter. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.

Duration:00:58:20

Mindfulrik Munther

5/23/2015
More
Meditation, teoretiska stjärnor och att inte borsta tänderna kan tyckas flummigt, men icke! Ej heller vårt möte med THE GEIM! Dessutom: en sista revolutionerande Jeppfinning. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg

Duration:01:07:48

Daruda

5/16/2015
More
Kanske gör vi det enkla onödigt komplicerat, för hur kan sömn, slump eller påhittad tid vara så invecklat? Som tur är balanseras det upp med en fisk som tillverkar sprit när den sover. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg

Duration:01:09:38

Ultrajudas Priest

5/2/2015
More
Vad har en fistel gemensamt med en vulkan? Eller en hund med en kompass? Eller en flashmob med ultraljud? Eller en bläckfisk med curling? ALLT visar det sig. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.

Duration:01:05:49

Marindiana Jones

4/25/2015
More
Liftande humrar och bläckfiskmunkar skulle kunna ge det här avsnittet ett havstema, OM det inte vore för totalytliga saker som rödhårigas smärtkänslighet, hur man knäcker ett forskarkassaskåp och en melodiös genomgång av allt som finns. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.

Duration:01:06:07

Molny Sanden

4/18/2015
More
Högt och lågt! Vi ska ända ner i Kolahålet, upp i de nattlysande molnen och sen rätt in i Debrässi High. Om tid finns*: Jeppfinning, paradoxer och tävlingen Sounds of science. (* tid finns.) Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.

Duration:01:06:57

Carola Äggkvist

4/11/2015
More
Spårlöst försvunna solsystrar, ormar i fritt fall, och berövad på både ljud och ljus. Ja, det låter deppigt, men det är ROLIGT! Därutöver: fler äggfakta. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.

Duration:01:05:39

Paradoxio

4/4/2015
More
Livet, utrotningsdöden och tre saker (alkohol, erektioner, ägg) däremellan. På toppen: nya serien Veckans Jeppfinning! Samt: SOUNDS OF SCIENCE! Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.

Duration:01:04:46

Cannedcer Heat

3/28/2015
More
Vargar! Varma armar! Textilier ur kroppsgropar! Är det en dikt av Bruno K. Öijer? Nej, det är premiäravsnittet av Institutet S08! Dessutom: paradoxer! Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.

Duration:01:02:45

Specialpodd: Institutet LIVE i Umeå.

12/17/2014
More
Institutet åkte norrut och spelade in en podd med Umeå universitet-forskarna Stefan Jansson och Tomas Brodin. Tomas berättar om hur de annars nervösa och rädda abborrarna blir happy-go-lucky av läkemedelsrester som vi människor kissar ut. Stefan berättar om varför granen "rules the world" och att den har jättestor arvsmassa eftersom den är dålig på att städa. Dessutom blev det debatt mellan Karin och Jesper om ifall vi borde aktivera fåglarnas gen för tänder eller inte.

Duration:00:51:35

Specialpodd: Institutet LIVE på Nobelmuseet.

12/9/2014
More
Från självaste Nobelmuseet kommer vår mest komplicerade podd hittills - Nobelpriserna i kemi, fysik och medicin förklaras på bästa möjliga sätt. Dessutom är Karins mamma med på ett hörn!

Duration:00:50:20

Storeggara$ap Rocky

12/6/2014
More
Om när de krispiga nötternas land dränktes av Norge, varför insekter aldrig får astma och hur din längd påverkas av dina syskon. Avslutningsvis: en superdator täckt av svampbarn! Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.

Duration:01:11:22