Radio Swammerdam-logo

Radio Swammerdam

Science >

More Information

Location:

United States

Language:

English


Episodes

Column Soesja Wijgerden: Verslaving

7/10/2019
More
Column Soesja Wijgerden: Verslaving by Radio Swammerdam

Duration:00:04:07

Drugs

7/6/2019
More
Microdosing, wellness paradox en yogasnuivers: hoe staat het met het drugsgebruik in Nederland? Nash en Josta spreken met de directeur van Mainline, Machteld Bosz, en historicus Stephen Snelders. Met een column van Soesja.

Duration:00:56:57

Column Machiel Keestra: Keti Koti en het Nederlandse slavernijverleden

7/2/2019
More
Column Machiel Keestra: Keti Koti en het Nederlandse slavernijverleden by Radio Swammerdam

Duration:00:08:13

Verborgen Verhalen: Het Russische verleden

6/29/2019
More
In de eerste uitzending van Mathijs gaat hij in gesprek met Ruslandkenner Marc Jansen, die het boek 'De toekomst die nooit kwam' schreef. Samen met Geertje praten ze over de Romanovs, Stalin en hoe het Rusland van nu omgaat met haar bloedige geschiedenis. Of hoe ze dat beter zou kunnen doen. De column is van Machiel Keestra, de laatste die hij als vaste columnist voordraagt.

Duration:00:56:37

Column Sicco de Knecht: wetenschappers zijn net mensen

6/26/2019
More
Binnen deze column reflecteert Sicco de knecht op 8 jaar swammerdam door ons een inzicht te geven in hoe je nou een pakkende column moet schrijven. Een verhelderend inzicht met uiteraard een kritisch randje. Sicco stelt dat meningen en feiten minder als twee aparte dingen moeten worden gezien. We vragen onze gast binnen deze uitzending hier dan ook naar zijn mening over waterkwaliteit. Een verhelderend gesprek over waarom wetenschappers vaak toch wat terughoudend zijn over hun mening,...

Duration:00:14:48

Waterkwaliteit

6/22/2019
More
We vechten er al eeuwen tegen, maar hoe is het nu eigenlijk gesteld met de kwaliteit van ons oppervlaktewater en hoe kan het beter? Binnen deze uitzending gaan Henok Tesfai en Aafke Kok hierover in gesprek met Milo de Baat. Milo is promovendus bij de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de verbetering van waterkwaliteitsmeting, Hoe testen we de kwaliteit van oppervlaktewater? en welke politieke en maatschappelijke beweegredenen zitten hier achter? Binnen deze uitzending wordt...

Duration:00:56:03

Column Anna Luna Post: Immigratie en de Nederlandse cultuur

6/18/2019
More
Column Anna Luna Post: Immigratie en de Nederlandse cultuur by Radio Swammerdam

Duration:00:03:46

Dublinverordening en het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem

6/15/2019
More
Welke Europese lidstaat is verantwoordelijk voor welke asielzoeker? Verse redacteur Lianne en co-presentator Bauke zoeken het uit. Ze spreken met Hemme Battjes en Jeroen Doomernik. Battjes is hoogleraar Europees Migratierecht (UvA) en Doomernik migratieonderzoeker bij Politieke Wetenschappen van de Vu en levert ook een bijdrage aan een evaluatie van het Europees Asielzoekerssysteem. Het gesprek gaat over over migratie, Europa en de Dublinverordening, die bepaalt dat asielzoekers asiel moeten...

Duration:00:56:52

Column Soesja Wijgerden: Humor bij dieren

6/12/2019
More
Column Soesja Wijgerden: Humor bij dieren by Radio Swammerdam

Duration:00:09:05

Humor

6/9/2019
More
Moppen tappen tijdens de Engelse reformatie, grappige katten en destructieve humor: in deze vrolijke uitzending hebben Josta Bosma en Emma van Veenen het over de wetenschap achter humor. Te gast zijn Lieke Stelling en Sibe Doosje. De column is van Soesja van Wijgerden.

Duration:00:56:46

Indonesië 1945 - 1950

6/2/2019
More
Historicus Remco Raben werkt mee aan het onderzoeksproject 'Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950', dat gericht is op het in kaart brengen van geweld door Nederlandse militairen in Indonesië. Thomas en Emma spreken met hem over dit onderzoek, de politieke lading ervan en de moeilijkheid om daar als wetenschapper mee om te gaan.

Duration:00:56:35

Hooikoorts

5/25/2019
More
'April is the cruellest month' dichtte T.S. Eliot. Dat had misschien te maken met de Eerste Wereldoorlog en de verscheurde psyche van de moderne mens (wie zal het zeggen?), maar in deze uitzending verkennen we een prozaïscher aspect van de wreedheid van het voorjaar: hooikoorts. Aafke praat over kelen, pollen en neuzen met Bas van Geel, universitair hoofddocent paleo-ecologie, en Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde.

Duration:00:37:52

Invloed van de media

5/18/2019
More
Deze uitzending spreken Geertje Tijsma en Bauke Kok over de invloed van de media op de samenleving. Alyt Damstra doet in haar promotie onderzoek naar de invloed van economisch nieuws op de publieke opinie. Daarnaast kijkt ze ook naar hoe de relatie is tussen politieke partijen als de PVV en de FVD en de media. Sicco de Knecht, hoofdredacteur van Science guide, is ook te gast. Hij sprak over de rol van journalisten en welke afwegingen er in de journalistiek worden gemaakt.

Duration:00:56:52

Column Machiel Keestra: Europese taaldiversiteit

5/14/2019
More
Machiels column over taal in de Europese unie.

Duration:00:09:05

Taal en Politiek: Europa

5/11/2019
More
Bauke Kok en Josta Bosma spreken met Virginie Mamadouh, universitair hoofddocent Politieke en Culturele Geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij spreken over de rol van taal in de Europese Unie, in het licht van de de Europese verkiezingen van 23 mei aanstaande. De column is van Machiel Keestra. Zie voor het besproken Vademecum van het Mime-project: https://www.mime-project.org/vademecum/ en voor het boek over Europese Kwesties: https://www.europesekwesties.eu/

Duration:00:57:18

Radio in oorlogstijd: Radio Oranje

5/5/2019
More
Onze 5 mei uitzending staat geheel in het teken van radio in oorlogstijd. Bauke Kok spreekt met hoogleraar Geschiedenis van Radio en Televisie Huub Wijfjes over Radio Oranje aan de hand van verschillende fragmenten van Radio Oranje, radiocabaret en propagandaliederen.

Duration:00:56:55

Column Aafke Kok: Factchecken in de wetenschapsjournalistiek

4/27/2019
More
Aafke Kok geeft in haar column een advies aan wetenschappers over het fact checken van haar artikelen.

Duration:00:04:33

Feiten

4/27/2019
More
Wat is de definitie van het begrip “feit” eigenlijk? Emma van Veenen sprak hierover met Sjang ten Hagen. In zijn promotieonderzoek aan de UvA kijkt hij onder andere naar hoe de definitie van het begrip “feit” vanaf de 19e eeuw veranderd is. Ook te gast is Chunglin Kwa, docent Science and Technology Studies aan de UvA en schrijver van het boek: Wat is Waarheid? Aafke Kok geeft in haar column een advies voor wetenschappers over het factchecken van haar artikelen.

Duration:00:55:57

Column Anna-Luna Post - de verjaardag van Galileo Galilei

4/17/2019
More
De column van Anna-Luna Post uit de uitzending over tijd en veroudering van zondag 14 april 2019.

Duration:00:07:39

Tijd en veroudering

4/15/2019
More
Vandaag spraken Aafke Kok en Bauke Kok (zo ver we weten geen familie) met Carel Meskers (Amsterdam UMC) en theoretische natuurkundige Marcel Vonk (UvA) over tijd en veroudering. Marcel Vonk (03:13) bespreekt de rol van tijd in kwantummechanica en de relativiteitstheorie en waarom je die, door het concept van tijd dat ze hebben, niet allebei tegelijkertijd kunt gebruiken. Onderzoeker Carel Meskers (31:50)legt uit waarom het wel belangrijk is om ouderdom als ziekte te zien en waarom het bij...

Duration:00:57:08