Glitch Podcast-logo

Glitch Podcast

Technology Podcasts

Laurens de Knijff en David Linssen onderzoeken met designers, denkers en doeners hoe we fundamenteel betere digitale producten kunnen maken. Beter voor ons als mens én beter voor de wereld. Want nu de Singularity is afgelast en de zelfrijdende auto's het voor gezien houden, zullen we zelf de puinhoop moeten opruimen. Een vrolijke podcast over fundamentele twijfels en rechtlijnige overtuiging, de impact van tech op onze levens en ongelofelijk veel onbedoelde bijeffecten. Elke twee weken verse inzichten van slimme mensen. 100% vrij van hype en wensdenken.

Location:

Netherlands

Description:

Laurens de Knijff en David Linssen onderzoeken met designers, denkers en doeners hoe we fundamenteel betere digitale producten kunnen maken. Beter voor ons als mens én beter voor de wereld. Want nu de Singularity is afgelast en de zelfrijdende auto's het voor gezien houden, zullen we zelf de puinhoop moeten opruimen. Een vrolijke podcast over fundamentele twijfels en rechtlijnige overtuiging, de impact van tech op onze levens en ongelofelijk veel onbedoelde bijeffecten. Elke twee weken verse inzichten van slimme mensen. 100% vrij van hype en wensdenken.

Language:

Dutch

Contact:

+31654200652


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

25: Tom De Bruyne—"We moeten de wereld in een betere plek manipuleren"

1/8/2020
In deze buitengewone aflevering vragen we Tom de Bruyne van Behavioral Design Agency SUE naar de zin en onzin van gedragsontwerp. Spoiler alert: dat heeft superveel effect. Misschien wel te veel. Laurens en David leren hoe de politiek dit nu al doet en zijn benieuwd naar hoe burgers en consumenten zich hiertegen kunt wapenen. Nou, dat is nog niet zo makkelijk.... Tom blijkt een fervent prototypist, tot in z'n huwelijk aan toe. Want je ontwerpt gedrag om een specifieke emotie op te roepen. Zo kun je jezelf-en anderen–gelukkig maken. Laurens heeft The Hacking of the American Mind gelezen en weet daar zeer boeiend over te vertellen. Serotonine, daar gaat het allemaal om. Shownotes en meer info hier (https://www.glitch.show/25) Special Guest: Tom De Bruyne .

Duration:01:55:01

Ask host to enable sharing for playback control

24: Payal Arora—"The internet is a heaven of privacy... if you live in a single room apartment with five others."

12/20/2019
Professor Payal Arora is internetantropoloog en gefascineerd door hoe mensen in niet-westerse maatschappijen gebruik maken van het internet. Ze bezocht favelas en souks, arbeidersflats en shantytowns en wat ze daar leerde zal je enorm verbazen. Naast haar onderzoek adviseert ze globale digitale bedrijven als Spotify, die ze leert hoe ze cultuurverschillen kunnen omarmen in hun ontwikkelproces. Een gesprek over productontwikkeling voor de wereldbevolking. Over westers privillege en vluchten in een digitale wereld. En met gegarandeerd een ander perspectief op technologie dan dat je zou verwachten. Laurens en David moesten hard werken aan deze eerste Glitch in het Engels. Laat ons weten wat je vindt: redactie@glitch.show Special Guest: Payal Arora.

Duration:01:23:42

Ask host to enable sharing for playback control

23: Astrid Poot— "De juf en de meester zijn belangrijker dan wat wij doen."

11/18/2019
Voor Astrid Poot is klooien de reden van haar bestaan. Daarom staat in al haar werk het spelenderwijs zoeken centraal. Ze ziet zichzelf als een een activistisch sociaal ontwerper, onderzoekend maker en tekenend, praktisch-filosoferend schrijver. Maar noem haar geen intellectueel. Het werd een super interessant gesprek. Over het belang van kleinschalige impact. Over het onderwijs en het gebrek aan vertrouwen in vakmanschap van docenten. Over verandering en vergezichten. En over of we de wereld wel kunnen toevertrouwen aan ontwerpers. Met visuele shownotes: Astrid poot visuele shownotes https://files.fireside.fm/file/fireside-uploads/images/2/26217b07-8cc7-49ab-a4a8-2144756de40b/g-thcV0N.jpg Special Guest: Astrid Poot.

Duration:01:27:33

Ask host to enable sharing for playback control

22: Sebastiaan Knijnenburg (Castor EDC) —“Ik vond computers leuker dan mensen”

9/25/2019
Sebastiaan Knijnenburg ontdekte tijdens zijn studie dat hij beter was in PHP dan in dealen met mensen. Dus werd hij medisch informaticus en stortte hij zich op het gestructureerd verzamelen en opslaan van medische onderzoeksgegevens. Als je ergens zorgvuldig met data om moet gaan is het wel in het medische domein. Dus vroegen we Sebastiaan hoe Castor zorgt voor privacy en veiligheid ent tegelijk deze gevoelige data toch deelbaar maakt voor grote onderzoeksprojecten. Want daar hopen ze dus ooit nog de Nobelprijs voor Geneeskunde mee te winnen. Een lekker praktisch gesprek waar je ook iets aan hebt als je niet uit de medische hoek komt. David las Future Ethics van Cennydd Bowles en gaf het vijf sterren. En Laurens vertelt hoe hij viel voor Duitse charmes. mail ons met vragen en tips: redactie@glitch.show

Duration:01:01:36

Ask host to enable sharing for playback control

21: Julia van Boven (ABNAMRO)—"De hele dag met een opgeheven vingertje, ik vind dat geen leuke rol"

8/27/2019
"We willen onszelf een duurzame bank gaan noemen, maar we zitten nog volop in palmolie en gas." Julia van Boven, pragmatisch ethicus, deelt haar ervaringen en haar enthousiasme over het verduurzamen van een grootbank én de rest van de wereld. Maar we hadden ook veel vragen: Gaat een bank runnen en de wereld duurzamer maken wel samen? Wat is greenwashing eigenlijk? Kun je een bank van binnenuit veranderen? Met praktische tips van Julia voor als je morgen zelf duurzamer wil worden of hoe je je omgeving kunt aansporen tot duurzamer gedrag. reacties: redactie@glitch.show Hosts: Laurens de Knijff (@draadloos) en David Linssen (@davidlinssen) Muziek: Big orange music Special Guest: Julia van Boven.

Duration:01:11:41

Ask host to enable sharing for playback control

20: Hans de Zwart (Bits of Freedom)—Alles wat ik niet leuk vind aan het internet komt door bruut financieel gewin

8/13/2019
Meer functionele boosheid is er nodig. Om ons als burgers te beschermen tegen Silicon Valley én de overheid. Hans de Zwart (absoluut geen boze man) neemt binnenkort afscheid bij Bits of Freedom. We praten met hem over digitale burgerrechten, gymleraar zijn in de Bijlmer en vragen ons af waarom elke discussie over het internet eindigt in een discussie over het kapitalisme. Over wat makers nou zelf kunnen doen om betere digitale producten te maken én hoe het is om je eigen software tools te bouwen. Spoiler: dat is superleuk! David las 'The People vs Tech' van Jamie Bartlett en daar hebben we het ook nog even over over. En de hersens van Einstein komen langs. Glitch wordt gemaakt door Laurens de Knijff (@draadloos) en David Linssen (@davidlinssen) Muziek: Big Orange Music. Suggesties of reacties naar: redactie@glitch.show (mailto:redactie@glitch.show) Glitch wordt gesponsord door: https://kirkandblackbeard.com Special Guest: Hans de Zwart.

Duration:01:27:33

Ask host to enable sharing for playback control

19: Robert Went (WRR)—Vroeger was je moeder trots als je bij Facebook werkte. Dat is nu aan het veranderen.

6/25/2019
Robert Went (1955) is econoom. promoveerde in 2001 op een proefschrift over globalisering werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). aan oa De Robot de Baas (https://www.wrr.nl/publicaties/verkenningen/2015/12/08/de-robot-de-baas): overheden, bedrijven, sociale partners en ingenieurs kunnen invloed uitoefenen op de manier waarop technologie al dan niet wordt toegepast, en kunnen dus ook kiezen voor inclusieve toepassingen. De ‘elevator pitch’ voor De Robot de Baas is: (1) het gaat met die nieuwe technologie veel minder snel dan vaak geclaimd wordt; (2) technologie overkomt ons niet; en (3) we moeten inzetten op een ‘inclusieve robotagenda’ waarin complementariteit (mens samen met machine), co-creatie, co-eigenaarschap en het monitoren – en waar nodig tegengaan – van nieuwe of toegenomen ongelijkheden centraal staan. Boek: Team Human - Douglas Rushkoff (https://wwnorton.com/books/9780393651690) koop het bij je locale boekwinkel. Onze positieve ervaringen: Boomspiegeltuintjes- https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/zelfbeheer/boomtuintje/ De podcast bij Chernobyl - https://podcasts.apple.com/us/podcast/the-chernobyl-podcast/id1459712981 Wij zijn: Laurens de Knijff (https://www.linkedin.com/in/laurens-de-knijff/?originalSubdomain=nl) David Linssen (http://davidlinssen.nl) Muziek: Big Orange Music (https://www.big-orange.nl) Gesponsored door: Kirk & Blackbeard–Captains of digital change. (https://kirkandblackbeard.com) Special Guest: Robert Went.

Duration:01:03:28

Ask host to enable sharing for playback control

18: Frank Meeuwsen (IndieWebCamp)- Gaat het Indieweb het internet redden?

6/11/2019
Frank Meeuwsen (https://diggingthedigital.com/about/) werkt al twintig jaar aan het internet. En met een heel erg divers profiel: Hij was en is digitaal strateeg, gerenommeerd lifehacker, een tijdjelang Mr. Evernote in Nederland, hij schreef een boek over de blogosphere, was Twitteraar van het eerste uur en is nu pleitbezorger van het Indieweb (https://indiewebcamp.nl) in Nederland We praten over zijn ‘indie’ gevoel na twintig jaar bezig zijn met internet. Hoe designers het internet hebben kapotgemaakt, en wat we daaraan kunnen doen. Een boeiend gesprek over de schoonheid van beperkingen, het recht om improductief te zijn, hoe we het web weer kunnen terugveroveren en over wat het IndieWeb (https://indieweb.org) nu eigenlijk is. Met goede moed en veel liefde voor het medium. En: op de bank krijg je de beste ideeën. Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door Kirk & Blackbeard, (https://kirkandblackbeard.com) toffe gasten die weten hoe je digitale producten bouwt en wat voor cultuur daarvoor nodig is. Techno utopians: Can “Indie” Social Media Save Us? (https://www.newyorker.com/tech/annals-of-technology/can-indie-social-media-save-us) -The New Yorker Mike Monteiro’s boek: Ruined by Design (https://www.ruinedby.design) Victor Papanek (https://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Papanek) en zijn boek Design For The Real World Charlie Owen - The Beauty of Contraints (https://beyondtellerrand.com/events/duesseldorf-2019/speakers/charlie-owen#talk) Doro Ottermann (@dorobot) - Napworking (https://beyondtellerrand.com/events/duesseldorf-2019/speakers/dorobot#talk) Tantek Çelik (https://en.wikipedia.org/wiki/Tantek_%C3%87elik) - Take Back Your Web (https://beyondtellerrand.com/events/duesseldorf-2019/speakers/tantek-celik#talk) David Bowie mansplaint het internet aan de BBC in 1999 (https://youtu.be/bdL3NR9Yno0?t=280) Facebook droeg bij aan de genocide in Myanmar: A Genocide Incited on Facebook, With Posts From Myanmar’s Military - The New York Times (https://www.nytimes.com/2018/10/15/technology/myanmar-facebook-genocide.html) Onze positieve ervaringen: Laurens: De ~~Gay-Straight Alliance~~ Gender and Sexuality Alliance (https://www.gsanetwerk.nl/gender-and-sexuality-alliance/) Frank: IndieWeb camp Utrecht (https://indieweb.org/2019/Utrecht) David: Playdate (https://play.date): Een indie handheld gaming platform van Panic Inc. Suggestie van Frank: Overcast (https://overcast.fm), een toffe podcast app. Wij zijn: Laurens de Knijff (https://www.linkedin.com/in/laurens-de-knijff/?originalSubdomain=nl) David Linssen (http://davidlinssen.nl) Muziek: Big Orange Music (https://www.big-orange.nl) Special Guest: Frank Meeuwsen.

Duration:01:18:28

Ask host to enable sharing for playback control

17: Esther Beckers (Philips)—"Een fiets aan de muur, dat vond ik toen al zo grappig"

4/25/2019
Wat zou het toch geweldig zijn als je de toekomst zou kunnen voorspellen. Misschien is het analyseren van het nu, kijken hoe mensen zich gedragen, en het interpreteren van hun behoeften en verlangens wel de beste indicatie voor waar we naar toe gaan. Als 'senior art director strategic design bij Philips kijkt Esther Beckers naar wereldwijde consumententrends en helpt zo productdesigners en markteers met het ontwikkelen en verbeteren van hun producten. We hebben het over: Lifestyle trend analyst Trend aan de horizon: doing good 23andMe - DNA Genetic Testing & Analysis (https://www.23andme.com/en-eu/) Alles gaat in golfbewegingen Komt het goed met de wereld? What if jobs are not the solution but the problem (https://aeon.co/essays/what-if-jobs-are-not-the-solution-but-the-problem) Hoe leer je van trendanalyse? Weak signals (https://sloanreview.mit.edu/article/how-to-make-sense-of-weak-signals/) Privacy van koelkast in China Blockchain Business vs. Design De dakpannen van Elon (https://www.tesla.com/nl_NL/solarroof) Is authenticiteit een trend? Chinese vissers met GPS Blokkeer je eigen telefoon Platte diepgang We're digging a hole Slow cooking trend 63º eitje Homeknop in iPad Is een wekker af? Hema (https://www.hema.nl/wonen-slapen/slapen/wekkers/wekker-13710301.html) vs Sony in jaren 90 (https://www.bostonglobe.com/opinion/2016/04/29/rip-sony-dream-machine/xJK199jiAAKkinkqFRo9wO/story.html) Nostalgie is een blijvende trend en verder ook nog over: The Trend Forecast - 99% Invisible (https://99percentinvisible.org/episode/the-trend-forecast/) Welcome to AirSpace | The Verge (https://www.theverge.com/2016/8/3/12325104/airbnb-aesthetic-global-minimalism-startup-gentrification) We're digging a hole. (https://holidayhole.com) The next iPad might be Apple’s first iOS device with no home button (https://www.theverge.com/circuitbreaker/2016/11/28/13763194/apple-new-ipad-2017-rumor-no-home-button) Ruim twee jaar geleden namen we dit gesprek op met trend researcher Esther Beckers. En dat interview heeft, omdat Joost, Reinier en ik het te druk hadden met andere dingen, twee jaar op de plank gelegen. Toen we laatst weer naar dat gesprek luisterden viel het op hoe verbazingwekkend actueel het is gebleven. Misschien gaat het wel helemaal niet zo hard met al die trends. Glitch wordt gemaakt door: David Linssen, Laurens de Knijff Joost Holthuis en Reinier Ladan De muziek is van Big Orange Music Special Guest: Esther Beckers.

Duration:01:25:26

Ask host to enable sharing for playback control

16: Niet meer hoeven zeggen wat etalages of verkeersborden zijn.

4/15/2019
Het begin van een nieuwe reeks Glitches. Gesprekken met slimme gasten over hoe je je (digitale) producten beter kunt maken. Beter voor je klanten en je gebruikers. Maar ook: beter voor de wereld. Hoe voorkom je dat jouw startup straks de nieuwe Facebook wordt. Of erger: de nieuwe Uber. En wat kun je daarbij leren van anderen. In deze aflevering bespreken Laurens en David hun plannen met Joost en Reinier. Een net iets te ongestructureerd gesprek over de Eighties en ethiek, over time well spent en witruimte in je hoofd. Renier heeft het over Mike Monteiro en zijn visie op hoe designers verantwoordelijk zijn voor de producten die ze maken. Een mooie talk van @monteiro vind je hier: How to Build an Atomic Bomb - Mike Monteiro (https://www.youtube.com/watch?v=ZGsYHws-hbc) Ken je mensen die we zouden moeten uitnodigen? Laat het ons weten in jouw review over deze podcast in de iTunes store. Wie weet zit jouw suggestie hier volgende aflevering aan tafel. Mixage: Matthijs Hage. Muziek: Big Orange Music

Duration:00:47:11

Ask host to enable sharing for playback control

15: Joost Schellevis (NOS)-Het bestaansrecht van journalisten staat ter discussie

1/16/2017
Joost Schellevis is sinds een jaar redacteur bij de NOS waar hij verhalen maakt over technologie en maatschappij. Noem hem een soort brug tussen de oude en de nieuwe media. Hoe is het eigenlijk om voor een publieke omroep over de door grote commerciële belangen beheerste tech sector te schrijven? Kan dat wel? Of moet je als je Facebook noemt nog drie andere sociale media noemen om geen reclame te maken? Luister naar de meest politiek getinte Glitch tot nu toe. De onderwerpenparade: - Digital First - Virtual Reality - De week van de veiligheid - Hoe ga je om met PR mensen? - Hoe tech is Facebook? - Hadden we Hyves nog maar - Meningneutraliteit - CCC Duitsland - Joost S. heeft nog nooit een computer in elkaar gezet - Knutselen met computers - Bitcoins in 2009 - Wat leest Joost zelf? - Je hebt wél iets te verbergen - Objectieve berichtgeving - Notificaties op iOS - Versleuteld communiceren bij de NOS - Multichannel benadering - Lineaire televisie - Cut the kabel - IoT - Horloge die weet wat je vastpakt http://www.gierad.com/projects/emsense/ - Zelfrijdende auto’s - Politiek en tech - Tech beïnvloed politiek - Note 7 - Politieke Partij Programma’s - AI’s kiezen - 7 miljard bakjes - Microsoft - Slack - Ambities Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door www.edenspiekermann.com Glitch is een podcast over en met makers uit de wereld van design, technologie en media: http://glitch.show Vind je Glitch leuk? Schrijf een recentie in iTunes. Neem gelijk vijf minuten de tijd om dat te doen. Maak je ons heel blij mee. Of mail ons: redactie@glitch.show Abonneer je op Soundcloud, Castro, Overcast, iTunes of je eigen podcast app. Vertel je vrienden over Glitch via Facebook of Twitter. Wil je adverteren of Glitch sponsoren, stuur een mail naar redactie@glitch.show. Ook goed voor suggesties, opmerkingen en andere feedback. Glitch wordt gemaakt door: Reinier Ladan http://reinierladan.nl https://twitter.com/reinier http://82procent.nl Joost Holthuis: http://www.edenspiekermann.com/people/joost-holthuis/ https://twitter.com/joostholthuis. David Linssen http://davidlinssen.nl https://twitter.com/davidlinssen https://www.linkedin.com/in/davidlinssen Montage: Matthijs Hage https://soundcloud.com/matthijshage Coverart: Linda Tetteroo http://drp.mk/i/yCxk4fFgkX Muziek: Big Orange Music http://drp.mk/i/F1gsX6hT6k Special Guest: Joost Schellevis.

Duration:02:07:20

Ask host to enable sharing for playback control

14: Geke van Dijk (STBY)-Je moet altijd blijven experimenteren

12/9/2016
Hoe leer je het gedrag van je klanten te analyseren? En hoe gebruik je die inzichten om nieuwe producten of diensten te bedenken en te ontwerpen? Hoe doen bedrijven als Vodafone en Danone dat? Geke van Dijk is strateeg, interactieontwerper, service designer en ethnograaf. Haar bedrijf, STBY, is een internationale design consultancy gespecialiseerd in het doen van creatieve research. Allemaal om antwoord te krijgen op de vraag: hoe krijg je nou echt inzicht in waar je klanten of gebruikers behoefte aan hebben. En hoe kun je daar zelf morgen mee beginnen. Glitch is een podcast over en met makers uit de wereld van design, technologie en media: www.glitch.show Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door www.edenspiekermann.com Vind je Glitch leuk? Laat het anderen weten! Deel ons op je favoriete sociale netwerk of schrijf een recentie in iTunes. Of mail ons: redactie@glitch.show Onderwerpen: - Fietsparkeren in de Pijp, Amsterdam - Beginnen met het probleem, dan pas de oplossing - Geen oplossingen, oplossingsrichtingen - NS / Pro Rail opdracht - Een goed probleem overdragen met video - Innovatie gebeurt niet zomaar - Toegankelijkheid trein verbeterd door digitale middelen - Wat is innovatie? - Projecten met AI - Data dit, Data dat - Apple Keynote - Apple apparaten - AirDopjes - Je service is je merk - Cargo cult verbinding krijgen met het netwerk - Cultuurverschillen - De nieuwsgierigheid van Geke - Mede-oprichter van DDS - In de sandbox aan de slag - Hoe begin je met user research? - Hoe regel je mensen? - This is Service Design - Leven in Londen en Amsterdam - Cognitieve belasting - Drie vormen van controle - Je hebt niets te verbergen - Encryptie en privacy Abonneer je op Soundcloud, Castro, Overcast, iTunes of je eigen podcast app. Vertel je vrienden over Glitch via Facebook of Twitter. Een review in de iTunes store vinden we ook heel fijn. Neem gelijk vijf minuten de tijd om dat te doen. Maak je ons heel blij mee. Wil je adverteren of Glitch sponsoren, stuur een mail naar redactie@glitch.show. Ook goed voor suggesties, opmerkingen en andere feedback. Glitch wordt gemaakt door: Reinier Ladan reinierladan.nl twitter.com/reinier 82procent.nl Joost Holthuis: www.edenspiekermann.com/people/joost-holthuis/ twitter.com/joostholthuis. David Linssen davidlinssen.nl twitter.com/davidlinssen www.linkedin.com/in/davidlinssen Coverart: Linda Tetteroo drp.mk/i/yCxk4fFgkX Muziek: Big Orange Music drp.mk/i/F1gsX6hT6k Montage: Matthijs Hage http://drp.mk/i/HscHvSDHKJ Special Guest: Geke van Dijk.

Duration:01:50:32

Ask host to enable sharing for playback control

13: Jasper van Kuijk (TUDelft)—Innovatie is een modewoord voor iets dat vaak mislukt.

9/18/2016
Werk je aan —digitale— producten, dan mag je deze Glitch niet missen! Als columnist in de Volkskrant, als assistent professor aan de TUDelft én in z’n eigen cabaretprogramma, Jasper van Kuijk kan zich mateloos opwinden over het gebrek aan gebruiksgemak van producten of diensten. Want: ”Als de gebruiker het niet ziet, bestaat het niet.” Aan de hand van zijn geliefde OV-Chipkaart en tientallen andere voorbeelden praten we over de valkuilen van innovatie. Over écht ontwerpen vanuit gebruikers. En waarom HTML eigenlijk het spuitgieten van nu is. “Als er iets niet klopt aan een product, zit er altijd iets mis in de organisatie.” “De markt brengt de oplossing voor morgen, niet voor overmorgen” en “De overheid is vooral bang om ernaast te zitten” Stevige uitspraken in een vooral geestig gesprek. Glitch is een podcast over en met makers uit de wereld van design, technologie en media: http://glitch.show Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Edenspiekermann. Vind je Glitch leuk? Laat het anderen weten! Deel ons op je favoriete sociale netwerk of schrijf een recentie in iTunes. Of mail ons: redactie@glitch.show Alle links uit deze aflevering vind je hier: http://drp.mk/0JSP2d7nm5 Voor meer info over z’n boek of cabaretprogramma kijk op http://www.jaspervankuijk.nl Onderwerpen: - Apple Keynote predictions - De headphone jack - Snapchat - De OV-Chipkaart: Het systeem is meer bijelkaar vergaderd dan ontworpen.http://drp.mk/i/SQrcCB87Gz - Huidig gebruik van de OV-Chipkaart - In Hong Kong doen ze dit, dus wij ook. - Service Design - Vertrouwen in UX discipline - Rabobank app debacle: hoe ga je van vier sterren naar 1 in de appstore? http://drp.mk/i/1B4gjnF2b4 - OV met je telefoon http://drp.mk/i/t4DJSjVx5 - Nieuwe vormen van OV - Nieuwmarktrellen http://glitchcast.dropmark.com/357616 - Zelfrijdende auto - Boardingpass http://drp.mk/i/0SBmQdNtsm - Wayfinding in AMC http://drp.mk/i/QnzKJ3sQhr - Parkmobile - User Research - Hoe TomTom TomTom werd - Doodslaan van ontwerp door meer te testen - Innoveren binnen een bedrijf - Op zoek naar de mislukte projecten - Design is itereren - Wat breng je teweeg als designer - Designers moeten developen - Being User Centered - De opgeblazen raket van Musk http://drp.mk/i/10WxYc8b7D http://drp.mk/i/nNKQh2ncH - Musk is de nieuwe Jobs - De Bax-Shop (nog steeds geen sponsor van #Glitch) http://drp.mk/i/yJtytpQFqP Abonneer je op Soundcloud, Castro, Overcast, iTunes of je eigen podcast app. Vertel je vrienden over Glitch via Facebook of Twitter. Een review in de iTunes store vinden we ook heel fijn. Neem gelijk vijf minuten de tijd om dat te doen. Maak je ons heel blij mee. Wil je adverteren of Glitch sponsoren, stuur een mail naar redactie@glitch.show. Ook goed voor suggesties, opmerkingen en andere feedback. Glitch wordt gemaakt door: Reinier Ladan http://reinierladan.nl https://twitter.com/reinier http://82procent.nl Joost Holthuis: http://www.edenspiekermann.com/people/joost-holthuis/ https://twitter.com/joostholthuis. David Linssen http://davidlinssen.nl https://twitter.com/davidlinssen https://www.linkedin.com/in/davidlinssen Coverart: Linda Tetteroo http://drp.mk/i/yCxk4fFgkX Muziek: Big Orange Music http://drp.mk/i/F1gsX6hT6k Special Guest: Jasper van Kuijk.

Duration:01:57:21

Ask host to enable sharing for playback control

12: Ianus Keller (TU Delft)—Ik zoek altijd naar het ongemak.

9/12/2016
Hij won een designcompetitie van Apple en werkte daarna aan telefooncellen en stadsmeubilair. Opgeleid als industrieel vormgever werd Ianus Keller een van de eerste interactieontwerpers van Nederland. Toen hij afstudeerde was hij nog op zoek naar één van de vier Silicon Graphics machines in Nederland. Dat is nu wel anders. Twintig jaar verder leidt Ianus Keller aan de TU Delft nieuwe generaties van ontwerpers op. En af en toe helpt-ie nog een startup. Ook al heeft hij een hartgrondige hekel aan consensus, toch werd het een fijn gesprek over innoveren, digitale LSD en blauwe vinkjes. Glitch is een podcast over en met makers uit de wereld van design, technologie en media: http://glitch.show Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Edenspiekermann. Een leuke plek om te werken! http://jobs.edenspiekermann.com Vind je Glitch leuk? Laat het anderen weten! Deel ons op je favoriete sociale netwerk of schrijf een recentie in iTunes. Of mail ons: redactie@glitch.show Alle links uit deze aflevering vind je hier: http://glitchcast.dropmark.com/356295 We hadden het over: - Wie van de drie http://drp.mk/i/S01kRW0gyT - Wat is fysiek en digitaal? - Co-design en ontwerpen op een niet-oplossingsgerichte manier - Kun je researcher en ontwerper zijn? http://drp.mk/i/F6MKTh93PV - Laat de schoonmaker niet bepalen hoeveel olifanten er meelopen in de parade http://drp.mk/i/F6MKTh93PV - Kunnen start-ups ontworpen worden? - Apple vs. Samsung en wanneer is design gekopieerd? http://drp.mk/i/0fZcrk1cTK - - Pull to refresh en Stay Hungry Stay Foolish - Rijden in elektrische auto’s http://drp.mk/i/yTPKq9TG68 - Lezersmail: - Schiphol API platform: http://drp.mk/i/dBTWyRdnW - Follow-up op de gevangenissen in US http://drp.mk/i/Qfz7jyK1BM - Welk nieuws is nog waar? - De Correspondent - Nieuwe abonnementsvormen - Miljardairs willen graag de ruimte in http://drp.mk/i/0jMKSXm7Bz - Water desinfecteren met een postzegel http://drp.mk/i/HVzjQBP9fK - Ontwerpstudenten van tegenwoordig - Human overgekocht door Mapbox: http://drp.mk/i/0s8CPxv0JY- Startups, zijn ze nuttig? - Lokatiedata delen met vrienden en familie - Sport en de Olympische Spelen - Lesgeven, hoe doe je dat? - Hoe krijg je creativiteit op gang? - Is er plek voor de Yuri van Gelders in de wereld? - Waar liggen de uien? http://drp.mk/i/yvcKR8g9C6 - Het format van lesgeven Je kunt Reinier Ladan http://reinierladan.nl vinden als @Reinier of via z’n geweldige nieuwsbrief. http://82procent.nl) Hier vind je Joost Holthuis: http://www.edenspiekermann.com/people/joost-holthuis/ en soms hier: https://twitter.com/joostholthuis. David “If your brand is a lone warrior in the digital revolution, call me” Linssen kun je hier vinden: http://davidlinssen.nl https://twitter.com/davidlinssen en hier: https://www.linkedin.com/in/davidlinssen Coverart: Linda Tetteroo http://drp.mk/i/yCxk4fFgkX Muziek: Big Orange Music http://drp.mk/i/F1gsX6hT6k Special Guest: Ianus Keller.

Duration:01:45:23

Ask host to enable sharing for playback control

11: Jeroen Disch (Grrr)-Klantgericht als ouders op een schoolfeest

8/18/2016
"Moderne organisaties willen op gelijke voet staan met hun publiek. Maar meestal staan ze langs de zijlijn als ouders op een schoolfeest.” Jeroen Disch, Design Director bij grrr.nl vertelt hoe hij het publiek van z’n opdrachtgevers wel centraal stelt in z’n proces. Hij werkt met zijn ontwerpteam aan UX, visual identities en campagnes voor klanten als Artsen zonder Grenzen, het Haags Filmhuis, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Jeroen Disch studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het Sandberg Instituut. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring als ontwerper en creatief strateeg, bij oa. LAVA en Edenspiekermann. Glitch is een podcast over en met makers uit de wereld van design, technologie en media: glitch.show Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Edenspiekermann. Een leuke plek om te werken!jobs.edenspiekermann.com Vind je Glitch leuk? Laat het anderen weten! Deel ons op je favoriete sociale netwerk of schrijf een recentie in iTunes. Of mail ons: redactie@glitch.show We hadden het over: -Moral Machine van MIT en Google tr.im/moralmachine ⁃IA chatbot menselijker maken door menselijke input tr.im/itskoko ⁃Snapchat en Instagram Stories ⁃Pikachu vangt mensen tr.im/basel ⁃Reinier geblockt door Wilders ⁃Air BnB is een designstudio begonnen tr.im/samara ⁃Wat doet Grrr? tr.im/grrr ⁃Hoe werkt Design en Scrum met elkaar? ⁃Een identiteit scrummen ⁃Hoe ga je om met externe Product Owners ⁃Open API voor schooldata ⁃Multidisciplinair werken ⁃Pistool emoji Apple ⁃Emoji domeinnamen http://???.tk ⁃Tattoo robot tr.im/tattoorobot ⁃Geld stelen van Instagram, Microsoft en Google ⁃Security bij internet of Things tr.im/iotsecurity ⁃Waar kun je het beste inbreken? tr.im/inbreken ⁃Stranger Things met vrije uitloop kinderen tr.im/scharrelkids ⁃Tokyoifying the world tr.im/tokyoifying ⁃Wat maakt Grrr Grrr -Grrr maakt Fietsy tr.im/fietsy Coverart: Linda Tetteroo tr.im/Linda Muziek: BigOrange Music tr.im/bigorange Special Guest: Jeroen Disch.

Duration:01:38:23

Ask host to enable sharing for playback control

10: Albert van Veen (CIO Schiphol) - Als je geen goed product levert dan overleef je het niet

8/10/2016
Elk bedrijf wordt een softwarebedrijf. Ook Schiphol dat zo geworteld is in asfalt en beton. Albert van Veen raakt niet uitgepraat over hoe technologie het leven van de luchtvaartreiziger makkelijker gaat maken. Of zoals hij het zelf zegt: ‘zorgen voor een seamless passenger journey’. Glitch is een podcast over en met makers uit de wereld van design, technologie en media.](http://glitch.show) Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Edenspiekermann. Een leuke plek om te werken! (https://jobs.edenspiekermann.com) We hadden het over: ⁃Joost is op vakantie ⁃Zelfrijdende bus tussen Hoofddorp en Schiphol ⁃De opkomst van Uber, waarom Amerikanen daar goed in zijn wn wat Nederlanders daarvan kunnen leren. ⁃Pokemon Go ⁃3D audio dongle (http://www.theverge.com/circuitbreaker/2016/7/12/12162322/3d-sound-one-module-headphones-99) ⁃SpaceX gaat een raket hergebruiken (http://fortune.com/2016/07/17/spacex-rocket-for-first-relaunch/) ⁃Apple gaat zelf “tv” series maken ⁃Werken op een luchthaven ⁃Comfortabelheid van reizen ⁃Biometrische gegevens opslaan op je telefoon ⁃Samenwerken met de overheid ⁃Agile binnen Schiphol ⁃Is een ongeluk wel een ongeluk (http://www.nytimes.com/2016/05/23/science/its-no-accident-advocates-want-to-speak-of-car-crashes-instead.html?_r=4) ⁃Hoe user centrisch kun je zijn? ⁃Hoe maak je van fouten maken de bedrijfscultuur ⁃Judo en Agile ⁃Open Data ⁃API’s binnen Schiphol en naar buiten toe David Linssen (http://davidlinssen.nl) vind je hier (https://twitter.com/davidlinssen) en hier (https://www.linkedin.com/in/davidlinssen). Interne startup opzetten? Digitale strategie ontwikkelen? Daar moet je David voor hebben! Je kunt Reinier Ladan (http://reinierladan.nl) vinden als @Reinier of via z’n geweldige nieuwsbrief (http://82procent.nl) Reinier is product owner, all-round tech-thinker en interactieontwerper. Joost is met vakantie. Dus dat komt volgende keer wel weer. Vind je Glitch leuk? Laat het weten in de iTunes ratings. Of promoot de show via je favoriete sociale platform. Coverart: Linda Tetteroo (http://www.lindatetteroo.nl) Muziek: Big Orange Music (http://www.big-orange.nl) Special Guest: Albert van Veen.

Duration:01:30:51

Ask host to enable sharing for playback control

9: Freek Claessens: Een winkel ontwerp je net als een website

7/16/2016
Wie wil er eigenlijk nog winkelen als alles online te krijgen is? En hoe kunnen merken zich daar nu op voorbereiden. Freek Claessens is niet een traditionele architect. Onder het motto people, space, design lijkt zijn bureau claessens-erdmann(http://www.claessens-erdmann.nl) altijd op zoek naar hoe een vormgegeven ruimte invloed heeft op het handelen van de mens. Daar praten we over. En over hoe fysieke ervaringen en digitale ervaringen kunnen samenkomen. En wat dat betekent voor de toekomst van retail. Glitch is een podcast over en met makers uit de wereld van design, technologie en media.(http://glitch.show). Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Edenspiekermann. Een leuke plek om te werken! (https://jobs.edenspiekermann.com) We hadden het over: - [Maurice de Hond, de Alexander Klöpping van de jaren '90] - De toekomst voorspellen - Nieuwe schoolmethodes - Floating Piers van Christo (http://www.thefloatingpiers.com/#introduction) - Busstation Schiphol (http://www.claessens-erdmann.nl/busstation-schiphol-noord-nl) - Nieuwe manier van werken met merken - Hoe Agile is de bouwwereld? - Wat is de identiteit van een (architecten)bureau? Apple Stores Het kruisen van digitale en fysieke winkels De horror van de Nespressowinkel Nike winkels Winkelcentra Undercover in een privaat gerunde gevangenis (http://www.motherjones.com/politics/2016/06/cca-private-prisons-corrections-corporation-inmates-investigation-bauer) Het NOS Journaal Ouderen kunnen ook Digital Natives zijn (bedankt @reinier!) Ubercopter Drie podcasts: Podcast over Media (https://soundcloud.com/mediapodcast) Interview met John Gruber (http://www.recode.net/2016/6/30/12053348/john-gruber-daring-fireball-apple-podcast-recode-media) Interview met Dan Carlin (http://fourhourworkweek.com/2014/07/29/the-tim-ferriss-show-episode-20-dan-carlin-hardcore-history-building-podcasts-creativity-and-more/) Zelfrijdende auto's Je kunt Reinier Ladan (http://reinierladan.nl) vinden als @Reinier of via z’n geweldige nieuwsbrief (http://82procent.nl) Hier vind je Joost Holthuis (http://www.edenspiekermann.com/people/joost-holthuis/) en soms hier (https://twitter.com/joostholthuis). En David Linssen (http://davidlinssen.nl) vind je hier (https://twitter.com/davidlinssen) en hier (https://www.linkedin.com/in/davidlinssen). Hij is altijd op zoek naar nieuwe klussen. Vind je Glitch leuk? Laat het weten in de iTunes ratings. Of promoot de show via je favoriete sociale platform. Maar niet via Snapchat, daar begrijpen Joost en ik niks van. Coverart: Linda Tetteroo (http://www.lindatetteroo.nl) Muziek: Big Orange Music (http://www.big-orange.nl) Special Guest: Freek Claessens.

Duration:01:47:44

Ask host to enable sharing for playback control

8: Rosanne van der Stam: Agile denken is geen religie

6/26/2016
Rosanne van der Stam is strategy consultant bij BlinkLane (http://www.blinklane.com)en een fanatiek voorstander van agile werken. De afgelopen twee jaar hielp ze grote organisaties als Philips, Jumbo en Schiphol om de omslag te maken naar denken in waarde. In Glitch vertelt ze het geheim over hoe je een resultaatgerichte developers-cultuur bouwt in een grote organisatie. Glitch is een podcast over en met makers uit de wereld van design, technologie en media.(http://glitch.show). We hebben het over: DAO update EU linktax (https://savethelink.org/eu) AI wordt webdesigner (https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=OXA4-5x31V0) NRC: Wij zijn racisten en daarom is google het ook (http://www.nrc.nl/next/2016/06/16/wij-zijn-racisten-daarom-google-ook-2726583) Mighty TV LinkedIn gekocht door Microsoft The Experience is the Product (http://www.mindtheproduct.com/2016/06/experience-product-peter-merholz/) Alle bedrijven zijn softwarebedrijven Wat is SCRUM? Agile denken introduceren in organisaties Je hebt een klus (https://www.youtube.com/watch?v=wSl4gicDqEY) Apple’s WWDC World of Warcraft en agile denken Agile succesverhalen in Nederland Ontwikkeling van de Bunqapp (https://www.bunq.com/nl/nieuws/qr-to-the-rescue/) Agile voorbeeld binnen Schiphol War on talent Hoe past design en agile in elkaar? Word je blij van agile consulting? Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Edenspiekermann. Een leuke plek om te werken!(https://jobs.edenspiekermann.com) Je kunt @reinier vinden als @Reinier of via z’n geweldige nieuwsbrief http://82procent.nl. Hier vind je Joost Holthuis (http://www.edenspiekermann.com/people/joost-holthuis/) en soms hier (https://twitter.com/joostholthuis). En David Linssen (http://davidlinssen.nl) vind je hier (https://twitter.com/davidlinssen) en hier (https://www.linkedin.com/in/davidlinssen). Hij is altijd op zoek naar nieuwe klussen. Vind je Glitch leuk? Laat het weten in de iTunes ratings. Of promoot de show via je favoriete sociale platform. Maar niet via Snapchat, daar begrijpen Joost en ik niks van. Coverart: Linda Tetteroo (http://www.lindatetteroo.nl) Muziek: Big Orange Music (http://www.big-orange.nl) Special Guest: Rosanne van der Stam.

Duration:02:08:05

Ask host to enable sharing for playback control

7: Vincent de Koning van Big Orange: Rechtstreeks in je reptielenbrein

6/12/2016
Hoe vertel je een verhaal met geluid? Vincent de Koning is geluidsontwerper en mede-oprichter van Big Orange Music (http://www.big-orange.nl), een creatieve audiostudio in Amsterdam en Utrecht. We hebben het over de zin en onzin van VR, over HOE je geluid ontwerpt, over wat 3D geluid is en over hoe je muziek maakt voor games. En Daredevil in 3d audio. Glitch is een podcast over de interactie tussen mens en machine. Met makers uit de wereld van design, technologie en media. Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Edenspiekermann. Een leuke plek om te werken: https://jobs.edenspiekermann.com Luister deze aflevering met een koptelefoon, vanwege de 3D audiofragmenten. We hebben het over: - DAO update http://www.wired.com/2016/06/biggest-crowdfunding-project-ever-dao-mess/ - One Ring http://oneringforpd.com - LayBag zitzak https://www.facebook.com/laybagofficial/ - Verbeterde TieWrap https://decorrespondent.nl/4622/Waarom-veroveren-sommige-uitvindingen-de-wereld-en-andere-niet-/201633931906-9fbf97f1 - Audio Experiences http://experiences.big-orange.nl - Museum Audio Tours 2.0 - Voorbeeld museumtour Rijksmuseum https://www.rijksmuseum.nl/nl/nu-in-het-museum/rondleidingen/multimediatour - Wat is binaural audio? http://www.theverge.com/2015/2/12/8021733/3d-audio-3dio-binaural-immersive-vr-sound-times-square-new-york - Daredevil audio only trailer case https://vimeo.com/160856903 - VR en 3D audio - The singularity https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ - Hyper Reality https://vimeo.com/166807261 - Audio in Japan en Europa https://www.youtube.com/watch?v=Rzz4T3oYngQ - Hear app http://www.hearapp.io - Inception app Hans Zimmer http://www.inceptiontheapp.com - VR na de gimmick Je kunt @reinier vinden als @Reinier of via z’n geweldige nieuwsbrief http://82procent.nl. Tips of opmerkingen? www.glitch.show Muziek: www.big-orange.nl Coverart: Linda Tetteroo Special Guest: Vincent de Koning.

Duration:01:27:19

Ask host to enable sharing for playback control

6: Laurens de Knijff van CleverLions: Een indicator van vitaliteit

5/29/2016
Laurens de Knijff van Clever Lions http://cleverlions.com adviseert redactionele organisaties over het gebruik van analytics en big data. Daarnaast werkt hij met z'n ontwikkelteam hard aan hun eigen product: SmartOcto. We praten over de zin en onzin van big data en analytics. Glitch is een podcast over en met makers uit de wereld van design, technologie en media. http://www.glitch.show Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Edenspiekermann. Een leuke plek om te werken: https://jobs.edenspiekermann.com We hebben het over: Big data om te voorspellen of mensen hun huis gaan verkopen Tesla Model 3 Google Spaces Youtube Chat Google I/O Analoge notities: http://www.psfk.com/2016/05/giorgia-lupi-bringing-human-touch-to-data-psfk-2016-conference.html Clever Lions en Smartocto Sylvana Simons en Lady Gaga NOS: Clickbait du jour Het goed meten van online media Mashable trend line Bitcoin, Ethereum en The DAO Data scientists, Big data en AI Tips of opmerkingen? http://www.glitch.show Muziek: http://www.big-orange.nl Coverart: Linda Tetteroo Special Guest: Laurens de Knijff.

Duration:01:24:22