
TechTopia
Technology Podcasts
Hvordan indretter vi fremtiden? Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, startups og forskning. Om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution. Vært er Henrik Føhns.
Location:
Denmark
Genres:
Technology Podcasts
Description:
Hvordan indretter vi fremtiden? Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, startups og forskning. Om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution. Vært er Henrik Føhns.
Twitter:
@techtopiadk
Language:
Danish
Contact:
+4533184848
Email:
techtopia@ida.dk
Episodes
Techtopia 362: Danske kryptografer er eksperter i digitale valg
3/24/2025
Digitale stemmesystemer er ikke slået igennem ved Folketingsvalg, men i foreningsdanmark har det danske firma Assembly Voting stor succes med deres kryptografiske valgsystem.
I foråret 2025 vælger IDAs medlemmer, hvem der skal sidde i Repræsentantskabet - IDAs svar på Folketinget. Repræsentantskabet består af 65 IDA-medlemmer fra politiske lister (’partier’) med hver deres mærkesager. Sammen sætter de retningen for IDAs arbejde og vælger formand og Hovedbestyrelse.
Alle betalende kandidatmedlemmer i IDA, der er indmeldt pr. 1. marts 2025, har stemmeret. Ved IDAvalget vælges de 61 færdiguddannede medlemmer til Repræsentantskabet. De resterende 4 medlemmer vælges blandt studiemedlemmerne i IDA STEM Students.
Valget afvikles digitalt og i denne udgave af Techtopia forklarer Jacob Gyllenkærne og Alexander Ibsen fra Assembly Voting, hvordan deres system fungerer med avanceret kryptografi, der sikrer anonymitet og nøjagtighed.
Systemet anvender en distribueret tillidsmodel, hvor flere parter sikrer, at ingen enkelt aktør kan manipulere resultaterne. Stemmerne er krypterede og kan kun dekrypteres af flere betroede parter sammen. Zero-knowledge proofs og mixnet-teknologier beskytter vælgernes anonymitet og stemmernes integritet. Fremtidige trusler som kvantecomputere imødegås med "everlasting privacy".
Medvirkende:
Jacob Gyldenkærne, CEO, Assembly Voting
Alexander Ibsen, tech lead, Assembly Voting
Links:
Assembly Voting https://assemblyvoting.com
IDA VALG https://candidacy1.assembly-voting.com/ida_representantskabsvalg_2025
Duration:00:46:12
Techtopia 361: Med AI til bords i mødelokalet
3/17/2025
Generativ AI, såsom Microsoft Copilot og CheckGPT, er blevet et uundværligt værktøj, som mange af os bruger dagligt på arbejdet. Typisk foregår denne interaktion én-til-én, når vi sidder alene foran vores computer.
Men forestil dig nu, at du træder ind i et mødelokale, hvor en AI deltager aktivt i mødet. Denne AI kan bidrage med viden fra internettet, dykke ned i virksomhedens eksisterende vidensbase eller huske og genanvende information fra tidligere møder om samme emne.
Denne type generativ AI kaldes en agent, og en sådan agent, der deltager i møder og bidrager ved bordet, er præcis, hvad den århusiansk startup Proem er i gang med at udvikle.
Medvirkende:
Mads Rydahl, CPO, Proem
Link:
Proem:
https://about.proem.ai
Duration:00:31:27
Techtopia 360: Et farvel til Facebook kan koste kassen
3/10/2025
Debatten raser om, hvorvidt vil skal vriste os ud af de amerikanske techgiganters dominans. Flere ser løsningen som at bygge vores egne sociale medie platforme i Europa.
Men det kræver, at vi er realistiske omkring den nødvendige investering og det er vi ikke altid, hævder professor Kaj Grønbæk, der er leder af Datalogi på Aarhus Universitet.
Foranlediget af de mange forslag om at bygge et dansk eller europæisk svar på Facebook med flere, har han lavet regnestykket. Hvad koster det at bygge og drive en europæisk platform i stil med Facebook.
Hans konklusion er en meget stor udgift samt en voldsom mangel på kvalificeret arbejdskraft.
Techtopia tog til Aarhus for at knække utopiske nødder med Kaj Grønbæk.
Hør om regnestykket, hvorfor vi er havnet her - og hvad der skal til at løfte opgaven.
Medvirkende: Kaj Grønbæk, professor og institutleder, Datalogi, Aarhus Universitet
Links:
Kaj Grønbæks beregning https://www.linkedin.com/posts/kgronbak_forslag-til-et-europ%C3%A6isk-socialt-medie-activity-7288831724262764544-hw6d?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAAAABGwwBhfxvoxjgJt99Tf5SuBDvp3vMJbk
Kaj Grønbæks tanker om Digitaliseringsministeriets principper om techgiganter https://www.linkedin.com/posts/kgronbak_tech-giganters-rolle-som-digital-infrastruktur-activity-7300829300163846146-YPkx?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAAAABGwwBhfxvoxjgJt99Tf5SuBDvp3vMJbk
Henrik Føhns’ forslag til et europæisk socialt medie https://www.linkedin.com/posts/henrikfohns_forslag-til-et-europ%C3%A6isk-socialt-medie-activity-7283796134475542528-L9Md?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAAAABGwwBhfxvoxjgJt99Tf5SuBDvp3vMJbk
Duration:00:28:21
Techtopia 359: Milliardinvestering i dansk kvantecomputervirksomhed
3/3/2025
Den delvist dansk-ejede ingeniørvirksomhed Quantum Machines har rejst 1,2 milliarder kroner i risikovillig kapital. Firmaet har delvist sin oprindelse i den danske virksomhed QDevil, der startede som et forskningsprojekt på Københavns Universitet, men for ti år siden blev til en virksomhed, der i dag leverer udstyr til næsten alle producenter af kvantecomputere.
Det helt unikke ved Quantum Machines er, at størstedelen af produktionen foregår i Danmark, og derfor vil de mange penge også gå til at sikre danske arbejdspladser indenfor deep-tech. Techtopia har tidligere besøgt Quantum Machines og stifteren Jonatan Kutchinsky. Og nu vender vi tilbage for at høre om firmaets succes.
Quantum Machines har efter fusionen i 2022 etableret sig som en førende spiller i udviklingen af kontrolsystemer til kvantecomputere. Virksomheden er på forkant med udviklingen af den næste generation af kvantecomputere med tusindvis af såkaldte qubits, og blandt investorerne er PSG Equity, Intel Capital og Red Dot Capital Partners.
Hør hvordan dansk teknologi er med til at drive udviklingen af fremtidens kvantecomputere – og hvorfor Danmark står stærkt i det globale kvantecomputerkapløb.
Medvirkende:
Jonatan Kutchinsky, medstifter af QDevil og del af ledelsen i Quantum Machines
Sofie Lindskov Hansen, Senior Quantum Advisor hos den danske techambassadør
Links:
Quantum Machines https://www.quantum-machines.co/about/
Techambassadørens strategi - herunder kvantecomputere https://techamb.um.dk/strategy
Techtopias tidligere dækning af kvantecomputere
https://funza.wordpress.com/2025/03/02/techtopia-arkiv-kvantecomputere/
Duration:00:36:03
Techtopia 358: AI's skjulte energiforbrug
2/24/2025
Verden investerer massivt i generativ AI – USA, Kina og EU poster milliarder i teknologien, men én ting tales der ikke meget om: energiforbruget.
Hvor meget strøm sluger de store sprogmodeller som ChatGPT egentlig? Hvor meget vand kræver det at holde datacentrene kølige? Og hvorfor er det kun techgiganterne selv, der kender de reelle tal?
Techtopia dykker ned i AI’s klimaaftryk. Vi tager dig med til Paris, hvor Forum on Sustainable AI fandt sted med deltagelse af OECD, UNESCO, FN, Nvidia, Google og førende forskere. Det blev diskuteret, hvordan vi kan udnytte potentialet i AI uden at gøre teknologien til en ressourcekrævende trussel mod miljøet.
Medvirkende:
Digitaliseringspolitisk chef i IDA, Grit Munk
Links:
Coalition for Sustainable AI https://www.sustainableaicoalition.org
Duration:00:27:11
Techtopia 357: Plug Baby Plug – EU's AI-boost fra Paris
2/17/2025
EU satser €200 mia. på AI
"Plug baby, plug!" – sådan lød det fra den franske præsident Emmanuel Macron på den første dag af AI Action Summit i Paris. Hans budskab var klart: Nu skal den europæiske AI-branche for alvor boostes.
Grand Palais var fyldt til bristepunktet med tech-direktører og toppolitikere fra hele verden, og blandt dem var også EU-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen. Hun kunne afsløre, hvorfor konferencen har skiftet navn fra AI Safety Summit til AI Action Summit – og ja, der var penge med i gaveposen.
Macron hælder hele 109 milliarder euro i fransk AI, men han var ikke den eneste, der kom med store beløb. Dagen efter gik von der Leyen på scenen og fulgte trop med europæiske investeringer.
Men var det hele bare debat og skåltaler? Hvad skete der egentlig blandt forskerne og virksomhederne? Fik de, hvad de ønskede, eller handlede deres samtaler om helt andre ting end penge og geopolitik? Vi taler med Nikolaj Munch Andersen, in-house AI-specialist i Udenrigsministeriet, som har brugt to dage sammen med forskerne på det franske polytekniske universitet – dér, hvor eliten af den franske tech-industri bliver uddannet.
Lyt med i denne episode af Techtopia, hvor vi tager dig med til AI Action Summit i Paris!
Medvirkende:
Nikolaj Much Andersen, AI-specialist, chefkonsulent, udenrigsministeriet
Links:
EU launches InvestAI initiative to mobilise €200 billion of investment in artificial intelligence | Shaping Europe’s digital future
Artificial Intelligence Action Summit
Duration:00:36:47
Techtopia 356: Vælg den danske Oase fremfor Meta
2/10/2025
Hvis du er én af de mange, som gerne vil sige farvel til Zuckerbergs Meta og Musks X, så kan du måske finde ro i din digitale sjæl hos danske Oase.
Det er en dansk platform til chat og grupper lavet af en dansk programmør i protest mod, at udenlandske databetalingsplatforme er den eneste mulighed for at organisere sig online, hvis man fx har en sportsklub, en forening eller et arrangement.
Interviewet med manden bag Oase er det første af en række podcasts, hvor Techtopia tager pulsen på alternativer til overvågningskapitalismen. Alternativer som ikke misbruger borgernes data, og som er skabt helt eller delvist i Europa.
Ideen udspringer af en klumme, som Techtopias vært Henrik Føhns skrev i dagbladet Politiken i 2018, og som fornyligt fik en renæssance på LinkedIn.
Hør mere i Techtopia.
Medvirkende:
Anders Lembke-Holstein
Oase - Tech til fællesskab. Founder. Initiativtager til skærmsundbarndom.dk. Tidligere arkitekt og teknisk lead på Zetland.
Links:
Oase: https://oase.app
Henrik Føhns’ forslag på LinkedIn: https://www.linkedin.com/posts/henrikfohns_forslag-til-et-europ%C3%A6isk-socialt-medie-activity-7283796134475542528-L9Md?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAAAABGwwBhfxvoxjgJt99Tf5SuBDvp3vMJbk
Duration:00:52:00
Techtopia 355: Kinesiske DeepSeek disrupter amerikansk AI branche
2/3/2025
Den største tech-nyhed den sidste uges tid er fremkomsten af den kinesiske generative AI DeepSeek. Ikke alene har den vist sig at være lige så effektiv og god som markedslederen ChatGPT fra amerikanske OpenAI. Den er også open source og gratis.
Og så har den torpederet verdens mest værdifulde selskab, Nvidia, der har fået barberet 600 milliarder dollars af sin børsværdi takket være den kinesiske opkomling.
Nvidia har næsten monopol på at lave de chips, som bruges til at lave generativ AI. På trods af amerikansk handelsblokade af Kina har DeepSeek disrupted disrupterne i Silicon Valley.
Er det en forbigående trend eller er vi vidner til en ny teknologisk verdensorden?
(Episode foto er lavet med Grok AI)
Medvirkende:
Rolf Ask Clausen, senior konsulent, IDA
Jesper Bove-Nielsen, forfatter og CEO Spintype
Links:
Gpt torsdag med Rolf Ask Clausen https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/gpt-torsdag-vidensdeling-om-chatgpt-og-andre-ai-vaerktojer-9-359157
Jesper Bove-Nielsen https://www.linkedin.com/in/bovenielsen/?originalSubdomain=dk
Wired Magazine om Deep Seeks safety guardrails https://www.wired.com/story/deepseeks-ai-jailbreak-prompt-injection-attacks/
The Economist The story of Liang Wenfeng, the model-maker’s mysterious founder https://www.economist.com/business/2025/01/29/deepseek-poses-a-challenge-to-beijing-as-much-as-to-silicon-valley
Duration:00:45:24
Techtopia 354: Strøm til hjernen er medicin
1/27/2025
Romerne brugte angiveligt en elektrisk rokke til at kurere hovedpine. De lagde simpelthen fisken på patientens pande.
Asterix sagde altid, at romerne var skøre, men i det her tilfælde er der noget om snakken. Ideen om at sende elektriske signaler ind i hjernen som medicin er i hvert fald omdrejningspunkt for et svensk forskningsprojekt.
Man har i en del år benyttet sig af såkaldt deep brain stimulation - DBS - blandt andet til at dæmpe rysten hos Parkinson patienter. Man borer to huller i kraniet på patienten. To elektroder placeres i hjernen. Det kaldes dyb hjernestimulation og sætter lægevidenskaben i stand til at korrigere vores humør, påvirke vores lyster og ændre på vores personlighed. Teknologien bruges også til at helbrede epilepsi.
Men metoden er ikke uden problemer. Elektroderne sidder på en meget tynd ståltråd som skubbes ind i hjernen, hvilket kan give forskellige bivirkninger.
Og det er her, at molekylærbiolog og ekspert i elektrisk medicin Hanne Biesmans fra Linkøbing Universitetet i Sverige kommer ind i billedet.
Hun forsker i at lave en gele, som er elektrisk ledede, men i stand til at smelte sammen med hjernevævet. Den størkner til en fleksibel elektrode, der tilpasser sig hjernens naturlige form og struktur. Denne metode sigter mod at reducere vævsskader og forbedre nøjagtigheden og effektiviteten af hjernestimulation, hvilket gør behandlingen sikrere og mere tilpasningsdygtig for patienter.
Udover at høre Hanne Biesmans her i Techtopia, så kan du møde hende på IDAs konference Driving Health Tech i Aalborg d. 4. februar sammen med en masse andre frontløbere på sundhedsteknologi. Du kommer blandt andet til at høre om den nye AI supercomputer Gefion og om teknologi, der kan hjælpe patienter, som går rundt og falder. Og så er Henrik Føhns fra Techtopia ordstyrer på konferencen.
Medvirkende: Hanne Biesmans, biomedicinsk forsker med specialisering i molekylærbiologi og bioelektronik. Skriver ph.d. på Laboratoriet for Organisk Elektronik på eNeuroPharma-projektet.
Links:
Driving Health Tech: https://ida.dk/media/16271/dht25_program.pdf
Hanne Biesmans: https://ida.dk/driving-healthtech/talere-og-program/hanne-biesmans
Duration:00:23:57
Techtopia 353: Dansk startup vil beskytte dine fotos
1/19/2025
Deler du dine fotos med andre på nettet? Har du oplevet, at dine måske meget personlige og private fotos dukker op i sammenhænge og på websteder, som du ikke har forestillet dig?
Det skete for en af Thomas‘ veninder, som bad om hjælp. Det resulterede i, at Thomas startede en virksomhed, der laver avanceret kryptering til beskyttelse af fotos.
Men det er dyrt at starte en teknologitung virksomhed fra bunden. Ikke mindst når den ligger i Odense, og kunderne er de store, tunge sociale netværk i Silicon Valley og investorerne samme sted.
Techtopia mødte iværksætteren Thomas Eriksson til til den globale techbranches årlige fætter-kusine fest i München.
Den hedder DLD og er en eksklusiv klub, hvor man kun kommer, hvis man er inviteret. Og det var Thomas med sin virksomhed Sasha, der betyder “safe share”.
Link: Sasha https://www.sasha.eu
Duration:00:32:51
Techtopia 352: Kritik af kritisk infrastruktur
12/16/2024
Stormflod, epidemier, cyberangreb, Putins hackere og atommissiler. Truslerne mod vores smørhul vokser i disse år. Spørgsmålet er, om vi er godt nok forberedt til at ride stormen af.
En ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen IDA konkluderer, at vi står til en halvlunken mellemkarakter. Ifølge et panel af 1500 IDA-eksperter indenfor et bredt felt, så er det danske kriseberedskab hverken katastrofalt dårligt eller fremragende.
Og det er et problem, som skal løses. Derfor afholdt IDA en stor konference, som Techtopia tog pulsen på. Hvad siger undersøgelsen? Hvem truer os? Hvorfor er cybersikkerheden ikke i top? Og hvad er digital prepping?
Medvirkende:
Flemming Splidsboel, seniorforsker, DIIS
Anders Overvad, cheføkonom, IDA
Jacob Herbst, CTO, Dubex
Mikael Ekman, politisk chef, Microsoft
Links:
IDA Kritisk Infrastruktur https://ida.dk/kritisk-infrastruktur
Duration:00:40:45
Techtopia 351: Tech-startups som drivkraft i forsvarsteknologi
12/9/2024
Krigen i Ukraine er en teknologisk krig med droner og digital kommunikation. Men teknologien er ikke altid skabt af de gammelkendte producenter af krigsmateriel. Den er skabt at tech-startups, som i stigende grad har forandret deres forretning til produktion af forsvarsteknologi.
Flere af dem er i sagens natur ukrainske, men de får selskab af blandt andre tech startups fra Estland, der trods sin beskedne størrelse er en digital frontløber.
Den estiske iværksætter Ragnar Sass har stiftet en hjælpeorganisation ved navn Help 99 og en fond med risikovillig kapital kaldet Dark Star, som skal investere I startups, der producerer forsvarsteknologi.
Rolf Ask Clausen har været i Estlands hovedstad Tallinn og tale med Ragnar Sass.
Links:
DarkStar https://darkstar.ee
Duration:00:25:07
Techtopia 350: Er BlueSky det nye Twitter?
12/1/2024
Er du også X-et ud af X? Træt af Elon Musk og pøblen på det tidligere Twitter. Det sociale medie, hvor politikere, akademikere, konsulenter, mediefolk og tech-geeks tidligere slog deres folder med 140 anslag, som var de deltagere i en evighedsudgave af æggehovedsnakken på DR2s debatprogram Deadline, indtil Elon Musk ødelagde festen.
Frelsen er kommet i form af BlueSky, der til forveksling ligner det gamle Twitter, og de gamle tweeps startede deres Exodus i kølvandet på det amerikanske præsidentvalg. I slutningen af november var BlueSky vokset fra ingenting til at have over 23 millioner brugere inklusive 40.000 danskere.
Hvad skete der? Er BlueSky et reelt alternativ til X? Og hvordan kommer du til at flyve på den blå himmel? Techtopia har spurgt en lille håndfuld Twitterveteraner, der nu er pionerer på BlueSky.
Medvirkende:
Anders Høeg Nissen; tech-formidler og podcaster
Bjarne Tveskov; tech-specialist og forretningsudvikler
Didde Elnif; lektor i journalistik på SDU
Ernst Poulsen; techjournalist og fotograf
Link:
BlueSky https://bsky.app/
Duration:00:48:29
Techtopia 349: Brilleabe med superpowers
11/24/2024
Briller med indbygget computerskærm, telefon og AI gør sig nu for alvor gældende i udbuddet af gadgets.
Metas Raybans med indbygget kamera og internetadgang har været på markedet i et stykke tid, omend brillens AI funktioner ikke er tilgængelige i EU.
Og nu er der kommet en ny brille i butikkerne. Den er produceret af firmaet Even Realities, som involverer både kinesiske, tyske og danske udviklere. Den har ikke kamera, men den har til gengæld en computerskærm indbygget i brilleglasset.
Metaverse-eksperten Therkel Sand Therkelsen har begge briller med i studiet til en snak med Techtopias vært Henrik Føhns.
De diskuterer, hvordan briller kan bringe kontekstuelle AI-assistenter ind i din hverdag. Fordelene og udfordringerne ved teknologi, der gør verden "gennemsigtig". De etiske og sociale dilemmaer ved at integrere kameraer og AI i almindelige briller. Hvad fremtiden byder på for wearable tech – fra superkræfter til privatlivets grænser.
Kan brillerne guide os til bedre produktivitet og effektivitet, eller risikerer vi at ofre vores privatliv? Og hvad med kreativitet og fordybelse – kan vi stadig finde plads til det i en digitaliseret hverdag med always-online briller på næsen?
Medvirkende: Therkel Sand Therkelsen - stifter af Realitet.io
Links: Realities Konference https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/realities-vr-and-wearable-technology-357091
Meta Raybans https://www.ray-ban.com/denmark/ray-ban-meta-smart-glasses
Even Realities https://www.evenrealities.com/en-DK/
Duration:00:30:16
Techtopia 348: Fra data til diagnose forandrer femtech kvinders sundhed
11/18/2024
Sundhedsdata er et af de hotteste emner lige nu. Data, der kan hjælpe os med at forstå kroppens funktioner, diagnosticere sygdomme og finde nye måder at håndtere kroniske lidelser på. Men når det kommer til sundhed, er der en vigtig forskel: Vi mennesker er ikke ens. Kvinders biologi bringer unikke behov og udfordringer med sig, som kræver specifikke teknologiske løsninger.
I denne episode dykker vi ned i den spirende femtech-industri – en verden af innovation, der spænder fra apps og wearables til medicinsk udstyr og forbrugerprodukter, der fokuserer på kvinders sundhed. Vi udforsker, hvordan teknologi bruges til at samle og analysere data om alt fra menstruation og fertilitet til graviditet og menopause.
Men det er ikke uden udfordringer. Femtech-branchen står over for barrierer som manglende adgang til data, begrænset forskning og vanskeligheder med at tiltrække investeringer i en finansverden, der ofte er præget af mænd.
Vi får indblik fra to spændende interviews: Først med Kathrin Folkendt, grundlæggeren af nyhedsbrevet Femtech Insider, som vi mødte på TechBBQ. Dernæst taler vi med CEO Colleen Acosta fra femtechvirksomheden Freya, der arbejder med teknologi indenfor kvindelig fysiologi.
Links:
Femtech Insider https://femtechinsider.com
Freya: https://freyabiosciences.com
Duration:00:39:21
Techtopia 347: Hvorfor er Musk og Trump nyeste bedste venner?
11/10/2024
Verdens rigeste mand, Elon Musk, er den nyvalgte amerikanske præsident Donald Trumps nyeste og bedste ven. Musk støttede Trumps kampagne med millioner af dollars og spillede en meget aktiv rolle i vælgermøderne, især i svingstaterne. Nu er valget overstået, og spørgsmålet er, hvad Elon Musk får til gengæld for sin indsats?
Hvilken indflydelse vil hans nære forhold til Donald Trump have på hans forretninger? Hvordan kommer det til at påvirke Tesla, og hvordan vil det påvirke SpaceX som leverandør til NASA? Vil Elon Musk få en formel plads i Det Hvide Hus?
Techtopia har kontaktet Brad Templeton, der er ekspert i selvkørende biler og en mangeårig aktør i den amerikanske tech-branche i Silicon Valley for at høre hans vurdering, som han netop har beskrevet i en klumme i Forbes Magazine.
Medvirkende:
Brad Templeton - Software ingeniør, IT ekspert og foredragsholder
Link:
Brad Templetons klumme https://www.forbes.com/sites/bradtempleton/2024/11/07/musks-political-efforts-paid-off-what-about-for-tesla-robotaxis/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1Y-tiZPMbn4T9xCCUDCVx_HSadVyqqQndG15h_dLwLAMSGzowM-0W_rYs_aem_d9II_8BJ0rQH1G3hh-UdHg
Brad Templetons hjemmeside: https://www.templetons.com/brad/
Duration:00:37:51
Techtopia 346: Dansk lyddesign har succes med crowdfunding
11/3/2024
I dagens episode dykker vi ned i lydteknologiens kreative verden med Dubby – en ny danskudviklet lydeffektenhed fra Componental. Dubby kombinerer hardware og software og giver brugerne mulighed for at eksperimentere og skabe deres eget lydunivers gennem et innovativt og brugervenligt værktøj, inspireret af musikgenren dub.
Medstifter af Componental, Rasmus Kjærbo, fortæller om virksomhedens rejse fra idé til Kickstarter-succes og ambitionerne om at gøre lydteknologi tilgængelig for musikere, producere og kreative sjæle.
Hør historien om, hvordan Dubby kan forandre din lydoplevelse, og om fremtidsplanerne for dansk lydteknologi.
Medvirkende:
Rasmus Kjærbo – medstifter og leder af Componental
Links:
Dubby - The Flexible Music Multi-Tool for Producers and DJs by Componental — Kickstarter
Componental | Exciting & Open Audio Hardware
Duration:00:30:00
Techtopia 345: Nu kan du få 3D printet laks
10/27/2024
3D print er meget mere end plasticdimser og reservedele. Nu kan man også printe mad.
Vi har længe talte om kunstigt kød, men det er blevet overhalet af laksen. Den østrigske startup Revo-Foods har bygget sit eget produktionsapparat, hvor de printer vegansk mad. Og laks er den hidtige krone på værket.
Techtopia smagte den 3D printede laks på årets AMSummit, hvor man også kunne høre om 3D printede kantsten, rev til havbiologi og et kommende 3D printet kollegie i Holstebro.
Medvirkende:
Lasse Olesen, co-founder, Erle Tek
Mikkel Birch, co-founder og CEO, Stone Reefs
Manuel Lachmayr, CTO og co-founder, Revo-Foods
Links:
Erle Tek: https://www.linkedin.com/posts/erle-tek_erletek-newconstructionera-activity-7177245241261912065-P3vq/
Stone Reefs www.stonereefs.dk
Revo-Foods revo-foods.com
Duration:00:31:08
Techtopia 344: Print dit eget 3D-fashion hjemme i stuen
10/21/2024
For 15 år siden var 3D-print, hvor printere fremstiller fysiske genstande frem for tekst, en af de mest hypede teknologier – ligesom generativ AI er i dag. Dengang blev 3D-printere spået at blive den næste store IT-revolution, og vi forventede snart at have en stående derhjemme. Det skete dog ikke helt som forudset, men i industrien har 3D-print taget store skridt og bruges nu til alt fra skibsmotordele til briller og raketkomponenter.
I denne episode møder vi modedesigneren Brigitte Kock, der printer sit eget tøj hjemme i stuen og drømmer om, at vi alle kan gøre det samme i fremtiden. Vi tager også et kig tilbage på den første skrivebords-3D-printer fra 2009 og udforsker, hvordan 3D-print fungerer i hjemmet.
Du kan møde Brigitte Kock og hendes 3D-printede fashion til AM Summit i Øksnehallen i København, torsdag den 24. oktober, hvor der også er spændende talere fra store industrivirksomheder.
Medvirkende: Brigitte Kock – Modular 3D designer
Links:
AM-Summit https://amsummit.dk
Brigitte Kock https://variableseams.com
Duration:00:33:02
Techtopia 343: Er AI musik kreativitet eller plagiat?
10/13/2024
Vi fortsætter debatten om, hvordan generativ AI forandrer musikbranchen. I sidste uge undersøgte vi de nyeste AI-værktøjer, der gør det muligt for amatører at skabe musik uden at kunne synge, spille eller læse noder. Denne gang stiller vi spørgsmålet: Er det kreativitet eller plagiat, når AI giver os muligheden for at skabe popmusik på nye måder?
Den britiske journalist og rådgiver i musikbranchen, Chris Cooke, beskæftiger sig indgående med AI i forbindelse med musikproduktion og jura.
Herefter får vi selskab af Morten Wagner, CTO hos Trifork, der udvikler digitale løsninger til blandt andet det offentlige. Morten er også en passioneret hobbymusiker og komponist, der bruger AI som en del af sin musikskabelse.
Der er mange udfordringer, når det gælder AI's indflydelse på kunstnere, komponister og pladeselskaber. Men én ting er sikkert: Juristerne står klar til at forme fremtiden for musikproduktion.
Medvirkende:
Chris Cooke, journalist for CMU
Morten Wagner, CTO hos Trifork
Links:
Chris Cooke:https://mynameischriscooke.com
Morten Wagner/Popgoblin: https://open.spotify.com/artist/2isY5cmtn3XYzQuDOyyAZ3?si=lU5qEZDESdSPhUbUHLvO0w
Henrik Føhns' personlige AI pophits playliste: https://soundcloud.com/funzafunza/sets/ai-music-songs-partially-or
Duration:00:37:01