Techzine Talks-logo

Techzine Talks

Technology Podcasts

In Techzine Talks duiden we de zakelijke IT-markt. Het hele jaar door analyseren we IT-oplossingen, strategieën en trends. IT-bedrijven nodigen ons graag uit om te vertellen waar ze aan werken en wat ze op de markt gaan brengen. Hierdoor weten we hoe veel technologieën werken. Of hoe ze horen te werken. Daarnaast horen we vanuit de markt ook waar bedrijven behoefte aan hebben of waar ze mispakken.Dit alles geeft ons een goed overzicht van de markt en alle trends in tech die daarbij horen. In deze podcast leggen we innovaties uit, duiden we nieuwe IT-begrippen en proberen we met praktische voorbeelden ingewikkelde technologie begrijpelijk te maken voor iedereen. Waar nodig, halen we er experts bij om zaken nog duidelijker te krijgen.Het doel is om IT-professionals, decision makers en andere luisteraars te helpen om IT-ontwikkelingen beter te begrijpen, maar ook te helpen in hun zoektocht naar nieuwe oplossingen voor hun bedrijf en niet te blijven hangen buzzwords en one-liners.

Location:

Netherlands

Description:

In Techzine Talks duiden we de zakelijke IT-markt. Het hele jaar door analyseren we IT-oplossingen, strategieën en trends. IT-bedrijven nodigen ons graag uit om te vertellen waar ze aan werken en wat ze op de markt gaan brengen. Hierdoor weten we hoe veel technologieën werken. Of hoe ze horen te werken. Daarnaast horen we vanuit de markt ook waar bedrijven behoefte aan hebben of waar ze mispakken.Dit alles geeft ons een goed overzicht van de markt en alle trends in tech die daarbij horen. In deze podcast leggen we innovaties uit, duiden we nieuwe IT-begrippen en proberen we met praktische voorbeelden ingewikkelde technologie begrijpelijk te maken voor iedereen. Waar nodig, halen we er experts bij om zaken nog duidelijker te krijgen.Het doel is om IT-professionals, decision makers en andere luisteraars te helpen om IT-ontwikkelingen beter te begrijpen, maar ook te helpen in hun zoektocht naar nieuwe oplossingen voor hun bedrijf en niet te blijven hangen buzzwords en one-liners.

Twitter:

@techzine

Language:

Dutch

Contact:

+31736233237


Episodes

GenAI gaat zorgen voor meer Best of Suite

4/15/2024
Veel gebruikte business tools als Microsoft 365, Google Workspace, Slack en Zoom kiezen allemaal voor het toevoegen van duurdere abonnementen of add-ons met generatieve AI. Dit zorgt ervoor dat een best-of-breed scenario wel erg duur gaat worden. Met de komst van generatieve AI gaan veel software-oplossingen veranderen. Kleinere GenAI features worden soms gratis aangeboden, maar de wat uitgebreidere business-tools kiezen er eigenlijk allemaal voor om extra geld te vragen voor meer AI-functionaliteit. Dit betekent dat er per gebruiker bijbetaald moet worden. Op zich is dat niet zo vreemd, want het bieden van generatieve AI-features is ook niet goedkoop. Met andere woorden: er moet iets tegenover staan. Wat we wel verwachten is dat organisaties hun portfolio aan tools gaan heroverwegen, omdat het simpelweg te duur wordt. Verder is het ook veel handiger als je één AI-oplossing hebt die werkt binnen alle business-tools. We denken dan ook dat we weer een toename gaan zien van best-of-suite ten opzichte van best-of-breed. We zagen zelf tijdens Google Cloud Next dat men bij Google inmiddels drie AI-abonnementen aanbiedt voor Google Workspace, startend vanaf 10 dollar per maand per gebruiker tot 30 doller per maand per gebruiker. Ook is duidelijk dat één AI binnen een volledige suite eenvoudiger werkt dan allemaal losse puntoplossingen. Dat kan alleen als de oplossingen echt naadloos in elkaar zijn geïntegreerd, iets dat lang niet altijd mogelijk is. Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks.

Duration:00:44:38

Microsoft maakt een potje van eigen security

4/8/2024
Van een organisatie als Microsoft zou je verwachten dat de eigen security volledig op orde is. Niets is minder waar. Microsoft beschikt weliswaar over zeer hoogwaardige security-oplossingen, maar in het toepassen van het juiste beleid laat het grote steken vallen. Daardoor is het bedrijf alsnog kansloos tegen hackers. Microsoft heeft verzaakt om zorgvuldig om te gaan met bepaalde API-sleutels, waardoor hackers zich toegang konden verschaffen tot verschillende Microsoft-systemen. De gevolgen zijn groot. Naar verluidt hebben zowel Russische als Chinese staatshackers toegang gehad tot allerlei systemen, inclusief broncodes van Microsoft-producten. Ook zouden ze toegang hebben gehad tot mailboxen van Amerikaanse en Europese ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het beleid richting China. Eerder werd al gerept over het gebrek aan two factor authentication, nu blijkt weer dat de ontwikkelomgevingen in direct contact staan met productie-omgevingen. Daardoor konden hackers na het infiltreren van de developmentomgeving zo doorlopen richting de productie-omgeving. Het rapport van het Amerikaanse Cyber Safety Review Board (CSRB) liegt er niet om. In deze aflevering van Techzine Talks gaan Coen en Sander dieper in op de security practices van Microsoft. Ook komt de criminele injectie van broncode in de XZ-library nog kort aanbod.

Duration:00:32:22

De AI PC is de nieuwe ultrabook, over een paar jaar heeft iedereen er één

4/2/2024
Intel is druk bezig met het in de markt zetten van een nieuwe soort pc, dat AI-pc. Alle pc-fabrikanten, Google en Microsoft scharen zich achter dit initiatief. Een AI-pc moet voldoen aan een aantal eisen om zo genoemd te mogen worden. Waarschijnlijk zal Intel fabrikanten ook budget toeschuiven als ze ervoor kiezen een AI-pc op de markt te brengen. Coen en Sander realiseerden zich dat ze dit eerder hebben gezien, namelijk met de ultrabook. Wat Techzine betreft is de AI-pc de nieuwe ultrabook, een nieuwe standaard waar uiteindelijk iedereen gebruik van zal maken. Ten tijde van de ultrabook was vooral het doel om laptops dunner en lichter te maken zonder in te leveren op de accuduur en prestaties. Binnen een aantal jaar maakten laptops een transitie door van lompe zware apparaten, tot dunne lichte mobiele apparaten. Nu wil Intel een soortgelijke transitie inzetten, waarbij systemen standaard worden voorzien van een NPU. Een chip die in staat is om AI-taken snel uit te voeren en zo de CPU en GPU te ontlasten. Coen en Sander voorspellen dat elke pc straks met een NPU komt en over een paar jaar iedereen een zogenaamde AI-pc bezit inclusief een Copilot-knop.

Duration:00:39:37

KubeCon 2024: Kubernetes is af, tijd voor platform engineering

3/25/2024
Kubernetes heeft zijn Linux moment bereikt aldus de CEO van de CNCF. Daarmee wil de CNCF min of meer zeggen dat Kubernetes af is, het is een stabiel en volwassen product. Dat betekent niet dat het niet verder innoveert, want IT staat nooit stil. De focus tijdens KubeCon verschuift echter veel meer naar andere zaken. Een van die dingen is platform engineering. Wees gerust, KubeCon zal niet zomaar verdwijnen. Zoals Sander het zegt, KubeCon bekt gewoon veel beter dan CloudNativeCon. Feit is echter wel dat steeds meer nieuwe innovaties en trends meer onder de vleugel van CloudNative passen dan onder KubeCon. Tijdens KubeCon ging het bijvoorbeeld ook veelvuldig over AI, niet geheel verrassend. Een nieuwe opkomende trend is platform engineering, waarbij IDP-tools als Backstage een grotere rol gaan spelen. Backstage is een development tool ontwikkeld door Spotify en gedoneerd aan de open source community. Binnen zo'n tool kan een developer exact zien welke programmeertalen en libraries die mag gebruiken, maar ook welke platform services (PaaS). Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks met Coen en Sander.

Duration:00:31:23

Devin is volgende AI-doorbraak; eerste zelfstandige AI software ontwikkelaar

3/18/2024
Wederom een doorbraak in de AI-wereld, de eer gaat deze keer naar Devin, een chatbot die zelfstandig volledige applicaties kan ontwikkelen. Voor het ontwikkelen is Devin maar liefst 8x zo krachtig als OpenAI's GPT4. Vorige week was het de eer aan Cognition AI, het presenteerde Devin, een chatbot met baanbrekende technologie voor software ontwikkeling. De startup haalde recent nog 21 miljoen dollars aan kapitaal op. Investeerders kunnen blij zijn, het bedrijf is nu vele malen meer waard door alle media aandacht. Die media aandacht is overigens dik verdiend, want Devin is in staat om zelfstandig applicaties te ontwikkelen of complexe code te analyseren en fouten en bugs te detecteren. Ze hebben Devin zelfs ingezet op freelance-platform Upwork, ze lieten Devin freelance programmeeropdrachten uitvoeren naar volle tevredenheid van klanten. Waar je bij veel andere LLM's per document of per functie moet aangeven wat je precies met de code wil. Kan je bij Devin aangeven wat voor applicatie je wilt en voor je ogen wordt vervolgens de complete applicatie gegenereerd. Tussentijds kan je uiteraard nog bijsturen in features en het ontwerp, maar het gebeurd allemaal voor je neus. Niet gek dus dat Devin ineens heel populair is, voorlopig is het enkel beschikbaar als private preview, maar we gaan ongetwijfeld meer over Devin horen in de komende maanden. Mits een van de techgiganten nu een zak geld op tafel legt, dat valt ook niet uit te sluiten.

Duration:00:32:47

Wat als AI de rol van de traditionele zoekmachine overneemt?

3/11/2024
De manier waarop we op internet zoeken is al jaren onderhevig aan verandering, maar met de opkomst van generatieve AI gaat die verandering versnellen. De verwachting is dat we in 2026 al minimaal 25% minder zoeken op de manier zoals we dat nu doen. In plaats van een lijst met websites, krijg je steeds vaker direct antwoord van de zoekmachine op je vraag. Hoe gaat dat eruit ziet? En misschien wel belangrijker nog, wat heeft dat voor impact op de markt? Waar 2023 in het teken stond van de opkomst van OpenAI (ChatGPT) en alle concurrenten. Gaat het in 2024 veel meer over wat je nu echt kan met generatieve AI. Dit jaar moet iedereen concreet maken hoe genAI een rol gaat spelen in producten en zakelijke oplossingen. Dat geldt ook voor zoekmachines, die voor elk project, idee of opdracht een rol spelen. Op dit moment domineert Google voor 91% de wereldwijde zoekmarkt, Bing volgt daarna en dan houdt het al snel op. De opkomst van genAI gaat er in elk geval voor zorgen dat andere partijen een poging gaan wagen om een rol van betekenis te spelen. Zo hebben we al initiatieven gezien als ArcSearch, een mobiele browser die bij zoekopdrachten webpagina's genereerd met het antwoord. Ook zijn er hardnekkige geruchten dat OpenAI aan een alternatief voor een zoekmachine werkt. Al vermoeden we dat Microsoft daar dan nauw bij is betrokken als groot aandeelhouder in OpenAI. Uiteindelijk is het de vraag of het speelveld echt zal veranderen of Google niet gewoon te dominant is. Het zal in elk geval zorgen voor innovatie en hopelijk voor een nieuwe innovatieve gebruiksinterface. Wij betwijfelen of mensen wel op een soort sidebar chatbot zitten te wachten. Daarnaast zullen de ranking algoritmes compleet op de schop gaan als generatieve AI een groot deel van de zoekresultaten overneemt. Wat is SEO dan nog waard? Hoe moeten informatie aanbieders zoals uitgevers dan hun geld verdienen? Hoe zet je een product in de markt als niemand het kan vinden? Zo zijn er nog wel meer uitdagingen te bedenken. Dat en meer in deze Techzine Talks.

Duration:00:37:02

Een hybrid cloud bouwen met Azure of AWS

3/4/2024
Het concept van cloud computing verplaatst zich steeds meer naar lokale datacenters en aanbieders. Vanuit lokale datacenters bieden managed hosting providers vaak een platform waarop je je applicaties kan laten landen: een private cloud. Het betekent simpelweg dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over hardware en infrastructuur. Zo'n private cloud kan je vervolgens ook goed combineren met de public cloud, met als resultaat een hybrid cloud. Hoe doe je dat en waar moet je rekening mee houden? Dat bespreken we met twee experts van True. In deze aflevering van Techzine Talks spreken we met Frank van Essen en Guido Laout van True. Zij helpen klanten bij True met het inrichten van hun private of hybrid cloud. Dat kan bij True via AWS en Azure. We bespreken waar ze zoal tegen aan lopen, welke voor- en nadelen er zijn en waar klanten rekening mee moeten houden. Er zijn namelijk nogal wat zaken om rekening mee te houden; denk aan waar je je data wilt of moet opslaan. Ook prestaties verschillen per omgeving, net als de kosten. Daarnaast zijn er nog de technologische verschillen en hoe je een cloudomgeving kan inrichten. Een hybrid cloud-strategie heeft bij de meeste organisaties de voorkeur, of willen daar naartoe. Kennis is niet altijd voldoende aanwezig, dus dan is een partner een aantrekkelijke optie.

Duration:00:49:28

Gaat de aanval op LockBit ons verlossen van ransomware?

2/26/2024
Wereldwijd hebben diverse opsporingsinstanties vorige week een gevoelige tik uitgedeeld aan LockBit. In totaal werden er 34 servers offline gehaald en in beslag genoemn. Daarnaast werden er twee mensen gearresteerd en nog enkele arrestatiebevelen uitgevaardigd. De instanties hebben LockBit duidelijk in het vizier, maar worden we daarmee ook verlost van ransomware? Cybercriminaliteit staat vandaag de dag bijna gelijk aan ransomware. Hoewel je op veel verschillende manieren toegang kan krijgen tot iemand zijn data, leiden vrijwel alle initiatieven tot dezelfde uitkomst; een ransomware-campagne. Uitzonderingen hierop zijn zeer gerichte aanvallen op belangrijke personen of infrastructuur die veelal worden opgezet door de landen zoals China en Rusland. Die hebben vaak als doel het vernietigen of verstoren van infrastructuur. Geldelijk gewin speelt doorgaans geen rol. Bij een ransomware-aanval kan het slachtoffer, een persoon of organisatie, ervoor kiezen om te betalen of niet. Het begon met het versleutelen van data, na betaling kreeg het slachtoffer een decryptiesleutel (of niet). Met die sleutel kon deze de bestanden weer terughalen. Inmiddels betalen de meeste organisaties niet meer om hun data terug te krijgen, maar vooral om die data niet uit te laten lekken op het internet. Dat ransomware lucratief is blijkt wel. Uit onderzoek blijkt dat er het afgelopen jaar ruim 1 miljard euro werd betaald aan ransomware-criminelen. LockBit is daarin zeer dominant. LockBit bestaat namelijk pas sinds 2019/2020, maar heeft in die vier jaar ook al ruim een miljard euro aan inkomsten binnen geharkt. Het is dan ook niet gek dat verschillende autoriteiten en opsporingsinstanties LockBit willen aanpakken. De actie van vorige week was achteraf gezien een kleinschalige actie, waarvan het effect tot op heden beperkt is. De vraag is een beetje hoeveel data de opsporingsinstanties hebben bemachtigd met deze actie en welk vervolg men daaraan kan geven. Worden er de komende maanden bijvoorbeeld nog meer mensen gearresteerd? Kunnen die mensen meer vertellen over andere deelnemers aan de criminele organisatie? Dat zal moeten blijken. LockBit zelf stelt dat de impact minimaal is en de organisatie gewoon alweer up and running is en slachtoffers maakt. Daarnaast zouden veel mensen elkaar niet kennen binnen de organisatie, enkel via hun nickname. Luister naar deze aflevering van Techzine Talks om alles te weten te komen over ransomware in 2024, met een speciale focus op LockBit.

Duration:00:32:48

Kan een datacenter wel duurzamer worden met de opkomst van AI?

2/19/2024
Datacenters liggen, zeker in Nederland, onder een vergrootglas. Ze verbruiken veel energie en water om alle servers en koeling draaiende te houden. Met de opkomst van AI wordt de vraag naar krachtigere chips groter en dus ook de vraag naar stroom en water. Hoe kan een datacenter duurzamer worden terwijl de vraag naar rekenkracht substantieel stijgt? Dat bespreken Coen en Sander in deze aflevering met Ronald van Veen, Technical Solutions Architect Datacenters bij Vertiv. Grote bedrijven die datacenters willen bouwen in Nederland lopen tegen steeds grotere uitdagingen aan. De grote vraag naar stroom, water en daarmee de impact op de omgeving zorgt voor veel kritiek. Men wil of verwacht dat datacenters alsmaar duurzamer worden. Dat staat een beetje haaks op de opkomst van AI, want de vraag naar rekenkracht en datacentercapaciteit neemt in rap tempo toe. Hoe kunnen datacenters de vraag naar meer capaciteit combineren met duurzaamheid? Datacenter duurzamer maken met vloeistofkoeling Kunstmatige intelligentie, vooral GenAI, zorgt echter voor nog meer vraag naar capaciteit en dat brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. AI verbruikt namelijk fors meer stroom, produceert veel meer warmte en vereist dan ook meer koeling. Toch is het voor een datacenter wel degelijk mogelijk om duurzamer te worden terwijl ze tegelijk kunnen groeien. De oplossing daarvoor ligt op dit moment voornamelijk in vloeistofkoeling. Chipfabrikanten kunnen in principe ook meer doen om datacenters duurzamer te maken, door meer te focussen op het energiezuiniger maken van chips. Dat is echter niet waar de markt op dit moment om vraagt. Een duurzamer datacenter is verder in theorie ook nog te realiseren door het gebruik van (groene) waterstof als energiedrager. Deze en nog veel meer andere trends rondom duurzame datacenters en de technologieën die hieraan bij kunnen dragen bespreken we in deze aflevering van Techzine Talks.

Duration:00:38:25

Cohesity neemt deel Veritas over: vreemd, logisch, gevaarlijk?

2/12/2024
De overname van een deel van Veritas door Cohesity sloeg behoorlijk in vorige week. Hiermee ontstaat immers in een klap een van de grootste spelers in de sterk versplinterde wereld van backup, disaster recovery, datamanagement en cyberweerbaarheid. Coen en Sander analyseren deze overname in een nieuwe Techzine Talks. Cohesity heeft een uitgebreid SaaS-portfolio voor backup en datamanagement. Terwijl Veritas met NetBackup van oudsher een enorm bereik heeft, vooral binnen enterprise-omgevingen. NetBackup lijkt echter aan de limieten te zitten en niet veel moderner te kunnen worden. Aan de andere kant zoekt Cohesity naar waardevermeerdering, zeker gezien de IPO waar het al enkele jaren mee bezig is. De grote installed base van Veritas kan hier op meerdere manieren goed bij helpen. Met deze overname komt het beste van twee werelden bij elkaar en zou men in staat moeten zijn om een zeer sterk portfolio te creëren. Dat is althans de officiële lezing als we de persberichten moeten geloven. Maar is dat ook echt zo? Een startup die een gevestigde speler overneemt, dan gaan bij ons toch altijd de antennes wat verder uitstaan. Is alles wel wat het lijkt? Is het mogelijk dat Cohesity zich hier dingen op de hals haalt waar het later spijt van gaat krijgen? Dit kan een enorm succes worden of een gigantische flop. In deze aflevering van Techzine Talks staan we stil bij alle kanten van deze overname/fusie. Van het positieve voor beide partijen tot de risico's en uitdagingen, ook voor klanten van beide partijen.

Duration:00:34:36

ASML blijft ondanks politieke tegenwind stevig doorgroeien

2/5/2024
ASML is de absolute parel van de Europese techindustrie. Niet slecht voor een bedrijf uit Veldhoven. ASML ontwikkelt zeer geavanceerde machines waarmee chips worden geproduceerd. Hoewel er meer bedrijven in de wereld zijn die dergelijke machines maken, komt vooralsnog niemand in de buurt van ASML. De grootste bedreiging voor ASML komt uit een andere hoek, namelijk de politiek. In deze aflevering van Techzine Talks nemen we je mee op een begrijpelijk niveau in wat ASML nu precies maakt. Waarom dat zo goed is en welk effect dit heeft op de chipmarkt. Daarnaast staan we stil bij de groei en uitdagingen van ASML. Vorig jaar werd ASML geconfronteerd met vergaande exportrestricties naar China. Hierdoor heeft het bedrijf het afgelopen jaar nog flink wat extra machines geëxporteerd naar China, maar dat is nu verboden. Dit gaat weliswaar ten koste van de totale omzet van ASML, maar het bedrijf blijft positief, want buiten China kan het voldoende zaken doen. China investeert miljarden in soortgelijke technologie om een alternatief voor ASML te vinden. Dat kan een potentiële concurrent opleveren. Welke concurrenten zijn er eigenlijk? Een ander groot gevaar is nieuw beleid vanuit Den Haag. Het wil de migratie van kenniswerkers naar Nederland gaan tegenhouden. ASML is echter afhankelijk van goed opgeleide mensen uit het buitenland, omdat de Nederlandse universiteiten niet voldoende studenten kunnen afleveren.

Duration:00:34:13

LLM's veilig gebruiken binnen je organisatie is een uitdaging

1/29/2024
De hype rond generatieve AI begint wat weg te zakken. Aan de basis van generatieve AI staan LLM's, maar veel organisaties worstelen op dit moment hoe je deze modellen op een goede manier toepast binnen de organisatie. Dat blijkt nog een hele uitdaging, zeker als je het op een veilige en compliant manier wilt doen. Hoe weet je bijvoorbeeld dat je guardrails ook voldoen? Of heb je zekerheid dat je data binnen de landsgrenzen blijft en niet zomaar uitlekt? Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks! Steeds vaker worden LLM's gekoppeld aan allerlei databronnen met bedrijfsdata. Die bedrijfsdata moet op een juiste manier worden toegepast binnen diverse AI scenario's. Dat is een hele krachtige toepassing, maar valt of staat ook met de kwaliteit van data, maar ook of de data geschikt is voor het specifieke scenario. De data moeten dan ook goed gecureerd zijn: je kunt niet gewoon even een datalake koppelen. Ook moeten er guardrails worden toegepast die niet te omzeilen zijn. Het succesvol toepassen van LLM's valt of staat dus met een goed plan en scenario. Daarnaast moeten managers die zich door hypes laten sturen worden teruggefloten, want dit is geen technologie die even snel kan worden toegepast en uitgerold. Voor interne applicaties kan een organisatie wellicht wat meer risico nemen. Voor applicaties die direct door de klant gebruikt kunnen worden, zoals chatbots, moet men zeer goed data cureren. De data moet echt beperkt zijn en hier moet een goede strategie en compliance-policy aan hangen met de juiste guardrails. Ook moet de data passen binnen de gewenste scenario's. Het beste advies is op dit moment om vooral te focussen op interne applicaties en nog heel voorzichtig te zijn met externe applicaties. Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks.

Duration:00:33:14

Wat betekent de overname van Juniper door HPE voor de netwerkmarkt?

1/22/2024
HPE gaat Juniper overnemen en zal het samenvoegen met HPE Aruba onder de naam HPE Networking. Het wachten is nog even op de goedkeuring van de autoriteiten, maar verder lijkt de overname in kannen en kruiken. Sommmige mensen vrezen voor minder concurrentie in de netwerkmarkt. Niets is minder waar. HPE Aruba en Juniper vullen elkaar uitstekend aan qua portfolio. Coen en Sander analyseren deze overname in de nieuwste Techzine Talks. Dit soort overnames roepen altijd veel vragen op in de IT-markt. Wat betekent dit voor mijn huidige productportfolio van de bedrijven? Worden de producten er ook daadwerkelijk beter van of is het meer een kwestie van concurrentie wegkopen? Ook kijkt men graag terug in de geschiedenis. Zo heeft HPE een aantal zeer succesvolle overnames gedaan, maar heeft het ook een aantal desastreuze op zijn naam staan. Daar wordt het liever niet aan herinnerd. Het zorgt in elk geval voor een verschuiving in de netwerkmarkt. HPE wordt hiermee een speler waar men nog meer rekening mee zal moeten gaan houden in de toekomst. Iets waar spelers als Cisco en Extreme Networks ongetwijfeld last van ondervinden. Meer hierover in deze aflevering van Techzine Talks!

Duration:00:37:25

De harde schijf (HDD) heeft zijn beste tijd gehad

1/15/2024
Vroeger sprak men over de harde schijf en de opslagcapaciteit van een pc of server. De wens naar opslagcapaciteit is niet verdwenen, maar de harde schijf heeft zijn beste tijd gehad. Vandaag de dag gebruiken vrijwel alle systemen SSD's voor hun opslagcapaciteit. In pc's zijn SSD's inmiddels al jaren de standaard, in serverparken zijn SSD's de laatste jaren ook steeds dominanter geworden. SSD's bestaan inmiddels alweer ruim 10 jaar. Inmiddels bestaan ze ook in allerlei verschillende form factors. Het begon met 2,5 inch behuizingen met daarin een hoeveelheid flash-chips met een SATA-poort. Die poort bleek al snel te traag. Daardoor stapte men over op PCI express kaarten en de M.2-strip. Voor servers is de EDSFF variant in opkomst, die bestaat uit een hele lang behuizing met flink wat flashgeheugen die hot-swappable is. Al deze ontwikkelingen en het alsmaar goedkoper wordende flashgeheugen maakt de HDD steeds minder interessant of levensvatbaar. Sommige leveranciers hebben het einde van de HDD al uitgeroepen. Andere verwachten dat HDD's de komende jaren het loodje leggen. De vraag is hoelang partijen als WD en Seagate nog harde schijven kunnen produceren met enige winstmarge. Het omslagpunt waarbij flash structureel goedkoper is dan een HDD komt steeds dichterbij. Als je de snelheidswinst meeneemt is dat voor sommige workloads al simpelweg het geval. In deze aflevering gaan we dieper in op de toekomst van SSD's en HDD's.

Duration:00:36:42

Gaat spatial computing nu echt doorbreken?

1/8/2024
Apple kondigde vorig jaar aan dat het zich gaat mengen in de wereld van AR/VR met de Apple Vision Pro. Inmiddels is bekend dat die begin februari in de VS lanceert. Nu meer bedrijven 'spatial computing' omarmen, vragen wij ons af: gaat het nu ook echt doorbreken? Er zijn al veel initiatieven van virtual reality en augmented reality geweest. Nog niet zolang geleden blies Mark Zuckerberg hoog van de toren rondom de Metaverse. Zakelijk is het grootste succes waarschijnlijk nog altijd de Microsoft HoloLens, maar dat gaat mogelijk veranderen. Apple kondigde de komst van 'spatial computing aan' met de Apple Vision Pro-headset. Weet Apple opnieuw het trucje te herhalen door veelal bestaande technologie te combineren tot een succesvol product, waar andere partijdn de mist in gingen? Qualcomm heeft spatial computing ook omarmd en presenteerde nieuwe chips voor headsets die zich op VR richten. Google en Samsung lijken hier gehoor aan te gaan geven, terwijl Microsoft al enige tijd wordt gelinkt aan Samsung voor de ontwikkeling van nieuwe spatial computing-initiatieven. Als zoveel grote techbedrijven bezig zijn met bepaalde ontwikkelingen, is het een kwestie van tijd voordat de producten volgen. De vraag is echter: gaan consumenten en bedrijven er ook warm voor lopen en ze aanschaffen? De Apple Vision Pro kost een slordige 3500 dollar, dus het is niet voor iedereen weggelegd. Meer hierover in deze aflevering van Techzine Talks.

Duration:00:41:24

Wordt Windows 12 de techdisruptie van 2024?

1/2/2024
Gelukkig nieuwjaar! 2024 is begonnen en dat betekent een nieuwe seizoen van Techzine Talks! Dit jaar zal Windows 12 zijn opwachting gaan maken. In deze aflevering zetten we alle berichten en geruchten naast elkaar om te beoordelen of Microsoft gaat zorgen voor een techdisruptie met zijn nieuwe besturingssysteem. Als we de introductie van Windows 8 buiten beschouwing laten, dan hebben de laatste versies van Windows niet echt een revolutie veroorzaakt; het waren eerder evoluties. Met Windows 12 zou dat weleens kunnen veranderen, als we alle berichten mogen geloven. Zo lijkt Microsoft nu serieus werk te gaan maken van ARM-ondersteuning. Ook zou Windows 12 modulair opgebouwd worden en verdeeld worden over verschillende partities. Dit maakt het besturingssysteem een stuk veiliger, maar ook eenvoudiger in beheer en om te patchen. Tot slot zal Microsoft Copilot een centraal onderdeel gaan uitmaken van het nieuwe OS. Hiermee krijgt AI een grote rol in het helpen en ondersteunen van gebruikers in Windows 12.

Duration:00:50:44

Terugblik 2023; AI, AI, AI, open source, security en Europese regels

12/25/2023
Ontsnap vandaag even aan de kerstverplichtingen, een jaaroverzicht met Coen en Sander en de belangrijkste onderwerpen die in 2023 voorbij zijn gekomen. Het ging dit jaar natuurlijk enorm veel over AI, generatieve AI, LLM's, maar ook over security, open source en nieuwe Europese regels. We staan er in dit jaaroverzicht nog eens bij stil. Voor deze aflevering schuiven ook alle redacteuren van Techzine aan, Berry, Erik en Laura. Gezamenlijk blikken we terug en bespreken we de onderwerpen. Wat ons betreft een prima aflevering om tijdens de kerstdagen even uit te loggen bij je familieleden en bijgepraat te worden over de belangrijkste ontwikkelingen in IT in 2023.

Duration:01:22:15

Wat is de impact van generatieve AI op de journalistiek?

12/18/2023
In deze aflevering van Techzine Talks bespreken Erik, Sander en Coen de impact van Generative AI, met name GPT, op de journalistiek. Ze bespreken de verschillende reacties van uitgevers op deze ontwikkeling, zoals de recente deal tussen OpenAI en Axel Springer. Ook wordt er ingegaan op de betrouwbaarheid van AI-gegenereerd nieuws en de blokkade van GPT op websites van Nederlandse uitgevers. De aflevering gaat verder over de mogelijke voordelen en nadelen van generatieve AI in de journalistiek, en of er nog ruimte is voor menselijke journalisten en redacteuren. De hosts delen hun eigen ervaringen en overwegingen als mensen die zelf in de media-industrie werken. Ze benadrukken het belang van fact-checking en het gebruik van generatieve AI als een tool in het journalistieke proces. Hoewel AI-modellen steeds geavanceerder worden, zijn er beperkingen in het begrijpen en interpreteren van taal en het genereren van unieke inzichten. De aflevering eindigt met een vooruitblik op de toekomst van generatieve AI in de journalistiek en de mogelijke komst van nieuwe technologieën.

Duration:00:50:28

Wat laat Broadcom over van VMware?

12/11/2023
Bij VMware worden duizenden mensen ontslagen, oplossingen worden afgesplitst en verkocht en de strategie gaat volledig op de schop. De afgelopen weken zijn de eerste stappen gezet in het strippen van VMware. De komende maanden zullen er nog wat stappen volgen. In deze podcast zetten we alles op een rij en bespreken we de actuele situatie. De CEO van Broadcom heeft vorige week bevestigd dat Carbon Black en het EUC-portfolio van VMware in de verkoop staan. Vooralsnog is het niet duidelijk of er al gesprekken zijn gevoerd met potentieel geïnteresseerde kandidaten. Het overnameproces heeft zo'n 18 maanden geduurd en er is uitgebreid de tijd geweest om dit voor te bereiden. Het zou dus zomaar kunnen dat Broadcom op korte termijn kan melden aan wie Carbon Black en VMware EUC verkocht gaan worden. Er zijn ongetwijfeld genoeg partijen te vinden die interesse hebben in Carbon Black en VMware Workspace One. Vier divisies Broadcom heeft besloten om VMware op te splitsen in vier divisies, waarmee ook al duidelijk werd dat EUC en Carbon Black er buiten vielen. De vier divisies zijn VCF, Tanzu, Software Defined Edge en Application Networking and Security. Lees hier meer over de nieuwe divisies. Ontslagen VMware heeft inmiddels al zo'n 3000 mensen ontslagen, voornamelijk in landen waar de arbeidswetgeving dit eenvoudig mogelijk maakt. In Europa zijn vooralsnog geen ontslagen bekendgemaakt, hier zijn werknemers ook beter beschermd. Wel is het vrijwel zeker dat er de komende maanden nog ontslagen gaan volgen in verschillende landen. VMware had zo'n 38.000 werknemers, we vermoeden dat Broadcom dit terug wil gaan brengen naar de 25.000 tot 30.000, gezien alle ontslagen en verkopen van divisies. Broadcom / VMware liveblog Techzine houdt op de website een liveblog bij met de ontwikkelingen rondom Broadcom en VMware sinds de overname. Bekijk de liveblog hier. Tot slot spreken we in de podcast over onze vorige Broadcom en VMware podcast, deze is hier terug te luisteren.

Duration:00:41:22

Welke meerwaarde kan data science bieden in een organisatie?

12/4/2023
Steeds meer organisaties werken data gedreven, maar hoe pak je dat aan? Meerwaarde bieden door data gedreven te gaan werken klinkt natuurlijk heel mooi. Je hebt een data science-team nodig, maar dat is nog geen garantie tot succes. Daar komt meer bij kijken. We gaan in gesprek met OHRA om te horen hoe de verzekeraar data science toepast. De verzekeringswereld is een wereld met veel verschillende stakeholders, maar ook met veel processen en afdelingen. Daar kan je met de juiste data science-insteek een hele hoop automatiseren en verbeteren. Ook kan er gezorgd worden voor meer inzichten in producten en processen. Bij OHRA werken ze in het data science-team ook met machine learning en LLM's om de organisatie te versterken. We gaan in gesprek met Antal Nusselder, lead data scientist bij OHRA om hier meer over te weten te komen.

Duration:00:41:06