Doorbraak Radio-logo

Doorbraak Radio

News & Politics Podcasts

De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Doorbreek de bubbel.

Location:

Belgium

Description:

De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Doorbreek de bubbel.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Wereldblik: 'Het internationaal recht staat onder druk'

5/2/2024
In deze Wereldblik bespreekt oud-diplomaat Axel Buyse de oorlog in Gaza, de wapenleveringen aan Oekraïne, Trump en de Navo en de Rwanda-deal van het VK. Gastheer: Harry De Paepe Support the Show.

Duration:00:32:36

Ask host to enable sharing for playback control

Anti-Israëlprotest is slecht nieuws voor Joe Biden

4/29/2024
De Republikeinse zo-goed-als-presidentskandidaat Donald Trump staat in New York terecht voor... eigenlijk iets dat vaak voorkomt in de VS. Maar bij hem zou het strafbaar zijn. Dat kan ook, we zullen zien. Ondertussen kan zijn opponent gewoon op campagne. De politiek in de VS is al langer een rechtbankdrama, dan mag het Hoogste Gerechtshof niet ontbreken. Hoe immuun is een president eigenlijk? dat is daar nu de vraag. Aan de universiteiten is een golf van antiIsraël-acties in de VS. Die neigen vaak ook naar antisemitisme en het doet wat denken aan de studentenprotesten tegen de Vietnamoorlog in 1968. Dat is vooral slecht nieuws voor de kandidatuur van Joe Biden. In het David Neyskens datacentrum zien we hoe het met de kansen staat voor de presidentsverkiezingen. Support the Show.

Duration:00:47:56

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe X-Jinping stagnatie Chinese economie wil keren

4/17/2024
Jarenlang nam het Chinese BBP gestaag en stevig toe, eerst door de inzet van goedkope arbeid en later met enorme kapitaalinvesteringen. Voor het eerst stagneert de economie echter. President Xi-Jinping tracht het tij te keren door massaal in te zetten op technologie, die nog in zijn kinderschoenen staat. Of dit kan lukken en over de gevolgen op de Europese economie, interviewt Doorbraak TV Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van de denktank Stichting Merito. https://youtu.be/tbaxzAxWnE4 Support the Show.

Duration:00:16:54

Ask host to enable sharing for playback control

Wereldblik: ‘Als Oekraïne wordt veroverd dan is dat het failliet van de internationale politiek’

4/17/2024
De Iraanse aanval op Israël vergroot de zenuwachtigheid in het Midden-Oosten. Verliest Oekraïne de oorlog? En Duitsland herbewapent zich. 'Wereldblik' met Oud-diplomaat Axel Buyse en gastheer Harry De Paepe. https://youtu.be/UdE_tLsEbPc Support the Show.

Duration:00:33:03

Ask host to enable sharing for playback control

Joe Biden zit in slechte papieren

3/29/2024
Doorbraak houdt de verkiezingen in de Verenigde Staten in het oog. Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman analyseren de electorale kaart en besluiten: een tweede termijn wordt geen ‘wandeling door het park’ voor de president. Support the Show.

Duration:00:50:01

Ask host to enable sharing for playback control

De waarde van Bitcoin ontleed

3/29/2024
Bitcoin is de laatste weken weer aan een opmars bezig. De voor- tegenstanders laten dan ook weer van zich horen. Maar het blijft zoeken naar een degelijke evaluatie van waar Bitcoin voor staat en welke rol het speelt in de financiële wereld. Is Bitcoin de toekomst van het financiële systeem of gaat het hier om een ordinaire oplichting en zeepbel? In de klassieke media horen we vooral dat laatste standpunt. Doorbraak probeert de nuance in het verhaal te brengen. Vandaag gaan fiscalist en voorstander van Bitcoin Thomas Spaas en scepticus/ specialist bank & beurs pascal Paepen in gesprek over dit heikele onderwerp. Wat is Bitcoin nu eigenlijk? Welke rol speelt Bitcoin momenteel als betaalmiddel? Klopt het dat vooral de georganiseerde misdaad en terroristen hun toevlucht zoeken in Bitcoin? Is Bitcoin interessant als vermogensopslag en kan het zo de positie van goud overnemen? En hoe zit het met Bitcoin als belegging? We trachten antwoorden op al die vragen te geven in deze aflevering van Doorbraak TV. https://youtu.be/YmTr_fkMEYE Support the Show.

Duration:00:40:45

Ask host to enable sharing for playback control

Doorbreekt handelsblok Rusland, China en Iran de westerse economische hegemonie?

3/28/2024
Rusland wordt sinds de inval van Oekraïne geconfronteerd met handelssancties. Een Amerikaans sanctieregime maakt van Iran de paria van de wereld. De VS voert ook een restrictieve politiek tegen goederen uit China. Rusland, Iran en China werken samen om die restricties op te vangen. Andere landen steunen hen. Wordt dit stilaan een alternatief voor de westerse economische hegemonie, waarop sommigen hopen? Ivan Van De Cloot, hoofdeconoom van de Stichting Merito, verheldert in een interview met Hans Brockmans van Doorbraak TV. https://youtu.be/BipREn1lt9Y Support the Show.

Duration:00:18:41

Ask host to enable sharing for playback control

Duurzaamheidscriteria EU: ondoordacht beleid creëert systeemrisico

3/14/2024
Onlangs sneuvelde de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) in het Europees parlement. Dat deze nieuwe stap op het gebied van ESG- of duurzaamheidscriteria nog niet gezet wordt, duidt erop dat het tij keert. Ook bij politici groeit nu het besef dat we onszelf stilaan economisch wurgen met doelstellingen die -op z'n zachtst gezegd- ondoordacht zijn. Prof. Wim Schoutens, gespecialiseerd in financial engineering aan de KU Leuven licht samen met hoofdeconoom van Stichting Merito Ivan Van de Cloot toe waar de problemen zitten en hoe de geesten rijpen. Het besef groeit dat doorgedreven duurzaamheidscriteria almaar meer systeemrisico creëren, een gevaar dat tot voor kort werd geminimaliseerd en onderbelicht bleef. Dat de bureaucratische obsessie met ESG-reglementering stilaan maatschappelijk ontwrichtend werkt, dringt nu ook door op het hoogste politiek niveau. Al is de Europese Centrale Bank (ECB) nog steeds de weg kwijt en ondermijnt ze haar primaire doelstelling: het bewaken van de prijsstabiliteit. https://youtu.be/BxaeAp0IfeA Support the Show.

Duration:00:36:12

Ask host to enable sharing for playback control

Van Hool en overheidsingrijpen: de Sunk Cost Fallacy

3/13/2024
Busbouwer Van Hool bevindt zich in zwaar weer. Hoofdeconoom van Stichting Merito Ivan Van de Cloot legt uit waar de problemen zitten. Het algemeen ondernemersklimaat in Vlaanderen, maar ook in Europa, zorgt er voor dat bedrijven zoals Van Hool het moeilijk hebben. Met de inflatie en de daaraan gekoppelde loonindexering, stijgen de kosten versneld, zonder dat daar productiviteitsstijging tegenover staat. Daarbovenop komen dan nog de gestegen kosten voor energie. Op microniveau botsen specifieke bedrijven, zoals van Hool, nu ook op de gevolgen van mismanagement en verkeerde keuzes uit het verleden. Maar moet de overheid individuele bedrijven 'redden' of beperkt ze zich beter tot het bewaken van een deugdelijk ondernemersklimaat en een gelijk economisch speelveld? Van Hool kreeg in het verleden al overheidswaarborgen. De Vlaamse regering moet oppassen voor de Sunk Cost Fallacy (verzonken kost redeneringsfout) en zich niet laten verleiden om de put nog dieper te graven. Ondanks het electorale opbod dat nu duidelijk speelt. https://youtu.be/WX314m9sRv0 Support the Show.

Duration:00:16:38

Ask host to enable sharing for playback control

Presidentsverkiezingen worden Trump tegen Biden

3/6/2024
Super Tuesday bracht weinig verrassingen. Zowel voormalig president Donald Trump als huidig president Joe Biden wonnen vlot. Het lijkt erop dat ze elkaar opnieuw zullen tegenkomen in de strijd om het presidentschap op 5 november. Als ze beiden gezond blijven. Roan Asselman en David Neyskens leiden ons in de podcast Amerika in alle Staten rond tussen Super Tuesday, het Supreme Court, rechtszaken, peilingen en populariteit. Support the Show.

Duration:00:38:29

Ask host to enable sharing for playback control

Het Zangfeest: ‘Een spagaat tussen cultuur en politiek’

3/5/2024
Zondag 10 maart is er het 84ste Vlaams Nationaal Zangfeest. Maar wat is dat eigenlijk, wat moet iemand die het Zangfeest niet kent zich daarbij voorstellen? Bart Fierens, voorzitter van het organiserende ANZ, legt het uit. Support the Show.

Duration:00:17:34

Ask host to enable sharing for playback control

Joachim Pohlmann: ‘Beschavingen komen en gaan. Het is een natuurlijke cyclus’

3/1/2024
Joachim Pohlmann (1981) schreef een politiek-filosofisch boek: ‘Volk & Elite. De eeuwige wederkerende strijd om macht en waarom dat eigenlijk niet erg is.’ Naar aanleiding van dit werk nodigde Doorbraak hem uit naar de studio en ging met Joachim Pohlmann in gesprek over zijn nieuwe boek. https://youtu.be/LFf6qTdYyuQ Support the Show.

Duration:00:35:28

Ask host to enable sharing for playback control

Wereldblik: ‘Veel landen opereren nog volgens 19de eeuwse geopolitieke principes.’

2/29/2024
Wat is de rol van Iran in het Nabije Oosten? Wat is er aan de gang in Centraal Afrika? En wat kan ons politiek systeem leren van Nederland? U hoort het in Wereldblik. Support the Show.

Duration:00:33:01

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe houden we onze gezondheidszorg betaalbaar?

2/28/2024
We spenderen in ons land ruim €40 miljard belastingsgeld aan de gezondheidszorg. Samen met de factuur voor de pensioenen is dit budget niet alleen een belangrijke post binnen de begroting. Door de wettelijke groeinorm is het ook één van de snelst groeiende posten. Hoe houden we onze gezondheidszorg betaalbaar? Wat kunnen de zorgverstrekkers en artsensyndicaten betekenen in deze discussie? Wat is de rol van de ziekenfondsen in dit verhaal? Spelen zij een dubbele rol als ziekenfonds én zorgverstrekker door hun uitbating van ziekenhuizen en apotheken? Moet de Zorg volledig geregionaliseerd worden? En wat met de plannen van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke? Wil hij te snel gaan, luistert hij te weinig naar de inbreng van het terrein en staat zijn afkeer voor transparantie een degelijke hervorming in de weg? Dr. Thomas Gevaert, anatoom patholoog en co-voorzitter van artsensyndicaat Kartel en Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij Stichting Merito, gaan hierover in gesprek bij Winfried Matheeussen. https://youtu.be/BNZRP5r9dC0 Support the Show.

Duration:00:44:41

Ask host to enable sharing for playback control

Botsende economieën in woelige tijden

2/21/2024
Donald Trump stevent af op een verkiezingsoverwinning. Terwijl onder de huidige president Joe Biden de Amerikaanse economie toch wel topprestaties haalt, zij het met veel staatssteun en tegen de Europese belangen in. Europa zelf reageert vertwijfeld op het Amerikaanse protectionisme en de Chinese machtspolitiek. De economische pijler Duitsland kan het niet redden. Ondertussen borrelen in ons land dwaze ideeën op over kortere werkweken. In een interview met Hans Brockmans duidt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van Stichting Merito, de turbulente situatie. https://youtu.be/-mvvnAfi_00 Support the Show.

Duration:00:23:04

Ask host to enable sharing for playback control

Justitie in NY vervolgt Trump, niet een misdrijf

2/17/2024
Analyse van de politiek in de VS is al langer een rechtzaakdrama, dat is in deze podcast niet anders. Maar in NY is er volgens David Neyskens wel wat meer aan de hand. Samen met Roan Asselman overlopen we de laatste evoluties. Is de president van de VS een sympathieke verwarde opa die niet vervolgd hoeft te worden? Komt er nog hulp aan Oekraïne? En hoe staan presidentskandidaten ervoor in de peilingen? Support the Show.

Duration:00:39:07

Ask host to enable sharing for playback control

Over Vrijheid: kan Javier Milei een voorbeeld zijn?

2/8/2024
Staat de Vrijheid in het Vrije Westen onder druk? In deze aflevering van Doorbraak TV gaan hoofdeconoom van Stichting Merito Ivan Van de Cloot en fiscalist Thomas Spaas in op het begrip 'Vrijheid' en hoe dat in het Vrije Westen verwaterd is. Naar aanleiding van de opkomst in Argentinië van de libertarische president Javier Milei en de negatieve reacties daarop in onze pers schetsen Van de Cloot en Spaas de staat waarin we ons bevinden. Is er sprake van een binnengeslopen staatscollectivisme? Zijn er oplossingen voor de malaise waar het Westen zich in bevindt? Over de angst en zelfs afkeer van Vrijheid in Vlaanderen en hoe we daar aan kunnen ontsnappen. https://youtu.be/gFs9Q5-dqg4 Link naar WEF-toespraak Javier Milei https://www.youtube.com/watch?v=4z44XP4u9Xs Support the Show.

Duration:00:34:45

Ask host to enable sharing for playback control

Wereldblik: ‘In Soedan is de slavenhandel nog volop aan de gang’

1/31/2024
Oud-diplomaat Axel Buyse over de vaudeville rond Charles Michel, tien conflicten om in de gaten te houden in 2024 en de komst van Donald Trump. Gastheer: Harry De Paepe https://youtu.be/iFQPU4XX0uA Support the Show.

Duration:00:33:03

Ask host to enable sharing for playback control

Na twee voorverkiezingen is de race gelopen voor Trump

1/24/2024
Na Twee voorverkiezingen in de VS weten we al heel wat meer. Roan Asselman en David Neyskens gidsen ons door de actualiteit en politiek in de VS. Wie wordt de vicepresident van Trump? Waarom laat president Biden de prikkeldraad weghalen aan de grens tussen Texas en Mexico? En welke soap speelt zich af voor de rechtbank in Georgia, met de aanklaagster van Trump in een hoofdrol? Support the Show.

Duration:00:47:32

Ask host to enable sharing for playback control

Oorlogseconomie kan alleen overleven met sterke financiële buffer

1/18/2024
Hans Brockmans (Doorbraak) interviewt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van Stichting Merito over het fenomeen van de oorlogseconomie. Tegen de verwachtingen in kan de Russische economie de schok van de tanende handel en het wegvallen van honderdduizenden arbeidskrachten opvangen dankzij een sterke financiële reserve en de alternatieve inkomsten uit grondstoffen. Oekraïne kan zijn oorlogseconomie financieren met Amerikaanse steun, die echter dreigt weg te vallen onder een nieuwe president. Het is de vraag of er een politieke consensus kan gevonden worden binnen de Europese Unie om de rol van de VS over te nemen. Support the Show.

Duration:00:16:48