KRANIEBRUD-logo

KRANIEBRUD

13 Favorites

De tre videnskabsnørder Julie Harboe, Emma Holtet og Peter Løhde giver os hver dag overraskende og tankevækkende vinkler på alverdens fænomener, når de besøger forskellige videnskabsgrene for at komme bagom, ind i og rundt om dagens emne.

Location:

United States

Description:

De tre videnskabsnørder Julie Harboe, Emma Holtet og Peter Løhde giver os hver dag overraskende og tankevækkende vinkler på alverdens fænomener, når de besøger forskellige videnskabsgrene for at komme bagom, ind i og rundt om dagens emne.

Language:

Danish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Neurotech og hjernecyborgs

5/6/2024
Der er pt. mellem 30 og 50 hjernecyborgs i verden - dvs. mennesker, der har fået en chip indopereret i hjernen. De her chips kan bl.a. bruges til at forbedre førlighed eller taleevner, der er nedsat efter en ulykke eller sygdom, men de kan også regulere dit humør. Det lyder måske som et skrækscenarie fra en dystopisk sci-fi? Vores ekspert i dag er dog ikke bekymret; tværtimod - han forsker i hvordan den her teknologi kan hjælpe os, og netop dét mulighedsrum dykker vi ned i. Medvirkende: Hjerneforsker og læge Benjamin Svejgaard. Vært: Emma Elisabeth Holtet.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:39

Ask host to enable sharing for playback control

Nyt projekt vil skabe dialog i klasseværelset

5/3/2024
Ræk fingeren op! Sådan er der nok mange af os, der er opdraget til at undervisningen foregår i skolen. Den struktur er dog ikke altid gavnlig for mulighederne for at lære. Derfor vil et nyt forskningsprojekt nu forsøge at skabe mere variation og inklusion i klasseværelset - ved at hive fat i en undervisningsform, vi har kendt til i over 50 år. Medvirkende: Tina Høegh, Lektor, Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab på Syddansk Universitet og Michael Bang Sørensen, lektor på Det Frie Gymnasium i København. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:19

Ask host to enable sharing for playback control

Spionage-status: Hvem holder øje med os lige nu?

5/2/2024
Hvorfor er universiteterne et oplagt sted at rekruttere danske spioner lige nu? Hvilke fremmede efterretningstjenester holder øje med os? Og hvor henne i verden har vi agenter, der opererer under overfladen? Vi tager pulsen på efterretningsarbejdet, og hvordan det har ændret karakter i kølvandet på krigen i Ukraine. Herigennem bliver vi også klogere på, hvordan man forsker i et felt, hvor en stor del af materialet er mørklagt? Medvirkende: Thomas Wegener Friis, historiker og lektor ved Syddansk Universitet, og leder af Center for Koldkrigsstudier. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:41

Ask host to enable sharing for playback control

Skab et bedre indeklima - vi bliver sundere, mere effektive & sparer penge

5/1/2024
Den enkelte skole kan spare store summer på at forbedre indeklimaet, og som samfund opnår vi en endnu større samlet gevinst. Så hvad skal der til for at skabe et godt indeklima i institutioner og virksomheder? Og hvad bør du gøre i dit private hjem? Medvirkende: Professor Jørn Toftum fra DTU SUSTAIN. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:00

Ask host to enable sharing for playback control

Her er krigens glemte helte: Duerne

4/30/2024
De får hædersmedaljer, overvåger fjenden, guider missiler og redder menneskeliv. Dagens gæst har kun bevingede ord til overs for brevduerne. For de små fugle har gang på gang vist sig at gøre en afgørende forskel i krigens liv. Og måske kan de hurtige fugle også vise sig at være afgørende i fremtidens konflikter... Medvirkende: Jacob Vrist Nielsen, historiker på Aarhus Universitet og dueholder Christian Hansen. Vært: Peter Løhde.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:49:44

Ask host to enable sharing for playback control

De fattige snyder mindre

4/29/2024
200.000 danskere lever under fattigdomsgrænsen og uligheden er på sit højeste i 35 år. Men hvad gør det ved vores beslutninger og moralske kodeks, at vi pludselig skal kæmpe for at få enderne til at mødes? Det undersøger vi i dagens program, hvor vi får besøg af en ekspert, der har forsøgt at besvare spørgsmål med hjælp fra en terning og light-sodavand. Medvirkende: Christian Truelsen Elbæk, adjunkt på Center for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet. Vært: Peter Løhde"See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:41

Ask host to enable sharing for playback control

"Danmarks bedste flyver" styrtede ned og overlevede en uge i Atlanterhavet

4/26/2024
Han blev kaldt Danmarks bedste flyver, selvom han faktisk faldt ned flere gange, for den sønderjyske pilot Christian Johansen var noget helt specielt. Vi dykker ned i hans vilde liv - bl.a. dengang han blev den første pilot til at flyve på forbryderjagt, og hvordan han sad på en havareret flyvemaskine i en uge lagt ude i Atlanterhavet. Herigennem bliver vi også klogere på hvilke slags mennesker der, som Christian Johansen, kaster sig ud i livsfarlige eventyr. Medvirkende: Rene Rasmussen, forfatter til "Danmarks bedste flyver" og museumsinspektør på Museum Sønderjylland & Professor i psykologi Henrik Høgh-Olesen. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:12

Ask host to enable sharing for playback control

36 timer i isolationskammer skal gøre os klogere på stofskiftet

4/25/2024
Forestil dig at bo på syv kvadratmeter i op til flere døgn. Hvis du er klaustrofobisk anlagt lyder det måske ikke rart. Men det er forholdene for forsøgspersonerne på Steno Diabetes Center Aarhus. Her har man for nyligt fået installeret nogle af Danmarks eneste hermetisk forseglede metabolske kamre, hvor forsøgspersoner lige nu indgår i et eksperiment der skal gøre os klogere på stofskiftet. Peter Løhde har besøgt kammeret for at blive klogere på potentialet som de to kamre gemmer på... Medvirkende: Niels Jessen, forskningschef, Steno Diabetes Center Aarhus og Simon Bøggild Hansen, læge og ph.d.-studerende ved Steno Diabetes Center Aarhus og Hormon- og Knoglesygdomme ved Aarhus Universitetshospital. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:36

Ask host to enable sharing for playback control

Den danske kaffehistorie - kællingedrikken blev et hit

4/24/2024
I dag er vi et af de lande der drikker allermest kaffe, men der var engang, hvor Danmark faktisk var et udpræget tedrikker-land. Så hvornår og hvordan tog kaffen over? Hvorfor er der så meget status forbundet med vores forbrug - ikke bare på caféerne, men også ude i de private hjem? Og hvordan udviklede de opkvikkende, varme og kostbare dråber sig fra "kællingedrik" til hvermandseje? Medvirkende: Annette Hoff, historiker, forfatter og tidligere museumsinspektør i Den Gamle By. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:36

Ask host to enable sharing for playback control

Danske forskere udvikler en pille mod demens

4/23/2024
Lige nu er kliniske forsøg i gang, hvor testpersoner afprøver effekterne af en dansk-udviklet pille mod demens - nærmere betegnet den meget aggressive og arvelige frontotemporal demens. Men hvor langt er der fra forsøgets nuværende fase til, at en pille mod demens rent faktisk kan udskrives af lægerne? Hvad er demens egentlig for en sygdom, og hvad kan vi gøre i dag, ved hjælp af bl.a. motion og kost, for at bekæmpe den? Hertil hører vi fra en pårørende, om hvordan det er når ens nærmeste rammes, samt hvilke tanker deres diagnose sætter i gang ift. ens egen sundhed, gentests og fremtid. Medvirkende: Professor Anders Nykjær, pårørende Henriette Bolin Laursen. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:41

Ask host to enable sharing for playback control

Derfor er opioider Danmarks farligste rusmiddel

4/22/2024
Flere hundrede danskere bliver hvert år indlagt med forgiftninger fordi de har misbrugt smertestillende lægemidler. I de værste tilfælde dør de. Det er ikke uden grund, at tre af Danmarks retsmedicinske institutter nu åbent kalder opioider for det allerfarligste rusmiddel. Men hvad er det, der gør opioiderne så farlige? Og hvilke konsekvenser er det, som de hver dag konfronteres med på de retsmedicinske institutter? Medvirkende: Charlotte Uggerhøj Andersen, overlæge ved Klinisk Farmakologi på Aarhus Universitetshospital og Klinisk Lektor på Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet og Jacob Viczy Kragh, ph.d. i medicinhistorie og forfatter. Vært: Peter Løhde.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:08

Ask host to enable sharing for playback control

Den danske tehistorie - engang vi drak mere te end englænderne

4/19/2024
Det er ikke mange der ved det, men der var engang hvor vi danskere var et udpræget te-drikker-land, mens englænderne fyldte sig med kaffe! Så hvordan byttede vi roller? Hvornår opstod den danske tekultur, og hvorfor mistede vi den igen til fordel for de ristede bønner? Vi dykker ned i dansk tehistorie - fra 1600-tallets apoteker-blade og frem til nutidens hurtige teposer i utallige smagsvarianter. Hertil får du opskriften på, hvordan du egentlig bør brygge din grønne te - for det har du formentlig aldrig gjort rigtigt, og hermed har du nok heller aldrig smagt ordentlig, grøn te! Medvirkende: Annette Hoff, historiker, forfatter og tidligere museumsinspektør i Den Gamle By. Vært: Emma Elisabeth Holtet See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:12

Ask host to enable sharing for playback control

Alle i historien var på stoffer

4/18/2024
Mennesket har altid ledt efter den næste både blive fuld, skæv eller høj på. Faktisk har rusen været så stor en drivkraft, at vi nok ikke ville være dem, vi er i dag, hvis ikke vores forfædre havde været på stoffer. Før i tiden sniffede man nemlig oceaner af lægeordineret kokain, røg enorme mængder af opium og tog små skud amfetamin for at få et boost i hverdagen. Medvirkende: Søren Hein Rasmussen, historiker og forfatter. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:04

Ask host to enable sharing for playback control

Hvem er krigeren? - Fra moderne kampzoner til rituel krigsmagi

4/17/2024
Hvis vi går tæt på en kriger, hvad ser vi så bag kampmateriellet? Er der en kriger gemt i os alle? Og hvad gør kampen ved et menneske? Vi zoomer ind på både de moderne, danske soldater og på historiske krigere. Herved bliver vi især klogere på Sepik-krigerne fra 1920'erne, og hvordan deres gamle krigsmagi stadig sætter spor i nutidens Papua Ny Guinea. Medvirkende: Anders Emil Rasmussen, museumsinspektør på Moesgaard Museum og lektor i Antropologi på Aarhus Universitet. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:42

Ask host to enable sharing for playback control

Illerup Ådal - krigsfundet der omskrev historiebøgerne

4/16/2024
Hvorfor bliver denne arkæologiske udgravning i 1950'erne afgørende for fortællingen om vores nordiske jernalder? Hvad kan vi lære af de mange smukke, ornamenterede våben? Og hvordan snydes der dengang med kopivarer på det globale sværdmarked? Jernalderen er en farverig tid! Lær hvorfor, når vi bl.a. nørder ned i fortidens hære, deres fantastisk velbevarede udstyr, og hvordan denne historie trækker tråde til Hollywood blockbusteren Gladiator. Medvirkende: Forhistorisk arkæolog Xenia Pauli Jensen, der er senior forsker på Moesgaard Museum. Vært: Emma Elisabeth Holtet See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:39

Ask host to enable sharing for playback control

Fem skarpe til forskerne - hvordan læser du med ørerne? & hvad kan vi lære af tandlægeredskaber?

4/15/2024
Hvad synes eksperterne er det mest interessante, når det gælder netop deres vidensområde? Det bliver vi klogere på, når vi taler med en medieforsker og en konservator. Herigennem dykker vi bl.a. ned i: Hvordan nye medier som lydbøger og podcasts betyder, at vi i dag lytter os igennem en hel del af vores litteraturforbrug. Hertil ser vi på en samling historiske tandlægeredskaber - hvad fortæller disse smukke, men gruopvækkende instrumenter om dansk medicinhistorie? Medvirkende: Iben Have, lektor i Medievidenskab på Aarhus Universitet & Amalie Suurballe Schjøtt-Wieth, konservator ved Medicinsk Museion. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:21

Ask host to enable sharing for playback control

Muslimske kvinder skal ikke "reddes" fra undertrykkelse

4/12/2024
Muslimske kvinder er ofre for undertrykkelse og social kontrol. Det er i hvert fald det billede, der har inficeret store dele af debatten om integration. Men det gør faktisk mere skade end gavn, at vi opfatter muslimske kvinder som nogen, der skal reddes. Det mener dagens gæst, der har brugt flere år på at undersøge vores syn på de kvindelige muslimer. For måske var det bedre at vi brugte mindre tid på at tale OM dem. Og mere tid på at tale MED dem. Medvirkende: Louise Rognlien, ph.d.-studerende i idehistorie på Aarhus Universitet og Ella Yar. Vært: Peter Løhde.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:49:43

Ask host to enable sharing for playback control

Den nye far er mere følsom, nærværende og til stede end hans egen far

4/11/2024
Når nybagte fædre i dag får deres barn i armene for første gang er det med helt andre forventninger til forældreskabet end dem, deres far eller farfar havde. For i modsætning til tidligere generationer er den moderne far en næsten lige så stor del af forældreskabet som moderen. Og det er kun godt, mener dagens gæst, der har set udviklingen med egne øjne. Medvirkende: Svend Aage Madsen, formand for Forum for Mænds Sundhed. Vært: Peter Løhde.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:49:56

Ask host to enable sharing for playback control

Ville du stemme på en dansk Trump? - Hvorfor vælger vi udemokratiske politikere?

4/10/2024
Er tilliden til vores folkevalgte politikere virkelig ved at smuldre? Risikerer vi at se gamle demokratier falde? Og hvad får folk til at stemme på en politiker som Donald Trump? Alle de spørgsmål får du svar på, når vi tager pulsen på de vestlige demokratier og analyserer deres sundhedstilstand. For måske står det faktisk ikke så slemt til, som det billede der tegnes i medierne? Herigennem bliver vi klogere på, hvad der får vælgere til at sætte deres kryds ud for kandidater, der tydeligvis handler udemokratisk. Medvirkende: Suthan Krishnarajan, lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Vært: Emma Elisabeth Holtet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:49:55

Ask host to enable sharing for playback control

Spøgelser, lys og selviscenesættelse: Snapshots fra fotografiets historie

4/9/2024
Cheeeeese! I 1840 tog telegrafisten og forfatteren Peter Faber et billede af Gråbrødre Torv i København. Apparatet, han brugte, var et såkaldt daguerreotypi-apparat. Og billedet skulle senere vise sig at være det allerførste fotografi herhjemme. Dagens Kraniebrud kortlægger fotografiets historie - fra de sort-hvide daguerrotypier til de moderne instagram-posts. Medvirkende: Mette Kia Krabbe Meyer. Seniorforsker på det kongelige bibliotek og lektor i musikvidenskab ved Aarhus Universitet, Steen Kaargaard Nielsen. Vært: Peter Løhde See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:00